Fifth Angel

When Angels Kill

Nuclear Blast (2023)
Από τον Σπύρο Κούκα, 04/07/2023
Οι νέοι Fifth Angel, αν και ανταγωνιστικοί, απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από τα όσα αυτό το όνομα είχε ως ηχητικά συνώνυμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ακόμη μια επανεκκίνηση για τους θρύλους του στακάτου US power metal, αφού οι Fifth Angel επανέρχονται με τον τέταρτο κατά σειρά δίσκο τους, μόλις πέντε χρόνια έπειτα από την προηγούμενη δισκογραφική τους δουλειά. Με νέο τραγουδιστή τον σχετικά άγνωστο Steven Carlson και με την προσθήκη του Steve Conley (των Flotsam & Jetsam) να φαντάζει καίρια, η αμερικανική μπάντα επανέρχεται στο προσκήνιο ανανεωμένη κι εγγύτερα στα όσα παρουσίασε στο "Third Secret", παρά παλιότερα.

Η στροφή αυτή σε πιο σύγχρονα heavy metal μονοπάτια είναι αναμενόμενη, στο πνεύμα της σύμπλευσης με τις επιταγές της εποχής, αν και στο νέο άλμπουμ θέλουν τους Fifth Angel να έχουν απωλέσει μερικώς το χαρακτήρα τους και να συγκρίνονται με σχήματα αρκετά μεταγενέστερα εκείνων. Βέβαια, στο εξίσου σημαντικό κομμάτι που αφορά την εδώ έμπνευση τους, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, με την πλειονότητα των τραγουδιών να έχει να προσφέρει κάτι, παρά το γεγονός της αχρείαστα εκτεταμένης διάρκειας του άλμπουμ.

Από την άλλη, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ για την κατεύθυνση και τις προθέσεις της μπάντας, αφού η πορεία της έχει να επιδείξει μονάχα αστάθεια και διαφοροποιήσεις, παρά το σπουδαίο των όσων προσέφερε στο παρελθόν. Έτσι και τώρα, η τάση τους να ενταχθούν σε μια σκηνή που έχει το εμπορικό της στίγμα, αλλά ενίοτε χάνει πόντους σε πρωτοτυπία είναι σημείο των καιρών, με μοναδική κοινή συνιστώσα του τότε και του σήμερα τους Judas Priest και την επιρροή που έχουν ασκήσει - και - στους Fifth Angel.

Κατά τα λοιπά, ο νέος τραγουδιστής έχει δυνατότητες και ταιριάζει με το τωρινό υλικό της μπάντας, ενώ ο Steve Conley ακούσια φέρνει μαζί του κάτι από το aggressiveness των Flotsam & Jetsam, καθώς το υλικό έχει τη ζυγαριά μελωδίας -όγκου να γέρνει εμφανώς προς τον τελευταίο. Έτσι, συγχρόνως με την αλλαγή λογοτύπου που συντελέστηκε, είναι δύσκολο να κάνει κάποιος τη σύνδεση πως αυτό που ακούει είναι άλμπουμ των Fifth Angel, παρά τις καλές προθέσεις και τις σχετικά ενδιαφέρουσες συνθέσεις που εκείνο κρύβει.

Καλώς ή κακώς, η χρήση και η συνέχιση ενός ιστορικού ονόματος φέρει μαζί της και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει το κοινό από το εν λόγω σχήμα. Στη προκειμένη, οι νέοι Fifth Angel, αν και ανταγωνιστικοί, απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από τα όσα αυτό το όνομα είχε ως συνώνυμα ηχητικά, με αποτέλεσμα να μιλάμε εκ των πραγμάτων για άλλη μπάντα - έστω κι αν τα 3/5 του lineup έχουν διατηρηθεί από τα ‘80s. Με ένα άλμπουμ καλό αλλά που δυνητικά θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει από μια random heavy/power metal μπάντα της εποχής, οι Fifth Angel επανέρχονται στο προσκήνιο αλλαγμένοι - πιθανόν προς το χειρότερο.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET