Dury Dava

Deluxe

Inner Ear (2022)
Μπουκιά και χάσιμο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πρώτα οι Whereswilder μας πήγαν για καφέ σε ρετρό σκηνικό με το "Movement In Place" και τώρα αναλαμβάνουν οι Dury Dava για να μας προσφέρουν ένα πλούσιο γεύμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως μπουκιά και χάσιμο. Γενικώς, η εγχώρια μουσική σκηνή φέτος μας διατηρεί χορτάτους και ακουστικά και οπτικά.

Το περίμενα καιρό το επόμενο τους βήμα, από εκείνο το εκπληκτικό πρώτο δισκάκι τους που υποσχόταν ό,τι ακριβώς περίμενες να ακούσεις. Ανόθευτη ψυχεδέλεια και ζούπα. Ήμουν λοιπόν περίεργη για το τί θα επακολουθούσε, μέχρι που έσκασε στα χέρια μου το "Ηλεκτροσόκ", ένα αυτοσχεδιαστικό τριπάκι με ψάξιμο και εμπλοκή διαφόρων οργάνων τα οποία ντύνουν τους παράλογους στίχους τους. Έχουν ένα χαρακτηριστικό τρόπο να σε πλανεύουν με τα λόγια τους και να σε κάνουν να φαντάζεσαι αλλόκοτα πράγματα. Ειδικά στο κομμάτι "Μετάλλαξη", ακούς ήχους από φαγητό που κοχλάζει στην κατσαρόλα και σκύλους που γαβγίζουν υπό το πρίσμα ανατολίτικων ρυθμών οι οποίοι εμπλέκονται με rock n roll στοιχεία. Η δε φωνή του τραγουδιστή έχει την ικανότητα να σε υπνωτίζει ρομαντικά αλλά και να σου ξυπνάει punk άγρια αισθήματα, όπως στο τραγούδι "Πισίνα 1" . Και όχι punk με την έννοια τόσο της εκρηκτικής ενέργειας αλλά με αυτή του ουρλιαχτού και του σπαραγμού, στοιχεία που ξεδιπλώνονται όχι τόσο στο δίσκους αλλά στα live της μπάντας.

Πολύ θα ήθελα να πάρω τηλέφωνο κάποιον και να αρχίσω να απαγγέλω:

"Με καλό πουκάμισο
Περνούσα βιαστικά
Γλίστρησα στα βράχια σου
Και έπαθα ζημιά

Μου άνοιξε η όρεξη
Ξανά για σινεμά
Έφαγα τις μπούκλες σου
Μ’ αρρώστησα βαριά

Είναι οι στίχοι από το "Καλό Πουκάμισο" των Dury Dava θα αποκριθώ και δεν θα περιμένω απάντηση, θα είναι σαν να είναι σαν να δίνω ένα δροσερό φιλάκι στο άτομο που πήρα τηλέφωνο. Και μετά θα το κλείσω και θα συνεχίσω το μαγευτική ακρόαση του "Deluxe".

Ένα άλμπουμ το οποίο παρουσιάζει διαφορές από το ντεμπούτο τους. Στο "Deluxe" υπογραμμίζονται οι πιο έντονες στιγμές τους καθώς ο πρώτος τους δίσκος περιείχε την πιο μυστικιστική πλευρά τους. Ο ήχος τους φαντάζει τώρα πιο καθαρός και τα κομμάτια τους εκπέμπουν την ανάγκη για επικοινωνία με το κοινό, για δυνατά live με πολύ ιδρώτα και ένταση. Να σας πω τι μου έλειψε; Αν και το τίμησα δεόντως αυτό το άλμπουμ, μου έλειψε αρκετά η συμμετοχή του κλαρίνου και ένα τραγούδι όπως το "Ζούπα" που ήταν έρωτας από την πρώτη ακρόαση.

  • SHARE
  • TWEET