Ash Of Ashes

Traces

Kalthallen Tonträger (2022)
Από τον Μάνο Πατεράκη, 16/06/2022
Οι Ash Of Ashes αιχμαλωτίζουν τα παγωμένα βασίλεια των Bathory, κυκλοφορώντας έναν δίσκο-ταξίδι που καθηλώνει
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεύτερη full-length κυκλοφορία για τους Ash Of Ashes, το γερμανικό ντουέτο που αποτελείται από τους Morten (φωνή, στίχοι) και Skaldir (φωνή, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, σύνθεση κομματιών). Καθόλου νέοπες δεν είναι, βέβαια. Αποτελούν τα δύο τρίτα των pagan black metallers Hel (1994-2012), στις στάχτες (sic) των οποίων έχτισαν τη νέα τους μπάντα, όπου μπορούν να εστιάζουν στο epic στοιχείο, κρατώντας το black περισσότερο στο παρασκήνιο.

Το ντεμπούτο τους, "Down The White Waters" το 2018 έδειξε ότι δεν είναι απλά ακόμη ένα σχήμα να αναμασήσει το viking συναίσθημα των Bathory ή των Enslaved, μα μπορεί να ξεχωρίσει με άνεση. Το πρώτο κομμάτι του "Traces" παίρνει τη σκυτάλη από το ντεμπούτο και ονομάζεται "Beyond White Waters". Αν και instrumental, δείχνει τι μπορούν να προσφέρουν πέρα από το ντεμπούτο τους, όπως υπονοεί και ο τίτλος άλλωστε. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγνές, ηρωικές μελωδίες, δοσμένες με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο δίσκος είναι περισσότερο μια εμπειρία, ένα ταξίδι, μια σκοτεινή περιπέτεια σε άγονες κορυφές και εύφορες κοιλάδες, όπως μας παραδίδεται στο εξώφυλλο. Αυτή είναι η τεράστια δύναμη του "Traces": οι μελωδίες του.

Και μιας και αναφέραμε το εξώφυλλο, να υπογραμμίσουμε ότι είναι δημιουργία του Christopher Rakkestad, ο οποίος είναι, επίσης, ένας από τους πολλούς guest μουσικούς που εμφανίζονται στο άλμπουμ - κάνει φωνητικά στο "To Those Long Forgotten", την μπαλάντα που κλείνει τον δίσκο υμνώντας τους πολεμιστές που έφυγαν στη μάχη και χάθηκαν στη λήθη.Το επικό συναίσθημα και η doom ατμόσφαιρα διέπουν όλο το άλμπουμ με τρόπο εξαιρετικό, ενώ δεν λείπουν και οι black metal στιγμές. Οι Moonsorrow και ακόμα περισσότερο οι Bathory μνημονεύονται σε κομμάτια σαν το "A Lion Guards Our Name" που αφηγούνται την ιστορία της Βαράγγειου Φρουράς υπό τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο.

Σε άλλα τραγούδια, οι Ash Of Ashes δεν διστάζουν να γίνουν πιο άμεσοι και heavy metal, πάντα βέβαια στο γενικότερο πλαίσιο που προαναφέραμε, θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους While Heaven Wept (τι παραγνωρισμένη μπαντάρα!) ή τους Solstice. Τα τραγούδια αυτά είναι τα "Into Eternity" και "Evermore", έκαστα κομματάρες ολκής. Κανένα από τα δύο δεν έχει συγκεκριμένη θεματολογία, ωστόσο, αν και ο δίσκος δεν είναι concept, έχει ένα κυρίως θέμα: Τη λέξη ταξίδι, είτε αυτό είναι σε νέα δεδομένα, νέα μέρη, νέες εμπειρίες, είτε προς τον θάνατο. Εξαιρετικό.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET