Συνέντευξη The Noise Figures

«Θα θέλαμε να παίξουμε με τους Black Angels και τους Doors του '67»

Από τον Μάνο Πατεράκη, 14/11/2013 @ 12:23
Οι Noise Figures είναι ένα αθηναϊκό ντουέτο που απαρτίζεται από τους Γιώργο Νίκα και Στάμο Μπάμπαρη. Όπως μας ενημερώνουν οι ίδιοι στο Bandcamp τους, κινούνται σε  lo-fi και psychedelic blues μονοπάτια και ξεκίνησαν σαν side-project των Zebra Tracks και των Keyser Soze. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο τους, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό και καίριο κενό στην εγχώρια δισκογραφία, ειδικά την εποχή που συγκροτήματα όπως οι Black Keys και οι Black Angels γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Ορίστε τι είχαν να μας πουν...

The Noise FiguresΓκαραζοψυχεδέλειες και Ελλάδα... Πού τέμνονται αυτοί οι δύο κόσμοι;
Στον Χολαργό. Για την ακρίβεια, εμείς rock 'n' roll παίζουμε, μερικές φορές stoner και κάπου κολλάει εκεί ανάμεσα και η garage blues ψυχεδέλεια.

Πότε ανακαλύψατε την αγάπη σας για αυτήν τη μουσική; Ποια ήταν τα συγκροτήματα που σας έμπασαν σε αυτόν τον κόσμο;
Θέλοντας να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχουμε κάνει ως τώρα σαν μουσικοί και με βάση την αμεσότητα και την ωμότητα που δίνει ένα ντουέτο, πήραμε τα πράγματα από την αρχή με τους Sonics και τους Stooges, περάσαμε στους White Stripes και στους Black Keys για να φτάσουμε στο «σύγχρονο» garage και στη σκηνή του San Francisco με τους Thee Oh Sees και τον Ty Segall.

The Noise Figures - The Noise FiguresΣυνήθως τα τρία μέλη αποτελούν το κατώτερο όριο για ένα συγκρότημα επί σκηνής, αλλά εσείς το πήγατε στα δύο… Απλά δεν βρίσκατε άλλο μέλος που να πληροί της προϋποθέσεις ή ήταν επιλογή σας;
Άπλα μας βγήκε έτσι αβίαστα. Ξεκινήσαμε να τζαμάρουμε οι δυο μας, είδαμε ότι έχουμε την απαιτούμενη χημεία και πλέον είναι επιλογή μας. Έχοντας περάσει και όντας ακόμα σε «πολυμελείς» μπάντες, ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο όσον αφορά την συνεννόηση και άλλα βασικά πράγματα.

Σας είδα όταν ανοίξατε για τους Dead Meadow στο γεμάτο Six D.O.G.S. και μου αρέσατε πραγματικά πολύ… Ποιά θα ήταν η ιδανική συναυλία την οποία θα ανοίγουν οι Noise Figures; Θέλω δύο απαντήσεις, μία εφικτή και μία ανέφικτη.
Σε ευχαριστούμε πολύ. Δεν έχουμε σκοπό ή απωθημένο να ανοίγουμε συναυλίες άλλων μιας και τόσα χρόνια στον «χώρο» προλάβαμε να δούμε από κοντά, να παίξουμε μαζί και να απομυθοποιήσουμε αρκετά από τα ινδάλματά μας. Αλλά, μιας και ρωτάς, θα θέλαμε να παίξουμε με τους Black Angels και με τους The Doors του 1967.

The Noise FiguresΑπό πού εμπνευστήκατε το όνομά σας;
Μας βάπτισε ο φίλος μας ο Στράτος, κατά τη διάρκεια του PHD του στη Φυσική. Είναι κάποια ορολογία που καταλαβαίνει ο Sheldon από το Big Bang Theory.

Ποιές είναι οι προσδοκίες για το καινούργιο σας άλμπουμ;
Να κάνει γρήγορα sold out, ώστε η Inner Ear να μας κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι άλλο ένα.

Περιέγραψε μας με συντομία την ιστορία σας. Πότε δημιουργηθήκατε; Τι προσπάθειες και τι θυσίες έπρεπε να κάνετε για να κυκλοφορήσετε τελικά το ντεμπούτο σας; Ποιά ήταν η πιο αστεία ιστορία που συνέβη σε όλη αυτήν την πορεία;
Δημιουργηθήκαμε πριν ένα χρόνο και δεν χρειάστηκε να θυσιάσουμε καμία παρθένα, ούτε τράγο για να κυκλοφορήσει αυτός ο δίσκος. Αστεία ιστορία θα είναι (σε λίγο καιρό και όταν θα είναι μια ανάμνηση μόνο) το βίντεο που γυρίσαμε με τους Blicker για το πρώτο μας single, "Οut Of Your Mind", κάπου κοντά στην Πάτρα και που καταλήξαμε με πυρετό, αλλεργικό σοκ από επίθεση κουνουπιών, ένα διάστρεμμα και αρκετούς μώλωπες.

The Noise FiguresΑν πουλούσατε την ψυχή σας στο διάβολο με αντάλλαγμα να είχατε γράψει ένα και μόνο τραγούδι, ποιό θα ήταν αυτό;
Στάμος: Τhe Beatles - "Ι Am The Walrus", αλλά αν με ξαναρωτήσεις σε μισή ώρα σίγουρα θα σου πω άλλο.
Γιώργος: The Doors - "L.A. Woman".

Ως Έλληνες μουσικοί, όταν ξεκινάτε καταλαβαίνετε ότι κατά 95% δεν θα ζείτε από αυτό (εύχομαι το αντίθετο βέβαια). Τι άλλο κάνετε στη ζωή σας;
Ζούμε από τη μουσική και στον ελεύθερο μας χρόνο παίζουμε μπάσκετ ή κοιμόμαστε ή βλέπουμε ντοκιμαντέρ με ζώα.

Πού σας αρέσει να βγαίνετε κατά τις εξόδους σας; Ποιοί τρόποι διασκέδασης σας εκφράζουν;
Ουισκοποσία και τζινοποσία είναι οι τρόποι διασκέδασης που μας εκφράζουν εντελώς όμως και μόνο υπό τους ήχους μοντέρνας rock 'n' roll μουσικής στο ιστορικό τρίγωνο. Τα μεσημέρια μαζευόμαστε και για καφέ στο Χολαργό με τον Κοπούλ από τους Sad Disco.

The Noise FiguresΠώς βλέπετε την Ελλάδα της κρίσης; Υπάρχει φως στο τούνελ - και αν ναι, πώς φτάνουμε εκεί;
Θα φτάσουμε αν όλοι μαζί κάνουμε μια τεράστια παρτούζα μέχρι σιγά-σιγά να καταλάβουμε ότι τσάμπα ασχολούμαστε με ηλίθια πράγματα.

Τα τελευταία λόγια σας ανήκουν για να πείτε ό,τι θέλετε εσείς στον κόσμο που σας έχει ακούσει ή πρόκειται να σας ακούσει.
Less is more!

Οι The Noise Figures θα παρουσιάσουν ζωντανά το ομώνυμο άλμπουμ τους την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου στο 6 D.O.G.S. στην Αθήνα. Η είσοδος είναι δωρεάν.
  • SHARE
  • TWEET