Antwerp Metal Fest 2016 (Katatonia, Kataklysm, Entombed A.D. κ.α.) @ Αμβέρσα, Βέλγιο, 9-10/07/16

Katatonia, Suicidal Angels, Propain και Kataklysm έκλεψαν την παράσταση σε ένα φεστιβάλ με εξαιρετική διοργάνωση

04/08/2016 @ 14:51

Μπορεί τα μεγάλα φεστιβάλ όπως το Graspop Metal Meeting και το Alcatraz Festival να κερδίζουν δικαίως τα φώτα της δημοσιότητας με τις μπάντες που συμμετάσχουν και τον κόσμο που φιλοξενούν, όμως υπάρχουν και κάποια φεστιβάλ που κάνουν εξίσου πολύ καλή δουλειά και προσφέρουν ό,τι μπορούν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Αυτά είναι τα Antwerp Metal Fest, MFVF με μόνο μπάντες που αποτελούνται από γυναικεία φωνητικά και το Lokerse που πραγματοποιείται στην πόλη του Lokeren. Φέτος αποφάσισα να επισκεφτώ και να καλύψω το Antwerp Metal Fest, ένα διήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε ένα πανέμορφο πάρκο στα ανατολικά της Αμβέρσας, που ονομάζεται Bouckenbourgh.

Antwerp Metal Fest 2016

Την πρώτη ημέρα πήγα αργοπορημένα λόγω υποχρεώσεων και έτσι πρόλαβα να παρακολουθήσω τους Set Things Right στην Marquee. Οι Βέλγοι παίζουν metalcore με alternative στοιχεία και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους για να ζεστάνουν το κοινό για την επερχόμενη επίθεση των Ελλήνων thrashers, Suicidal Angels. Αν και τους ακολουθώ από τα πρώτα τους βήματα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που τους έβλεπα με τα νέα μέλη (η τελευταία φορά που τους είχα παρακολουθήσει ήταν με τους Kreator, Exodus και Death Angel, πάλι εδώ στο Βέλγιο το 2010). Οι Αθηναίοι έπαιξαν για περίπου σαράντα λεπτά επιλεγμένα κομμάτια από όλη τη δισκογραφία τους. Ήταν σαρωτικοί επί σκηνής με κορυφαία κομμάτια τα "Seed Of Evil", "Bloodbath" και ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια τους, "Apocathilosis". Τα νέα κομμάτια που έπαιξαν έτυχαν θερμής αποδοχής από το κοινό, κάτι που σημαίνει ότι το νέο άλμπουμ αρέσει σε πολύ κόσμο.

Suicidal Angels

Ακολούθησαν οι Aborted, τους οποίους και έχασα γιατί είχα πάει για φαγητό και επέστρεψα για να παρακολουθήσω τους Amortisseur μια tribute μπάντα προς τους Motorhead, οι οποίοι «βάραγαν» αρκετά στην Marquee. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του "Killed By Death" ανέβασαν κάποιες αιθέριες υπάρξεις να λικνίζονται πάνω στη σκηνή.

Aborted

Μετά από τον χαβαλέ, πήγα στο Main Stage για να παρακολουθήσω για πρώτη φορά τους Καναδούς death metallers Kataklysm, οι οποίοι και αποτελούσαν το headliner group της ημέρας. Οφείλω να πω ότι ήταν πολύ καλοί και έπαιξαν αρκετό υλικό βασισμένο στο τελευταίο τους άλμπουμ, "Of Ghosts And Gods". Επίσης έπαιξαν υλικό από το "Shadows And Dust" και μετά, με κορυφαία τα "Elevate", "As I Slither", "The Ambassador Of Pain", "Prevail" και "Let Them Burn". Πολύ καλή και γεμάτη ενέργεια απόδοση από την μπάντα που μας παρουσίασε καλοπαιγμένο Death metal με μεγάλο ατού την επικοινωνία που είχε ο τραγουδιστής τους με το κοινό, που τους μιλούσε και γαλλικά κάποιες στιγμές. Να προσθέσουμε ακόμα ότι έπαιξαν τα κομμάτια "The Resurrected", "Crippled And Broken", "In Shadows And Dust", "Like Angels Weeping" και "Open Scars". Η πρώτη ημέρα τελείωσε υποδειγματικά με μια ιδανική εμφάνιση.

Kataklysm

Την επόμενη μέρα παρακολούθησα τους Tangled Horns σε μια μέτρια metalcore εμφάνιση στη Marquee. Δεν ήταν κάτι τρομερό που να με κάνει να κουνήσω και να πάω πιο μπροστά. Αργότερα έπαιζαν μια από τις συμπάθειες μου στην κεντρική σκηνή, οι Αμερικάνοι Pro-Pain. Πραγματικά έδωσαν ένα μεγάλο thrash/hard core show με πολύ ξύλο στις μπροστινές σειρές, μιλάμε οι security είχαν πολλή δουλειά με τα συνεχή crowd surfing. Πολύ δυναμική εμφάνιση με τον Gary να είναι σε μεγάλα κέφια και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό μαζί με την υπόλοιπή μπάντα που σάρωνε. Τα κομμάτια που έπαιξαν ήταν "Unrestrained", "3 Minutes", "Stand All", "Sucks To Be You", "Unamerican", "Neicon", "No Way Out", "Voices Of Rebellion", "Deathwish", "Gone Fishin", "Into The Kill", "Fuck It", "Drawn Blood", "Shapes Of Things", "Shine", "Make War" και για encore άφησαν τα "Foul Taste", "Johnny Black" και "States Of Mind". Όπως θα διαπιστώσατε, είχαμε να κάνουμε με μια πολύ περιεκτική και δυναμική εμφάνιση.

Η επόμενη μπάντα στο Main Stage ήταν οι Entombed A.D. από την Σουηδία οι οποίοι έχουν σχηματιστεί από πρώην μέλη των Entombed. Ανέβηκαν ορεξάτοι στη σκηνή και ξεκίνησαν με τα "Midas In Reverse", "Stranger Aeons", "Second To None" και "Eyemaster". Ο Petrov αποδείχθηκε πολύ επικοινωνιακός με το κοινό κάνοντας αρκετά αστεία. Συνέχισαν με τα "Dead Dawn", "Living Dead" και "The Winner Has Lost". Τα τελευταία κομμάτια ήταν και αυτά από τα παλιά άλμπουμ των Entombed, όπως "Revel In Flesh", "Supposed To Rot" και το ομώνυμο από το κορυφαίο "Left Hand Path", και ακόμα το ομώνυμο από το "Wolverine Blues". Ως τελευταίο κομμάτι έπαιξαν το "Chief Rebel Angel" από το "Morning Star". Έγινε πολύ μεγάλος πανικός στο show των Σουηδών και ειδικά στα παλιά κομμάτια είχε δημιουργηθεί ένα σκληροπυρηνικό mosh pit στο κέντρο. Θυμάμαι τους είχα δει πριν από δώδεκα-δεκατρία χρόνια στην Αθήνα και μπορώ να πω ότι και τώρα μου άρεσαν, αν και όχι το ίδιο (μιλάμε για περιοδεία με Dark Tranquillity και Candlemass που δεν άφηνε τίποτα όρθιο). Λίγο αργότερα πετάχτηκα στη διπλανή σκηνή όπου έπαιζαν οι black metallers Weegedood που κατάγονται από τη γειτονική πόλη, Ghent. Μπορώ να πω ότι μου άρεσαν αρκετά και είχαν κάποια στοιχεία που με έκαναν να κάτσω να τους παρακολουθήσω περισσότερο από ό,τι θα περίμενα, μιας και έπαιζαν αξιόλογο ατμοσφαιρικό black metal με ωραίες εναλλαγές στον ρυθμό. Τα φωνητικά θέλουν λίγη βελτίωση και θα τα πάνε καλά στο μέλλον.

Μετά το φαγητό πήγα μπροστά στο Main Stage για να δω τους εξαιρετικούς Katatonia, οι οποίοι παρεπιμπτόντως κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα σπουδαίο άλμπουμ, το "The Fall Of Hearts". Να σημειώσουμε ότι οι Katatonia ήρθαν με ένα πολύ πρόσφατο μέλος, τον Roger Ojersson (Tiamat), ο οποίος ανέλαβε τις κιθάρες. Ξεκίνησαν με το υπέροχο "July" και συνέχισαν με τα "Deliberation" και "Serein", το τελευταίο από το νέο άλμπουμ. Η εξαιρετική εμφάνιση της μπάντας έκανε τον κόσμο να τραγουδάει κάθε στίχο. Συνέχισαν με τα "Hypnone", "Consternation", "Lethean", "Serac", "My Twin", "Nephilim", "Old Heart Falls", "Dead Letters", "In The White", "Forsaker" και έδωσαν τέλος στην εμφάνισή τους με το "Increase". Εκτός από τα κομμάτια του νέου τους άλμπουμ, τίμησαν και το πολύ καλό "The Great Cold Distance" όπως και το "Dead End Kings". Η ερμηνεία του Jonas Renkse έκλεψε την παράσταση και η υπόλοιπη μπάντα στάθηκε αξιοπρεπέστατα σε μια εμφάνιση που έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το διήμερο φεστιβάλ.

Το Antwerp MetalFest είναι από τα φεστιβάλ που μπορείς να χαρακτηρίσεις ως οικογενειακά, μιας και έχουν λίγο κόσμο (και τις δυο ημέρες ο αριθμός των εισιτηρίων ήταν στις 4500 - 5000) και αποτελούνται το πολύ από δύο σκηνές. Κατά τη γνώμη μου, τέτοια φεστιβάλ μπορείς να τα ευχαριστηθείς καλύτερα και γι' αυτούς που τα καλύπτουν είναι πιο εύκολο, μιας και δεν χρειάζεται να τρέχεις πάνω κάτω συνέχεια, και το σημαντικότερο δεν χρειάζεται να θυσιάζεις μια εμφάνιση για μια άλλη εμφάνιση που πέφτει την ίδια ώρα. Γενικά, το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο και εγώ πέρασα ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

Κυριάκος Αθανασιάδης (Αναγνώστης)

  • SHARE
  • TWEET