Fuel Eater, Breath After Coma, Salto Mortale @ Γιάφκα, Πάτρα, 10/05/19

Μια ευχάριστη βραδιά για λίγους από τρεις ετερόκλητες και διαρκώς ανερχόμενες μπάντες, οι οποίες έχουν αποδείξει, ωστόσο, ότι μπορούν σαφώς καλύτερα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/05/2019 @ 16:33

Άλλη μια από εκείνες τις ευχάριστες συμπράξεις σχετικά μικρών, αλλά ανερχόμενων  συγκροτημάτων έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα και έτυχε και αυτή τη φορά να είναι μέλη αυτής το γνωστό στο πατρινό κοινό heavy rock σχήμα, Fuel Eater. Μαζί τους οι Breath After Coma με πιο alternative ήχο, αλλά και οι Salto Mortale με μια πρόταση ελληνόφωνου ροκ από τα παλιά. Τρεις μπάντες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, ώστε να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες του κοινού, αλλά και να προσελκύσουν ετερόκλητο κόσμο, κάτι που εν μέρη κατάφεραν.

Αν και ομολογώ πως δεν είμαι λάτρης του ελληνόφωνης ροκ σκηνής, οι Salto Mortale που «άνοιξαν» τη βραδιά κάθε άλλο παρά αδιάφοροι μου ήταν. Με δουλεμένες συνθέσεις και τίμια φωνητικά, δεδομένου του ότι ο τραγουδιστής «ψηνόταν» στον πυρετό, αποτέλεσαν μια αρκετά ευχάριστη νότα στο μισάωρο που είχαν στη διάθεσή τους. Κλείνοντας τα έξι χρόνια ζωής, και με σχετικά φρέσκο υλικό από τον πρώτο τους δίσκο "Ατελές το Όν", οι Πατρινοί κράτησαν το σετ τους ενδιαφέρον και φάνηκε να ικανοποιούν τους αρκετούς φίλους τους στο κοινό.

Salto Mortale

Προσωπικά, μπορεί να μην με έκαναν να αναθεωρήσω για το ελληνόφωνο ροκ, αλλά σίγουρα η εντύπωση που μου άφησαν είναι θετική.

Setlist: Λάχεσι / Ατελές Το Όν / Soundtrack Για Μια Προσμονή / Παράθυρο Στο Χάος / Γρά Γρού / Πληθυντικός Αγενείας / (Απο)σύνθεση

Κακά τα ψέματα, οι Breath After Coma ήταν το σχήμα που είχα την περιέργεια να δω περισσότερο τη συγκεκριμένη βραδιά. Με μόλις 2-3 ακροάσεις του «νεογέννητου» δίσκου τους, "Woke Up In Babel", - τον οποίο δυστυχώς είχαν μόνο σε βινύλιο στο merchandise - να έχουν καταφέρει να μου εξάψουν το ενδιαφέρον, περίμενα πολλά από τους Αθηναίους. Αρκετά περισσότερα από αυτά που πήρα εντέλει.

Έχοντας μια ώρα σκάρτη στη διάθεσή τους και με τον frontman Ορέστη να έχει υιοθετήσει μια πιο Alex Turner στιλιστική προσέγγιση, οι Breath After Coma απέδωσαν ελαφρώς κάτω από τα συνηθισμένα, αφού έλειπε λίγο η ζωντάνια που μας έχουν συνηθίσει σε όλα τους τα live. Με αρκετά καλό ήχο, αλλά περιορισμένο χώρο για πολλές βόλτες στη σκηνή, το alternative rock τους με αέρα καλιφορνέζικου skate punk είναι πιασάρικο όσο η παγωμένη μπίρα το δεκαπενταύγουστο.

Breath After Coma

Ελαφρώς υποτονικοί, αφού δεν βοηθήθηκαν ιδιαίτερα και από το λιγοστό κοινό, είχαν, ωστόσο,  τις εκρήξεις τους σε ορισμένα κομμάτια, όπως τα "I The Animal" και "Leaders" από το προπέρσινο "Leaders", αλλά και από το πολλά υποσχόμενο "Woke Up In Babel" με τα "Toledo!" και "We Are Falling Backwards" μεταξύ άλλων.

Χωρίς να ξεπερνούν προηγούμενες εμφανίσεις τους, δεν μπορώ να πω ότι δεν ευχαριστήθηκα την εμφάνισή των Breath After Coma, αν και η αλήθεια είναι ότι αφήνουν πιο όμορφη αίσθηση σε καλοκαιρινό φεστιβάλ τύπου Under The Sun και Ziria.

Setlist: Toledo / Face To The Floor / Fireball / Woke Up In Babel / Fool / We Are Falling Backwards / Levitated / Leaders / I The Animal / Fake Gun / For Better Or Worse

Ένα χρόνο και κάτι μετά το release show για τον δεύτερο τους δίσκο, οι Fuel Eater «επέστρεψαν» στoν ίδιο χώρο για ένα ακόμα live. Eίχαν, βέβαια, μεσολαβήσει και οι εμφανίσεις τους με τους Somali Yacht Club τον περασμένο Σεπτέμβριο σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονική, ένα στοιχείο που συνέβαλε με τον τρόπο του στην χαμηλή προσέλευση του live της Παρασκευής.

Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά από τα live των Fuel Eater, διαπιστώνω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η απόδοσή τους έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η τετράδα έχει δέσει ασφυκτικά με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο σανίδι. Επιπλέον, η συναυλιακή εμπειρία - ειδικά των τελευταίων ετών - έχει προσθέσει άνεση και επαγγελματισμό επι σκηνής.

Fuel Eater

Με περίπου μια ώρα στη διάθεσή τους και σχετικά καλό ήχο, οι Fuel Eater έδωσαν βάση στο περσινό "Soberian Kinship", το οποίο και κινείται σε πιο doomy μονοπάτια από το stoner ντεμπούτο τους. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο εξαιρετικά πιασάρικο "Who Am I?" για το οποίο και κυκλοφόρησαν ένα πολύ προσεγμένο videoclip πρόσφατα. Δεν έλειψαν και οι παλιότερες συνθέσεις, όπως τα "King Of A Desert Utopia" και "The Blind Watchmaker".

Ωστόσο, παρά την όποια διάθεση είχαν, κάτι φάνηκε ό,τι απουσίαζε από τη φρεσκάδα που συνήθως τους διακρίνει. Ενδεχομένως, η κούραση από την καθυστέρηση στην έναρξή του live και κατά συνέπεια και του set των Πατρινών, αλλά και η λιγοστή προσέλευσή, να έπαιξαν το ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, το - πραγματικών διαστάσεων - κρεμαστό, κρανίο τράγου (;) που δεν έβγαλε από πάνω του ούτε λεπτό ο frontman, Gordon Kansas, ήταν μια στιγμή που θα μείνει αξέχαστη, ενώ προσέφερε αρκετά χαμόγελα στους φίλους της μπάντας.

SETLIST

Who am I?
The Blind Watchmaker
Cosmic Rifle
Against Goliath
Pretty People
Deep Knowledge
Apathetic Whistle
Refuge Denied
King Of A Desert Utopia

Αν και σε μια από τις όχι και πιο δυνατές στιγμές των τριών συγκροτημάτων συνολικά, αλλά και γενικότερα της συναυλιακής ζωής της Πάτρας, οι όποιοι παρευρισκόμενοι σίγουρα αποκόμισαν αρκετά θετικά από καθεμία από τις μπάντες. Ένα αξιοσημείωτο, ωστόσο, αρνητικό ήταν η σημαντική καθυστέρηση έναρξης του live. Ένα γεγονός το οποίο κουράζει τόσο τις μπάντες όσο και τον κόσμο, εμποδίζοντας τα συγκροτήματα να αποδώσουν βάσει δυνατοτήτων.

  • SHARE
  • TWEET