KollektivA @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 17/01/16

Η έγκλειστη μουσική των KollektivA που απελευθερώνεται μες το θεατρικό παιχνίδι

Από την Κέρη Καραλή, 20/01/2016 @ 09:19

Οι KollektivA, μετά την κυκλοφορία του concept άλμπουμ τους με τίτλο "Η Μπαλάντα Της Φυλακής" (2014), μετατρέπουν τον κλειστό χώρο της μουσικής τους, σε υπαίθριο προαύλιο αισθήσεων. Αφού, εικονοποιούν, σ' ένα θεατρικό παιχνίδι, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την θεματολογία του δεύτερου full-length δίσκου τους.

Η υπακοή, η βία, η κοινωνική πίεση που οδηγούν στον εγκλεισμό, στην «φυλακή του κόσμου», εξοντώνονται σ' ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, που ξεπερνά το όριο του φόβου και αναχαράζει την πορεία του προς την ελευθερία. Έτσι, η προσωπική αδυναμία και η -εν γένει- δειλία φθίνουν, ενώ διασπώμενες, αποπνέουν το ανήσυχο άρωμα της Ανυπακοής. Ανυπακοή σε ό,τι βαρύνει τον κάθε έναν, ανυπακοή σε ό,τι αποκοιμίζει τον κάθε έναν, ανυπακοή στην ίδια την τάση της φύσης του ανθρώπου, που τείνει -πάντοτε- να «συνηθίζει» αντί να «βασανίζει» το ελάττωμά του τούτο.

Όπως το έγραψε ο Oscar Wilde, «η ανυπακοή, στα μάτια όποιου έχει διαβάσει ιστορία, είναι η προπατορική αρετή του ανθρώπου. Από την ανυπακοή γεννήθηκε η πρόοδος, από την ανυπακοή και η επανάσταση».

Kollektiva

Επί σκηνής λοιπόν, συνωστίζονται μουσικοί και ηθοποιοί, σε μια διαδραστική παρόρμηση και σύγκρουση. Η έννοια της ελευθερίας, που αποκτά ρόλο πρωταγωνιστού στην εξέλιξη του έργου, οπτικοποιείται χορογραφικά, μέσω της μόνης γυναικείας παρουσίας (Εύη Χατζάκη), η οποία ταυτοχρόνως συγκεντρώνει στο πρόσωπό της, την -εν γένει- θέση της γυναίκας και τους πολλαπλούς ρόλους, που εκείνη καλείται να παίξει, όπως των μητέρας, αδελφής, συζύγου. Κι ενώ το κινησιολογικό ξέσπασμα μπορεί -κατά διαστήματα- να εκπέμπει την υπερβολή, εν τούτοις, λειτουργεί σ' ένα πλαίσιο «εξέγερσης» από την ήρεμη καθημερινότητα, ως ανάγκη του ατόμου για πνευματική και ψυχική αφύπνιση.

Η μουσική των KollektivA, γραμμένη σε κλασικές rock φόρμες με στοιχεία hard-prog rock και heavy, αποκτά ενδιαφέρον, όπως οδηγεί και ζωντανεύει την πλοκή. Και ακούγεται σαν εσωτερική αντίδραση μιας διαδικασίας προς την κατανόηση και την δράση. Θα έλεγα ότι, το εγχείρημα τούτο, όπως μας παρουσιάστηκε, αποπνέει ενθουσιασμό και σοβαρότητα.

Η "Μπαλάντα Της Φυλακής", εμπνευσμένη από το ποίημα του Oscar Wilde "Η Μπαλάντα Της Φυλακής του Ρέντινγκ" ("The Ballad Of Reading Gaol", 1897), το οποίο ολοκλήρωσε κατά την αποφυλάκισή του, θυμίζει μανιφέστο στα ταραγμένα χρόνια του ανθρωπιστικού σπαραγμού, προσδιορίζοντας ότι το όριο της μοναξιάς και της ελευθερίας εκτείνεται όπου η ανθρώπινη συνείδηση το ορίζει. «Ποτέ μόνος» γράφει το παραλληλόγραμμο χαρτάκι που μας προμήθευσαν στην είσοδο, και στην όπισθεν πλευρά αυτού «βρες τον τρόπο»! Δεν μένει λοιπόν, παρά να Τον ανακαλύψουμε, μία από τις επόμενες Κυριακές του Γενάρη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Kollektiva

"Η Μπαλάντα Της Φυλακής" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) τις Κυριακές 10, 17, 24, 31 Ιανουαρίου.

Ώρα έναρξης: 8 μ.μ., Διάρκεια: 80 λεπτά. Ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 15 ετών, απαραίτητη η γονική συναίνεση.

Σκηνοθεσία / Χορογραφίες: Τάσος Μπεκιάρης,
Μουσική / Ενορχηστρώσεις: KollektivA,
Σενάριο / Στίχοι: Φάνης Μαργαρώνης,
Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου,
Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος,
Υπεύθυνοι ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης, Μιχάλης Σκαράκης.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Γιώργος Ζιώγαλας, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Ιάκωβος Μινδρινός, Γιώργος Τσαγκαράκης, Εύη Χατζάκη, και οι KollektivA: Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος.

kollektiva.net
KollektivA - "Η Μπαλάντα Της Φυλακής" (trailer)

  • SHARE
  • TWEET