Kadebostany, Foam @ Fuzz, 17/03/18

Ξέχνα τους αναπτήρες, είναι ντεμοντέ!

Από τους Κατερίνα Μυτιληναίου, Αντώνη Παπαδόπουλο, 20/03/2018 @ 15:36

Το Σάββατο είναι η μόνη μέρα μιας εργάσιμης εβδομάδας που μπορείς να πεις ότι έχεις την άνεσή σου να απολαύσεις σε όλο της το μεγαλείο - καφές, support, αναμονή, headliner, σουβλάκια και μπύρες μετά- μια συναυλιακή εμπειρία. Λόγω υψηλών προσδοκιών, λοιπόν, ένα σαββατιάτικο live πιο εύκολα θα με απογοητεύσει παρά θα με ενθουσιάσει. Ευτυχώς, οι Kadebostany έπεσαν στα μαλακά, αφού ο ιδιαίτερος ήχος τους είναι από μόνος του μια ενδιαφέρουσα προοπτική για το Σαββατόβραδο.

Στην αρχή του live, βγήκαν οι Foam - στην ώρα τους - και μετά από 35 λεπτά, είχαν καταφέρει να κάνουν νέους φίλους.

Foam

Κινούμενοι από τον έντονο ηλεκτρονικό ρυθμό έως το indie και την dream pop, τα δύο μέλη του ντουέτου - η Μαρία Σαχπασίδη και ο Διονύσης Μόρφης- είναι σίγουρο πως δεν επιθυμούν να τους κατατάξεις κάπου.

Foam

Με τα synth να έχουν τον πρώτο λόγο και την κιθάρα να μην βγάζει τους ...τυπικούς ήχους, αλλά να αποζητά περισσότερο την ατμόσφαιρα, οι Αθηναίοι φάνηκαν άνετοι στην σκηνή και σίγουρα ενδιαφέροντες. Ελπίζουμε και ακόμα καλύτεροι, κάθε φορά που θα τους βλέπουμε.

Setlist: Encore / Way Far / Veinz / Maybe Alright / Underwater / Growing Old / Not Like Us

Α.Π.

Ακριβώς στις δέκα και μισή, ήχησαν οι σάλπιγγες - δηλαδή, ένα προηχογραφημένο μήνυμα σε στυλ αναγγελίας - που «καλωσόριζαν» επί σκηνής τον Προέδρο της Καντεμποστανιανής Δημοκρατίας, Dj Kadebostan. Στο πλευρό του δεν στέκεται πια η Ντίβα Amina, αλλά η Kristina την αντικαθιστά προσθέτοντας την ηλεκτρικής της κιθάρας στο σετ.

Kadebostany

Μια μικρή παύση μετά την entrance και η παρότρυνση προς τους Έλληνες φαν να χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν κινητά και κάμερες, ποστάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελεύθερα σκηνές και αποσπάσματα από τα συναυλιακά τεκταινόμενα, απέδειξε πόσο βαθιά έχει κατανοήσει η νέα γενιά millennial μουσικών το παιχνίδι των social media και πώς το χρησιμοποιεί υπέρ της. Μην απορούμε λοιπόν που όσοι αφαιρούν κινητά και απαγορεύουν smartphone στις συναυλίες τους χαρακτηρίζονται τουλάχιστον «δεινόσαυροι».

Ντραμς, λοιπόν, κονσόλες και σύνθια του Προέδρου, το απαραίτητο τρομπόνι, η κιθάρα και η φωνή της Kristina συνθέτουν, πλέον, τα θεμέλια του οικοδομήματος της νέας μουσικής πρότασης των Kadebostany, που θέλουν να είναι «μνημειώδης» ["Monumental" είναι άλλωστε και ο τίτλος του νέου άλμπουμ]. Και δεν τα πάνε άσχημα!

Kadebostany

Υπό τον ηλεκτρονικό φωτισμό των φλας των κινητών - ξέχνα τους αναπτήρες, είναι ντεμοντέ! - η βραδιά κύλησε μεταξύ ενός βαρύ dub beat, ογκωδέστατων μπασογραμμών, ανατολίτικων επιρροών [βλ. καταγωγή του mainman] και αιθέριων house φωνητικών πάνω σε σχεδόν a capella εκτελέσεις των πιο ρομαντικών μερών του setlist. Αυτό εννοούσα πριν με το «καθόλου άσχημα», αφού όντως το νέο υλικό των Ελβετών διατηρεί αυτό το κάτι που έκανε από την αρχή αναγνωρίσιμο τον ήχο της αλλά διογκώνει τα σωστά στοιχεία ώστε πετυχαίνει αυτό το δέος που αισθάνεται κάποιος όταν σταθεί μπροστά από ένα μεγαλιθικό οικοδόμημα.

Kadebostany

Ο κόσμος στο γεμάτο Fuzz έδειξε κι αυτός να προσυπογράφει, αφού η κατάμεστη πλατεία δεν σταματούσε τις επευφημίες και ο σχεδόν τιγκαρισμένος εξώστης λικνιζόταν ρυθμικά με την πρώτη ευκαιρία. Με καλό εξαερισμό, ήχο-καμπάνα και χαλαρή, fun διάθεση από το κοινό, η αίσθηση του live παρέμεινε ευχάριστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Highlight της βραδιάς το «πειραγμένο», με πολλά μπάσα "Teddy Bear" και το μεγάλο sing-along στο "Early Morning Dreams".

Kadebostany

Οι ερμηνείες και η ίδια η ποιότητα της φωνής της νέας frontwoman δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, χωρίς όμως να πλησιάζουν την δεινότητα της περφόρμανς και την γοητεία του ραπαρίσματος της Cadelli, της πρώην ντίβας του μουσικού κρατιδίου. Όλα αυτά όμως εκφράζουν μια καθαρή προσωπική προτίμηση. Επ’ ουδενί η συνολική παρουσία της Kristina δεν μου επιτρέπει να ισχυριστώ πως κάτι δεν πάει καλά με τα φωνητικά.

Αντιθέτως, το χορευτικό μιλιτέρ show και τα λάβαρα έχουν υποχωρήσει αρκετά, κάνοντας χώρο σε μια πιο συναισθηματική και μουσικοκεντρική προσέγγιση, γεγονός που μάλλον υποδηλώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που έχει ο Guillaume στο - ακόμη χορευτικό- υλικό του. Λίγο περισσότερο παιχνίδι όμως με το όλο κόνσεπτ του «δημοκρατικού καθεστώτος» της μπάντας δεν θα χάλαγε, νομίζω, κανέναν.

Kadebostany

Ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το γεμάτο σετ και οδηγηθήκαμε στο επιβεβλημένο encore, το οποίο και έγινε από την πλατεία, κλείνοντας ιδανικά μια πολύ θερμή βραδιά.

Εις το επανειδείν!

Κ.Μ.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Intro
Soldiers Of Love
Save Me
Crazy In Love (Beyoncé) 
Teddy Bear
Joy & Sorrow
I Still Believe
Castle In The Snow
Time Bomb
Frozen To Death
Early Morning Dreams
Kill The Noise
Mind If I Stay?

Encore:

Walking With A Ghost

  • SHARE
  • TWEET