Arch Enemy, Insidead @ Gagarin 205, 20/01/12

Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 23/01/2012 @ 13:47
Μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να απολαύσουν ζωντανά την αγαπημένη τους μπάντα -για ένα μεγάλο διάστημα- είχαν οι φίλοι των Arch Enemy το διήμερο που μας πέρασε, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί δια στόματος Angela Gossow, η σουηδο-γερμανική πεντάδα αποφάσισε να απόσχει από τα εγκόσμια για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Με την «World Khaos Tour» να συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, η μπάντα πραγματοποίησε μία ακόμη διπλή επίσκεψη στη χώρα μας με αφορμή την περσινή κυκλοφορία του όγδοου άλμπουμ της, "Khaos Legions". Θετικό και άξιο αναφοράς γεγονός, που ενδεχομένως προσέλκυσε και λίγο παραπάνω κόσμο, ήταν η διατήρηση της τιμής προπώλησης του εισιτηρίου στα ίδια επίπεδα και στο ταμείο του venue.



Με την ακριβέστατη τήρηση του προγράμματος, οι Αθηναίοι InsIDeaD πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή του Gagarin ένα τέταρτο μετά τις 20:00. Με μία παρουσία που έσφυζε από όγκο και ενέργεια, η τετράδα μετέδωσε γρήγορα τις ορέξεις της στο κοινό, το οποίο ως τότε καταλάμβανε περίπου το 1/3 του χώρου. Επιλέγοντας κομμάτια μέσα απ’ το ντεμπούτο τους, "Chaos Elecdead", δύο καινούρια κι άλλες δύο διασκευές, οι InsIDeaD παρουσιάστηκαν αρκετά εξοικειωμένοι πάνω στο σανίδι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα στα 45 λεπτά που διήρκησε η εμφάνισή τους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα δύο δείγματα από το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ τους, το οποίο πρόκειται να ηχογραφήσουν σε λίγο καιρό με την συμβολή του Logan Mader στην παραγωγή. Θετικές αντιδράσεις προξένησαν και οι επιλογές των διασκευών, με το "Blackened" των Metallica να γίνεται καθολικά αποδεκτό, το ιδιότροπο "Blood And Thunder" των Mastodon να αποδίδεται με επιτυχία και ένα μικρό μέρος του "Domination" των Pantera να κλείνει μία ακόμα πολύ καλή εμφάνιση της μπάντας.

Setlist:
No I.D. / Away From Me / The Cave Myth / Blackened / Chaos Elecdead / Together As One / In My World / Blood And Thunder / Domination

Μετά από το απαραίτητο μισάωρο διάλειμμα τα φώτα σβήνουν και το ορχηστρικό "Khaos Overture" δίνει το σύνθημα μέσω των ηχείων. Η αρχή γίνεται με το φρέσκο "Yesterday Is Dead And Gone" και τη μπάντα ήδη να μοιάζει πολύ πιο «αληθινή» από την υπερφίαλη στούντιο εκδοχή της. Το σχετικά απλοϊκό σκηνικό με το πανό στο πίσω μέρος συμπληρώνεται από δύο μεγάλου μεγέθους εξώφυλλα του τελευταίου άλμπουμ που βρίσκονται στα πλάγια της σκηνής και επεκτείνεται στο ενδυματολογικό κομμάτι των μελών, που εμφανίζονται με τις καθιερωμένες ομοιόμορφες στολές τους. Η συνέχεια κινείται σε προβλεπόμενα πλαίσια, με τα "Revolution Begins" και "Ravenous" να δημιουργούν την αφορμή για τις έξαλλες αντιδράσεις του κοινού, ενώ η απόδοση μπάντας και ήχου ανεβαίνει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και ο χώρος είναι πλέον μισογεμάτος.



Στη ροή του setlist, το "Khaos Legions" εναλλάσσεται κυρίως με τα "Doomsday Machine" και "Wages Of Sin", με το τελευταίο να ηγείται με βραχεία κεφαλή στη συχνότητα των επιλογών. Όπως είναι λογικό, θα ακουστούν σχεδόν όλα τα single από την εποχή της Gossow, ενώ αντιθέτως η περίοδος του Johan Liiva δεν θα εκπροσωπηθεί ούτε στο ελάχιστο. Έπειτα από ένα σερί εφτά κομματιών έρχεται το πρώτο διάλειμμα με μορφή solo, με τον Daniel Erlandsson να δοκιμάζει τις αντοχές του drumkit του, δίνοντας παράλληλα λίγες ανάσες στους υπόλοιπους.

Ακολουθεί το "Under Black Flags We March", όπου η αεικίνητη frontwoman κυματίζει την «ομότιτλη» σημαία, καθώς και το αγαπημένο "Dead Eyes See No Future", πριν το δεύτερο διάλειμμα / solo πάρει σάρκα και οστά μέσω των κιθάρων των αδερφών Amott. «Αναγκαίο κακό» μεν, ωστόσο τείνει να καταντήσει κάπως κουραστικό, ιδίως όταν γνωρίζεις από την προηγούμενη φορά τι θα ακούσεις, νότα προς νότα. Λίγοι... αυτοσχεδιασμοί από τον Christopher, οι οποίοι, μετά και την είσοδο του Michael, μεταβάλλονται στο "Intermezzo Libertè", με την κιθάρα του πρωτότοκου Amott να στάζει μέλι και το κοινό να σιγοντάρει φωναχτά τη μελωδία.

Η επιστροφή σύσσωμης της μπάντας στη σκηνή γίνεται με το "Burning Angel" και έχει διάρκεια τριών ακόμη τραγουδιών, με το "We Will Rise" να συμπληρώνει την κανονική διάρκεια της συναυλίας εν μέσω επιδοκιμασιών και αφού το pit έζησε κάμποσες στιγμές διόλου ευκαταφρόνητης κλωτσοπατινάδας. Το encore ξεκινάει πριν καν περάσουν δύο λεπτά, με τους ήχους του ορχηστρικού "Snow Bound" να δίνουν τη θέση τους στο απόλυτα εμβληματικό "Nemesis" κι αυτό με τη σειρά του στη βασική μελωδία του "Fields Of Desolation", με την οποία ολοκληρώνεται η τρίτη εμφάνιση των Σουηδών στην Αθήνα.



Με το "Enter The Machine" να ακούγεται από τα ηχεία του Gagarin, οι Arch Enemy χειροκροτούνται και αποχαιρετούν τον κόσμο, αφήνοντας -για άλλη μια φορά- κάποια εύλογα ερωτήματα / παράπονα. Η συνολική διάρκεια μπορεί να ήταν πιο ικανοποιητική σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές, αγγίζοντας την μιάμιση ώρα, ωστόσο οι δύο διακοπές για τα ισάριθμα solo σε drums και κιθάρα θα μπορούσαν να έχουν δώσει τη θέση τους σε δύο επιπλέον τραγούδια, κατά προτίμηση από την πρώτη, εγκληματικά παραμελημένη, περίοδο των δίσκων με τον Liiva. Κατά τα άλλα, η απόδοση της μπάντας σε συνδυασμό και με την κινητικότητά της πάνω στη σκηνή δεν πρέπει να άφησε κανέναν παραπονεμένο, ενώ και η ποιότητα του ήχου κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, τουλάχιστον από το πρώτο σκαλί και προς τα πίσω. Σε τελική ανάλυση, οι φίλοι των Arch Enemy παρακολούθησαν μία ακόμη επαγγελματική εμφάνιση (ή, μάλλον, τον ορισμό αυτής) από την μπάντα, με όσα υπέρ και όσα κατά συμπεριλαμβάνονται σε μία τέτοια.



Setlist:

Yesterday Is Dead And Gone
Revolution Begins
Ravenous
Enemy Within
My Apocalypse
Bloodstained Cross
Taking Back My Soul
Drum Solo
Under Black Flags We March
Dead Eyes See No Future
Guitar Solo / Intermezzo Libertè
Burning Angel
No Gods, No Masters
Dead Bury Their Dead
We Will Rise
-------------------------
Snow Bound
Nemesis
Fields Of Desolation (outro)

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν






  • SHARE
  • TWEET