Συνέντευξη Intronaut

«Ο καινούργιος μας δίσκος είναι αρκετά βαρύτερος από τον προηγούμενό μας»

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 08/03/2013 @ 13:51
Από τις μπάντες-ορόσημα του σύγχρονου ακραίου ήχου, οι Intronaut ποτέ δεν σταμάτησαν να εξελίσσονται και χωρίς να χάνουν το όραμά τους, φτάνουν αισίως στον τέταρτο δίσκο τους, "Habitual Levitations (Instilling Words With Tones)". Αν και πλέον, επτά χρόνια μετά το ντεμπουτάρισμα με το "Void", φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από τις λασπωμένες ρίζες τους, παρ' όλα αυτά δεν χάνουν επ' ουδενί την ταυτότητά τους και προσφέρουν άλλο ένα σπουδαίο έργο στην ήδη εντυπωσιακή καριέρα τους. Με αφορμή τον νέο δίσκο, «κλέψαμε» λίγο από τον χρόνο ενός εκ των ηγετών της μπάντας, του Sacha Dunable (κιθάρα, φωνητικά), ο οποίος μας μίλησε για το νέο επίτευγμά τους, την έτερη μπάντα που παίζει, τους Bereft, αλλά και για την τελευταία φορά που επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

IntronautΓεια σου Sacha. Αρχικά, συγχαρητήρια για τον νέο σας δίσκο. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτόν;
Σε ευχαριστώ! Τον λατρεύω. Μας πήρε πολύ καιρό να τον κάνουμε και νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα το μαρτυράει αυτό.

Τι έχουν να περιμένουν οι ακροατές από το "Habitual Levitations" και πώς διαφοροποιείται από τους προηγούμενους δίσκους σας;
Είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξή μας σαν μπάντα. Νομίζω ότι συνολικά είναι λίγο πιο βαρύς και ίσως λίγο πιο «περίεργος», να το θέσω έτσι μιας και δεν μου έρχεται κάποιος καλύτερος όρος. Προσπαθήσαμε να απομακρυνθούμε όσο γινόταν από αυτά που ξέραμε και αισθανόμασταν άνετα, προσπαθώντας να παραμείνουμε φρέσκοι.

Intronaut - Habitual Levitations (Instilling Words With Tones)Ακούγοντας τον νέο σας δίσκο, μου φαίνεται ότι οι sludge επιρροές έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο ενώ το progressive στοιχείο πλέον έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Αυτός ο ήχος σας εξυπηρετεί καλύτερα;
Ειλικρινά νομίζω ότι και τα δύο αυτά στοιχεία υπάρχουν ακόμα μέσα στον δίσκο. Ο στόχος ήταν πάντοτε να συνδυάζουμε αυτά τα δύο, αν και μερικές φορές η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο σε ένα από αυτά έναντι του άλλου. Βασικά νομίζω ότι είναι αρκετά βαρύτερος από τον προηγούμενο δίσκο μας.

Επιπροσθέτως, τα φωνητικά σας είναι για πρώτη φορά τελείως καθαρά. Πιστεύεις ότι έτσι κολλάνε περισσότερο στη μουσική σας;
Ναι, νομίζω έτσι μου βγαίνουν πιο φυσικά αυτή τη στιγμή από το να ουρλιάζω στο μικρόφωνο. Αγαπάω ακόμα την παλιά μας μουσική και γουστάρω να παίζω εκείνα τα κομμάτια, αλλά το να γράφω τέτοιου είδους ακραία πράγματα απλά αυτή τη στιγμή δεν μου βγαίνει φυσικά.

IntronautΤο "Habitual Levitations (Instilling Words With Tone)" είναι ένας πανέμορφος τίτλος και νομίζω ότι προδιαθέτει τον ακροατή για μια πνευματική ανάδυση, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της μουσικής σας. Είμαι κοντά ή σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό;
Θα ήθελα αυτό να το αφήσω στον καθένα να το ερμηνεύσει όπως επιθυμεί αλλά πρέπει να σου πω ότι μου αρέσει πολύ η δική σου ερμηνεία! Στην ουσία δεν υπάρχει λάθος απάντηση εδώ.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept πίσω από το "Habitual Levitations";
Όχι αυτή τη φορά. Στους προηγούμενους δίσκους είχαμε κάποια concept που κράταγαν τα τραγούδια στενά δεμένα, αλλά αυτλη τη φορά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γενικευμένο θέμα όπου όλα τα τραγούδια με κάποιο τρόπο συνδέονται, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που να τα κρατάει δεμένα.

Οι στίχοι σου είναι βαθιά συναισθηματικοί με μια σχετικά απαισιόδοξη ματιά στον κόσμο. Εμπνέεσαι από προσωπικές σου εμπειρίες;
Εννοείται αυτό. Δεν θα έλεγα βέβαια ότι τα βλέπω ακριβώς απαισιόδοξα. Δεν γράφω όλους τους στίχους αλλά, μιλώντας από την πλευρά μου, οι στίχοι μου έχουν να κάνουν περισσότερο με την αναγνώριση πραγμάτων που είναι δυνητικά καταθλιπτικά για τον κόσμο ή για την ανθρώπινη ύπαρξη γενικότερα και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος απέναντί τους.

IntronautΕλπίζω να μην σε πειράζει να μιλήσουμε λίγο για την έτερη μπάντα σου, τους Bereft. Πώς προέκυψε αυτό; Πρόκειται για project της μια φοράς ή για full-time μπάντα;
Είμαι φίλος με τα παιδιά για πολύ καιρό και συζητούσαμε να κάνουμε αυτόν τον δίσκο για πολλά χρόνια. Ο Derek (σ.σ.: Donley, τύμπανα) βασικά ηχογράφησε τα περισσότερα μέρη του άλμπουμ, εκτός από τα τύμπανά του φυσικά που εννοείται αυτό. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα διάλειμμα, αφού οι Intronaut έχουν φορτωμένο πρόγραμμα πλέον και οι Abysmal Dawn (σ.σ.: το έτερο συγκρότημα του τραγουδιστή και κιθαρίστα, Charles Elliot) ετοιμάζονται για νέο δίσκο, αλλά σίγουρα θα κάνουμε περισσότερα πράγματα με τους Bereft.

Υπήρχαν πράγματα που ήθελες να εκφράσεις μέσω των Bereft, ενώ με τους Intronaut δεν μπορούσες;
Ναι, οι Bereft υποτίθεται ότι περισσότερο αποτιούν ένα φόρο τιμής στο κλασικό ευρωπαϊκό doom metal, όπως αυτό της Peaceville. Οι Intronaut δεν έχουν σχέση με τέτοια πράγματα.

IntronautΠροσωπικά το λάτρεψα το "Leichenhaus" και το έβαλα στη λίστα μου με τα καλύτερα του 2012. Γενικά τι είδους αποδοχή είχατε; Υπάρχουν σχέδια για νέο δίσκο;
Σ' ευχαριστώ! Νομίζω ότι γενικά ο κόσμος το γούσταρε. Η μπάντα αυτή τη στιγμή δεν είναι απόλυτα ενεργή μόνο και μόνο γιατί είναι αρκετά δύσκολο να περιοδεύσουμε. Έχουμε δώσει μόλις πέντε συναυλίες μέχρι τώρα. Σίγουρα θα κάνουμε κι άλλον δίσκο, απλά δεν ξέρουμε ακόμα πότε. Ίσως του χρόνου.

Πριν δυο χρόνια παίξατε στην Ελλάδα μαζί με τους Red Fang και τους The Ocean. Θυμάσαι τίποτα; Περάσατε καλά;
Εννοείται. Περάσαμε τέλεια. Στην Ελλάδα παίξαμε και το 2007 και ο κόσμος ήταν καταπληκτικός και τις δύο φορές που παίξαμε εκεί, όπως επίσης και οι διοργανωτές και τα παιδιά από το μαγαζί (σ.σ.: στο AN έπαιξαν και τις δύο φορές). Την τελευταία φορά απλά ταλαιπωρηθήκαμε γιατί παίξαμε στην Γερμανία την προηγούμενη μέρα, φύγαμε αμέσως, ήρθαμε Ελλάδα, παίξαμε, φύγαμε αμέσως για το αεροδρόμιο και ξαναγυρίσαμε στη Γερμανία για άλλη μία συναυλία, οπότε δεν κοιμηθήκαμε και πολύ εκείνες τις μέρες. Παρ' όλα αυτά άξιζε η ταλαιπωρία.

IntronautΥπάρχουν σχέδια για κάποια ευρωπαϊκή περιοδεία αυτή τη στιγμή; Υπάρχει καμία περίπτωση να περάσετε από Ελλάδα (σαν headliners ίσως αυτή τη φορά); Κάποια άλλα σχέδια έχετε γενικά;
Θα κάνουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία εκεί γύρω στον Απρίλη που είναι και το Roadburn, αλλά δυστυχώς δεν θα περάσουμε από Ελλάδα φέτος. Θα γυρίσουμε Αμερική μετά και ελπίζω μετά ξανά Ευρώπη την επόμενη χρονιά.

Τελευταία ερώτηση: Ποιός ήταν ο πιο αγαπημένος σου δίσκος για τη χρονιά που πέρασε και γιατί;
Ακούω πολύ μουσική κάθε χρόνο που με κάνει και γουστάρω. Νομίζω από metal δίσκους, μου άρεσε πολύ το νέο Enslaved αλλά μάλλον ακόμα περισσότερο το νέο Dysrhythmia.

Αυτό ήταν, Sacha. Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.
Σε ευχαριστώ που με άκουσες.
  • SHARE
  • TWEET