Θα πέσουν τα τσιμέντα

Ο Νίκος Παπαδογιάννης καταστρώνει σχέδια συναυλιακού τουρισμού και καλεί όσους πιστούς να προμηθευτούν μεγάλο κουμπαρά

Από τον Νίκο Παπαδογιάννη, 27/01/2016 @ 08:40

Kατεβάστε τα μολύβια, ετοιμάστε έκτακτη έκδοση και βγάλτε την πιστωτική από το πορτοφόλι: οι Arcade Fire ανακοίνωσαν συναυλίες στην Ευρώπη, τις πρώτες από το 2014.

Μόνο δύο, αλλά το δύο είναι πολύ καλύτερο από μηδέν: Λισσαβώνα και Μπιλμπάο. Θα παίξουν «τα καλύτερα κομμάτια της καριέρας τους και επιλογές από το τελευταίο τους άλμπουμ, "Reflektor"».

Στο ΝOS Alive της Λισσαβώνας, μάλιστα, θα εμφανιστούν και οι Radiohead. Ο δείκτης της ποιότητας και της φαιάς ουσίας θα τρυπήσει το ταβάνι.

Ευτυχώς για όλους, δεν θα υπάρχει ταβάνι. Πρόκειται για καλοκαιρινό φεστιβάλ του αγρού, με πολλές σκηνές, με κάμπινγκ, με παράλληλες εκδηλώσεις, με όλα τα καλούδια. Το ένα από τα δεκάδες κανονικά φεστιβάλ που γίνονται στην πολιτισμένη Ευρώπη...

Οσοι ανήκουν στην κατηγορία «προτιμώ-να-δώσω-τα-λεφτά-μου-σε-συναυλιακό-τουρισμό-παρά-σε-ελληνικό-νησί», να περάσουν αριστερά και να στοιχηθούν, για να μετρηθούμε.
Ιδίως εκείνοι που γαλουχήθηκαν με indie έχουν μπροστά τους ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι.

Αρχές Ιουνίου κιόλας, το Primavera της Βαρκελώνης έχει PJ Harvey, Radiohead, LCD Soundsystem, Last Shadow Puppets, Brian Wilson, Julia Holter, Αnimal Collective και αμέτρητα άλλα ονόματα που κουράζεσαι και μόνο να τα αραδιάσεις.

Στο λαοφιλές Werchter, έναν μήνα αργότερα, θα στριμωχτούν Red Hot Chili Peppers, Florence And The Machine, Rammstein, Editors και η πανταχού παρούσα PJ Harvey.

Η Πόλυ από το Ντόρσετ θα λανσάρει τον καινούργιο της δίσκο (κυκλοφορεί στις 15 Απριλίου) σε όλα, σχεδόν, τα φεστιβάλ της Ευρώπης εκτός της Λακεδαίμονος: Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Σλοβακία, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και όπου αλλού λαλεί ο κόκορας. Το ίδιο και το κορίτσι-θαύμα από την Αυστραλία, Courtney Barnett.

Και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός. Μέχρι και οι Guns N' Roses αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα τερατώδη φεστιβάλ της Αγγλίας και χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι κινήσεις του Kanye West (που βγάζει δίσκο σε 15 μέρες) και χωρίς να μπαίνει στο μικροσκόπιο η πιθανότητα να καταφτάσει στην Ευρώπη για να μας πει το "River" ο Βruce. Στο Glastonbury λέγεται ότι θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση οι Pearl Jam.

Δυστυχώς, οι ακριβοθώρητοι Arcade Fire θα δώσουν μόνο τις δύο συναυλίες που σας έλεγα στην αρχή. Στις 7 ή 8 Ιουλίου στη Χώρα των Βάσκων και στις 9 Ιουλίου στη Λισσαβώνα. Χαρά Θεού.

Μισό λεπτό, όμως. Tις βλέπω καλά τις ημερομηνίες ή κάνουν τα μάτια μου φλογίτσες από την προσμονή; Καλά τις βλέπω, τις αφιλότιμες.

Δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ταυτόχρονα με το Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Το οποίο ούτε μπορώ ούτε θέλω να χάσω.

Απιστίες στην «επίσημη αγαπημένη» δεν κάνω ποτέ. Οπότε, το μεγαλύτερο συναυλιακό μου απωθημένο θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμη.

Εκτός αν από κάποιο θαύμα τολμήσει Έλληνας διοργανωτές να στήσει φέτος φεστιβάλ με Αrcade Fire, Radiohead, PJ Harvey, Last Shadow Puppets, για να πέσουν τα τσιμέντα του Τάε-Κβον-Ντο και να ξεριζωθούν τα ραδίκια της Μαλακάσας. Δεν το θεωρώ απίθανο. Ούτε κι εσείς, υποθέτω.

Μην μου χαχανίζετε κατάμουτρα και μην με κοιτάτε έτσι. Γράφουμε πότε πότε καμιά μαλακία, για να περνάει ευχάριστα η ώρα.

  • SHARE
  • TWEET