ProgSession #18: Gracious

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 18/09/2012 @ 12:23
Όση χαρά προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους η παρακολούθηση της επικαιρότητας και η βιωματική συναίσθηση του παρόντος, άλλο τόσο, και ίσως και περισσότερο, ενδιαφέρον έχει η ενασχόληση με το άγνωστο παρελθόν, με το σκάλισμα της Ιστορίας, με τις πιο αφώτιστες γωνιές της. Στα πλαίσια αυτής της διαστροφής, το Rocking.gr κάθε μήνα θα παρουσιάζει, μέσω μίας στήλης που καθόλου τυχαία επέλεξε να παίξει με τις λέξεις progress και obsession, ένα δίσκο από το ευρύτατο φάσμα και την κληρονομιά του progressive rock, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει ενός cult συλλεκτικού επιπέδου.

Days of progressive past Vol. 18:

Gracious - This Is...Gracious!!Gracious - This Is...Gracious!!
1971
Philips

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Μεγάλη Βρετανία βρισκόταν στα πρόθυρα της ηγεμονίας γύρω από μια καινούρια μουσική αντίληψη, εκείνη του συμφωνικού progressive rock, οι μουσικοί που έβλεπαν τα συγκροτήματά τους να παρασύρονται από τον πειραματισμό και την τάση της εποχής, δημιούργησαν εν αγνοία τους μερικά περίφημα άλμπουμ, τα οποία ελλείψει και υποστήριξης των εκάστοτε δισκογραφικών κατέληξαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι Gracious, συγκρότημα το οποίο ήδη από τα γεννοφάσκια του αναμείχθηκε με τους προπάτορες King Crimson και γαλουχήθηκε με τις νέες σταθερές του ακατανόητου και του ανεπιτήδευτα πειραματικού στοιχείου, κατάφερε να κυκλοφορήσει δύο δίσκους προτού εξαφανιστεί και αυτό.

Με το ομώνυμο ντεμπούτο τους (στο ρόστερ της Vertigo, παρέα με Beggars Opera, Jade Warrior κ.α.), παρόλο που κέρδισαν μια υποτυπώδη αναγνώριση, οι συνθέσεις του άλμπουμ συνδυάζουν επιτυχημένα τα σύγχρονά τους pop rock στοιχεία μαζί με γνώριμες τάσεις αυτοσχεδιασμού με μια πιο jazz ατμόσφαιρα να κινεί τα νήματα γύρω τους. Με το "This Is...Gracious!!" το οποίο ακολούθησε και έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της μπάντας μέχρι το '96, οι εκτελεστικές και συνθετικές δυνατότητες των Gracious έχουν αναβαθμιστεί, μετά και την King Crimson-ική επιρροή της σοφής χρήσης ενός μαγικού οργάνου-σήματος κατατεθέν της εποχής, του mellotron. Η ευχέρεια του συγκροτήματος να αναμιγνύει τις κατάλληλες επιρροές και να δίνει έμφαση στη διαδικασία δημιουργίας πολυποίκιλων συνθέσεων με ενδιαφέρουσες εναλλαγές, κάνει το "This Is...Gracious!!" ανώτερο του ντεμπούτου και προσφέρει στην prog παραγωγή ένα ακόμα δείγμα της βρετανικής πρωτοπορίας στο χώρο.

Με το 25άλεπτο "Super Nova" να βάζει τον ακροατή κατευθείαν στο κόλπο, οι Gracious χωρίζουν την συγκεκριμένη σύνθεση σε τέσσερα μέρη, με το καθένα να επιδρά διαφορετικά στην συνοχή του κομματιού. Από μια ορχηστρική «φλοϋδική» εισαγωγή, σε μια σχεδόν «σαμπαθική» ατμόσφαιρα και από κει στα σίγουρα ηχοτοπία των μεντόρων King Crimson με περίεργα μέτρα και αρμονική εκτελεστική δεινότητα των μελών. Στη συνέχεια το "This Is...Gracious!!" καταφέρνει μέσα από την εναλλαγή των συνθετικών δομών να προσφέρει ένα σύνολο συνθέσεων που ακροβατεί ανάμεσα από την προαναφερθείσα ηχητική ταυτότητα της εξαιρετικής mellotron τεχνοτροπίας και τις κιθαριστικές εμπνεύσεις, ιδίως στο "C.B.S.", το οποίο ενδεχομένως και να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των φιλοδοξιών των Gracious για την δική τους πρόταση περί του ήχου της εποχής. Πειραματισμός με νέους ήχους, θυμίζοντας και λίγο από τους συγχρόνους τους CZAR, αλλά πάντα πιστοί στις επιταγές των late 60s και στις pop/rock στιγμές των πάντα πρωτοπόρων Beatles.

Το "This Is...Gracious!!" κυκλοφόρησε τελικά το 1971, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ηχογράφησή του και αφού το συγκρότημα είχε ήδη διαλυθεί μιας και η μηδαμινή υποστήριξη από την εταιρεία και οι χαμηλές πωλήσεις του ντεμπούτου τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενδιαφέροντος για συναυλίες οδήγησαν τα μέλη σε σταδιακές αποχωρήσεις. Αρκετά χρόνια αργότερα, μετά από πρόκληση μιας γιαπωνέζικης εταιρείας, οι Gracious στα μέσα της δεκαετίας του '90 επανασυνδέθηκαν με σκοπό την ηχογράφηση ενός τρίτου δίσκου (1996, "Echo"), με μια παρεμφερή ηχητική δομή και ξεκάθαρες παραπομπές στη χρυσή εποχή του prog rock, αλλά και πάλι η έλλειψη ενδιαφέροντος οδήγησε ξανά το συγκρότημα μετέωρο, επανατοποθετώντας το στη σφαίρα του underground, όπου και ανήκε.

Τον επόμενο μήνα το ProgSession θα ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική για «scouting» Αργεντίνων prog μπαλαδόρων!
  • SHARE
  • TWEET