Συνέντευξη: Manilla Road

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 10/04/2008 @ 11:50
Με την ευκαιρία του ερχομού των Manilla Road στη χώρα μας στα πλαίσια του τρίτου Up The Hammers φεστιβάλ, ο ηγέτης και frontman του συγκροτήματος μας έκανε την τιμή να μας δώσει μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, στην οποία μας μιλάει για τη νέα του δουλειά αλλά και για άλλα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που σίγουρα θα αφορούν τους οπαδούς. Ελπίζουμε να απολαύσετε το γλαφυρό χαρακτήρα του λόγου του...

Γεια σου Mark! Χαίρομαι πολύ που μιλώ μαζί σου! Το όνομά μου είναι Θοδωρής, ζω στην Αθήνα και είμαι συντάκτης του Rocking.gr.
Λοιπόν το 14ο άλμπουμ σας, “Voyager”, έχει μόλις κυκλοφορήσει. Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το εκπληκτικό εξώφυλλο. Πως αισθάνεστε για αυτή την κυκλοφορία;

Ευχαριστώ πολύ. Τα εύσημα για το εξώφυλλο πάνε στο Markus Vesper. Είναι ο εγκέφαλος που το σχεδίασε. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την επικείμενη κυκλοφορία. Είναι ίσως το καλύτερο άλμπουμ που έχουμε κάνει από την επανίδρυση μας, το 2000.

Το άλμπουμ βασίζεται περισσότερο στους στίχους παρά στη δύναμη. Ποιος ήταν ο σκοπός σας, θελήσατε ίσως να ακουστεί σαν την αφήγηση του ταξιδιώτη (“Voyager”) ή απλά έτυχε;
Πιστεύω ότι απλά έτυχε. Αφήνουμε πάντα την καρδιά μας να μας κατευθύνει μουσικά. Σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουμε τη δομή ενός project. Αφήνω την ιστορία να με παρασύρει όταν γράφω.

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η αντίδραση του κοινού όταν ακούσουν το δίσκο;
Μέχρι τώρα φαίνεται πως όλοι είναι ευχαριστημένοι, οι κριτικές που έχω δει είναι πολύ θετικές και ελπίζω πως αυτή θα είναι η αντίδραση σε γενικές γραμμές. Πιστεύω πως είναι ένα έξοχο επικό έργο και δε βλέπω την ώρα για ένα νέο.

Πως αισθάνεσαι μετά από τόσα χρόνια στη μουσική σκηνή;
Είμαι υπερήφανος που έχουμε ακόμα αυτούς τους fans που μας υποστηρίζουν ασταμάτητα όλα αυτά τα χρόνια. Αισθάνομαι υπέροχα, είμαι τυχερός που μπόρεσα να ολοκληρώσω αυτά που ήθελα με τους Manilla Road, που είδαμε να γίνεται ένα tribute CD προς τιμή μας, καθώς και που μας έχουν καλέσει να παίξουμε σε μεγάλα φεστιβάλ! Είναι μέρος του ονείρου… Μακάρι να μπορούσα να γίνω και πλούσιος από αυτό! Πιστεύω πως η σκηνή μεγαλώνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και υπάρχουν κάποιες πραγματικά φανταστικές μπάντες που ξεπηδούν στην epic metal σκηνή. Έτσι λοιπόν είμαι της άποψης πως η ζωή στο metal κόσμο είναι καλή και μπορεί να γίνει μόνο καλύτερη.

Πιστεύεις πως η epic metal σκηνή είναι ακόμα ζωντανή;
Δε νομίζω ότι μπορεί να πεθάνει, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Έχει αποκτήσει δύναμη από μόνη της και υπάρχει μία διαρκής κινητικότητα. Αν μάλιστα κάποιοι προσέξουν, μπορεί ακόμα και να κυριαρχήσει. Viva la revolution!

Υπάρχουν συγκροτήματα που έχεις ακούσει και πιστεύεις ότι μπορεί να γίνουν οι επόμενοι Manilla Road;
Υπάρχουν κάποια πολύ καλά συγκροτήματα που μπορούν να ξεπεράσουν το έργο των Manilla Road. Είχα την τιμή μάλιστα να περιοδεύσω με μερικές από αυτές. Ξέρω ότι θέλεις να ακούσεις ονόματα και η λίστα είναι πολύ μεγάλη: Battleram, BattleRoar, Iron Sword, Holy Martyr, Rosae Crucis, Attacker, Steel Assassin, Slough Feg και πολλά ακόμα. Μακάρι να μπορούσα να κάτσω και να τα κατονομάσω όλα, αλλά θα έπαιρνε μάλλον όλο το βράδυ.

Κάποιες πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες που έχουν τραβήξει την προσοχή σου;
Μόλις ανέφερα αρκετές, αλλά οι Steel Assassin ήταν πραγματικά άψογοι στο “Play It Loud Festival” στην Ιταλία.

Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχετε αυτά τα χρόνια από τους fans της χώρας σου;
Φαίνεται πως η φήμη μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Παρατηρώ πολλούς νεότερους fans στις περιοδείες. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω πως ρέει νέο αίμα στις τάξεις των οπαδών.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη σκηνή των Η.Π.Α. αυτό τον καιρό;
Γίνεται όλο και καλύτερη. Παίζουμε στο πρώτο ετήσιο metal φεστιβάλ στο Κάνσας τον Αύγουστο, ενώ πριν λίγο καιρό παίξαμε στο AleHorn Festival στο Σικάγο και μου φαίνεται ότι η σκηνή εδώ μεγαλώνει. Υπάρχουν κι άλλα show να κάνουμε και μέρη να πάμε.

Οι metal μελωδίες έχουν πλέον αντικατασταθεί από θορυβώδεις και επιθετικούς ήχους. Γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό;
Πιστεύω πως οι νέες γενιές μουσικών προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν με το να διαφέρουν από τους προκάτοχούς τους.

Από όσο γνωρίζω έχετε πολλούς φίλους εδώ στην Ελλάδα. Πως αισθάνεσαι για αυτό;
Λατρεύω την Ελλάδα. Και είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτούς τους φίλους. Ανυπομονώ να ξανάρθω και να τους δω όλους. Δε βλέπω την ώρα.

Πως αισθάνεσαι που συμμετείχες στο “Age Of Chaos” των Battleroar;
Ήταν μία τιμή για μένα. Δε δείχνω τίποτα άλλο παρά σεβασμό και εκτίμηση σε αυτούς.Ποια είναι η άποψή σου για τους Battleroar;
Φανταστική μπάντα. Έχουν προοδεύσει πολύ κατά την πάροδο των χρόνων και έχουν ένα λαμπρό μέλλον για την ιστορία της metal.

Πότε πιστεύεις ότι θα κλείσει το κεφάλαιο των Manilla Road;
Θα έπρεπε να πω όταν πεθάνω, αν και έχω την αίσθηση ότι οι fans δε θα το αφήσουν να κλείσει ακόμα και όταν «φύγω».

Υπάρχουν σχέδια για κυκλοφορία κάποιου dvd;
Ναι, έχουμε μιλήσει σχετικά με το να κάνουμε κάτι τέτοιο. Περιμένω πως θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον.

Ας υποθέσουμε ότι σας ζητούσαν να παίξετε ένα ολόκληρο άλμπουμ σας. Ποιο θα ήταν αυτό;
Το “Voyager” ή το “Gates Of Fire”.

Σου αρέσει γενικά η ελληνική metal σκηνή;
Λατρεύω την ελληνική metal σκηνή και την eυρωπαϊκή γενικότερα. Έχω περάσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές σε ελληνικά metal clubs. Ελπίζω να δω περισσότερα από αυτή τη σκηνή σύντομα.

Οk Μark, αυτό ήταν, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Αναμένουμε εναγωνίως τις εμφανίσεις σας στη χώρα των Θεών! Ο επίλογος ανήκει σε σένα...
Θα ήθελα απλά να πω “Hail” σε όλους τους φίλους που έχουν κρατήσει αυτό το συγκρότημα ζωντανό και σας ευχαριστώ που μας ζητήσατε να έρθουμε και πάλι στην Ελλάδα (Hellas είπε εδώ!). Είναι τιμή που έχουμε αδέρφια σαν εσάς.

Up The Hammers!

  • SHARE
  • TWEET