Raging Speedhorn: «Ακούς τις επιρροές μας και έτσι πρέπει»

Μια υπερβολικά casual συζήτηση με τον Dan Cook

Από τον Νικόλα Ρώσση, 23/11/2020 @ 12:24

Τα παρά-είπαμε χαλαρά, ίσως λες και ήμασταν σε μια pub και αφού μου υποσχέθηκαν να παίξουν live στην κηδεία μου, ο Dan Cook μας εξήγησε την περίπλοκη διαδικασία που ακολουθούν για να κρατήσουν ή όχι ένα riff και πόσο επιμελής και σφικτός είναι ο προγραμματισμός μιας μπάντας όταν φτάνει την κορυφή. Δύο από τα παραπάνω δεν είναι και τόσο αληθινά. Διαβάστε όλη την αλήθεια παρακάτω.

Καλησπέρα παιδιά, πολύ χαίρομαι γι' αυτήν τη συνέντευξη και πριν ξεκινήσω πρέπει να αναφέρω ότι είμαι μεγάλος οπαδός του συγκροτήματος από τις πρώτες μέρες. Σας είχα δει πριν αρκετά χρόνια όταν είχατε παίξει στο Borderline στο Λονδίνο και αποτελείτε σημείο αναφοράς και για την μπάντα που παίζω ο ίδιος. Θέλω επίσης να πω ότι όταν ο John Peel άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο είχε ζητήσει να ακουστεί το "Teenage Kicks" στην κηδεία του και έτσι και εγώ αποφάσισα ότι θέλω το "The Gush" στη δικιά μου.

Αδερφέ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και άμα είναι έτσι ρε παιδί μου, θα έρθουμε εμείς οι ίδιοι να παίξουμε live για τους «καλεσμένους» σου, χαχαχα!!

ΟΚ, σταματάω τώρα τον «φανμπόυσμο» και ας πάμε στα δικά σας. Λοιπόν συγχαρητήρια για τον δίσκο. Πώς αισθάνεστε;

Ναι, πάμε πίσω στη συνέντευξη. Θα έλεγα ότι σίγουρα αισθανόμαστε πολύ καλά με αυτό το άλμπουμ. Το είχαμε νιώσει από την αρχή δηλαδή. Από ότι ξεκινήσαμε να τον συνθέτουμε, φαινόταν σωστό και όλα έγιναν καλύτερα όταν ο Russell ο παραγωγός μας τον έπιασε στα χέρια του.Ο τύπος είναι ιδιοφυΐα και ταίριαξε απόλυτα μαζί μας και αυτό δεν μας συμβαίνει συχνά, χαχα! Όταν λάβαμε την πρώτη μίξη και το ακούσαμε ήταν τρελό, ήμασταν όλοι «εντάξει, γάμησε μας, εμείς τα γράψαμε αυτά;» χαχα!!

Τόσος θυμός, τόση ένταση, τόσο αδυσώπητη ενέργεια. Από πού προέρχεται; Είναι το Brexit; Ο COVID? Όλα τα παραπάνω ή καμία σχέση;

Η ενέργεια έρχεται όταν είμαστε όλη η μπάντα μαζί και από τις προσωπικές μας εμπειρίες. Σίγουρα δεν είμαστε πολιτικοποιημένη μπάντα, οπότε δεν ήταν το Brexit και το δίσκο τον ηχογραφήσαμε τον Νοέμβριο του '19, οπότε ούτε ο COVID έπαιξε ρόλο.

Όλα ήταν τελικά ένα τηλεφώνημα μακριά μεταξύ του Gordon και του Frank και να πάρουν τον κώλο τους να γράψουν επιτέλους έναν νέο δίσκο

Είχατε κάνει παύση εργασιών για μεγάλο διάστημα και προέκυψαν και μερικές αλλαγές στο line-up, αλλά τα καταφέρατε τελικά και επιστρέψατε. Σίγουρα αυτά όλα είναι μεγάλες προκλήσεις σε μία μπάντα. Τι σας ώθησε αρχικά στο να σταματήσετε να παίζετε γενικώς και τι σας έκανε να επιστρέψετε στην ενεργό δράση;

Υποθέτω τα παιδιά δεν το ένιωθαν πια και δεν τους φαινόταν λογικό να συνεχίσουν, αλλά όταν είσαι σε ένα συγκρότημα σαν τους Speedhorn η δίψα δεν σε αφήνει ποτέ στα αλήθεια να ησυχάσεις και όλα ήταν τελικά ένα τηλεφώνημα μακριά μεταξύ του Gordon και του Frank και να πάρουν τον κώλο τους και να γράψουν επιτέλους ένα νέο δίσκο. Ναι, οι διάφορες αλλαγές χαλούσαν τη σούπα, αλλά όλα τώρα έκατσαν τέλεια. Ο καθένας είναι στο συγκρότημα για τους σωστούς λόγους, είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα και η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη από ποτέ.

Η μουσική είναι τερατώδης και τα φωνητικά απλά έπρεπε να ταιριάξουν σε αυτό

Τι βρίσκεται πίσω από τη μνημειώδη απόφαση να έχετε δύο τραγουδιστές, οι οποίοι και οι δύο έχουν μια, ας πούμε, βορβορώδη προσέγγιση στο στυλ τους;

Αυτή η απόφαση πάει πολύ πίσω στις πρώτες-πρώτες μέρες, όταν πρωτοσυναντήθηκαν ο Gordon, ο Frank και ο John. Τυχαία μάλλον έγινε το σημείο αναφοράς της μπάντας. Και για εμένα μην νομίζεις που είμαι νέο μέλος και φαν του συγκροτήματος από παλιά, αυτό το χαρακτηριστικό ήταν που με έκανε να σταθώ και να πω "What the fuck is this??? This is awesome". Δεν είχα δει ποτέ κάτι έτσι αντίστοιχο και τώρα να είμαι εγώ ένας από τους δύο τραγουδιστές της μπάντας είναι απλά τρελό. Θα ήταν άλλωστε τόσο συνηθισμένο να έχεις έναν τραγουδιστή να τα λέει «κανονικά» και έναν άλλον να κάνει το «βόθρο» και αυτό ποτέ δεν θα ταίριαζε στην αισθητική των Speedhorn. Η μουσική είναι τερατώδης και τα φωνητικά απλά θα έπρεπε να ταιριάξουν σε αυτό.

Δεν είχα ποτέ τους στίχους για το άλμπουμ, οπότε λύσε μου μια χαζή απορία. Το "Hand of God" είναι για τον Maradona και το περίφημο γκολ στο Μουντιάλ ή τα έχω όλα λάθος;

Χαχα, ναι, ναι, το έχεις τελείως λάθος αδελφέ μου, χαχα

Αν το riff ακούγεται καλά και αν μας κουδουνίζει τα αρχίδια τότε απλά το κρατάμε

Έχετε εικόνα για το πόσο επιδραστικοί είναι οι Speedhorn ως μπάντα; Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, υπάρχει μια ικανή μερίδα της σκηνής που αναφέρεται στην ήχο σας;

Αυτό είναι φοβερό που λες. Γενικά πιστεύω πως είμαστε αρκετά ταπεινόφρονες. Γράφουμε αυτά που γράφουμε και υποθέτω ότι έχουμε πλέον το δικό μας ήχο. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα υπάρχει κόσμος εκεί έξω που θα γουστάρει τη μουσική μας και αυτό μας ξεπερνά όταν συμβαίνει. Ποτέ δεν ακολουθήσαμε κάποια μόδα και κάναμε ότι κάναμε, αλλά σίγουρα ακούς τις επιρροές μας στη μουσική μας και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι κιόλας.

Θα έλεγα ότι παίζουμε Kick Ass Metal

Στη σελίδα της Wikipedia για το προηγούμενο δίσκο σας το "Lost Ritual", σας αναφέρει ως μία "sludgecore" μπάντα. Να σου πω την αλήθεια, μου άρεσε ως περιγραφή γιατί πολύ απλά περιλαμβάνει πολλά για τον ήχο σας, αλλά εσύ συμφωνείς; Και θα το καταλάβω απόλυτα αν βαριέσαι να μπεις καν στη διαδικασία να περιγράψεις τον ήχο σας τώρα.

Ομολογώ ότι η λέξη μου σκάει σωστά, αλλά σίγουρα δεν τραβάμε κανένα ζόρι να μας μπει κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα για τον ήχο μας. Αν είχα να μας περιγράψω, θα έλεγα ότι παίζουμε Kick Ass Metal. Στην τελική, αν το riff ακούγεται καλά και αν μας κουδουνίζει τα αρχίδια τότε απλά το κρατάμε.

Τα καλύτερα πράγματα άλλωστε γίνονται πάνω στην τρέλα και για αυτό δεν κάνουμε ποτέ σχέδια

Ας υποθέσουμε για λίγο ότι το 2020 δεν συνέβη ποτέ και δεν τα χάλασε όλα για όλους, ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια της μπάντας;

Πφφφ, περιοδεία, σύνθεση νέων τραγουδιών και να περνάμε καλά κάνοντας αυτό. Στα αλήθεια δεν έχουμε ποτέ και τίποτα σταθερά πλάνα. Μόνο ιδέες και riffs και την ελπίδα ότι θα δουλέψουν. Απλά θα θέλαμε επιτέλους να βγούμε εκεί έξω και να παίξουμε και ότι βρέξει ας κατεβάσει. Τα καλύτερα πράγματα άλλωστε γίνονται πάνω στην τρέλα με αυθορμητισμό και για αυτό δεν κάνουμε ποτέ σχέδια.

Οι φίλοι της μπάντας απαιτούν να μάθουν τι σημαίνει στα αλήθεια "Raging Speedhorn";

Χαχα, η έννοια είναι στο όνομα ντε, χαχα! (σ.σ.: ας πούμε ότι είναι slang και ότι έχει σχέση με το ανδρικό μόριο και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών)

Λατρεύετε γενικώς τις διασκευές και πριν χρόνια ηχογραφήσατε το "Gypsy", ένα υποτιμημένο διαμάντι των Uriah Heep, το οποίο παρακαλούσε να διασκευαστεί από μια metal μπάντα κάποτε και το οποίο είναι συμπτωματικά ένα από τα αγαπημένα τραγούδια εμένα και της συντρόφου μου, καθώς οι στίχοι, αλλά κυρίως εκείνη η κραυγή μας κάνουν και πεθαίνουμε στο γέλιο. Τι σας ώθησε τώρα να διασκευάσετε κάτι από T-Rex και μάλιστα να το συμπεριλάβετε και στο δίσκο;

Τι να σου πω τώρα; Είναι ο αγαπημένος δεινόσαυρος του Frank και η αλήθεια είναι ότι τα σπάει.

Dan αυτά είχα εγώ για εσάς. Έχεις τίποτα να προσθέσεις;

Αγοράστε και στηρίξτε το "Hard To Kill" που κυκλοφορεί τώρα από τη Redweed Records, πείτε το στους φίλους σας και βάλτε το να παίξει δυνατά και ελπίζω να σας δούμε όλους κάποτε από κοντά.

  • SHARE
  • TWEET