Steel Panther: «Το rock μπορεί να μην πληρώνει, αλλά θα παίζουμε μέχρι τέλους»

Οι Satchel (κιθάρα) και Stix Zadinia (τύμπανα) μιλούν για το νέο δίσκο των Steel Panther, την ιστορία της μπάντας, τη φιλία μεταξύ τους και φυσικά το heavy metal

Από τον Ιάσονα Ρεπαντή, 18/02/2020 @ 17:18

Παρασκευή απόγευμα στο Λονδίνο συνάντησα τους ευγενέστατους και φιλικούς Satchel και Stix στο Brixton Academy όπου αργότερα έπαιξαν ένα καταπληκτικό sold out show - γιορτή του heavy metal/hard ‘n’ heavy και της κωμωδίας. Η συζήτηση κάλυψε πολλά θέματα και είχε όπως περίμενα έντονες διακυμάνσεις μεταξύ πολύ σοβαρού ως πολύ αστείου. Νέος δίσκος ("Heavy Metal Rules"), περιοδεία, η σημερινή μουσική βιομηχανία, η μουσική ως βιοποριστικό μέσο ήταν μόνο μερικά από τα θέματα. Ένα είναι σίγουρο: απάντησαν με περισσή ειλικρίνεια και χωρίς δεύτερη σκέψη, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό αλλά και πολύ αγάπη για τη μουσική και το κοινό τους το οποίο ευγνωμονούν με κάθε ευκαιρία.

Οι άνθρωποι σήμερα ακολουθούν τους κανόνες της «μάζας» περνώντας ώρες στο κινητό τους ενώ όσο πάει γίνονται όλο και πιο εύθικτοι

Ο νέος σας δίσκος "Heavy Metal Rules" είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερός σας. Είναι μια αφιέρωση στο heavy metal, την κωμωδία και την ατομικότητα όπως προκύπτει από στίχους του π.χ. "Fuck Everybody". Τι από τα τρία λείπει περισσότερο στις μέρες μας;

Satchel: Και τα τρία! Είναι εύκολο να δει κανείς ότι το heavy metal όσο καλά και αν τα πάει σήμερα, δεν είναι η νούμερο ένα μουσική στο κόσμο. Ωστόσο δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Οι άνθρωποι σήμερα ακολουθούν τους κανόνες της «μάζας» περνώντας ώρες στο κινητό τους, ενώ όσο πάει γίνονται όλο και πιο εύθικτοι.

Stix: Ναι! Βλέπω για παράδειγμα φίλους που αντί να μιλήσουν στο παιδί τους, του στέλνουν μήνυμα γιατί λέει έχει κακή διάθεση σήμερα και δεν μπορεί να μιλήσει.

Steel Panther

Τι διαφορές βλέπεις από τις προηγούμενες δεκαετίες; Τα σκηνικά που λέει στους στίχους «η τύπισσα παραλίγο να με τρακάρει γιατί κοίταζε το snapchat» δεν υπήρχαν φαντάζομαι.

Stix: Ούτε καν φίλε! Το πολύ-πολύ να έβλεπες καμιά γυναίκα να βάζει μακιγιάζ στο καθρέφτη στο φανάρι. Η κανέναν άντρα αν ήταν '80s χα,χα

Satchel: Θα ήταν ο Lexxi! Ο τύπος έχει περάσει σε άλλα επίπεδα. Βλέπει βίντεο για το πώς να μάθεις να βάζεις το τέλειο μακιγιάζ.

Πίσω στο νέο δίσκο "Heavy Metal Rules"...

Stix: Ναί είμαστε ενθουσιασμένοι και ειδικά με κάποιες ιδέες για timings στα κομμάτια τα οποία δεν είχαμε επιχειρήσει στο παρελθόν.

Εννοείς π.χ. στο "Let’s Get High Tonight"? Μου αρέσει ένα off beat signature που χώνεις στα drums.

Stix: Ναί - τελικά βγήκε καλό το drum machine ε; (απευθυνόμενος στο Satchel)

Satchel: Χα,χα ναι! Ακριβό αλλά άξιζε!

Ζούμε για να παίζουμε και να προσφέρουμε ψυχαγωγία και θα το κάνουμε μέχρι τέλους

Ο δίσκος έχει και μια δόση κυνισμού στους στίχους π.χ. στο ομώνυμο κομμάτι - είναι κάτι που έρχεται με την ηλικία;

Satchel: "But I’m never gonna stop playing, even though rock ‘n’ roll ain’t playing - and you can take that to the bank!" (γέλιο). Εμείς ζούμε για να παίζουμε και να προσφέρουμε ψυχαγωγία και θα το κάνουμε μέχρι τέλους. Μας αρέσει πάρα πολύ να παίζουμε και για αυτό κάνουμε και πολύ μεγάλες περιοδείες. Βλέπεις άλλες μπάντες περιοδεύουν για το νέο τους δίσκο και μετά κάθονται για ένα ή δύο χρόνια. Όχι εμείς. Θέλουμε να είματε στο δρόμο και εκτιμούμε πάρα πολύ τους οπαδούς που πληρώνουν και έρχονται να μας δουν. Ασχέτως νέου δίσκου ή όχι, είμαστε μπάντα σε φόρμα και μπορούμε να κάνουμε shows με διάφορα κομμάτια.

Stix: Ναι, κάτι το οποίο αρέσει και σε μας. Μας αρέσει να αλλάζουμε λίγο τα πράγματα. Βλέπεις μπάντες που κάνουν το ίδιο show για πολύ καιρό και μπορεί και τα ίδια κομμάτια.

Steel Panther

Όταν καταλάβαμε πόσο πολύτιμη είναι η χημεία μεταξύ μας, τότε άρχισε και η μπάντα να σημειώνει κάποια επιτυχία

Είναι προφανές από τα shows σας ότι η χημεία που έχετε μεταξύ σας είναι μοναδική. Όλα τα αστεία που ανταλλάζετε μεταξύ των κομματιών, προβαρισμένα και αυθόρμητα δεν θα έβγαιναν αλλιώς.

Satchel: Ακριβώς. Βλέπεις άλλες μπάντες που αλλάζουν μέλη, είτε γιατί δεν τα βρήκαν στη μουσική, είτε για λεφτά ή άλλους λόγους. Οι τέσσερίς μας γνωριζόμαστε και παίζουμε μουσική μαζί εδώ και πολλά χρόνια, και πριν το όνομα Steel Panther ακόμα. Όταν καταλάβαμε πόσο πολύτιμη είναι η χημεία μεταξύ μας, τότε άρχισε και η μπάντα να σημειώνει κάποια επιτυχία. Για το λόγο αυτό η μπάντα λειτουργεί και θα λειτουργεί αποκλειστικά με εμάς τους τέσσερις.

Stix: Προσπαθούσαμε να ανέβουμε επίπεδο σαν μπάντα ώσπου αναρωτηθήκαμε: τί έχουμε που οι άλλες μπάντες δεν έχουν; Η απάντηση είναι όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργείται μεταξύ μας. Όταν το συνειδητοποιήσαμε και μεταφέραμε αυτά τα vibes στη σκηνή αρχίσαμε να έχουμε και επιτυχία.

Satchel: Για να καταλάβεις υπήρχαν στιγμές σε shows τα πρώτα χρόνια - και δεν ήταν λίγα - που το «τραβάγαμε» με τα αστεία μεταξύ των κομματιών και ξαφνιαζόμασταν και εμείς οι ίδιοι με το κόσμο ο οποίος δεν μας γιούχαρε σε στιλ «γιατί δεν παίζετε κάποιο κομμάτι;», αλλά άραζε μαζί μας και γελούσε.

Είναι αδύνατο για κάποιον να υποκρίνεται 24/7 και μάλιστα για χρόνια. Αυτό που βλέπεις, αυτό είμαστε

Το γεγονός ότι κάνετε τόσο χαβαλέ μεταξύ σας είτε στη σκηνή είτε όχι, είναι κάτι που δεν το «πιάνει» ίσως κάποιος με τη μία και νομίζει ότι είναι όλα στημένα.

Stix: Φυσικά. Το αντιμετωπίσαμε αυτό ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μέχρι να μας μάθει ο κόσμος. Είμαστε και δέκα χρόνια μπάντα πλέον χα,χα Όμως, θα σου πω το εξής: είναι αδύνατο για κάποιον να υποκρίνεται 24/7 και μάλιστα για χρόνια. Αυτό που βλέπεις, αυτό είμαστε. Είμαστε απολύτως ειλικρινείς απέναντι στο κόσμο και τους εαυτούς μας.

Βλέπω μπάντες που βγαίνουν στη σκηνή και παίζουν το ένα κομμάτι μετά το άλλο κοιτώντας το πάτωμα

Steel Panther

Ας πάμε λίγο στο ξεκίνημα, αρχές 2000, κάνατε residencies σε διάφορα μαγαζια στο Sunset Strip για χρόνια πριν γίνετε Steel Panther. Τι σας έδωσε όλη αυτή η εμπειρία;

Satchel: Καταρχάς γίναμε καλύτεροι μουσικοί παίζοντας άπειρα live, 5 ή 6 φορές την εβδομάδα για χρόνια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποκτήσαμε την άνεση του να παίζεις live και να μπορείς να κρατάς το κόσμο σε εγρήγορση ώστε να μην χάνει το ενδιαφέρον του. Αυτό είναι μεγάλη δοκιμασία. Βλέπω μπάντες που βγαίνουν στη σκηνή και παίζουν το ένα κομμάτι μετά το άλλο κοιτώντας το πάτωμα γιατί δεν ξέρουν τι να κάνουν και τι να πουν στο κόσμο μεταξύ των κομματιών. Επίσης, ήμασταν μπάντα διασκευών για πάρα πολλά χρόνια κάτι το οποίο πολύς κόσμος υποτιμά. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ, γίναμε καλύτεροι μουσικοί εκτελεστικά, αλλά και καλύτεροι στη συγγραφή κομματιών καθώς μαθαίναμε αναλύοντας τη δουλειά άλλων.

Stix: Είματε μπάντα που λατρεύει να παίζει live. Το κάνουμε εδώ και χρόνια και σιγά σιγά από τα μικρά clubs, φτάσαμε να είμαστε εδώ απόψε στο Brixton Academy.

Στη σημερινή εποχή η ουσία βρίσκεται στο live. Αν προσφέρεις καλή ψυχαγωγία ο κόσμος θα συνεχίσει να έρχεται

Στους στίχους του ομώνυμου κομματιού γίνεται και μια μικρή αλλά πικρή αναφορά στη κατάσταση με τη μουσική βιομηχανία σήμερα. Έχοντας ζήσει όλες τις φάσεις, είναι καλύτερα τώρα απ’ότι παλιότερα;

Satchel: Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα, υπάρχουν άπειρες μπάντες εκεί έξω και όλες είναι προσβάσιμες οπότε είναι δύσκολο για το κόσμο να σε προσέξει. Το napster άλλαξε ριζικά το τοπίο και μόλις βγήκε όλοι ξέραμε ότι οι δισκογραφικές θα υποστούν πλήγμα. Τώρα πια μπορείς να κυκλοφορήσεις κάτι μόνος σου στο ίντερνετ και να πληρώνεσαι απευθείας, δεν χρειάζεσαι τη δισκογραφική. Έίδα δίαφορους φίλους τις προηγούμενες δεκαετίες να υπογράφουν συμβόλαιο για εκατομμύρια με μεγάλες δισκογραφικές και μετά από έξι μήνες είχαν εξαφανιστεί από τον χάρτη. Οι μπάντες δεν κράτησαν αλλά υπήρχαν λεφτά και οι δισκογραφικές είχαν το μονοπώλειο. Χρειαζόσουν τη δισκογραφική για να σου κυκλοφορήσει το δίσκο ώστε να έχεις ένα λόγο να περιοδεύσεις.

Αν έχεις κόσμο που θέλει να έρθει να σε δει γιατί ξέρει το ρεπερτόριο μπορείς να περιοδεύεις συχνά, ασχέτως αν έχεις κυκλοφορήσει νέο δίσκο ή όχι

Stix: Αυτό είναι κάτι που άλλαξε, τώρα πια ο δίσκος είναι δευτερεύον. Αν έχεις κόσμο που θέλει να έρθει να σε δει γιατί ξέρει το ρεπερτόριο μπορείς να περιοδεύεις συχνά, ασχέτως αν έχεις κυκλοφορήσει νέο δίσκο ή όχι.

Satchel: Στη σημερινή εποχή η ουσία βρίσκεται στο live. Αν προσφέρεις καλή ψυχαγωγία ο κόσμος θα συνεχίσει να έρχεται.

Ποντάρισα ό,τι είχα και δεν είχα στη κιθάρα και είμαι ευχαριστημένος που κοιτάζω από τη σκηνή και βλέπω πανέμορφες γυναίκες να τραγουδάνε τους πρόστυχους στίχους μας

Σας βλέπω τώρα έτσι όπως τα λέμε εδώ και καταλαβαίνω ότι μετά το σχολείο δεν υπήρχε περίπτωση να κάνετε τίποτα άλλο εκτός μουσικής.

Stix: Το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να ροκάρω (γέλιο). Ήξερα με το που τελείωσα το σχολείο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξω σε δουλειά με κουστούμι και 9 με 5. Δεν θέλω να το κατακρίνω, είναι απολύτως φυσιολογικό απλώς ήξερα ότι εγώ δεν είμαι φτιαγμένος για να κάνω κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολος δρόμος, σιγά σιγά με τα χρόνια έβλεπα όλο και περισσότερους φίλους μου από τη μουσική να τα παρατάνε και να βρίσκουν μια μόνιμη δουλειά.

Satchel: Εγώ δεν αποφοίτησα καν! (γέλια) Το μόνο που ήθελα ήταν να παίζω κιθάρα και με αυτό να πληρώνω λογαριασμούς και να βρίσκω γυναίκες. Φοίτησα στο Musician’s Institute για κάποιο διάστημα και βοήθησε σε κάποιο βαθμό. Ποντάρισα ό,τι είχα και δεν είχα στη κιθάρα και είμαι ευχαριστημένος που κοιτάζω από τη σκηνή και βλέπω πανέμορφες γυναίκες να τραγουδάνε τους πρόστυχους στίχους μας (γέλια).

Steel Panther

Ελπίζω να καταφέρετε κάποια στιγμή να παίξετε και στην Ελλάδα.

Stix: Θα το θέλαμε πολύ, δεν έχουμε παίξει ποτέ προς τα εκεί και ερχόματε ξανά στην Ευρώπη τον Ιούνιο. Σε ποιές πόλεις στην Ελλάδα μπορούμε να παίξουμε;

Συνήθως οι μπάντες παίζουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Stix: Α, από εκεί είναι ο φίλος μας ο Gus G…

Photos: Jason Repantis

Steel Panther (Brixton Academy, London, 7/2/2020)

Η μπάντα επέστρεψε στο Λονδίνο, το δεύτερο σπίτι τους όπως το αποκαλούν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά σε ένα γεμάτο Brixton Academy. Δεν είναι πολλές οι μπάντες που μπορούν να προσελκύσουν τόσο κόσμο έχοντας παίξει το 2018 στο Apollo και το 2019 στο Roundhouse οπότε κάτι κάνουν σωστά. Εδώ ταιριάζουν και όλα όσα είπαν στη συνέντευξη περί των ζωντανών εμφανίσεων: δώσε στο κόσμο ένα δυνατό show και θα συνεχίσουν να έρχονται.

Η περιοδεία είναι στα πλαίσια του νέου τους άλμπουμ "Heavy Metal Rules", το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι το Σεπτέμβριο, ωστόσο το setlist δεν ήταν βασισμένο σε αυτό καθώς τα κομμάτια ήταν μοιρασμένα σχεδόν ισόποσα και στους 5 δίσκους τους. "Eyes Of A Panther", "Let Me Come In", "Asian Hooker", "Poontang Boomerang" και άλλα γνωστά τα οποία έχουν γυριστεί και σε video clip ενώ ο κόσμος φάνηκε να γνωρίζει ήδη τα πρόσφατα "All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight)" και "Fuck Everybody", κρίνοντας από την ανταπόκρισή του.

Είναι γεγονός ότι η μπάντα δεν είναι για όλα τα γούστα καθώς έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης και κωμικής συμπεριφοράς που δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Όμως, είναι αδιαμφισβήτη η συναυλιακή τους δύναμη και το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκαετίες στο σανίδι ως παίχτες πριν φτάσουν επιτέλους να παίζουν μεγαλύτερα shows και όχι μικρα clubs. Όντας επαγγελματίες είναι άρτιοι εκτελεστές ενώ παράλληλα κινούνται με άνεση γεμίζοντας τη μεγάλη σκηνή και παίρνουν όλες τις cliché πόζες. Τα shows των Steel Panther έχουν αρκετή κωμωδία εκτός απο heavy metal καθώς μεταξύ των κομματιών γίνεται διάλογος μεταξύ των μελών και λένε αστεία, κάποια προβαρισμένα κάποια αυθόρμητα. Είναι άραγε αυτά τα comedy bits που τους έκαναν γνωστούς; Σίγουρα παίζουν το ρόλο τους σαν κομμάτι του show αλλά στο τέλος της μέρας αν το τραγούδια και οι μελωδίες ήταν χάλια ο κόσμος θα είχε αποχωρήσει προ πολλού.

  • SHARE
  • TWEET