[7]: Όταν διάσημοι σκηνοθέτες απογειώνουν video clip μεγάλων μουσικών

Ξέρατε ότι τόσο μεγάλοι σκηνοθέτες έχουν ασχοληθεί και με τα μουσικά video;

Από την Τίνα Καππάτου, 28/07/2014 @ 12:22
Ο σκηνοθέτης θεωρείται κάτι σαν μαέστρος της Έβδομης Τέχνης, βάζοντας την υπογραφή του στην ταινία, έχοντας έτσι την ευθύνη για την καλλιτεχνική της ταυτότητα, που μπορεί να οδηγήσει το έργο του είτε σε επιτυχία ή σε πανωλεθρία. Είναι αυτός που συνήθως έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο από την πιο μικρή λεπτομέρεια ως και την τελευταία πινελιά. Και λέμε συνήθως γιατί είναι και η εταιρεία παραγωγής στη μέση, αν και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες υπογράφουν και ως παραγωγοί στις ταινίες τους.

Από την άλλη μεριά στα μουσικά video είναι ακόμα πιο δύσκολο το να εναρμονιστεί η έμπνευση του σκηνοθέτη (που συνήθως είναι και ολίγον τι control freak) με την ψυχολογία και τα όσα θέλει να εκφράσει ο μουσικός στο τραγούδι του. Ένα πετυχημένο video clip τραγουδιού μπορεί να ανυψώσει όχι μόνο τον ίδιο τον καλλιτέχνη αλλά ίσως και ολόκληρο το άλμπουμ του, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος «κράχτης» άλμπουμ απ' το video clip.

Η παρακάτω λίστα έχει video clip φτιαγμένα από μεγάλους σκηνοθέτες για τραγούδια που αγαπήσαμε... Επειδή οι διάσημοι σκηνοθέτες των αγαπημένων μουσικών video ήταν παραπάνω από επτά, η λίστα επικεντρώνεται στους πιο εμπορικούς.

Άλλοι σκηνοθέτες ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας τους και άλλοι γύρισαν μουσικό video όντας ήδη φτασμένοι, για άλλους ήταν η πρώτη φορά που έκαναν ένα τέτοιο εγχείρημα ενώ για άλλους ήταν μία ακόμα φορά. Κοινός τους παρονομαστής ότι το καλλιτεχνικό τους πάντρεμα μας το παρακολουθήσαμε πολλάκις στην tv και σε κάποιες περιπτώσεις το χορέψαμε κιόλας.



1. Sofia Coppola - "I Just Don't Know What To Do With Myself" - The White Stripes

The White Stripes - I Just Don't Know What To Do With Myself

Ήταν το 2003 όταν οι White Stripes κυκλοφόρησαν το δεύτερο single τους από τον δίσκο τους "Elephant". Ήταν μία διασκευή ενός τραγουδιού του 1964 με τίτλο "I Just Don't Know What To Do With Myself". Σκηνοθέτης του video clip του κομματιού η Sofia Coppola ("The Virgin Suicides", "Lost In Translation"), γόνος της γνωστής οικογενείας των Coppolαίων. Στο μουσικό αυτό video παρακολουθούμε σε ασπρόμαυρη εικόνα την φίλη της σκηνοθέτιδος και διάσημο μοντέλο Kate Moss να λικνίζεται έχοντας μουσική υπόκρουση το τραγούδι κάνοντας pole dancing. Πιο minimal πεθαίνεις αλλά κατά γενική ομολογία ήταν εύστοχη έμπνευση αναδεικνύοντας το πόσο ακομπλεξάριστη είναι η Coppola και προκαλώντας σε πολλούς την έκπληξη όταν μαθαίνουν ότι το εν λόγω video το έχει σκηνοθετήσει γυναίκα. Να πούμε ότι για την Coppola ήταν το τρίτο video clip που σκηνοθέτησε.

Music Video



2. Brian De Palma - "Dancing In The Dark" - Bruce Springsteen

Bruce Springsteen - Brian De Palma

Πίσω στο ένδοξο 1984 όταν ο Boss aka Bruce Springsteen ήταν στα ντουζένια του κυκλοφορεί το video clip του κομματιού του "Dancing In The Dark", το οποίο σκηνοθετεί ο αγαπημένος σκηνοθέτης των "Scarface", "Carlito's Way" και "Mission: Impossible", Brian De Palma. Και ενώ όλοι περίμεναν να δουν κάποιο video clip με δράση και χιτσκοκικό σασπένς, ο De Palma κάνει την έκπληξη αφού το clip έχει ως concept κάτι τόσο αθώο, λιτό, με ρεαλιστικά στοιχεία: ο Springsteen δίνει συναυλία, τραγουδάει, χορεύει και στο τέλος ανεβάζει μία θαυμάστρια επί σκηνής να χορέψουν παρέα και that's it. Ωστόσο τραγούδι και video είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που το "Dancing In The Dark" το ακούμε με την ίδια αγάπη ως και σήμερα. Φυσικά και το κορίτσι που φαίνεται να τραβάει ο Boss στην σκηνή άρχισε να γίνεται αναγνωρίσιμη στον κόσμο ως «το κορίτσι από το video clip του Springsteen» δίνοντας έτσι την πρώτη ώθηση στην καριέρα της. Βέβαια την Courtney Cox (ω, ναι αυτή είναι) την μάθαμε καλύτερα λίγο αργότερα μέσα από τον ρόλο της Monica στη σειρά "Friends".

Music Video



3. Spike Jonge - "Sabotage" - Beastie Boys

Adam Yauch (Beastie Boys) - Spike Jonge

O Spike Jonge πολύ πριν μας χαρίσει το αριστουργηματικό "Her" είχε ξεκινήσει ως σκηνοθέτης μουσικών video. Οι καλλιτέχνες που είχε συνεργαστεί είναι πολλοί όπως οι: R.E.M., Bjork, Fatboy Slim, Daft Punk και Beck. Με τους δε Beastie Boys τα καλλιτεχνικά τους χνώτα ταίριαξαν τόσο που ο Jonge έχει σκηνοθετήσει λίγο πολύ πέντε video clip τους! Ο λόγος που στεκόμαστε στο video του τραγουδιού "Sabotage" είναι επειδή: α) πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Beastie Boys, β) είναι το τρίτο video clip του Jonge στο άλμπουμ του συγκροτήματος, "Il Communication" και γ) το ότι θα μπορούσε το συγκεκριμένο video να σταθεί και μόνο του σαν μικρού μήκους cult ταινία. Μέσω των αστείων μεταμφιέσεων και της μπόλικης αλλά και υπερβολικής δράσης, το μουσικό αυτό ταινιάκι μας δείχνει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα αστυνομικών των '70s.

Music Video



4. Tim Burton - "Bones" και "Here With Me" - The Killers

The Killers - Tim Burton

O Tim Burton έχει σκηνοθετήσει όλα και όλα δύο video clip με διαφορά μεταξύ τους έξι χρόνων. Και τα δύο είναι των The Killers. Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει με τρεις λέξεις ως σκοτεινά, παραμυθένια και μακάβρια. Όπως καταλάβατε ο Burton βάδισε στο γνωστό και αγαπημένο στυλ που τον ξεχωρίσει και οι κινηματογραφόφιλοι έχουν αγαπήσει. Επίσης και στα δύο clip παίζουν γνωστοί ηθοποιοί: στο "Bones" βλέπουμε την Devon Aoki του "Sin City" να μεταμορφώνεται σε σκελετός και στο "Here With Me" έχουμε τον έρωτα ενός νεαρού για μια κούκλα την οποία υποδύεται η Winona Ryder. Τα μουσικά video αγαπήθηκαν με το "Bones" να κερδίζει δύο βραβεία ως Καλύτερο Μουσικό Video αλλά τα τραγούδια έλαβαν χλιαρή υποδοχή.

Music Video



5. Gus Van Sant - "Under The Bridge" - Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge

Ο σκηνοθέτης Gus Van Sant ("Good Will Hunting", "Milk") είχε ήδη αρχίσει την ανοδική πορεία της καριέρας του όταν το 1992 γύρισε το μουσικό video του κομματιού "Under The Bridge" των Red Hot Chili Peppers. Είχε κιόλας κάνει άλλα τρία video clip, ανάμεσά τους και το "Fame '90" του David Bowie. Όμως το τραγούδι "Under The Bridge" ήταν αυτό που έκανε την καριέρα των Peppers να εκτοξευθεί βάζοντάς τους στον μουσικό χάρτη. Το clip μπορεί να μην είναι τόσο τρελό όπως είναι το "Give It Away" που σκηνοθέτησε ο Γάλλος Stephane Sednaoui ή τόσο μυστήριο όσο το "Otherside", αλλά δεν είναι και έτσι το ύφος του τραγουδιού. Ίσως να πει κανείς ότι το τραγούδι να είναι τόσο δυνατό που υπερισχύει του video clip, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι τελικά αν το τραγούδι είναι πραγματικά καλό το video απλά το πλαισιώνει. Ποιός μπορεί να ξεχάσει όμως τον Anthony Kiedis να τρέχει με την κόμη να ανεμίζει στους δρόμους του L.A;

Music Video



6. David Fincher - "Vogue" - Madonna

Madonna - Vogue

To ξέρατε ότι ο σκηνοθέτης των "Seven", "Fight Club", "The Social Network" και "The Curious Case Of Benjamin Button" ξεκίνησε την καριέρα του με video clip; Κι όμως, ο David Fincher γυρνούσε μουσικά video από το 1985, ενώ το ντεμπούτο του στο σινεμά έγινε το 1992 με το "Alien 3"! Με την ντίβα της pop, Madonna, ο Fincher συνεργάστηκε τέσσερις φορές, παρακαλώ, σε διάφορα video clip της, ανάμεσά τους και το εμβληματικό "Vogue". Το τραγούδι έγινε τεράστια επιτυχία όπως και το video clip το οποίο βλέποντάς το κανείς καταλαβαίνει αμέσως ότι είναι πανάκριβης παραγωγής αφού απαρτίζεται από απλά αλλά άκρως πολυτελή και στυλιζαρισμένα πλάνα παρότι ασπρόμαυρο. Queen της Pop είναι αυτή, αλίμονο...

Music Video



7. Martin Scorsese - "Bad" - Michael Jackson

Michael Jackson - Martin Scorsese

Και μιας και μιλήσαμε για την Βασίλισσα της Pop ας πούμε και για τον Βασιλιά. Πέντε χρόνια μετά το "Thriller" o M.J. κυκλοφορεί τον δίσκο του, "Bad", και ζητάει από τους «αυλικούς» του να κανονίσουν να σκηνοθετήσει ο Scorsese το ομώνυμο τραγούδι, όπως και έγινε. To video clip θα μπορούσε άνετα να σταθεί μόνο του ως μικρού μήκους ταινία κάτι που ο Jackson έκανε στην πορεία και σε άλλα του μουσικά video. To story γνωστό με τον κακό της υπόθεσης, Wesley Snipes, να βλέπει την καριέρα του να απογειώνεται μετά την προβολή του video. Δύο μεγάλα ονόματα, ο καθένας στον κλάδο του, συνεργάζονται και μας χαρίζουν ένα τραγούδι και ένα video clip ορόσημο της κουλτούρας των '80s.

Music Video
  • SHARE
  • TWEET