Συνέντευξη Propagandhi

«Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ένας από εμάς είναι να αντισταθεί, όπως και όσο μπορεί. Μορφώσου. Οι «άλλοι» μας θέλουν άμυαλους και απρόσωπους καταναλωτές»

Από τον Nτίνο Παυλίδη, 10/07/2013 @ 12:42
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους, οι Καναδοί Propagandhi, αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες και μη punk rock μπάντες σε παγκόσμιο επίπεδο, επιστρέφουν τελικά στην χώρα μας, για μία και μοναδική εμφάνιση στην πρωτεύουσα. Έπειτα από έξι ολοκληρωμένους δίσκους και μία εικοσιεπτάχρονη καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν σταδιακά μουσικοί με όλη τη σημασία της λέξεως, οι Propagandhi βρίσκονται σίγουρα στην κορυφή. Πιο μεταλλικοί από ποτέ, με progressive ιδέες και γούστο, και πάντοτε πιστοί στην ταχύτητα, επιθετικότητα και νοοτροπία του punk rock, είχαν όλη τη διάθεση να μας απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις λίγο πριν τους απολαύσουμε ξανά ζωντανά.

PropagandhiΓεια χαρά Propagandhi! Στις 14 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, επισκέπτεστε για δεύτερη φορά στην καριέρα σας την Ελλάδα, και παίζετε ζωντανά στην Αθήνα, στο club Κύτταρο. Το περσινό άλμπουμ σας, "Failed States", κατόρθωσε να μπει για τα καλά, στην λίστα του Rocking.gr με τους καλύτερους δίσκους για το 2012. Πώς είναι να περιοδεύεις μ' έναν τόσο εκπληκτικό δίσκο στις τσέπες; Δεν είναι άδικο για τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας;
(γέλια). Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το να ξαναπαίζουμε σε κάποιο μέρος με πολλά καινούρια τραγούδια τα οποία φυσικά γουστάρουμε πολύ, είναι πάντα διασκεδαστικό αλλά και λίγο παράξενο ταυτόχρονα. Καμιά φορά πρέπει να τους δώσεις το χρόνο τους και να αφομοιωθείς μαζί τους. Από την άλλη, είναι όμορφο να ξεσκονίζεις κάποια παλιότερα κομμάτια για να τα παίξεις ζωντανά. Μας αρέσει να σκεφτόμαστε πως όταν παίζουμε πλέον τα παλιά μας κομμάτια ζωντανά, τους δίνουμε το κάτι παραπάνω, πράγμα που φαίνεται στο ότι ρέουν κάπως καλύτερα.

Propagandhi - Failed StatesΘεωρώ ότι στο "Failed States" το παίξιμό σας κινείται σε ακραία -πραγματικά υψηλά- επίπεδα, και είναι φυσικά πολύ διαφορετικό από εκείνο της πρώτης ολοκληρωμένης κυκλοφορίας σας. Φαίνεται ότι αυτή η μπάντα σας «δίδαξε» πώς να παίζετε καλύτερα μουσική και αυτό είναι το αληθινά όμορφο της υπόθεσης. Σαφέστατα για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάστηκαν δεκαετίες όπως επίσης και ταλέντο. Χρειάστηκε κάτι άλλο; Εντατική μελέτη για παράδειγμα; Τι;
Άφθονη αφέλεια και ανυπέρβλητο πείσμα. Αυτά. Μπορώ με μεγάλη ευκολία να σου πω πως κανένας από μας δεν έχει κάποιο φυσικό χάρισμα ή κάτι παρόμοιο (γέλια). It sucks, αλλά έτσι είναι. Αλλά ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Το να είσαι σε μία μπάντα την οποία ακούει ο κόσμος σίγουρα σε σπρώχνει αλλά και ενθαρρύνει να δουλέψεις παραπάνω, και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι συνεχώς σε σχέση με το ποιός ήσουν στην αρχή της καριέρας σου.

Διαχωρίζω τη μουσική σας σε τρεις περιόδους. Την πρώτη -των δύο πρώτων σας άλμπουμ-, τη μεταβατική περίοδο του "Today's Empires, Tomorrow's Ashes" και την τρίτη των τελευταίων κυκλοφοριών σας. Θα έλεγα πως το "Failed States" είναι ο αγαπημένος μου δίσκος αυτής της τρίτης περιόδου διότι συνδυάζει μεταλλικά riff, στοιχεία και ιδέες, με μία ταχύτατη hardcore punk υποδομή. Πώς και επιστρέψατε σε γρήγορα και μικρά σε διάρκεια κομμάτια;
Πραγματικά δεν ξέρω. Δεν ήταν σίγουρα συνειδητή επιλογή. Δεν είναι σπάνιο το τελικό αποτέλεσμα ενός δίσκου μας να είναι τεράστια έκπληξη ακόμη και για εμάς. Αυτό σίγουρα ίσχυε για το "Failed States". Ίσως να είναι κάτι παρόμοιο με τους Slayer, οι οποίοι ακολούθησαν το "Reign In Blood" με το "South of Heaven"... Γενικότερα πας προς τα εκεί που σου φαίνεται φυσικότερο να κατευθυνθείς τη δεδομένη στιγμή.

PropagandhiΣτο κομμάτι "Things I Like" του τελευταίου σας δίσκου υπάρχει μία αναφορά στο άλμπουμ "Grace Under Pressure" από τους Καναδούς Rush. Μήπως οι Rush «ευθύνονται» για την progressive δόμη των καινούριων σας κομματιών;
Σίγουρα είναι μία από τις κυριότερες επιρροές για εμένα αλλά και τον Beaver (σ.σ.: David 'Beaver' Guillas - κιθάρα). Το ίδιο ισχύει και για τους Voivod. O Todd (σ.σ.: Kowalski - Μπάσο) ακούει διάφορα πράγματα τύπου Dream Theater και Fates Warning, τα οποία σίγουρα βρίσκουν τον τρόπο τους να τρυπώνουν εδώ και εκεί στις δουλειές μας.

Μπορείτε να μου κατονομάσετε μερικές μπάντες ή και καλλιτέχνες που θεωρείτε πλέον ως τις βασικότερες μουσικές σας επιρροές;
Πάνω κάτω όλες οι μπάντες που ανέκαθεν ήταν σημαντικές για μας! Oι Rush, οι Voivod, οι Razor, οι Sacrifice, οι Bad Brains, οι Cro-mags, οι Dead Kennedys, οι NoMeansNo, οι SNFU, και πολλοί ακόμη.

PropagandhiΑυτό που μου άρεσε πάντοτε στους Propagandhi είναι ότι όλες οι κυκλοφορίες σας εύκολα μπορούν να σταθούν ως εξαιρετικές πήγες «κοινωνικής και πολιτικής πληροφορίας» για να το πω κάπως χοντρικά, από τους στίχους σας αλλά και τα τσιτάτα που συχνά παραθέτετε, μέχρι τους συνδέσμους και τα βιβλία στα οποία μας παραπέμπετε στο τέλος κάθε σας booklet. Για παράδειγμα ο δίσκος "Today's Empires, Tomorrow's Ashes" αποτελεί για μένα κάτι σαν σχολείο, ειλικρινά. Πιστεύετε ότι η μουσική, σαν μία πλευρά της ζωής μας, πρέπει να διαχωρίζεται από την κοινωνική και πολιτική μας σκέψη;
Όχι. Ό,τι και να κάνουμε σε αυτόν τον υπερπληθή και εκτός ελέγχου πλανήτη έχει κάποια «πολιτική» διάσταση. Δεν υπάρχει η έννοια του απολιτίκ. Το να μην κάνεις κάτι για κάποια κατάσταση στην ουσία υποστηρίζει απλά αυτήν ακριβώς την κατάσταση, πράγμα που από μόνο του είναι μία -δειλή- πολιτική πράξη. Μάλλον, η πιο δειλή πολιτική πράξη.

Έχετε ποτέ αλλάξει γνώμη για ένα συγκεκριμένο ζήτημα με το οποίο καταπιάνεστε σε κάποιο σας κομμάτι ή και κυκλοφορία; Ποιό είναι αυτό; Οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλάζουμε κι εμείς οι ίδιοι!
Προσωπικά πάντα, δεν πιστεύω πως έχω κάνει κάποια στροφή 180 μοιρών σε κάποιο θέμα, αλλά σίγουρα κάποια πράγματα θα τα έλεγα ίσως διαφορετικά, αν είχα τις ίδιες γνώσεις και εμπειρίες που έχω τώρα. Δεν έχει να κάνει τόσο με κάποια αλλαγή ιδεολογικής φύσης, αλλά μάλλον με την συνειδητοποίηση ότι κάποιες από τις μεθόδους που είχαμε υιοθετήσει παλαιότερα και είχαμε γράψει σε στίχους, δεν είναι πλέον επαρκείς.

PropagandhiΘα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για την συνεργασία σας με το δισκογραφικό label Epitaph records; Είναι μία φανταστική δισκογραφική με μεγάλη ιστορία και τεράστια ονόματα στους καταλόγους τους, αλλά παρ' όλα αυτά πολλές φορές βρίσκω αρκετές από τις εκδόσεις της κάπως «τσιμπημένες» οικονομικά. Προφανώς, ξέρω πως είναι σχεδόν αδύνατο να τυπώσετε ολομόναχοι πέντε χιλιάδες ή ακόμη και δέκα χιλιάδες κόπιες από μία σας κυκλοφορία, αλλά αν υπήρχε κάπως η δυνατότητα, θα το επιχειρούσατε;
Προς το παρόν διατηρούμε μια πραγματικά καλή συνεργασία, αλλά το crowd sourcing μοντέλο χρηματοδότησης μίας κυκλοφορίας (σ.σ.: βλ. Kickstarter campaign των έταιρων Καναδών και φίλων των Propagandhi, Protest The Hero) φαίνεται πολύ πιο σταθερό και αποδοτικό.

Επιτρέψτε μου να ρωτήσω και κάτι αδιάκριτο. Με τί ασχολούνται τα μέλη των Propagandhi στην καθημερινότητα τους; Ξέρετε, δουλειές, hobby, «και άλλα πράγματα που σας αρέσουν»...
Πάρα πολλά πράγματα! Ο Jord (σ.σ.: Samolesky - Drums) μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν μπάρμαν. Ο Beaver κάνει κάποια μαθήματα κιθάρας και ασχολείται με την κηπουρική. Επίσης σε λίγους μήνες επιστρέφει απ' ό,τι λέει στα θρανία. Ο Todd επίσης ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδίως με artworks για δίσκους -το εξώφυλλο του τελευταίου μας δίσκου ήταν δικό του- και ασχολείται επίσης με το box και το jiu jitsu. Εγώ σποραδικά εκτελώ χρέη ηχολήπτη, παίζω hockey και περνάω πολύ χρόνο με τον τρίχρονο γιο μου.

PropagandhiΠοιά είναι η γνώμη σας για το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που επικραττεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα; Κάθε μέρα μία νέα εξέγερση πυροδοτείται και σε μία διαφορετική χώρα. Τουρκία και Βραζιλία είναι κάποια πρόσφατα παραδείγματα και πραγματικά ποιός μπορεί να φανταστεί τι ακόμη θα ακολουθήσει. Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθείτε τακτικά όλες τις εξελίξεις.
Βεβαίως. Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για κάποιο από αυτά τα θέματα, αλλά η γενική μου γνώμη είναι πως όλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις βασικές αρχές του καπιταλισμού. Οι έχοντες ελέγχουν το σύστημα, το οποίο σύστημα είναι ξεκάθαρα αποτυχημένο, που οδηγεί φυσικά τους έχοντες στο να αναγκάζουν όλους τους υπόλοιπους να πληρώνουν για την απληστία και ανικανότητά τους. Σοσιαλισμός για τους πλουσίους, «λιτότητα» για όλους τους άλλους. Ταυτόχρονα, η ίδια αυτή αναποτελεσματικότητα του συστήματος έχει δώσει πάτημα στην ακροδεξιά να εκμεταλλευτεί ξεδιαντροπά την αγωνία και τον καημό ενός νοσηρού τμήματος του πληθυσμού, που τις περισσότερες φορές δεν έχει απόλυτη πολιτική αντίληψη και συνείδηση. Παρόμοιες παρατηρήσεις στη σύγχρονη ιστορία του καπιταλισμού.

PropagandhiΕντοπίζονται και στον Καναδά συμπτώματα της λεγόμενης «παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» όπως η ανεργία, η αστυνομική βία, η πολιτική διαφθορά, η άνοδος ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων / παρατάξεων κ.α.; Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να δράσουμε πλέον, τουλάχιστον όσοι ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο και ελεύθερο μέλλον; Σαφέστατα είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για δεκάδες από τα προβλήματα μας, αλλά δεν αρκεί μονάχα να πούμε «ok, ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας». Θέλω να πω, ο καπιταλισμός, η θρησκεία και γενικότερα η νέα τάξη των πραγμάτων είναι κτήνη, και απ' ότι φαίνεται πολλές φορές ξεχνάμε κάτι τέτοιο.
Ναι, φυσικά και εντοπίζονται. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ένας από εμάς είναι να αντισταθεί, όπως και όσο μπορεί. Αυτό, βέβαια, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορείς να υποστηρίζεις οργανώσεις και κινήματα που είναι ενάντια στη συσσώρευση δύναμης και πλούτου στα χέρια των λίγων. Να κοιτάξεις και να βρεις μοντέλα που έχουν δουλέψει στο παρελθόν. Κοίτα τη Βενεζουέλα για παράδειγμα. Μορφώσου. Οι «άλλοι» μας θέλουν άμυαλους και απρόσωπους καταναλωτές. Ας γίνουμε πολίτες επιτέλους.

Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας αλλά και για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε. Πραγματικά ανυπομονώ να σας δω ζωντανά. Για μένα θα είναι η πρώτη φορά! Οι τελευταίες λέξεις δικές σας!
Ανυπομονώ! Έχει περάσει υπερβολικά πολύς καιρός.

Οι Propagandhi θα εμφανιστούν την Κυριακή, 14 Ιουλίου στο Κύτταρο Club στην Αθήνα.
  • SHARE
  • TWEET