Vektor: «Κάθε riff και κάθε πέρασμα έχει τη θέση και τον σκοπό του»

Ο κιθαρίστας/τραγουδιστής και ηγέτης της διαγαλαξιακής δύναμης Vektor, David DiSanto, απαντά με ευθύτητα αλλά και ψυχεδέλεια στις ερωτήσεις μας για το "Terminal Redux"

Από τον Βασίλη Σκιαδά, 13/06/2016 @ 13:41

Το "Terminal Redux" των Αμερικάνων Vektor δεν κουράζεται να στριφογυρνάει στα στερεοφωνικά μας. Τεχνικό, ατσάλινο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, αποτελεί μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες στο heavy metal για τη χρονιά που διανύουμε και ο David DiSanto, ιθύνων νους αυτού του εκπληκτικού συγκροτήματος, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το άλμπουμ, την αγάπη του για τους Rush και το γερμανικό thrash metal και ορίζει ραντεβού στις 22 και 23 Αυγούστου με το ελληνικό κοινό για δύο έκτακτες, καυτές εμφανίσεις.

David DiSanto Vektor

Καλησπέρα David! Συγχαρητήρια για το καινούργιο σας άλμπουμ, πιστεύω ότι είναι η καλύτερή σας δουλειά μέχρι σήμερα και όλοι εδώ μοιάζουν να το λατρεύουν! Λαμβάνεις κι εσύ την ίδια ανταπόκριση για το "Terminal Redux";

Σ’ ευχαριστώ! Η ανταπόκριση είναι σπουδαία. Ήμασταν πραγματικά περήφανοι γι' αυτό το άλμπουμ όταν το ολοκληρώσαμε, αλλά οι θετικές αντιδράσεις είναι εξωπραγματικές. Λαμβάνουμε τρομερά μηνύματα από τόσο πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο που λένε ότι πρόκειται για τον «δίσκο της χρονιάς» και πολλά άλλα. Πιάστηκα κάπως απροετοίμαστος για όλα αυτά τα κολακευτικά λόγια που όλοι λένε. Θα προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε τα μυαλά μας να πάρουν αέρα! Χαχα!

Συμφωνείς ότι υπάρχει μια «αναβίωση» του κλασικού metal στο underground των ΗΠΑ, με διάφορες μπάντες (π.χ. Night Demon, Fueled By Fire, Visigoth κ.ά.) να προσεγγίζουν το metal με τον old school τρόπο;

Ναι, συμβαίνει αυτό εδώ και λίγο καιρό τώρα. Τα περισσότερα από αυτή τη φάση τα βαριέμαι. Δεν με πειράζει που τα συγκροτήματα αποτίουν φόρο τιμής στις κλασικές metal μπάντες, αλλά με ενοχλεί όταν δεν έχουν χαρακτηριστικό ήχο. Δεν χρειάζεται να είναι συγκλονιστική μια μπάντα για να μου αρέσει, αλλά τουλάχιστον πρέπει να έχει τον δικό της ήχο. Όλα τα κλασικά συγκροτήματα είχαν μοναδικό ήχο το καθένα. Στο γερμανικό thrash, συγκροτήματα όπως οι Kreator, οι Assassin, οι Destruction, οι Sodom, οι Tankard και οι Protector, όλα είχαν το δικό τους ήχο. Οι Vio-Lence, οι Forbidden, οι Exodus και οι Testament, όλοι διέθεταν χαρακτηριστικό ήχο επίσης, αν και όλοι θεωρούνταν "Bay Area thrash". Νομίζω ότι αυτό είναι στο οποίο υστερούν πολλά από τα σύγχρονα συγκροτήματα: στον ιδιαίτερο ήχο. Υπάρχουν πάντως δυο-τρεις μπάντες σήμερα που πιστεύω ότι το πάνε καλά το πράγμα. Οι περισσότερες από τις καλές δεν παίρνουν την αναγνώριση που τους αξίζει, όπως οι Vexovoid, οι Antichrist και οι Algebra, για να αναφέρω μερικές (σ.σ. οι μπάντες που μνημόνευσε τελικά ο David, είναι από την Ιταλία, τη Σουηδία και την Ελβετία, αντίστοιχα).

Πες μας λίγα πράγματα για τη διαδικασία σύνθεσης. Προέρχεται κυρίως από έναν από εσάς ή είναι εντελώς αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς;

Είμαι ο βασικός συνθέτης. Ο κανόνας είναι να γράφω τον σκελετό, τη δομή για όλα τα τραγούδια, μόνο με κιθάρες. Συνήθως ξεκινάω με ένα riff και χτίζω το τραγούδι πάνω σε αυτό το riff. Δεν συνθέτω με κάποιο «γραμμικό» τρόπο. Σχεδόν πάντοτε έχω μια ιδέα για το πώς θα είναι τα τραγούδια όταν πρόκειται να τα γράψω, αλλά πάντοτε αφήνω τους στίχους για το τέλος. Καταχωρώ τα τραγούδια και τα στέλνω στα άλλα παιδιά να τα τσεκάρουν και εκείνοι γράφουν πάνω σ’ αυτά, τα δικά τους μέρη: τύμπανα, μπάσο και όποιες τυχόν έξτρα κιθαριστικές αρμονίες και σόλο. Από εκεί, είναι μια «μπρος - πίσω» διαδικασία, μέχρις ότου είμαστε όλοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Vektor

Ποια είναι η έμπνευση για τους στίχτους και για το όλο concept επιστημονικής φαντασίας πίσω από τους Vektor; Ποια είναι τα αγαπημένα σου sci-fi βιβλία, κόμικς και ταινίες;

Ο σπόρος για το concept του "Terminal Redux" φυτεύτηκε όταν πρωτάκουσα το "Hemispheres", το τραγούδι των Rush, περίπου δεκαέξι χρόνια πριν. Από τότε, οι στίχοι "We will call you Cygnus, the god of  balance you shall be", ηχούν μέσα στις σκέψεις μου. Ξεκίνησα μια έρευνα για τους μύθους και τους θρύλους για τoν αστερισμό του Κύκνου (σ.σ. Cygnus) πέντε χρόνια πριν, όταν η ιδέα πρωτοάρχισε να σχηματίζεται στο κεφάλι μου. Ήμουν συνεπαρμένος με όλες τις παλιές ιστορίες γι’ αυτόν. Φαντάζονταν τον Κύκνο ως ένα πτηνό στην κορυφή ενός αστρικού δέντρου, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα σκέλος του Γαλαξία. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι το αστρικό δέντρο ήταν ένα ποτάμι ψυχών και ο Κύκνος ο κυβερνήτης αυτών των ψυχών. Έτσι, ο Κύκνος έμοιαζε με μια πανίσχυρη αυτοκρατορία μέσα στο κεφάλι μου, και οι ψυχές οι κυρίαρχοι πάνω στη ζωή και τον θάνατο. Αυτό με βοήθησε να τα «δέσω» όλα για τον καινούριο δίσκο. Ήξερα ότι ήθελα να ξεκινά η ιστορία με το μοναχικό αστροναύτη από το ομώνυμο κομμάτι του προηγούμενου δίσκου μας, "Outer Isolation". Από αυτό το σημείο έχτισα την ιστορία.

Το sci-fi concept της μπάντας προέρχεται από την αγάπη μου για την Αστρονομία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Κατά την εφηβεία μου ζούσα στο Κολοράντο. Ο νυχτερινός ουρανός εκεί είναι τόσο καθαρός και εκπληκτικός. Μπορούσα να δω όλο τον γαλαξία και τα αμέτρητα αστέρια τη νύχτα. Ήταν πραγματική έμπνευση. Η αγάπη μου για τις sci-fi ταινίες ξεκινά νωρίς. Ο πατέρας μου με άφηνε να βλέπω ένα σωρό ταινίες που οι περισσότεροι γονείς δεν αφήνουν καν τα παιδιά τους να πλησιάσουν, χαχα! Το "Bladerunner", το "Mad Max", το "Terminator", το "THX 1138", το "Space Hunter", το "Moon" και το "La Planete Sauvage", είναι μερικές από τις αγαπημένες μου. Ο συνδυασμός όλων αυτών, μαζί με το thrash και το black metal, με έφεραν εδώ.

Σου άρεσε το "Star Wars, Episode VII"?

Ω ναι! Το λάτρεψα! Έμοιαζε με τα κλασικά Star Wars. Ξενέρωσα απίστευτα όταν πέθανε ο Χαν Σόλο. Είναι μάλλον ο αγαπημένος μου χαρακτήρας. Η μοναδική σοβαρή μου ένσταση είναι ότι ο Κάιλο Ρεν έβγαλε τη μάσκα του πολύ νωρίς. Νομίζω ότι θα ήταν πιο γαμάτο να τον άφηναν περισσότερο μέσα στο μυστήριο. Πέρα από αυτό, όμως, η ταινία ήταν killer.

US thrash metal Vs. Γερμανικό/Ευρωπαϊκό thrash metal. Αν σε σημάδευα με ένα πιστόλι στον κρόταφο, ποια πλευρά θα διάλεγες;

Θα διάλεγα το γερμανικό thrash. Κυρίως μου αρέσει περισσότερο αυτό το στυλ φωνητικών. Οι Destruction είναι από τα πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα όλων των εποχών. Είναι δύσκολη ερώτηση πάντως! Ίσως απαντούσα διαφορετικά μια άλλη ημέρα.

Ακούγεστε τόσο δεμένοι, μολονότι η μουσική σας είναι πάντοτε περίπλοκη και τεχνική. Πόσες ώρες εσύ και τα άλλα παιδιά εξασκείστε και πόσο συχνά προβάρετε;

Εξασκούμαστε πολύ προτού ηχοχραφήσουμε ή βγούμε σε περιοδεία, πάνω κάτω δύο ώρες τη μέρα. Τον υπόλοιπο χρόνο, εξασκούμαι μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα. Πραγματικά δεν έχω αρκετό χρόνο για να μελετήσω όσο θέλω, διότι έχω κανονική δουλειά. Κάπως έτσι είναι και με τις πρόβες. Δεν προβάρουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά κανά μήνα προτού βγούμε σε περιοδεία, προβάρουμε κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα.

Vektor

Παρατήρησα ότι τα πιο πειραματικά κομμάτια από το καινούριο άλμπουμ (και εννοώ το "Collapse" και το "Recharging The Void", τα οποία περιέχουν καθαρά και γυναικεία φωνητικά, έντονες μελωδίες, κλπ) είναι τοποθετημένα προς το τέλος. Το αποφασίσατε έτσι, θεωρώντας ότι θα ήταν πιο εύκολο για τους -συχνά συντηρητικούς και παραδοσιακούς- thrashers να αποδεχτούν και να εκτιμήσουν αυτούς τους πειραματισμούς;

Μπα όχι. Προσπαθώ να μη σκέφτομαι τι περιμένουν οι άλλοι άνθρωποι από εμάς. Δεν μπορείς ποτέ να τους έχεις όλους χαρούμενους. Εμείς απλά παίζουμε τη μουσική που θέλουμε να παίζουμε. Η μουσική πρέπει να βγαίνει από την καρδιά και οι γνώμες των άλλων δεν πρέπει να καθορίζουν τη μουσική που γράφεις. Τα πειραματικά κομμάτια μπήκαν στο τέλος επειδή εκεί ταιριάζουν μέσα στο concept του δίσκου. Έπρεπε να μπουν εκεί για να δώσουν έμφαση στις μελαγχολικές και γαλήνιες στιγμές στο τέλος της ιστορίας. Κάθε σημείο αυτού του δίσκου είναι σχολαστικά φτιαγμένο, έτσι ώστε κάθε riff και κάθε πέρασμα να έχει τη θέση του και το σκοπό του.

Θα περιοδεύσετε στην Ευρώπη φέτος; Υπάρχει καθόλου η Ελλάδα στο πρόγραμμά σας; Είμαστε πολλοί που σας περιμένουμε!

Περιοδεύουμε στην Ευρώπη τον Αύγουστο! Θα κάνουμε πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ και κάποια headline show ενδιάμεσα. Έχουμε ανεβάσει όλες τις ημερομηνίες στο facebook και πρόκειται να ανακοινωθούν περισσότερες όπου να ‘ναι.

Είμαστε τρελά ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε και στην Ελλάδα! Θα παίξουμε στη Θεσσαλονίκη στο Eightball στις 22 και στην Αθήνα στο An, στις 23 Αυγούστου. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε επιτέλους τους Έλληνες οπαδούς μας!

Τι προσδοκίες έχεις για τους Vektor (από εμπορική και καλλιτεχνική άποψη);

Είναι δύσκολο να απαντήσω. Θα έλεγα ότι το πλάνο μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε. Ο ήχος μας είναι το σήμα κατατεθέν μας, δεν θέλουμε να αλλάξουμε για κανέναν. Αν αλλάξουμε, θα είναι επειδή έτσι θα θέλουμε. Για μένα, η μουσική που γράφω είναι το αποτέλεσμα από οτιδήποτε με εμπνέει τη δεδομένη στιγμή. Όσον αφορά στην εμπορική επιτυχία, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να «μεγαλώσουμε» αργά, παρά να κάνουμε μια έκρηξη και μετά να σβήσουμε.

Σ' ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

Ευχαριστούμε που μας σκέφτεστε!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Terminal Redux" από τον Βασίλη Σκιαδά

  • SHARE
  • TWEET