Algiers: «Η μονομερής σύλληψη της μουσικής δε βγάζει και πολύ νόημα»

Οι δημιουργοί του δίσκου-έκπληξη για το 2017 έρχονται στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την πρώτη εμφάνιση μιλήσαμε με τον Lee Tesche για έμπνευση, πολιτική, φιλοσοφία και φυσικά για μουσική

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 08/02/2018 @ 11:25

Το "The Underside Of Power" ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που μόλις έφυγε, όχι μόνο από τους συντάκτες του Rocking.gr αλλά και από μία μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου μουσικού τύπου. Αν και βρίσκονται μόλις στη δεύτερη κυκλοφορία τους, οι Algiers κατάφεραν να προκαλέσουν αίσθηση, σε μία εποχή  που η πολιτικοποιημένη μουσική είτε αντιμετωπίζεται καχύποπτα, είτε εξυπηρετεί περίεργες σκοπιμότητες. Η εκλεκτικότητα του ήχου τους εντείνει το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα των συντελεστών και τις συνθήκες που συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Λίγο πριν κάνουν ποδαρικό στις εμφανίσεις τους επί ελληνικού εδάφους, μιλήσαμε με τον Lee Tesche, κιθαρίστα της μπάντας, για πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές των Algiers αλλά και του ίδιου. Πειραματισμοί, κινηματογράφος, synths, Καμύ, περιοδείες, αντιθέσεις και ταυτίσεις. Ο κόσμος των Algiers είναι πολυπρισματικός και αξίζει να τον γνωρίσουμε.     

Οι Algiers θα παίξουν στις 9 και 10 Φεβρουαρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. 

Καλησπέρα από την Αθήνα! Πού σας πετυχαίνω;

Γεια! Βρισκόμαστε στο van, καθοδόν για Λιουμπλιάνα. 

Πώς ήταν η βρετανική περιοδεία που ολοκληρώσατε τον προηγούμενο μήνα; Τι περιμένετε από το επερχόμενο ευρωπαϊκό tour;

Η περιοδεία στο τέλος του χρόνου ήταν πραγματικά υπέροχη. Συνδεθήκαμε με το κοινό και έφτασε η μουσική μας σε περισσότερο κόσμο. Ζήσαμε τόσες εμπειρίες και είμαστε πιο χαρούμενοι από ποτέ. Η τρέχουσα περιοδεία μέχρι στιγμής είναι φανταστική. Επιτέλους παίζουμε σε μέρη που καθυστερήσαμε να επισκεφτούμε, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Λοιπόν, το "The Underside Οf Power" ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ για το 2017 και γνώρισε διθυράμβους παγκοσμίως. Συγχαρητήρια! Ήταν ένας δίσκος που εγώ αλλά και αρκετοί συντάκτες του Rocking.gr λατρέψαμε. Περιμένατε τέτοια εγκάρδια υποδοχή; 

Ξέρεις, είναι δύσκολο να μοιραστείς την προοπτική σου όταν βρίσκεσαι μέσα στα πράγματα. Φτιάξαμε το δίσκο- ήταν κάπως μακρά και κουραστική η όλη διαδικασία. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε, χρειάστηκε να περιμένουμε για πολύ καιρό μέχρι να κυκλοφορήσει. Νομίζω ότι τα πράγματα πήραν την τελική τους μορφή όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε τα τραγούδια ζωντανά, μπροστά στον κόσμο. Από εκεί και πέρα απλά συνδέεσαι με το πλήθος κάθε βράδυ και στο τέλος διακρίνεις μόνο τις κακές κριτικές, χα! Το άλμπουμ φάνηκε επίσης να ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους στην πατρίδα μας και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δε χαίρουμε ακόμα τέτοιας εκτίμησης. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Πώς αποφασίσατε να μπλέξετε είδη που «παραδοσιακά» θεωρούνται αταίριαστα;

Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποια συνειδητή απόφαση ή προσέγγιση από μέρους μας. Όλοι μας έχουμε διαφορετικές επιρροές και εκεί όπου τέμνονται διαμορφώνεται ο ήχος μας.

Νομίζω πως είναι εύκολο για εμάς να εντοπίζουμε ομοιότητες και κοινοτυπίες ανάμεσα σε πράγματα που πιθανόν να μη κάνουν εντύπωση σε άλλους. Από τους The Temptations στους The Stooges κι από τους Sun Ra στους Detroit Techno υπάρχει μία ξεκάθαρη γενεαλογική πορεία, φιλοσοφικά αλλά και γεωγραφικά.

Η μονομερής αντίληψη της μουσικής ως ένα σύνολο συγκεκριμένων ήχων κάτω από το ίδιο είδος απλά δε βγάζει νόημα. Αλλά όταν λαμβάνεις υπόψη το περιβάλλον και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που δημιούργησαν αυτά τα συγκροτήματα, αρχίζεις να κατανοείς τις ομοιότητες και τις ομοιότητες της πολιτικής τους. Συνειδητοποιείς πως προέρχονται από έναν κοινό τόπο.

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές των Algiers; Ακούγατε κάποιο συγκεκριμένο δίσκο ή είδατε κάποια ταινία που σας ενέπνευσε ενώ γράφατε τα κομμάτια;

Πάντα το κάνουμε αυτό. Κάποιες από τις παραπομπές μας εδώ ήταν οι The Vel Vets, η "What’s Going On?" εποχή του Marvin Gaye, Four Tops, The Shangri Las, Donny Hathaway, Curtis Mayfield, Outkast, Goodie MOB, Geto Boys, Einsturzende Neubauten κλπ.

Γενικά βλέπαμε διάφορες ταινίες, συγκεκριμένα ανακαλώ ταινίες του John Carpenter και το "Manhunter".

Algiers

Τα περισσότερα τραγουδιών είναι επιθετικά, οργισμένα και ευαίσθητα ταυτόχρονα. Ήταν αυτή η αντίθεση ο στόχος εξ αρχής ή προέκυψε ακούσια κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης;

Ο καθένας ξεχωριστά τείνει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, εν μέρει. Πάρε για παράδειγμα ένα λαστιχάκι. Όλοι μας τραβάμε προς διαφορετικούς δρόμους και όταν αυτό επανέρχεται στη θέση του, εκεί είναι που δημιουργούνται τα τραγούδια. Κι αν ο δίσκος διηγείται μία σπονδυλωτή ιστορία, χρειάζεται τα πάνω και τα κάτω του.

Ο ήχος σας είναι ένα κράμα jazz, soul και των βάσεων της μουσικής του σήμερα συνδυασμένο με εντελώς μοντέρνα στοιχεία. Είναι το "The Underside Of Power" μία ανθολογία της αμερικανικής μουσικής;

Λοιπόν αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα σκέψη. Κατά μία έννοια, ναι. Είναι σημαντικό να κατανοούμε το παρελθόν γιατί αυτή η γνώση μας δίνει πληροφορίες και για το παρόν. Πολλές από αυτές τις μουσικές φόρμες μοιράζονται παγκόσμιες κλασικές ιδέες και αντιλήψεις.

Ξεκινήσατε σαν τρίο και τώρα είστε τέσσερις. Συνέβαλλε η προσθήκη του Matt Tong στη διεύρυνση του μουσικού σας πεδίου;

Βασικά είναι ο ψηλότερος! Αυτό μάλλον μας ώθησε να διευρύνουμε το πεδίο μας και στο τελευταίο ράφι της κουζίνας. Αλλά ναι, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και είναι χαρά μας να τον έχουμε μαζί μας και να είμαστε μαζί του. Έχει βοηθήσει στο γράψιμο και στη σύνθεση των κομματιών κι επίσης είναι ένας εξαιρετικός ντράμερ.

Υπάρχει κάποια σύνθεση του περσινού δίσκου που θα θέλατε να ανακαλύψετε και να το δουλέψετε περαιτέρω στις επόμενες δουλειές σας;

Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Νομίζω ο καθένας μας θα έδινε διαφορετικές απαντήσεις, αφού ποτέ δε δουλεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Όσο τα τραγούδια μετασχηματίζονται στις ζωντανές εμφανίσεις, πιθανόν να επιστρέψουμε σε ορισμένα κάποια στιγμή σε μελλοντική ηχογράφηση.

Ήδη γνωρίζουμε ότι συνεργαστήκατε με τον Adrian Utley στην παραγωγή. Πώς προέκυψε;

Απλά τον προσεγγίσαμε, αυτός ενδιαφερόταν και ήταν διαθέσιμος. Είναι ένα ειλικρινά υπέροχο άτομο και αποδείχτηκε καθοριστική η συμβολή του στην πορεία. Διαμόρφωσε τον ήχο από νωρίς και μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε την τεράστια συλλογή του από synth.

Algiers

"Η Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμύ έχει ονομαστεί βασική επιρροή του έργου σας. Μιλάμε για ένα πραγματικό αριστούργημα, παρότι καταπιάνεται με τα θέματα του με έναν βαθύ κυνικό και απαισιόδοξο τρόπο.  Ασπάζονται και οι Algiers αυτή την αρνητική προοπτική για την πραγματικότητα;

Κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να προσφέρουμε ακτίνες ελπίδας μέσα από τα άλμπουμ και τη μουσική μας, αλλιώς θα γίνει αβάσταχτο όλο αυτό.

Δεν μπόρεσα να αντισταθώ, οπότε ετοιμάσου για μία κλισέ ερώτηση: Τι συμβαίνει, τέλος πάντων, στις ΗΠΑ; Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους σε αυτό. Κάτι τέτοιο προέκυψε σαν ακολουθία κακών αποφάσεων από τους πολιτικούς ή κάπως συνέβαλε και ο λαός;

Όλα τα παραπάνω ισχύουν, οπότε το να φεύγεις από τη χώρα για περιοδεία είναι πραγματικά μια ανάσα καθαρού αέρα για εμένα. Κάποιες φορές το να ζεις εκεί ,με μία 24ωρη ροή ειδήσεων, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία.

Κάποιοι θεωρούν πως η τέχνη και η πολιτική είναι δύο ξεχωριστά πράγματα που δε πρέπει να μπλέκονται. Δεν ανησυχήσατε μήπως το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο των στίχων θα επέφερε αρνητικές κριτικές από αυτή τη μερίδα;

Προσωπικά απέκτησα πολιτική συνείδηση μέσω της μουσικής και της τέχνης, οπότε για εμένα είναι απίθανο να χωριστούν αυτά τα δύο. Η μουσική στην οποία εμπλέκομαι πάντα θα έχει κάποια στοιχεία πολιτικής κριτικής ή σχολιασμού, αφού μου είναι δύσκολο να υπάρξω στο παρόν κοινωνικο-πολιτικό κλίμα χωρίς ένα είδος μουσικής υπόκρουσης.

Φαντάζομαι έχουν φτάσει στα αυτιά σου τα νέα της άσχημης κατάστασης στην Ελλάδα. Ήρθε άραγε η ώρα να εναντιωθούμε στη λιτότητα και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, εμείς κι όλος ο κόσμος;

Ναι, θεωρώ πως ήρθε. Γνωρίζω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ περίπλοκη και δε νιώθω αρκετά προετοιμασμένος να μιλήσω γι αυτό, όχι τόσο όσο είναι κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Αλλά πιστεύω πως πρέπει να απαιτούμε ένα καλύτερο μέλλον.

Πρόσφατα συνέβησαν αρκετά περιστατικά βανδαλισμών και καταστροφών έργων τέχνης στη χώρα μας, με υπαίτιες ορισμένες ακραίες συντηρητικές ομάδες. Είναι η τέχνη το τελευταίο καταφύγιο ελευθερίας και περιέργειας;

Πιθανόν.

Algiers

Ποια γεγονότα έχουν αποτελέσει έμπνευση για το στιχουργικό κομμάτι; Μπορείς να μας δώσεις κάποιο παράδειγμα;

Αυτό θα ήταν καλύτερα να το απαντήσει ο Franklin. Πιστεύω πάντως πως οι στίχοι του προκύπτουν από παντού. Γεγονότα από την προσωπική του ζωή, από βιώματα, από το περιβάλλον, από μέρη που έχει δουλέψει και από αλληλεπιδράσεις που είχε.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα είστε στην Ελλάδα. Πώς σας φαίνεται η ιδέα;

Είμαστε ενθουσιασμένοι. Προσπαθούσαμε για αρκετό καιρό να έρθουμε. Πολύς κόσμος ερχόταν σε επαφή μαζί μας και ζητούσε να παίξουμε ζωντανά.

Τι πρέπει να περιμένουμε από μία ζωντανή εμφάνιση των Algiers;

Ελπίζουμε να περάσουμε όλοι καλά, να επικοινωνήσουμε, να αλληλεπιδράσουμε, να μάθουμε κάτι ο ένας από τον άλλο.

Υπάρχουν πλάνα για το μέλλον;

Θέλουμε να ηχογραφήσουμε σύντομα νέα μουσική. Θα ήταν καταπληκτικά αν καταφέρναμε να κυκλοφορήσουμε κάτι μέχρι το τέλος του χρόνου.

  • SHARE
  • TWEET