Blaze Bayley, Absolva @ Gagarin 205, 12/11/22

Sing along with me Athens

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 14/11/2022 @ 13:34

Εάν υποθέσουμε ότι οι γενιές μεταλλάδων, στην Ελλάδα και όχι μόνο, αντιστοιχούν σε δεκαετίες, υπάρχει σχεδόν μια ολόκληρη γενιά που συνδέθηκε με τους Iron Maiden του Blaze Bayley, τόσο σε επίπεδο συναυλιών, όσο και σε επίπεδο νέων κυκλοφοριών. Η αφιερωμένη στους Irons περιοδεία του Βρετανού ερμηνευτή αποτέλεσε λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή στα τιμημένα '90s, με όχημα μερικά από τα καλύτερα τραγούδια των "The X Factor" και "Virtual XI".

Χωρίς ανακοινωμένο πρόγραμμα εκτός του αρχικού που ήθελε οι πόρτες να ανοίγουν στις 20:00 με ώρα έναρξης στις 21:00, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης parking στα πέριξ προμήνυε ένα σχεδόν γεμάτο Gagarin, όπως διαπιστώσαμε με την είσοδό μας, όταν οι Absolva από το τιμημένο Manchester είχαν ήδη ξεκινήσει το δικό τους σετ. Πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι για την σπουδαία εμφάνιση που θα ακολουθούσε ήταν ο τρομερός ήχος, πεντακάθαρος και όσο δυνατός έπρεπε.

Βρισκόμενοι στην εμπροσθοφυλακή του νεότερου κύματος στα πλαίσια του περίφημου βρετανικού heavy metal, με όλη τη σημασία που έχει αυτό στις μέρες μας, και μετρώντας ήδη έξι άλμπουμ σε μια δεκαετία, παρουσίασαν υλικό από το ντεμπούτο "Flames Of Justice" μέχρι το φετινό "Fire In The Sky". Από μια έμπειρη στο σανίδι μπάντα με θετική σκηνική παρουσία και υφολογική ποικιλία, ξεχώρισε αφενός ο χαρισματικός τραγουδιστής και ικανότατος κιθαρίστας Chris Appleton και αφετέρου το καταληκτικό και ροκερολάτο "From Beyond Τhe Light".

Έχοντας ήδη καταγράψει αρκετά μέτρα στο σανίδι του Gagarin, οι τέσσερις Absolva αποσύρθηκαν για να πάρουν μερικές ανάσες, και βεβαίως να επιστρέψουν μετά από λίγα λεπτά. Στις 22:20, οι πρώτες νότες του "Lord Of The Flies" και το αναμενόμενο sing along της μελωδίας έφεραν τον Blaze Bayley στη σκηνή, ο οποίος είχε εξαρχής τρομερή όρεξη και διέκοψε ατέχνως το κομμάτι για να δοκιμάσει τις φωνητικές δυνατότητες του κοινού.

Το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι, το μεγαλειώδες "Sign Of The Cross" αποτέλεσε instant highlight προκαλώντας μεταξύ άλλων πολλαπλά χοροπηδητά και το hardrocκάτο "Judgement Of Heaven" έκλεισε ιδανικά τον πρώτο κύκλο τραγουδιών των Maiden και του "The X Factor". Ακολούθησαν τρία τραγούδια από το περσινό "War Within Me" που επιβεβαίωσαν τον κανόνα των δυνατών προσωπικών κυκλοφοριών του Blaze Bayley και η κοιλιά που επέφεραν αναμενόμενα στην βραδιά ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη του τρελού καραφλού με τις λευκές φαβορίτες.

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κύκλος τραγουδιών των Maiden ξεκίνησε με το "Fortunes Of War" και συνεχίστηκε με το περίφημο "Virus" που δεν είχε παιχτεί ποτέ ζωντανά από τους Irons. O Blaze προλόγισε αναφέροντας ότι το τέλος του κόσμου δεν πρόκειται να έρθει ούτε εξαιτίας μιας ασθένειας, ούτε εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά εξαιτίας των τεμπέληδων και διεφθαρμένων πολιτικών. Ξανά οι αντιδράσεις είναι ενθουσιώδεις, όπως και στο επικό "The Clansman", με την παρεμβολή του "When Two Worlds Collide" (έχεις κανείς τηλεσκόπιο;) - μοναδική συνεργασία του Blaze με τον Dave Murray.

To "Como Estais Amigos", η μεγαλύτερη στιγμή του Blaze με τους Maiden κατά τον ίδιο αποτέλεσε προφανώς την πιο φορτισμένη στιγμή της βραδιάς και το παιχνίδι που βασίστηκε στο περιβόητο "scream for me athens" έφερε το "Man On The Edge", κατά το οποίο ανοίχθηκε και ένα μικρό pit! Το σαρωτικό "Futureal" έφερε μπροστά μερικούς που απλά δεν άντεξαν στις πίσω θέσεις, το σύνθημα "είναι τρελός ο καραφλός" δόνησε το Gagarin και το "The Angel And The Gambler" έκλεισε όμορφα και ωραία μετά από 95 λεπτά την βραδιά.

Όταν όλα πάνε πρίμα, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να παρατηρήσει κανείς. Η φωνητική απόδοση του Blaze Bayley ήταν εξαιρετική, οι εκτελέσεις πάρα πολύ καλές, ο ήχος τρομερός, οι αντιδράσεις του κοινού γηπεδικές. Αποχωρήσαμε από το Gagarin με αρκετό κόσμο να στριμώχνεται στο φουαγιέ, όπου ο Blaze βρέθηκε αμέσως μετά την λήξη για υπογραφές και φωτογραφίες. Τελικά είναι τρελός ο καραφλός, μας αγαπά και τον αγαπάμε. Εις το επανιδείν.

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Lord Of The Flies
Sign Of The Cross
Judgement Of Heaven
War Within Me
Pull Yourself Up
Warrior
Fortunes Of War
Virus
When Two Worlds Collide
The Clansman
Como Estais Amigos
Man On The Edge
Futureal
The Angel And The Gambler

  • SHARE
  • TWEET