Varathron: «Κουβαλάμε τη δική μας φλόγα έξω από κάθε δημοσιοσχετίστικο πηγαδάκι»

Mιλήσαμε με τον Necroabyssious, ιθύοντα νου των επίτιμων καλεσμένων στην επετειακή βραδιά των Rotting Christ

Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 25/06/2024 @ 21:12

Το ερχόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου, οι Rotting Christ γιορτάζουν 35 χρόνια πορείας με μια ιστορική επετειακή συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, στα πλαίσια των Rockwave Nights. Special guests στην μεγάλη γιορτής της ελληνικής black metal σκηνής είναι οι επίσης θρυλικοί Varathron, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ιδιαίτερα ακμαίοι σε όλα τα επίπεδα. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τον Stefan Necroabyssious για τις τρέχουσες δραστηριότητες του συγκροτήματος, την δημιουργική διαδικασία με σημείο αναφοράς το εξαιρετικό "The Crimson Temple" και την εξέλιξη της ελληνικής black metal σκηνής διαχρονικά.

Είστε καλεσμένοι στην επετειακή συναυλία των Rotting Christ για τα 35 χρόνια τους. Πόσο σουρεαλιστικό σου φαίνεται αναλογιζόμενος τη σχεδόν παράλληλη πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια;

Η μνήμη μου είναι πάντα ζωντανή και καθαρή. Θυμάμαι όλες τις μεγάλες στιγμές και το πάθος μας για αυτό τον τρόπο ζωής από όταν ήμουν παιδί, την πώρωση για μουσική και περιπέτεια. Δεν θα έλεγα ότι μου φαίνεται σουρεαλιστικό γιατί ξέρω πόσο έχουμε πασχίσει όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά το ταξίδι δεν έχει τελειώσει ούτε για εμάς ούτε για τους Rotting Christ. Εύχομαι στα παιδιά τα καλύτερα. Να είναι πάντα δυνατοί και να εισπράττουν αγάπη και σεβασμό από τους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο.

Varathron

Σκέφτεστε κάποια στιγμή να κάνετε κάτι αντίστοιχο και αν ναι πώς το φαντάζεσαι;

Γιορτάσαμε τα 30 χρόνια ύπαρξης το 2019 με ένα live album ηχογραφημένο στη Βραζιλία οπότε για την ώρα το βρίσκουμε περιττό να ξανακάνουμε κάτι αντίστοιχο. Ετοιμάζουμε βέβαια κάτι ιδιαίτερο αλλά θα είναι σε μορφή κυκλοφορίας, ένα βιβλίο. Όσο αφορά τον Λυκαβηττό ή κάτι αντίστοιχο το μέλλον θα δείξει. Για να πω την αλήθεια μας αρέσει το cult status μας παγκοσμίως. Οι Rotting Christ εξελίχθηκαν τρομερά με τα χρόνια και βρίσκονται σε ένα απόλυτα επαγγελματικό επίπεδο που μπορούν να υποστηρίζουν μεγάλες ιδέες και παραστάσεις σαν αυτή που θα παρακολουθήσετε στις 29 Ιουνίου.

Ευτυχώς κάποια πράγματα εξελίχθηκαν προς το καλύτερο και η περιθωριοποίηση τείνει να τελειώσει

Υπάρχει περίπτωση να μπείτε κι εσείς σε επετειακή διάθεση στο live ή θα εστιάσετε στην πρόσφατη φοβερή και τρομερή δημιουργία σας;

Εμείς πάντα παίζουμε κομμάτια σχεδόν από όλη μας τη δισκογραφία και έτσι θα είναι και το πρόγραμμά μας στον Λυκαβηττό!

Rotting Christ & Varathron στο Λυκαβηττό, Septic Flesh σε λίγο καιρό στο Ηρώδειο. Περίμενες ποτέ ότι αυτοί οι χώροι θα δίνονταν σε metal μπάντες και δη ελληνικές;

Όχι φυσικά και δεν το περίμενα! Οι εποχές όμως αλλάζουν όπως και οι αντιλήψεις. Ευτυχώς κάποια πράγματα εξελίχθηκαν προς το καλύτερο και η περιθωριοποίηση τείνει να τελειώσει. Αυτά τα βήματα που κάναν τα παιδιά με τις δύο αυτές συναυλίες σίγουρα είναι τεράστια στο πλαίσιο αναγνώρισης της πολιτισμικής αξίας αυτής της μουσικής.

Varathron

Βρίσκεστε σε φόρμα διαρκείας δισκογραφικά με συνεχόμενα χτυπήματα. Αν και οι κλασικοί σας δίσκοι ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες, έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια αποκτήσατε πιο καθολική και ευρεία αναγνώριση ή είναι ιδέα μου;

Βρισκόμαστε σε φόρμα τόσο συνθετικά όσο και συναυλιακά. Μέχρι το 2010 περίπου η μπάντα είχε πάντα προβλήματα με το line up. Επιπλέον η μεταφορά της βάσης στα Ιωάννινα και η δράση από την επαρχία έχει πολλά προβλήματα. Μιλάμε για πρακτικές και οικονομικές δυσκολίες που δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος που ζει στην πρωτεύουσα. Είμαστε μακριά από όλους τόσο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να χτιστεί κάτι σταθερό που να μπορεί να αντέξει αυτές τις συνθήκες. Μετά το 2010 τα καταφέραμε και πλέον συνεχίζουμε να ανθίζουμε σε όλους τους τομείς. Αναγεννηθήκαμε με τους δικούς μας όρους και κουβαλάμε την δική μας φλόγα έξω από κάθε κύκλο και δημοσιοσχετίστικο πηγαδάκι.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να παράγεις ιδέες και μουσική στον δικό σου χώρο

Η εικαστική δουλειά στον τελευταίο δίσκο είναι απλά εντυπωσιακή και δοσμένη με φοβερή λεπτομέρεια αν βάλουμε στην κουβέντα και τις κάρτες ταρώ. Πες μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τον Paolo Girardi.

Τον Paolo τον είχαμε πάντα σε τεράστια εκτίμηση και ήρθε επιτέλους το κατάλληλο, υπερβολικά απαιτητικό και μεγάλο concept που μπορούσε να υποστηρίξει μόνο αυτός. Ο Paolo είναι ένας άνθρωπος απλός αλλά παθιασμένος και πορωμένος με το metal όπως είμαι κι εγώ. Την ιδέα για το εξώφυλλο την εξέφρασα σαν όραμα με κάθε λεπτομέρεια στον Στράτο -τον μπασίστα μας- και αυτός το αποτύπωσε σε κείμενο για να το προωθήσει στον Paolo. Αν και υπήρχε ο φόβος ότι δε θα άρεσε στον Paolo να τον περιορίσουμε τόσο στο δημιουργικό κομμάτι, αντιθέτως, ενθουσιάστηκε και μπήκε αμέσως στο κλίμα. Η συνεργασία μαζί του ήταν άψογη, επαγγελματική αλλά πολύ παθιασμένη για ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα.

Varathron

Πόσο έχει βοηθήσει τη δημιουργική διαδικασία το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχετε αυτονομία σχετικά με το στούντιο;

Πάρα πολύ! Το Suncord Audiolab είναι το σπίτι όχι μόνο για τους Varathron και για τις προσωπικές μου δημιουργίες αλλά και για πολλές άλλες μπάντες. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να παράγεις ιδέες και μουσική στον δικό σου χώρο και μάλιστα με έναν ικανό παραγωγό σαν τον Αχιλλέα που θέλει πάντα το καλύτερο χωρίς να κοιτάει το ρολόι. Αυτό τον καιρό φτιάχνει ένα νέο, μεγάλο στούντιο στα Ιωάννινα και ανυπομονούμε όλοι να ξεκινήσουμε τις πρώτες πρόβες και ηχογραφήσεις στο νέο χώρο.

Το ελληνικό black metal είναι ζεστό και επικό και έρχεται σε αντίθεση με το ψυχρό και μονότονο black metal άλλων σκηνών

Πώς έχει πάει έως τώρα (συναυλιακά) η προώθηση για το "The Crimson Temple"; Βλέπω ότι το Μεξικό σας αγαπάει πολύ για να έχετε τέσσερις μέρες εκεί τον Ιούλιο.

Επειδή επαγγελματικά έχουμε συνεχώς υποχρεώσεις στην καθημερινότητα μας, οι περιοδείες είναι πολύ περιορισμένες και αυστηρά προγραμματισμένες. Το "The Crimson Temple" πήγε και συνεχίζει να πηγαίνει υπερβολικά καλά. Οι πωλήσεις είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη και συναυλιακά έρχονται πολλά πράγματα τα επόμενα χρόνια. Το Μεξικό είναι μια μοναδική περίπτωση με ιδιαίτερη λατρεία στους Varathron, έτσι θα χρειαστεί να κάνουμε ξεχωριστή περιοδεία στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική τον επόμενο χρόνο. Δεν θυμάμαι πόσα show έχουν ανακοινωθεί στο Μεξικό αλλά θα είναι σίγουρα παραπάνω.

Το ηχόχρωμα του ελληνικού black metal είναι εδώ και χρόνια αναγνωρίσιμο ανά τον κόσμο και έχετε βάλει τη χερούκλα σας για αυτό. Μετά από τόσο καιρό, ποιο πιστεύεις ότι υπήρξε το κυρίαρχο στοιχείο που το έκανε τόσο αγαπητό στους οπαδούς;

Πιστεύω ότι είναι το μεσογειακό σκοτάδι, το στοιχείο του αποκρυφισμού και του μυστηρίου σε συνδυασμό με τις αγνές heavy metal επιρροές. Το ελληνικό black metal είναι ζεστό και επικό και έρχεται σε αντίθεση με το ψυχρό και μονότονο black metal άλλων σκηνών.

  • SHARE
  • TWEET