Fuel Eater, 10 Code, Buffalo @ Γιάφκα, Πάτρα, 08/03/18

Άκρως επιτυχημένη η επιστροφή των Fuel Eater στην Πάτρα στα πλαίσια προώθησης του δεύτερου δίσκου τους με εξαίρετη συνοδεία

Από τον Άλκη Κοροβέση, 13/03/2018 @ 11:37

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο απουσίας από τα δρώμενα της πόλης και με τον δεύτερο δίσκο τους να κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα, ήταν σειρά της Πάτρας να υποδεχθεί τους Fuel Eater για το release show του “Soberian Kinship”. Στο πάρτι τους εξαίρετοι καλεσμένοι, συντελεστές σε μεγάλο βαθμό της επιτυχημένης βραδιάς που ακολούθησε. 

Πρώτοι και με ένα γεμάτο 20λέπτο καθυστέρησης, οι πρώην Stoned Buffalo και νυν σκέτο Buffalo. Μαζί με το πρώτο μισό του ονόματος, άφησαν και τις πολλές - όχι όλες - desert/stoner αναφορές και έγιναν πιο heavy metal, ένα ύφος που φαίνεται να τους κολλάει πιο πολύ, μα περισσότερο στην γνήσια μεταλλική χροιά του τραγουδιστή τους. Πραγματικά αξιόλογη φωνή. Μας ζέσταναν για τα καλά για ένα μισαωράκι με διασκευές μεταξύ άλλων σε Jimi Hendrix ("Voodoo Child") και Shawn James ("Delilah") αλλά και δικά τους κομμάτια - αρκετά συμπαθητικά - όπως τα "Slave" και "Back In Business". Έχουν αρκετό ταλέντο τα παιδιά. Σοφή κίνηση η αλλαγή του ονόματος - ίσως βέβαια να χρειαζόταν ολοκληρωτική, για πλήρη αποσυσχετισμό από κάθετι παραπέμπει σε stoner. Το μέλλον βρίσκεται στα πόδια τους αρκεί να αρπάξουν τις όποιες ευκαιρίες, όπως αυτή εδώ.

Επόμενοι στη σκηνή οι 10 Code. Με νέο drummer και νέο δίσκο στα σκαριά είχαν καλό γενικά ήχο, με μοναδική παραφωνία τα πολύ χαμηλά φωνητικά. Προσωπικά, το 40λεπτο σετ τους το ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα, ενώ το ίδιο φάνηκε να κάνει και η πλειοψηφία του κόσμου, ο οποίος ήδη είχε κατακλύσει τη Γιάφκα. Αποκορύφωμα του live τους το χιτάκι "Superman's Cape". Τα νέα κομμάτια φάνηκαν ένα κλικ πιο grunge από τα πρώτα, που ήταν πιο αμερικανιές. Οι 10 Code απέδειξαν ότι δεν είναι one hit wonder, και μας έκαναν να ανυπομονούμε για τη νέα κυκλοφορία. Παρά την κούραση τους - ιδιαιτέρως του στρατευμένου Χάρη - απέδωσαν εξαιρετικά, έπιασαν την ένταση από εκεί που την άφησαν οι Bufallo και την διατήρησαν αμείωτη, μέχρι να παραδώσουν τη σκυτάλη εκεί γύρω στις 23:20 στους οικοδεσπότες της βραδιάς.

Fuel Eater

Ενώ το πρόγραμμα είχε ξεφύγει αρκετά (μετράγαμε ήδη ένα μισάωρο συν τις καθυστερήσεις) ο κόσμος δεν έλεγε να φύγει. Αντιθέτως, μου φάνηκε ότι όσο πλησίαζε το σετ των Fuel Eater τόσο πλήθαινε, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει την προσέλευση του live των Kalamata. Παράδοξο ίσως, αλλά πέρα για πέρα επιτυχία, ως επι το πλείστον, των τιμώμενων προσώπων της βραδιάς χωρίς να παραγνωρίζουμε βέβαια και τη σημαντική συμβολή των Buffalo και 10 Code. Έτσι, λίγο μετά τις 23:30 ήρθε η ώρα να ξαναδούμε τους ντόπιους Fuel Eater, ένα χρόνο περίπου από την τελευταία εμφάνισή τους στα πατρινά εδάφη.

Fuel Eater

Αρχή με το αγαπημένο μου από το "Soberian Kinship" - το οποίο προφανώς θα είχε την τιμητική του - το "Who Am I?". Εξαιρετικός ήχος από την αρχή του σετ, ενώ το νέο τους στυλ, το πιο metal, φαίνεται να αναδεικνύεται ιδιαίτερα live. Η απόδοση των κομματιών θα τολμήσω να πω ότι ήταν ίσως και καλύτερη από τον δίσκο, πιο γεμάτη. Γενικά φάνηκε η μπάντα να είναι σε μεγάλα κέφια και παρά την χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τα μέλη της, είναι πιο δεμένη από ποτέ. Στο "Dome Below" είχαμε και τη συμμετοχή μιας φαν της μπάντας, της Φαίης, στα δεύτερα φωνητικά, ενώ το πιο «εγκεφαλικό» "Standpunkt" ανάγκασε το πλήθος να ανάψει τους αναπτήρες Fuel Eater που είχε πάρει λίγο πριν από το merch. Ο πάντα ομιλητικός frontman Gordon Kansas έδωσε το δικό του show, ενώ σε 2-3 σημεία στην αρχή και στο τέλος του σετ μας «χάρισε» και ορισμένες κορώνες, επιβεβαιώνοντας τις φωνητικές του δυνατότητες.

Fuel Eater

Μια συνολικά εξαιρετική βραδιά - με μόνο αρνητικό, την καθυστερημένη λήξη, σημαντικό παράγοντα σε μια καθημερινή - έφτασε, γύρω στη μία παρά, στο τέλος της. Η τελετή προς τιμήν των Fuel Eater ήρθε με τη συμβολή των Buffalo και των 10 Code εις πέρας, με άκρα επιτυχία και, χωρίς να ξέρω πως πήγε αντίστοιχα στην Αθήνα, πιστεύω πως δύσκολα θα ξεπέρασε αυτό που συνέβη εδώ. Και αν ο χώρος δεν βοηθούσε τον κόσμο για pits και άλλες ενδείξεις λατρείας που έχουμε δει σε άλλα μέρη, το τραγούδι στο "King Of A Desert Utopia" αποδεικνύει ότι πέρασε το ίδιο καλά.

Φωτογραφίες: MakeNoNoize

SETLIST

Who Am I?
Dead End
Dome Below
The Blind Watchmaker
Cosmic Riffle
Pretty People
Deep Knowledge
Apathetic Whistle
Our Soberian Kinship
Refuge Denied
Standpunkt
King Of A Desert Utopia
  • SHARE
  • TWEET