Uriah Heep @ Fuzz, 26/01/08

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 28/01/2008 @ 05:36
Έχοντας στο ιστορικό τους πληθώρα επιτυχημένων συναυλιών στα μέρη μας, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι οι Uriah Heep θα κατάφερναν να μαζέψουν για άλλη μια φορά κόσμο και κοσμάκη! Όπερ και εγένετο, με το Fuzz να είναι ουσιαστικά κατάμεστο.Σάββατο 26 Ιανουαρίου, λοιπόν, και οι Heep επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από 3 χρόνια και 4 ημέρες. Αυτή τη φορά υπάρχουν δύο θεμελιώδεις διαφορές σε σύγκριση με τις τελευταίες εμφανίσεις τους: Κατά πρώτον, πίσω από τη θέση του drummer δεν κάθεται πλέον ο Lee Kerslake, αλλά ο Russell Gilbrook. Κατά δεύτερον, για πρώτη φορά μετά από 10 περίπου χρόνια, το συγκρότημα έρχεται με νέα κομμάτια στις αποσκευές του, αφού ο νέος του δίσκος, "Wake The Sleeper", θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο.Η υπομονή για τον αντίκτυπο των δύο αλλαγών δε διήρκησε πολύ, μιας και οι Heep όχι μόνο δεν άργησαν σε σχέση με την προκαθορισμένη ώρα, αλλά φρόντισαν με τη μία να μας βάλουν στο νόημα της νέας τους δουλειάς. Παρά το ασυνήθιστο της επιλογής να ξεκινήσουν με ένα ακυκλοφόρητο ουσιαστικά κομμάτι, το "Overload" κερδίζει τις εντυπώσεις. Από την άλλη, ο νέος drummer, παρότι απέχει παρασάγκας (πόσο μου αρέσει αυτή η λέξη!) από τη «φιγούρα» του Kerslake, δείχνει με το παθιασμένο και δυναμικό του παίξιμο να παρασύρει τους υπόλοιπους στο να αποδόσουν καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια σε σύγκριση με τις τελευταίες φορές.Ο Lanzon πίσω από τα πλήκτρα (τα οποία περιελάμβαναν και κανονικό όργανο αυτή τη φορά!) δείχνει πιο πωρωμένος από ποτέ, ο Trevor Bolder στο μπάσο παίζει για άλλη μια φορά «παπάδες», ο Box δε σταματάει να χαμογελάει, ενώ ο Bernie Shaw... απλά επιβεβαιώνει την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του: Ένας πραγματικά απολαυστικός και «αυθεντικός» frontman.Πέραν του "Overload", το πρώτο μέρος του set, όπως άλλωστε συνηθίζουν οι Heep, αφορά στη νεότερη κυρίως ιστορία τους, με τα "Words In The Distance", "Between Two Worlds" και "Cry Freedom". Το παράπονο εδώ έχει να κάνει με το ότι και τα τρία αυτά κομμάτια παίχτηκαν και στην τελευταία επίσκεψη του συγκροτήματος, χωρίς μάλιστα να αποτελεί έκαστο την κορυφαία στιγμή του δίσκου από τον οποίο προέρχεται. Σφήνα σε αυτά μπαίνουν το "Falling In Love", ως φόρος τιμής στον John Lawton, καθώς και άλλη μία ολόφρεσκη σύνθεση, αυτή του "Tears Of The World", το οποίο μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την προσμονή μου για το νέο άλμπουμ!

Κάπου εκεί, το «αφιέρωμα» στη μετά-'86 περίοδο τελειώνει και αφήνει τη θέση του στο πάρτι των classics: Τα λόγια ανάμεσα στα κομμάτια λιγοστεύουν και ο ένας ύμνος (θα έλεγα έπος αλλά γνωστός συντάκτης θα με απειλήσει πως του έκλεψα το copyright!) διαδέχεται τον άλλο: "Wizard", "Sunrise", "Gypsy" και πάει λέγοντας. Στο "Free Me" όλοι οι παρευρισκόμενοι ενώνουν τις φωνές τους στο refrain, στο "Look At Yourself" ο Box σολάρει ανελέητα, ενώ το τελευταίο καινούργιο κομμάτι της βραδιάς, το "Shadow", αν και υστερεί σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, είναι πολλά υποσχόμενο. Το δεκάλεπτο έπος (ουπς!) "July Morning" κλείνει εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών το κανονικό set.

Λίγες μόλις στιγμές μετά, ο Mick Box, ως αρχηγός των Heep (μην ξεχνάτε πως είναι ο μόνος εκ των ιδρυτών που δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχήμα) παίρνει το λόγο και μας ευχαριστεί που τους τιμήσαμε για άλλη μια φορά με την παρουσία μας. Το απολαυστικό "Bird Of Prey" ακολουθείται από το "Easy Livin'", όπου φυσικά και γίνεται της εκδιδομένης...

Το δεύτερο encore προλογίζει και πάλι ο Box, ο οποίος αστειευόμενος παίζει την εισαγωγή των "Smoke On The Water" και "Whole Lotta Love", για να καταλήξει στο τραγούδι που όλοι περίμεναν για το τέλος: Το "Lady In Black", με τους συγκλονιστικούς στίχους του Ken Hensley, ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα και οι ιαχές από όσους βρίσκονται στο Fuzz ακούγονται σε ολόκληρη τη Βουλιαγμένης.

Άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση των Uriah Heep φτάνει στο τέλος της. Το Μάρτιο βγάζουν το νέο τους δίσκο και είναι δεδομένο πως θα μας ξαναεπισκεφτούν. Όπως είναι δεδομένο πως κι εμείς θα ξαναπάμε να τους δούμε!

Μέχρι τότε... 'Appy Days, που λέει και ο Box!

Setlist: Overload / Cry Freedom / Falling In Love / Words In The Distance / Tears Of The World / Between Two Worlds /Wizard / Free Me / Shadow / Sunrise / Gypsy / Look At Yourself / July Morning
1ο Encore: Bird Of Prey / Easy Livin'
2ο Encore: Lady In Black

  • SHARE
  • TWEET