ProgSession #26: Agitation Free

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 14/05/2013 @ 13:33
Όση χαρά προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους η παρακολούθηση της επικαιρότητας και η βιωματική συναίσθηση του παρόντος, άλλο τόσο, και ίσως και περισσότερο, ενδιαφέρον έχει η ενασχόληση με το άγνωστο παρελθόν, με το σκάλισμα της Ιστορίας, με τις πιο αφώτιστες γωνιές της. Στα πλαίσια αυτής της διαστροφής, το Rocking.gr κάθε μήνα θα παρουσιάζει, μέσω μίας στήλης που καθόλου τυχαία επέλεξε να παίξει με τις λέξεις progress και obsession, ένα δίσκο από το ευρύτατο φάσμα και την κληρονομιά του progressive rock, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει ενός cult συλλεκτικού επιπέδου.

Days of progressive past Vol. 26:

Agitation Free - MaleschAgitation Free - Malesch
Vertigo
1972

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Γερμανία ήδη είχε καταφέρει να αναδείξει μερικά εξαιρετικά συγκροτήματα και να πρωταγωνιστήσει σε αυτό που θα ονομάζονταν ως
«Krautrock». Με τους Ash Ra Tempel και τους Tangerine Dream να έχουν ξεκινήσει το δισκογραφικό τους ταξίδι προς το διάστημα, οι επίσης Γερμανοί Agitation Free, θα επιχειρούσαν και αυτοί κάτι τολμηρό, μετά τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τα ταξίδια τους στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την Αίγυπτο. Μετά τις πρώιμες ανακατατάξεις στα μέλη τους, οι Agitation Free καταφέρνουν εν τέλει να ηχογραφήσουν το πρώτο άλμπουμ τους, "Malesch", και να ενταχθούν στην ολοένα και αυξανόμενη γερμανική παραγωγή μεγάλων space rock δίσκων με χαρακτηριστική άνεση.

Η κοσμικότητα και η ταξιδιάρικη αύρα του Kraut εν γένει είναι εμφανής στο πρώτο δισκογραφικό βήμα των Agitation Free, μέσα από το προαναφερθέν τους ταξίδι στην ανατολική Μεσόγειο και η επιρροή (κυρίως) του αιγυπτιακού πολιτισμού (όπως εξάλλου και στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές εκ Γερμανίας στον συγκεκριμένο ήχο) καταφέρνει να στιγματίσει και να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια των μουσικών. Με συνθέσεις που δεν ξεφεύγουν χρονικά από μέσες διάρκειες περί των πέντε λεπτών, αλλά παρόλα αυτά συνδυάζονται αρμονικά αντισταθμίζοντας τις εκτελεστικές ικανότητες των μελών με την αίσθηση της μοναδικής ανατολίτικης παράδοσης και αφήνοντας τον ακροατή με εικόνες και συναισθήματα της απόλυτης ταξιδιωτικής εμπειρίας. Είτε αφορά το "Sahara City" με τα παιχνιδίσματα των πλήκτρων, είτε το ομώνυμο "Malesch" με την έντονη πειραματική αισθητική που θυμίζει τους πρώιμους Floyd.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της μελωδίας και το άγγιγμα στις συνθέσεις διαφοροποιεί τους Agitation Free από την προσέγγιση των κλασικότροπων Kraut συγκροτημάτων, τα οποία ανέπτυσσαν τις ιδέες τους με βάση την ατμόσφαιρα και τον αυτοσχεδιασμό με μια εμφανή «ανατολίζουσα» διάθεση. Το "Malesch" γενικά ακολουθεί μια πρωτότυπη και διαφορετική άποψη, σε σχέση και με το "Second" που ακολούθησε, παρόλο που και τα δύο άλμπουμ βασίζονται πάνω στην ίδια λογική. Οι ethnic καταβολές, οι οποίες φυσικά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συγκροτήματος στην Αίγυπτο, συνδυάζονται με διάφορα ηχητικά εφέ και ηχογραφήσεις στο ταξίδι τους με ντόπιους μουσικούς και δένουν κατά κάποιο τρόπο και τα κομμάτια μεταξύ τους. Οι περισσότερες από αυτές τις ανατολίτικες και ethnic επιρροές βρίσκουν ως συνήθως ανταπόκριση στα κρουστά όργανα και στους ρυθμούς τους, η οποία καλύπτει την μελωδική πλευρά των συνθέσεων. Στο "You Play For Us Today" και το "Sahara City" φερ’ ειπείν και τα δύο εξελίσσονται σε κιθαριστικά crescendos, ενώ οι ταξιδιάρικοι ρυθμοί και οι ατμοσφαιρικές παραπομπές βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το "Malesch".

Συνολικά, ένα άλμπουμ σπάνιας ομορφιάς εξαιτίας της μοναδικότητάς του να συνδυάσει την Kraut Rock αισθητική των γερμανικών συγκροτημάτων που αναδύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70, με την μινιμαλιστική και πειραματική διάθεση περασμένη από το φίλτρο της ανατολίζουσας επιρροής. Η μεγάλη επιρροή που άσκησε η Αίγυπτος σε συγκροτήματα σαν τους Agitation Free ή τους Brainticket τελικά άφησε μερικά εξαιρετικά άλμπουμ, διαχρονικά και επιδραστικά για τα συγκροτήματα που ακολούθησαν. Στην επανέκδοση του "Malesch" σε CD, χώρεσε και μια ακόμα live σύνθεση, με τον χαρακτηριστικό «γερμανικό» ήχο της εποχής σε ένα σχεδόν δεκαπεντάλεπτο jam session, που περιλαμβάνει και μερικές πρώιμες ηλεκτρονικές πινελιές.

Οι Agitation Free διαλύθηκαν μετά το επίσης εξαιρετικό δεύτερο άλμπουμ τους, "Second" και επανασυνδέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 για την ηχογράφηση ενός τρίτου άλμπουμ.

Τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η περιγραφή μερικών γλυπτών, με μυθιστορηματικές καταβολές.
  • SHARE
  • TWEET