The Gathering: «Ο επόμενος δίσκος μας θα είναι σκοτεινός και οργισμένος»

Ο Rene Rutten, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος της μπάντας, μας μίλησε λίγες μέρες πριν τις επερχόμενες εμφανίσεις των Gathering στη χώρα μας

Από τον Γιάννη Βόλκα, 16/11/2018 @ 12:48

Η προσωπική μου αγάπη αλλά και η οικειότητα που νοιώθω με τα μέλη των Gathering είναι πλέον αδύνατο να παραμείνουν κρυφά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως μετέτρεψε τη συνέντευξη αυτή σε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση. Φυσικά τον σημαντικότερο ρόλο τον έχει αυτός που βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ενώ οι εμφανίσεις των Gathering σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα (23-25/11) ολοένα και πλησιάζουν, ο συμπαθέστατος Rene Rutten διακόπτει τις πρόβες του για να μοιραστεί μαζί μας λεπτομέρειες από το πρόσφατο παρελθόν και τα σχέδια για το μέλλον της πολυαγαπημένης ολλανδικής μπάντας.

The Gathering

Γεια σου Rene και ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Αφήνω στην άκρη το πόσο χαίρομαι που μιλάμε και μπαίνω απευθείας στο «ψητό»!

Είμαι έτοιμος και σε ακούω.

Συγνώμη γι' αυτό που θα πω αλλά δεν είστε και η πιο ενεργή μπάντα τα τελευταία χρόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έλλειψη χρόνου; Έλλειψη έμπνευσης;

Σίγουρα δεν πρόκειται για έλλειψη έμπνευσης αφού τον τελευταίο καιρό γράφαμε μουσική για την καινούργια μπάντα που έχω κάνει με την συζυγό μου την Gema, τους Habitants. Κυρίως πρόκειται για έλλειψη χρόνου. Η Silje (Wergeland, φωνητικά) απέκτησε τα τελευταία χρόνια δύο παιδιά και γενικότερα όλοι είμαστε αρκετά απασχολημένοι. Απλά κάποια στιγμή οφείλεις να βάλεις κάποιες προτεραιότητες και μερικές φορές, η προτεραιότητά σου είναι τα pampers.

Απόλυτα φυσιολογικό. Χαίρομαι πάντως που επιστρέψατε και ελπίζω να μείνετε για καιρό κοντά μας. Να περιμένουμε την επιστροφή αυτή να τη συνοδεύσει ένας καινούργιος δίσκος;

Είμαστε πάντα απασχολημένοι με το να γράφουμε μουσική και για να είμαι ειλικρινής έχω ήδη έτοιμο κάποιο υλικό για τους Gathering. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουμε στο μέλλον. Του χρόνου γιορτάζουμε τα τριάντα χρόνια ως μπάντα και σε αντίθεση με αυτό που κάναμε για τα 25 μας χρόνια που μαζευτήκαμε όλοι μαζί με τα παλιότερα μέλη, αυτή την φορά δεν επιθυμούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Άρα η ιδέα είναι να κάνουμε έναν καινούργιο δίσκο του χρόνου. Μόλις γυρίσουμε από την Ελλάδα, θα μπούμε στο στούντιο και θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο υλικό. Το σχέδιο είναι τον επόμενο Οκτώβριο όταν θα κλείνουμε ακριβώς τα τριάντα χρόνια να έχουμε έναν καινούργιο δίσκο. Ακόμα και αν το υλικό δεν είναι αρκετό, μπορεί να κυκλοφορήσουμε ένα EP.

Αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο και πιστεύω ότι θα χαροποιήσει πολύ κόσμο. Θα επιστρέψω λίγο σε αυτό που είπες νωρίτερα δηλαδή ότι δεν θέλεις να κάνετε κάτι επετειακό όπως κάνατε για τα 25 σας χρόνια.

Φυσικά, ποτέ μην λες ποτέ! Για να είμαι ειλικρινής δεν εξαρτάται μόνο από μας. Χρειάζεσαι και τα παλιότερα μέλη και σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι δεν θέλουν να το κάνουν δεν μπορείς να το κάνεις με τα μισά άτομα. Θα είμαστε όλοι ή δεν θα γίνει.

Η γνώμη μου είναι ότι, αν και αυτές οι επετειακές συναυλίες είναι πολύ διασκεδάστικές για τους οπαδούς και ίσως και για τα μέλη της μπάντας, μερικές φορές είναι καλύτερο να συγκεντρωνόμαστε στο μέλλον και να προχωράμε μπροστά.

Συμφωνώ απόλυτα! Σε όλα τα πράγματα στην ζωή μας είναι καλύτερα να συγκεντρωνόμαστε στο μέλλον και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε και εμείς.

The Gathering

Εκτός από τις εμφανίσεις σας στην Ελλάδα και μια στη Βουλγαρία έχετε κλεισμένο μόνο ένα live στην Ολλανδία σωστά; (το Prognosis Festival μαζί με Tesseract, Haken, Witchcraft, Green Carnation και Leprous μεταξύ άλλων)

Έχουμε στα σχέδια και μερικές εμφανίσεις ακόμα, τόσο σε clubs όσο και σε festivals αλλά το συγκεκριμένο, που αν θυμάμαι καλά είναι τον Μάρτιο, είναι το μοναδικό που έχουμε κλεισμένο.

Πριν μερικές μέρες το "How To Measure A Planet?" συμπλήρωσε τα είκοσί του χρόνια. Πώς νοιώθεις για αυτό;

Νοιώθω πολύ καλά αλλά ταυτόχρονα νοιώθω ότι γερνάμε. Θυμάμαι πάντως πολύ καλά την διαδικασία των ηχογραφήσεων αλλά από την άλλη πλευρά νοιώθω ότι ο χρόνος περνά πάρα πολύ γρήγορα. Αν είκοσι χρόνια περνάνε τόσο γρήγορα, στα επόμενα είκοσι θα κοντέυω τα 70 και τότε θα είμαι πραγματικά γέρος. Μη με παρεξηγείς, είναι πανέμορφα αλλά από την άλλη έχεις την αίσθηση ότι θέλεις να κάνεις περισσότερα πράγματα στον χρόνο σου. Είναι πραγματικά περίεργο.

Να περιμένουμε κάποιο ιδιαίτερο τρόπο εορτασμού των είκοσι ετών;

Επανακυκλοφορήσαμε τον δίσκο σε βινύλιο αφού το παλιό δεν βρίσκεται πλέον στην αγορά. Ο κόσμος το ζητούσε, ειδικά σε βινύλιο και εμείς φυσικά θέλουμε οι δίσκοι μας να είναι διαθέσιμοι για όποιον τους ψάχνει. Εννοείται ότι θα παίξουμε ορισμένα κομμάτια από τον δίσκο στις συναυλίες μας αλλά πέρα από αυτό δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό για τα είκοσι χρόνια.

Θέλεις να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για τις επερχόμενες εμφανίσεις σας. Έχετε αρκετά χρόνια να μας επισκεφτείτε. Τι να περιμένει ο κόσμος;

Θα προτιμούσα να παραμείνει μια έκπληξη. Προτείνω στον κόσμο να μην τσεκάρει τίποτα στον ίντερνετ πριν το live. Ζήστε τις συναυλίες όπως είναι και όπως πρέπει να είναι. Στις μέρες μας πολύς κόσμος ηχογραφεί με τα τηλέφωνα αλλά ταυτόχρονα χάνει την εμπειρία της συναυλίας. Είναι μια χρονική διάρκεια την οποία πρέπει να την ζήσεις ολοκληρωτικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και αν απλά γνωρίζεις το setlist, το καταστρέφεις λιγάκι γιατί αρχίζουν οι συγκρίσεις ανάμεσα στα κομμάτια που παίζουμε και σε αυτά που δεν παίζουμε και έτσι χάνεται ο αρχικός ενθουσιασμός. Προσωπικά θέλω το ένα κομμάτι να ταιριάζει όσο γίνεται με τα επόμενα. Φαντάσου το σαν έναν ζωγράφο που χρησιμοποιεί πέντε, έξι χρώματα και με αυτά δημιουργεί ολόκληρο το έργο του. Φυσικά πρέπει ταυτόχρονα να κάνεις μια μίξη παλιών και νεότερων συνθέσεων αλλά πολύ σημαντική είναι η αλληλουχία των κομματιών. Συμπερασματικά αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι να μην ασχολείται εκ των προτέρων με το τί θα παίξουμε. Ελάτε στο show και απολαύστε το στο μέγιστο από την αρχή μέχρι το τέλος,

Πάμε σε κάτι διαφορετικό. Έχετε πίσω και τον Hugo (Prinsen Geerling, μπάσο) στην ομάδα.

Ναι, εδώ και αρκετά χρόνια είναι πάλι μόνιμο μέλος. Όταν είχε αποχωρήσει, απλά είχε πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και τότε παίζαμε πολύ πιο συχνά και δεν μπορούσε να μας ακολουθεί συνεχώς. Τώρα όμως τα παιδιά του είναι αρκετά μεγάλα και έτσι μπορεί να συμμετέχει πιο εύκολα. Έπεστρεψε και είναι τέλεια. Μιλάμε για παλιές ιστορίες και το συναίσθημα είναι υπέροχο. 

Έχεις καθόλου επαφές με την Marjolein (Kooijman, μπάσο μετά την αποχώρηση του Hugo);

Έχουμε κάποιες επαφές και βρεθήκαμε σε ένα festival το περασμένο καλοκαίρι αλλά δεν μιλάμε σε καθημερινό επίπεδο. Με όλα τα παλιότερα μέλη έχουμε κρατήσει κάποιες επαφές αλλά όχι πολύ συχνές.

The Gathering

Μου είπες νωρίτερα για τη νέα σου μπάντα, τους Habitants. Θελεις να μοιραστείς μερικές πληροφορίες;

Με την Gema παίζουμε και οι δυο κιθάρα και από την μια στιγμή στην άλλη αρχίσαμε να παιζουμε μαζί και ήταν τέλεια. Βγήκε κάτι διαφορετικό από αυτά που έκανα μέχρι τότε, με πολλά εφέ, μερικά εκ των οποίων άρχισα να τα «χτίζω» μόνος μου. Έτσι βγήκε μουσική σαν αυτή που μας αρέσει να ακούμε όπως οι Mono ή οι Slowdive. To δοκιμάσαμε και με τον Hans (Rutten, ντραμς) όταν δοκιμάζαμε κομμάτια για τους Gathering αλλά τελικά δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Μας παρότρυνε όμως  να το συνεχίσουμε μόνοι μας. Βρήκαμε τον Jerome Miedendorp de Bie από τους Drive By Wire και την Αnne Van Den Hoogen που είχε τραγουδήσει σε ορισμένα τραγούδια στο The West Pole και έτσι σιγά σιγά η μπάντα ολοκληρώθηκε. Κάναμε και crowdfunding που μας βοήθησε να ηχογραφήσουμε τον δίσκο ο οποίος κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες και ονομάζεται  One Self. Είναι αρκετά πιο μαλακό στον ήχο αλλά ταυτόχρονα πολύ δυναμικό το οποίο φαίνεται ακόμα περισσότερο στις ζωντανές εμφανίσεις που κάναμε πρόσφατα. Προς το παρόν φαίνεται να αρέσει στον κόσμο, δεν έχω λάβει κάτι αρνητικό ακόμα και είμαι πολύ χαρούμενος για τον δίσκο αυτό.

Πιστεύεις ότι θα υπάρχουν ομοιότητες στον ήχο των Habitants με τα νέα κομμάτια των Gathering;

Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό. Με τους Habitants γράφουμε μαζί με την Gema και ο ήχος βασίζεται σε δύο κιθάρες. Αντίθετα στους Gathering γράφουμε κυρίως την μουσική με τον Frank(Boeijen,πλήκτρα) και έτσι ο ήχος βασίζεται σε κιθάρα και πλήκτρα. Όσον αφορά την μουσική των Gathering, δεν ξέρω πως να στο θέσω...

... Αυτό τον καιρό είμαι αρκετά οργισμένος, έχω πολλά «σκατά» στο κεφάλι μου. Είμαι θυμωμένος και θέλω να εκφράσω τον εαυτό μου μέσω της μουσικής και αυτό πρέπει να γίνει με τους Gathering. Επίσης νοιώθω απορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ζωή και για ποιο λόγο και έτσι όπως το φαντάζομαι ο επόμενος δίσκος των Gathering θα είναι σκοτεινός και οργισμένος.

Rene, φυσικά δεν θα σε ρωτήσω τους λόγους για τους οποίους νοιώθεις έτσι και απλά σου εύχομαι να είσαι καλά και να μετατρέψεις τα αρνητικά αυτά συναισθήματα σε κάτι πραγματικά πανέμορφο.

Σε ευχαριστώ πολύ, στο τέλος αυτό είναι το μόνο που μένει.

Πριν τελειώσουμε, θέλεις να δώσεις έναν λόγο στο ελληνικό κοινό για να έρθει στις επερχόμενες εμφανίσεις σας;

Έχει περάσει αρκετός καιρός και χαιρόμαστε πολύ που ερχόμαστε στην Ελλάδα. Δεν θέλω να πιέσω τον κόσμο για οτιδήποτε  αλλά ετοιμάζουμε ένα setlist από όλη την καριέρα μας και με τον Hugo στο μπάσο θα μπορέσουμε να παίξουμε και αρκετά παλιότερα κομμάτια. Η Silje στα φωνητικά κάνει φανταστική δουλειά στα παλιότερα κομμάτια αλλά και στα νεότερα φυσικά. Ακόμα και η τιμή του εισιτηρίου είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το παρελθόν και έτσι γίνεται κάπως ευκολότερο για κάποιον να έρθει στο live. 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Rene και τα λέμε σε μερικές μέρες.

Εγώ ευχαριστώ. Τα λέμε σύντομα.

  • SHARE
  • TWEET