Το «πολλά υποσχόμενο» δεύτερο μισό

Δέκα αναμενόμενες κυκλοφορίες μέχρι το τέλος του 2016

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 12/07/2016 @ 11:54

Έχοντας διανύσει κάτι παραπάνω από τη μισή απόσταση μέχρι το τέλος του 2016, σε γενικές γραμμές η χρονιά έχει μουσικές προτάσεις για όλους ως τώρα και οι τρεις λίστες που δημοσιεύσαμε (metal, rock, indie/alternative) δίνουν μια καλή εικόνα αναφορικά με το τι ξεχωρίζει μέχρι στιγμής.

Όμως, στο δεύτερο μισό το καλάθι μεγαλώνει απότομα. Χωρίς να συνυπολογίζεται το φανταστικό "Theories Of Flight" των Fates Warning - το οποίο για τον γράφοντα έχει αδιαμφισβήτητη θέση στα καλύτερα της χρονιάς - ιδού οι δέκα δίσκοι που προσωπικά αναμένω με τεράστια ανυπομονησία. Η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία:

1. Alter Bridge - The Last Hero

Έχω εκφράσει τη γνώμη λατρεία μου γι' αυτήν την μπάντα, η οποία ως τώρα δεν έχει απογοητεύσει στο ελάχιστο. Τα δύο προηγούμενα άλμπουμ τους κατέλαβαν τις θέσεις #4 και #3 στις λίστες του 2013 και του 2010 αντίστοιχα, οπότε μένει να δούμε πού θα προσγειωθεί το "The Last Hero". Πιθανότατα κάπου πολύ ψηλά, καθώς μιλάμε για μια από τις καλύτερες μπάντες που έχει εμφανιστεί στη σύγχρονη ιστορία της rock μουσικής.

2. Metallica

Η εγκυρότητα της γερμανικής εφημερίδα Bild δεν είναι εύκολα αμφισβητήσιμη, οπότε η πληροφορία που διέρρευσε ότι το νέο άλμπουμ των Metallica θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο κρίνεται ως πιθανότατα ισχύουσα. Ξέρω ότι η κουβέντα γύρω από αυτήν την μπάντα είναι ατελείωτη και συνήθως προσελκύει τα δυο άκρα (άκρατο οπαδισμό και απέχθεια), οπότε το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτήν την κυκλοφορία είναι «αναμενόμενη». Προσωπικά, κρατάω μια συγκρατημένη αισιοδοξία για κάποιον λόγο, αν και θα ήθελα να ξεφύγουν από τον ψυχαναγκασμό να αποδείξουν πόσο metal είναι στα γεράματα. Ανεξαρτήτως του πόσο καλό θα είναι, όλοι γνωρίζουμε πως -  αν κυκλοφορήσει τελικά - ο κόσμος θα τον ανακηρύξει δίσκο της χρονιάς με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που θα έπαιρνε ο Κιμ Γιονγκ Ουν αν έκανε εκλογές.

3. Pain Of Salvation

Γνωρίζουμε ότι  το νέο άλμπουμ των Σουηδών είναι έτοιμο (mixed/mastered) και - από όσο μπορώ να γνωρίζω - προορίζεται για να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, χωρίς, όμως, επίσημη επιβεβαίωση. Οι Pain Of Salvation μπορεί να έχουν χάσει το momentum τους, αλλά ο Daniel Gildenlow ποτέ δεν έπαψε να είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και η νέα δουλειά της μπάντας αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη με τη νέα σύνθεση (3/5 αλλαγμένη σε σχέση με το τελευταίο στούντιο άλμπουμ), ενώ αποτελεί την επιστροφή της μπάντας στον ήχο της «χρυσής εποχής» της ("The Perfect Element" / "Remedy Lane"). Για όσους θέλουν να κάνουν ένα catch up, μόλις κυκλοφόρησε η επανέκδοση του "Remedy Lane", ενώ παράλληλα τρέχει κι ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την ιστορία της μπάντας.

4. Neal Morse Band

Η αλήθεια είναι πως με τον ρυθμό που παράγει νέα μουσική ο Neal Morse, το ότι κυκλοφορεί νέο άλμπουμ δεν αποτελεί είδηση από μόνο του. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση τα λόγια του Mike Portnoy αυξάνουν κατακόρυφα τις απαιτήσεις, καθότι δηλώνει πως το νέο άλμπουμ της Neal Morse Band είναι το αριστούργημα της καριέρας του, μη διστάζοντας να το τοποθετήσει πάνω από το "Scenes From A Memory". Προφανώς αυτά είναι υπερβολές, επίσης θυμόμαστε τη γυναίκα του να λέει κάτι αντίστοιχο για τους Adrenaline Mobe, αλλά αν τα λεγόμενά του ισχύουν έστω και σε μικρό βαθμό, θα πρέπει να περιμένουμε κάτι σπουδαίο. Σε αυτό συνηγορούν το δέσιμο της μπάντας που έχει στήσει ο Morse με Portnoy/George/Gilette/Hubauer και το γεγονός ότι θα είναι διπλό, concept άλμπουμ.

5. Opeth - Sorceress

Οι Opeth είναι μπάντα-εγγύηση, αλλά από τότε που το γύρισαν στο progressive rock δεν έχουν κυκλοφορήσει το άλμπουμ που θα συσπειρώσει τους οπαδούς τους και θα τους κάνει να συμφωνήσουν ότι πρόκειται για αριστούργημα. Η ανακοίνωση της μεταγραφής τους στην κραταιά Nuclear Blast συνοδεύτηκε με την αναγγελία της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ τέλος της χρονιάς, υπό τον τίτλο "Sorceress". Τον πιστεύουμε τον Akerfeldt.

6. Avenged Sevenfold

Είναι longshot καθώς υπάρχουν μόνο φήμες, αλλά γενικά ξέρετε τι λένε για εκεί που υπάρχει καπνός. Πριν λίγο καιρό, έδωσαν ένα video στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του οποίου έβαλαν να ακουστεί νέο υλικό από έναν υπολογιστή και φαίνεται πως θα επιστρέψουν στο ύφος των προηγούμενων άλμπουμ, αφήνοντας πίσω την straight forward παρένθεση του "Hail To The King". Ελπίζουμε να άφησαν πίσω και τις λίγες «παραφωνίες» που περιείχε, γιατί αδικούν τους εαυτούς τους όταν δίνουν πάτημα στους πολυάριθμους haters να αμφισβητούν το πόσο καλή μπάντα είναι.

7. Need

Με το "Orvam: A Song For Home" οι συμπατριώτες μας progressive metallers έκαναν την υπέρβαση και ανέβηκαν επίπεδο, οπότε η νέα δουλειά τους θα έχει περισσότερα ανοικτά αυτιά να την περιμένουν, αλλά και το πολύ δύσκολο έργο να συγκριθεί με τον προκάτοχό της. Το νέο άλμπουμ των Need είναι έτοιμο και πιθανότατα θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι επιμέρους λεπτομέρειες. Αν είναι τόσο καλό όσο αναμένεται, θα έχει πολύ ενδιαφέρον ποιον θα βγάλει στο τέλος νικητή η «κόντρα» με το "Skein Syndrome" των Poem. Η αλήθεια είναι πως νικητής θα βγει το ιδίωμα το ίδιο, καθώς σε μια χώρα με τόσο μικρό πυρήνα ανθρώπων στο progressive φαντάζει πολυτέλεια να έχουμε τέτοιες μπάντες.

8. Blues Pills - Lady In Gold

Το ντεμπούτο τους κατέλαβε την #1 θέση στα καλύτερα της χρονιάς με τόση άνεση που έμοιαζε απίστευτο και η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα κυκλοφορήσουν κάτι που θα κάνει αντίστοιχη αίσθηση. Λίγες ημέρες υπομονή ακόμα και θα ξέρουμε αν τελικά τα κατάφεραν ή όχι.

9. Evergrey - The Storm Within

Με το "Hymns For The Broken", οι Evergrey έκαναν ένα τρελό comeback, κυκλοφορώντας άλμπουμ καριέρας. Το "The Storm Within" έρχεται να εκμεταλλευτεί το πολύ καλό momentum και να χτίσει πάνω στην επιτυχία του προκατόχου του. Το ερώτημα δεν είναι αν θα είναι καλό, αλλά «πόσο καλό;». Βασικά, ξέρω την απάντηση, αλλά δεν μπορώ να την πω ακόμα...

10. The Dear Hunter - Act V: Hymns With The Devil In Confessional

Αποτέλεσαν την αποκάλυψη της περσινής χρονιάς με το καταπληκτικό "Act IV", ένα από τα πιο «πλούσια» άλμπουμ που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Ο Casey Crescenzo μέσα από την επική σειρά των "Act" δείχνει να έχει αστείρευτη έμπνευση και εκείνο το μεγαλεπήβολο όραμα που κατέστησε επιτυχημένους ή σπουδαίους (σχετικοί και οι δυο όροι) καλλιτέχνες, όπως ο Claudio Sanchez, o Daniel Gildenlow ή ο Devin Townsend. Αν το "Act V" (που κυκλοφορεί στις 9 Σεπτεμβρίου) είναι ανάλογα καλό με τον προκάτοχό του, τότε δεν θέλουμε κάτι άλλο...

  • SHARE
  • TWEET