Συνέντευξη: Grand Magus

19/02/2005 @ 19:20
Oι Grand Magus είναι μία από τις καλύτερες Σουηδικές μπάντες των τελευταίων χρόνων, έχοντας στο ενεργητικό της 2 σπουδαία album και ετοιμάζοντας το τρίτο. Το Rocking.gr επικοινώνησε με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή του σχήματος, JB, και σας παρουσιάζει μια λιγότερο γνωστή αλλά σίγουρα πολύ ελπιδοφόρα μπάντα.

Δώσε μας ένα μικρό βιογραφικό της μπάντας.
O Fox (bass) και εγώ ξεκινήσαμε τη μπάντα το 1998. Εκείνη την εποχή είχαμε έναν drummer που τον λέγανε Iggy, o οποίος άφησε το group, αλλά βρήκαμε τον Trisse. Ηχογραφήσαμε μερικά demos και καταφέραμε να υπογράψουμε με την Rise Above Records. Ηχογραφήσαμε το ντεμπούτο μας ("Grand Magus") το 2000 αλλά κυκλοφόρησε το 2001. Την παραγωγή ανέλαβε ο Fred Estby των στυλοβατών της Σουηδικής death metal σκηνής Dismember. To δεύτερο album μας, "Monument", ηχογραφήθηκε το χειμώνα του 2002/2003 και κυκλοφόρησε μέσα στο 2003. Αυτή την περίοδο ηχογραφούμε τον τρίτο μας δίσκο για λογαριασμό της Rise Above. Επίσης έχουμε κάνει 2 ευρωπαϊκές περιοδείες και έχουμε παίξει σε αρκετά festival.

Eίστε μια τριμελής μπάντα (και ως γνωστόν τα trios είναι πολύ ξεχωριστές μπάντες). Είναι μια συνειδητή επιλογή σας ή απλά δεν καταφέρατε να βρείτε άλλα μέλη για το group;
Είναι σίγουρα μια συνειδητή επιλογή. Είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρχει ένα κοινό σημείο επαφής ανάμεσα σε 3 άτομα, παρά σε 4 ή σε 5. Και από τη στιγμή που οι Grand Magus είναι ένας τρόπος ζωής και όλοι έχουμε μια συγκεκριμένη οπτική για τη ζωή και το θάνατο, είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέλη να νιώθουμε το ίδιο. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να ψάξουμε για άλλα μέλη, εξάλλου δε χρειάζεται να συνεννοούμαστε και με περισσότερα άτομα.

Το πρώτο σας album έχει πιο πολλές blues επιρροές ενώ το δεύτερο είναι πιο epic. Ποιες είναι οι επιρροές σας όσον αφορά τη μουσική;
Είναι πολύ δύσκολο να συγκεκριμενοποιήσω τις επιρροές μου, θα έλεγα ότι γενικά είναι η ζωή, ο θάνατος και η γενικότερη κατάσταση του κόσμου μας σήμερα.

Οι στίχοι των Grand Magus είναι εξίσου σημαντικοί με τη μουσική. Με τι θέματα ασχολούνται;
Αλήθεια! Το έχω πεi σε πολλές συνεντεύξεις μας, αλλά πραγματικά δε θέλω να αποκαλύπτω πολλά πράγματα για τους στίχους μας, γιατί θέλω οι οπαδοί μας να τους ανακαλύπτουν μόνοι τους. Τους δίνει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν διάβαζα τους στίχους από τις μπάντες που γούσταρα όταν ήμουν πιο νέος και προσπαθούσα να καταλάβω το νοημά τους. Καμιά φορά διαβάζω ένα τυχαίο βιβλίο και ξαφνικά συνειδητοποιώ: "Αχα! Τώρα κατάλαβα..." Βλέπεις τι εννοώ; Φυσικά και υπάρχουν μηνύματα στους στίχους μας και όλοι συνδέονται μεταξύ τους κατά κάποιον τρόπο. Απλώς πρέπει ο καθένας να τους ανακαλύψει. Είμαι σίγουρος ότι και εσύ έχεις ανακαλύψει αρκετούς από αυτούς.

Τραγουδάς επίσης και στους Spiritual Beggars, ποιες είναι οι μουσικές διαφορές ανάμεσα στις 2 μπάντες; Ποια πλευρά σου εκφράζεις με τους Grand Magus και ποια με τους Spiritual Beggars;
Πιστεύω ότι οι Grand Magus είναι πιο metal από τους Spiritual Beggars. Oι Βeggars είναι περισσότερο μια hard rock μπάντα με καταπληκτικούς μουσικούς (εκτός απο εμένα φυσικά χαχα!) στο ύφος ας πούμε των Whitesnake ή των Deep Purple. Οι Grand Magus είναι επίσης το όραμα μου, τη στιγμή που οι Spiritual Beggars είναι το όραμα του Mike Amott.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μπάντες;
Πάρα πολλές για να τις αναφέρω, λυπάμαι.

Με ποιο συγκρότημα θα ήθελαν να περιοδεύσουν οι Grand Magus;
Με τους Judas Priest ή τους Manowar.

Είναι στα σχέδια σας ένα νέο album; Υπάρχει περίπτωση να δούμε τους Grand Magus στην Ελλάδα;
Το δουλεύουμε αυτή την περίοδο (το album). Δουλεύω τα solos αυτή τη στιγμή. Δεν είναι απίθανο να έρθουμε στην Ελλάδα στο μέλλον, αλλά είναι κυρίως οικονομικό το θέμα ξέρεις. Όχι τόσο για μας ως μπάντα αλλά για την εταιρεία.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον κόσμο σήμερα; Υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα;
Μονολεκτικά ΟΧΙ. Χρειάζεται κάτι ριζοσπαστικό σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να αποτρέψει την ανθρωπότητα να σκοτώσει τον πλανήτη και όλες τις μορφές ζωής.

Αν δεν ήσουν μουσικός τι δουλειά θα έκανες;
Πιθανώς να γινόμουν συγγραφέας.

Πιστεύεις στο Θεό ή πιστεύεις πως η θρησκεία είναι ένα μέσο χειραγώγησης της μάζας;
Όχι, δεν πιστεύω σε ένα Χριστιανικό Θεό. Οι οργανωμένες θρησκείες είναι οι κύριες αιτίες για όλη τη μιζέρια. Ο Χριστιανισμός και ο Ισλαμισμός είναι αρρώστιες. Είναι όντως όργανα ελέγχου της ελεύθερης σκέψης. Είναι αστείο που οι θρησκευόμενοι άνθρωποι λογίζονται ως καλοί ενώ οι παγανιστές ή οι άθεοι λογίζονται ως κακοί ή ηλίθιοι. Τι είναι πιο ηλίθιο από το να καταλογίζεις όλη την ευθύνη σε κάτι που σου έχουν πει άλλοι; Είναι απλά ένας τρόπος να κρατούν τον κόσμο φοβισμένο και να διατηρούν τον έλεγχο.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι για τους οπαδούς σας;
Να είστε ελεύθεροι, να σκέφτεστε μόνοι σας, υπάρχουν πολλά για να ανακαλύψετε στην ζωή.

Hail
/JB and Grand Magus

Υ.Γ.: Ευχαριστώ τον zouglau για τη βοήθεια, ξέρει αυτός...

Μάριος Τσόλης

  • SHARE
  • TWEET