Συνέντευξη Apocalyptica (Perttu Kivilaakso)

«O Dave Lombardo είναι ο κύριος λόγος που έχουμε drums στο συγκρότημα σήμερα»

Από τον Νίκο Καταπίδη, 16/12/2013 @ 12:53
Είναι τρομερά ενδιαφέρον να βλέπεις καλλιτέχνες να πειραματίζονται, να προσπαθούν πάντα να βρούν κάτι καινούριο και διαφορετικό για να εμπνευστούν, και κυρίως να διατηρούν με τιμιότητα την καλλιτεχνική τους ακεραιότητα. Κάναμε μια φιλική κουβέντα με τον Perttu Kivilaakso των Apocalyptica, τόσο για το "Wagner Reloaded", όσο και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας, τους διάφορους guests που εμφανίζονται στους δίσκους της, καθώς και τα προβλήματα της μουσικής βιομηχανίας σήμερα.

ApocalypticaΓειά σου Perttu, πώς είσαι;
Είμαι πολύ καλά, εξαιρετικά! Περνάω λίγο χρόνο εδώ στο Βερολίνο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας live άλμπουμ, με τίτλο "Wagner Reloaded". Ποιός είχε την ιδέα για αυτό το concept;
Το concept προήλθε από τον διευθυντή μπαλέτου και χορογράφο Gregor Seyffert. Ο ίδιος ήθελε να δημιουργήσει ένα μεγάλο χορευτικό show για τον εορτασμό των 200 χρόνων του Wagner. Σε πρώτη φάση, περίπου πριν τρία χρόνια, μας ζήτησε να συνθέσουμε μουσική γι’ αυτό το show, αλλά από τη στιγμή που καταλάβαμε πως επρόκειτο να είναι κάτι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, θελήσαμε να το κάνουμε επίσης δικό μας project, κάτι παραπάνω από το να δώσουμε απλά μουσική, οπότε γι αυτό το ξεκινήσαμε, καταλήγοντας να το παρουσιάσουμε και ζωντανά. Φυσικά, όλο το σενάριο, η χορογραφία και η μορφή του show, είναι δημιούργημα του Gregor, οπότε η δική μας δουλειά ήταν περισσότερο να δημιουργήσουμε ένα soundtrack για το όραμά του, το οποίο ήταν συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για το show; Τι διαδραματίζονταν στη σκηνή ενώ εσείς παίζατε μουσική;
Πρώτα απ'όλα, νομίζω πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία για εμάς, γιατί συνήθως είμαστε το επίκεντρο της προσοχής, ενώ τώρα ένιωθα σαν ένας μουσικός που υποστήριζε όσα τρελά συνέβαιναν πάνω στη σκηνή. Φυσικά, υπάρχει η ιστορία του μπαλέτου, που είναι πάνω στη ζωή του Wagner και έχει μια λογική συνέχεια, ξεκινώντας από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του, όλη την κληρονομιά που άφησε με τη μουσική του. Νομίζω πως ήταν ένα ιδιαίτερα μοντέρνο στυλ μπαλέτου, με πολλά στοιχεία να είναι επίτηδες αφηρημένα, αλλά και πάλι είχες την καθαρή εικόνα ότι «ok, τώρα γνώρισε την αγάπη της ζωής του» και λοιπά, και πόσο όλα αυτά επηρέασαν τη μουσική που συνέθεσε. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος με τη μουσική δομή, γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε περίπου 17 με 18 νέα Apocalyptica κομμάτια και να τα συνδυάσουμε με προϋπάρχον υλικό του Wagner. Έτσι λοιπόν πιστεύω πως ενώ μεσολαβούν μερικές εκατοντάδες χρόνια μεταξύ μας, υπάρχουν ακόμη κάποιες ομοιότητες στη συναισθηματική πλευρά, μεταξύ της δικής μας μοντέρνας rock μουσικής και των δημιουργιών του Wagner, το οποίο είναι ενδιαφέρον και για την μουσική γενικότερα, ότι μεταδίδει τα ίδια συναισθήματα όσοι αιώνες κι αν περάσουν.

Apocalyptica - Wagner ReloadedΣυνθέσατε τη δική σας μουσική, βασιζόμενοι στη μουσική του Wagner. Σας φάνηκε δύσκολο να συνθέσετε υλικό πάνω από ήδη υπάρχουσες μελωδίες κι ενορχηστρώσεις;
Όχι ιδιαίτερα, γιατί έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε αυτό. Αρχικά, η μπάντα μας δημιουργήθηκε για να παίζουμε τη μουσική των Metallica με τον δικό μας τρόπο, κι από τότε μας αρέσει να κάνουμε διάφορα covers. Φυσικά ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά εμβαθύναμε στην κλασσική μουσική, αλλά θέλαμε να είμαστε πολύ ελεύθεροι, να μην επαναλάβουμε τη μουσική ώστε ο κόσμος να αναγνωρίζει πως πρόκειται για Wagner, οπότε τα τραγούδια έχουν κάποια στοιχεία της μελωδίας, αλλά έχουν το χαρακτηριστικό thrash metal στυλ των Apocalyptica, το οποίο θεωρώ πως είναι και το πιο συναρπαστικό, ότι πήραμε την ελευθερία να μεταφέρουμε το όραμα του Wagner πάνω στη δική μας μουσική.

Υπήρξαν κομμάτια που αφήσατε εκτός του άλμπουμ;
Για το άλμπουμ ναι, έπρεπε να αφήσουμε εκτός σχεδόν τα μισά, επειδή ολόκληρο το show ήταν περίπου 100 λεπτά, και υποτίθεται πως θα κάναμε κι ένα DVD, αλλά ελπίζω πως αυτό θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι, που έχουμε κάποια shows τον Ιούνιο. Όπως και να χει, θέλαμε να κυκλοφορήσουμε τα νέα κομμάτια για τους οπαδούς μας, και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτή την κυκλοφορία του live CD τώρα. Θεωρήσαμε πως δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορήσουμε τα κομμάτια του Wagner που ήδη υπάρχουν, γιατί έχουν ηχογραφηθεί εκατοντάδες φορές ήδη, οπότε επιλέξαμε τα δικά μας φρέσκα κομμάτια για να συμπεριλάβουμε σε αυτή την κυκλοφορία.

Πιστεύεις πως ο Wagner θα ήταν υπερήφανος εάν παρεβρίσκονταν στη συναυλία;
Πιστεύω πως ο Wagner θα ήταν σίγουρα υπερήφανος για το γεγονός ότι ο κόσμος ακόμη τον θυμάται, και το ότι η μουσική του κληρονομιά είναι τόσο ισχυρή. Βέβαια, πιθανότατα ήταν ένας πολύ υπερήφανος άνθρωπος (γέλια) και ίσως αρκετά εγωιστής, οπότε θα ήταν ενθουσιασμένος με το ότι χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν για να τον τιμήσουν και να τον θυμηθούν, δεν είμαι τόσο σίγουρος πως θα του άρεσε η μουσική των Apocalyptica. Για ένα πράγμα είμαι βέβαιος, πως εάν υπήρχε ηλεκτρισμός στην εποχή του,θα είχε προσθέσει ηλεκτρικές κιθάρες και τέτοιου είδους ήχους στη μουσική του, γιατί είναι από τους πιο πομπώδεις, βαρείς και τρελούς μουσικούς στην ιστορία, οπότε νομίζω πως αυτό το στοιχείο ζει και στη μουσική του.

ApocalypticaΊσως τελικά να ήταν κι αυτός μεταλλάς!
Ναι θα ήταν μεταλλάς, εάν κάποιος από τους κλασσικούς συνθέτες μπορούσε να είναι μεταλλάς, σίγουρα θα ήταν αυτός!

Το κοινό της συναυλίας φαντάζομαι πως αποτελούνταν τόσο από οπαδούς του metal, όσο και από οπαδούς της κλασικής μουσικής. Είδες καμιά περίεργη αντίδραση στο κοινό;
Γενικά, φάνηκε πως όλο το κοινό απέλαυσε τη συναυλία, και το καλύτερο ήταν πως έφερε κοντά οπαδούς του metal, τους κλασικούς μας οπαδούς δηλαδή, με άτομα που ενδιαφέρονται κυρίως για την όπερα, ακόμη και ανθρώπους που τους αρέσει ο χορός, υπήρχε τόση πολλή ποικιλία που στα καλύτερα σημεία ήταν σαν ένα τσίρκο, επειδή είχαμε και κάποιους πολύ ταλαντούχους και επιδέξους ακροβάτες. Φυσικά όσον αφορά στην παραγωγή, είναι πολύ ενδιαφέρον για τον κόσμο που έχει συνηθίσει να βλέπει τα ειδικά εφέ στις ταινίες, σε αυτή την εποχή των θεαμάτων, σίγουρα κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου και είχε τόσα πολλά στοιχεία που όλο και κάποιο θα τους εντυπωσίασε.

Κάνατε πολλή δουλειά να συνθέσετε και να ενορχηστρώσετε αυτά τα κομμάτια, για μία μόνο εμφάνιση, μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο στο μέλλον;
Εννοείται, ναι! Παίξαμε ήδη δύο shows, συμφωνήσαμε να το παίξουμε ξανά στη Λειψία τον Ιούνιο, και τώρα υπάρχει η ιδέα να το κάνουμε κάπως «μεταφέρσιμο» ωστε να μπορέσουμε να παίξουμε και σε άλλες πόλεις, βέβαια η παραγωγή είναι τόσο τεράστια που είναι αδύνατο να πάμε οπουδήποτε, αλλά το σχεδιάζουμε και υπάρχει η πιθανότητα να παίξουμε και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Apocalyptica - Dave LombardoΞεκινάτε επίσης μια περιοδεία το Μάρτιο, με μια εικοσιπενταμελή ορχήστρα. Τι μπορούν να περιμένουν οι οπαδοί σας από αυτές τις συναυλίες;
Θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τις συναυλίες του Wagner, αλλά τώρα έχουμε ερωτευτεί όλες τις δυνατότητες που δίνει η ορχήστρα στη μουσική μας, γι αυτό και δημιουργήσαμε αυτή τη μικρή περιοδεία με μια απο τις σπουδαιότερες και δημοφιλέστερες Φινλανδικές ορχήστρες, την Avanti! ορχήστρα. Θα είναι ενδιαφέρον, έχουμε περίπου 25 τραγούδια για να παίξουμε από τα προηγούμενα άλμπουμ, αλλά τώρα φυσικά είναι όλα ενορχηστρωμένα ξανά για να συμπεριλάβουμε και την ορχήστρα, ενώ θα παίξουμε και κάποια κομμάτια που δεν έχουμε παίξει ποτέ ζωντανά. Νομίζω πως θα είναι πραγματικά ένα διαμάντι για τους φανατικούς μας οπαδούς, και ελπίζω πως και οι λάτρες της κλασσικής μουσικής θα έρθουν για να δούν πως λειτουργεί αυτή η ένωση μεταξύ μιας ορχήστρας και μιας rock μπάντας. Σίγουρα είναι από τα πράγματα που περιμένω με μεγαλύτερη ανυπομονησία στο μέλλον, είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα έχω την ευκαιρία να παίξω με ορχήστρα.

Σίγουρα, ακούγεται τρομερά ενδιαφέρον!
Δυστυχώς όμως δεν θα έρθουμε στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ελπίζω όμως πως θα μπορέσουμε να πάμε με την ορχήστρα και σε άλλα μέρη, τώρα έχουμε κλείσει περίπου τρεις εβδομάδες και φαντάζεσαι πως είναι ιδιαίτερα ακριβό αυτό (γέλια), αλλά υπάρχει το όραμα και η θέληση να αυξήσουμε τον αριθμό των shows και την πιθανότητα να έρθουμε και στην Ελλάδα.

Αυτό θα ήταν φανταστικό, αλλιώς θα πρέπει να αρχίσω να μαζεύω χρήματα από τώρα για να μην χάσω αυτές τις συναυλίες!(γέλια)
Ναι, δυστυχώς! (γέλια)

ApocalypticaΣκεφτήκατε να συμπεριλάβετε ορχήστρα στον επόμενο δίσκο σας;
Προσωπικά το είχα στο μυαλό μου και θα είχε νόημα να το κάνουμε, αλλά σίγουρα όχι για ολόκληρο το άλμπουμ. Επειδή έχουμε κάνει αυτά τα side projects, με τη μουσική του Wagner και το Apocalyptic Symphony, ο κύριος στόχος μας για το επόμενο άλμπουμ είναι να έχουμε έναν καθαρό Apocalyptica ήχο ξανά, αλλά ως στοιχείο θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα ως εισαγωγή του δίσκου ή κάτι τέτοιο.

Είχατε πολυάριθμους guests στους δίσκους σας, μπορείς να μου πείς πως αποφασίζετε να ζητήσετε σε κάποιον να συμμετέχει σε ένα άλμπουμ; Έχετε προσωπική επαφή μαζί τους ή το αναλαμβάνει το management σας;
Εξαρτάται, υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Κυρίως, για πολλούς απο τους καλεσμένους μας, τους γνωρίζαμε προσωπικά, για παράδειγμα απο φεστιβάλ, και με πολλούς μιλάμε απ'ευθείας, τους λέμε «αγαπάμε την μπάντα σου, σου αρέσει η δική μας, οπότε ας κάνουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον μαζί κάποια στιγμή!», αυτό είναι πολύ τυπικό. Μερικές φορές, υπάρχει ήδη γραμμένο κάποιο κομμάτι, και λέμε στη δισκογραφική να έρθει σε επαφή με όποιον εμείς θεωρούμε πως θα ήταν ο τέλειος τραγουδιστής ή τραγουδίστρια για το κομμάτι αυτό. Κυρίως όμως, το πιο ωραίο είναι όταν έχεις κάποιο φίλο ή ένα άτομο που ξέρεις από πριν, και μπορείς να έχεις ένα κοινό αίσθημα για τη συνεργασία. Για παράδειγμα, αυτό που συζητούσαμε για τον επόμενο δίσκο, είναι να φέρουμε άτομα που μας εμπνέου, και υπάρχουν φυσικά συγκεκριμένοι τραγουδιστές που αρέσουν σε όλους μας και είναι όνειρό μας να δουλέψουμε μαζί τους, αλλά αυτή τη φορά τουλάχιστον το προσεγγίσαμε λίγο διαφορετικά. Μας ενδιέφερε να προσθέσουμε και κάποιους εξαιρετικούς παίκτες, δεν έχουμε μιλήσει τόσο για τραγουδιστές ακόμη. Φαντάζομαι πως θα υπάρξουν και φωνητικά σε κάποια κομμάτια, αλλά θεωρώ πως θα είναι ενδιαφέρον το ότι θα φέρουμε αυτά τα άτομα που προανέφερα, θα έχουμε περίπου 5-6 εξαιρετικούς παίκτες από διαφορετικά είδη μουσικής, και θέλουμε να συνεισφέρουν με τον χαρακτηριστικό τους ήχο και χρώμα στη μουσική μας, είμαι πεπεισμένος πως θα ακολουθήσουν κι αυτοί αυτό το συναίσθημα.

Perttu Kivilaakso (Apocalyptica)Αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, πιστεύω να φέρει μια διαφορετική δυναμική στη μουσική σας.
Ακριβώς, για εμάς είναι πολύ σημαντικό σε κάθε δίσκο, να μην επαναλαμβανόμαστε και γι αυτό προσπαθούμε να βρίσκουμε νέους τρόπους προσέγγισης για κάθε νέα μας δουλειά.

Έχεις καμιά «άγρια» ιστορία να μοιραστείς μαζί μας από όλες αυτές τις συμμετοχές που είχατε;
Άγρια ιστορία! Δεν ξέρω, όχι ιδιαίτερα άγριες ιστορίες, αλλά τις όμορφες αναμνήσεις από όλα αυτά τα χρόνια. Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με φοβερά άτομα, φυσικά είναι κι εξαιρετικοί καλλιτέχνες αλλά είναι και τρομερά άτομα επίσης. Για παράδειγμα η Nina Hagen, ήταν εντελώς τρελό το να περάσουμε μαζί της αρκετές ημέρες ηχογραφώντας το κομμάτι "Seemann" των Rammstein, πριν αρκετά χρόνια. Ήταν μια τόσο αξιαγάπητη γυναίκα, μιλούσε για θεούς κι εξωγήινους, και πως τους συναντήσαμε όλους, το λάτρεψα πραγματικά, είχε τόση πλάκα και περάσαμε υπέροχα, γυρίζοντας το βίντεο κι όλα αυτά, είναι σίγουρα από τις πιο δυνατές προσωπικότητες και χαρακτήρες που έχω συναντήσει ποτέ, περνώντας και χρόνο μαζί της. Αυτό είναι ένα υπέροχο κομμάτι αυτής της δουλειάς, δεν έχουμε δικό μας τραγουδιστή, οπότε πάντα έχουμε τη δυνατότητα να καλούμε τόσο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες σε αυτό που κάνουμε. Ας πούμε ο Corey Taylor, ή και ο Adam Gontier, είχαμε την τύχη να παίξουμε ζωντανά μας πολλές φορές, ο Adam μας αγαπάει ιδιαίτερα, και όποτε είμαστε στις ΗΠΑ και είναι δυνατό από θέμα χρονοδιαγράμματος, έρχεται και τραγουδάει στις συναυλίες μας, είναι ένας αξιαγάπητος τύπος.

ApocalypticaΜπορείς να μας πεις κάποιον καλλιτέχνη που θα θέλατε πολύ να έχετε ως καλεσμένο σε κάποιο άλμπουμ, αλλά φοβάστε μήπως απορρίψει την πρόταση, ή θεωρείτε απλά αδύνατο να συμβεί μια συνεργασία;
Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες τραγουδίστριες στην οποία μάλιστα έχουμε προτείνει και δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα, είναι η Bjork! (γέλια) Είναι τόσο μοναδική, θα ήταν τέλεια κατά τη γνώμη μας, αλλά τουλάχιστον όταν της κάναμε την πρόταση, ήταν λίγο σε φάση «Δεν έχω χρόνο γι’ αυτό!» (γέλια) Από άνδρες τραγουδιστές, θα έλεγα πως ο Serj Tankian ή ο Jonathan Davis θα ήταν εξαιρετικά άτομα για να δουλέψουμε μαζί. Κάτι κοινό με όλους τους τραγουδιστές, είναι πως λίγο ως πολύ είναι αρκετά μοναδικοί, και επειδή νοιώθουμε πως κι εμείς είμαστε αρκετά περίεργη μπάντα, ένας ιδιαίτερος συνδυασμός, και η μουσική μας είναι επίσης λίγο παράξενη, οπότε μάλλον και οι τραγουδιστές πρέπει να ναι λιγάκι παράξενοι! (γέλια)

Τώρα που ο Dave Lombardo δεν είναι πλέον μέλος των Slayer, θα κάνατε μια συναυλία με δύο drummers; To έχεις σκεφτεί ποτέ;
Βασικά έχει ήδη συμβεί! Στο "7th Symphony" υπάρχει ένα κομμάτι με τίτλο "2010" το οποίο έχει δύο drummers, τον δικό μας τον Mikko και τον Dave. To έπαιζαν και οι δυο ταυτόχρονα στο στούντιο, ήταν συναρπαστικό. Ο Dave ήταν στα τέσσερα τελευταία μας άλμπουμ, και νοιώθουμε σαν να ανήκει εδώ, όποτε έχουμε κάτι καινούριο πρέπει να έχουμε και τον Dave τριγύρω, γιατί στην πραγματικότητα αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουμε drums σήμερα στη μπάντα. Μας είχε πλησιάσει τότε που ήμασταν μόνο τσελίστες στο συγκρότημα, και μας είπε πως εάν θέλαμε ποτέ να παίξουμε με έναν drummer, θα ήταν παραπάνω από χαρούμενος να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μας. Για το "Reflections", έπαιξε τα περισσότερα κομμάτια, κι αφού συνειδητοποιήσαμε πόσο φοβερό ήταν να έχουμε τον κύριο Dave Lombardo να παίζει μαζί μας, θέλαμε να προσφέρουμε αυτό τον ήχο και στις ζωντανές μας εμφανίσεις, γι αυτό και βρήκαμε τον Mikko να συμπληρώσει αυτή τη θέση. Φυσικά ο Mikko αποδίδει εξαιρετικά σε αυτή τη θέση απο τότε, είναι ένας φοβερός παίκτης και πάντα έχουμε και τον Dave σε ένα με δυο κομμάτια σε κάθε δίσκο. Την τελευταία φορά νιώσαμε πως το καλύτερο θα ήταν να βάλουμε τον Mikko και τον Dave να παίξουν μαζί και ταυτόχρονα το ίδιο τραγούδι, είναι πραγματικά ένα χάος! (γέλια)

Perttu Kivilaakso (Apocalyptica)Οπότε θα το κάνατε και σε μια ζωντανή εμφάνιση;
Σίγουρα! Ο Dave έχει παίξει μαζί μας μια φορά, σε ένα φεστιβάλ στην Ολλανδία, παίξαμε μαζί το "Mandatory Suicide" και "South Of Heaven", έτσι καναδυο Slayer κομμάτια, ήταν πολύ ωραία.

Κάνατε ένα μικρό διάλειμμα σαν μπάντα, πιστεύεις πως έχετε τόσο ισχυρή βάση οπαδών για να σας στηρίξει ακόμη και σε μεγαλύτερα διαλείμματα;
Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό εκ των προτέρων, αυτό είναι σίγουρο. Ελπίζουμε πως ισχύει αυτό, αλλά θεωρήσαμε πως μετά απο 16 χρόνια παρουσίας και αρκετά άλμπουμ, έπρεπε να διατηρήσουμε το ίδιο πάθος γι αυτό που κάνουμε. Κυριότερα, εάν θέλαμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κάτι ενδιαφέρον και συναρπαστικό για το κοινό, έπρεπε να πάρουμε αυτό το χρονικό διάστημα για να καθαρίσουμε τα μυαλά μας, να βρούμε διαφορετικές επιρροές και να αποκτήσουμε ξανά ένα παρόμοιο συναίσθημα με αυτό που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι είναι τόσο τέλειο να δημιουργείς νέα μουσική. Με αυτό τον τρόπο, κάνοντας ένα διάλειμμα ενός χρόνου, θέλαμε να εγγυηθούμε πως οι Apocalyptica θα έχουν μπροστά τους ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Ποιά είναι τα σχέδια για τον επόμενο δίσκο; Πιστεύεις ότι η σύνθεση θα επηρεαστεί από το Wagner Reloaded project;
Οχι, γιατί ήδη γράφουμε νέο υλικό και σκοπεύουμε να μπούμε στο στουντιο τον Απρίλη και το Μάιο, ήδη ξέρουμε πως θα κυκλοφορήσει περίπου τον Ιανουάριο του 2015. Οπότε τώρα δουλεύουμε πυρετωδώς πάνω στο επόμενο κανονικό άλμπουμ μας.

Πιστεύεις πως θα υπάρχουν μεγαλύτερα σε διάρκεια τραγούδια όπως και στο "7th Symphony"; Σου αρέσει ως μουσικός να δουλεύεις πάνω σε μεγαλύτερα κομμάτια;
Ναι, νομίζω πως τα μεγαλύτερα τραγούδια μπορούν να δώσουν μια άλλη ελευθερία στη δημιουργική διαδικασία, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι πως να κόψεις τα πάντα ωστε να φτάσεις τα 3 λεπτά και να πείς τα πάντα σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν περιορίζουμε τους εαυτούς μας καθόλου τώρα, ο καθένας ψάχνει να βρει ενδιαφέροντα στοιχεία για να προσφέρει στη μουσική, για παράδειγμα προσωπικά έχω ασχοληθεί αρκετά με electro μουσική, και πως να φέρω ένα σκοτεινό ambient συναίσθημα στη heavy μουσική μας. Είναι πάντα συναρπαστικό να δημιουργούμε νέο υλικό, γιατί δεν μπορούμε να ακολουθούμε κανέναν, λόγω των τσέλο, πρέπει να έχουμε το δικό μας τρόπο σύνθεσης, και είναι μια φανταστική παιδική χαρά, να παίζεις και να πειραματίζεσαι με όλες τις τρελές ιδέες, και είμαι σίγουρος πως το επόμενο άλμπουμ θα είναι πολύ progressive, δεν μπορούμε ποτέ να χωρέσουμε στις mainstream φόρμες, κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι το μοναδικό και το ιδιαίτερο κομμάτι της μπάντας μας και πρέπει κι εμείς να το τιμούμε. Γι' αυτό και είμαι σίγουρος πως θα είναι ένα συναρπαστικό, progressive, μοντέρνο rock άλμπουμ περιέχοντας όλα τα διαφορετικά στοιχεία που υπάρχουν στη μουσική μας.

Perttu Kivilaakso (Apocalyptica)Είχατε μια crowdfunding καμπάνια για ένα βιβλίο με φωτογραφίες όπως επίσης και για την κυκλοφορία του "Wagner Reloaded". Πως αισθάνεσαι να λαμβάνετε οικονομική υποστήριξη απ'ευθείας από το κοινό σας;
Είναι κάτι πολύ ωραίο, γιατί ειδικά στο σύγχρονο κόσμο, αυτή η βιομηχανία όπως και πολλές άλλες υποφέρει, συρρικνώνεται συνέχεια, και το crowdfunding είναι για πολλά συγκροτήματα μια φανταστική ευκαιρία να κάνουν πράγματα που είναι αρκετά ακριβά για να χρηματοδοτηθούν εκ των προτέρων χωρίς να ξέρουν αν θα πωληθούν. Για παράδειγμα ένα βιβλίο, είναι περίεργο να επενδύσεις σε κάτι εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς να είσια σίγουρος εάν κάποιος ενδιαφέρεται γι αυτό (γέλια). Αλλά με αυτού του τύπου το σύστημα, βλέπεις πως υπάρχει κόσμος που θα αγοράσει το προϊόν, είναι αφοσιωμένος και γι αυτό είναι πολύ ωραίο, ακόμη και για μάς, να δημιουργούμε περισσότερα πράγματα, όπως αυτό το βιβλίο για παράδειγμα.

Πιστεύεις πως αυτό το είδος χρηματοδότησης σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μουσική βιομηχανία;
Ναι, και είμαι αρκετά βέβαιος πως θα συνεχίσει να γίνεται πιο δημοφιλές ανάμεσα στις μπάντες και σε άλλου είδους καλλιτέχνες, όπως τους συγγραφείς και κάθε λογής δημιουργούς. Είναι κάτι πολύ καλό, ειδικά στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, είναι φοβερό, αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ ακριβά για να παραχθούν, και είναι αβέβαιο το αν κανείς ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, οπότε είναι ένας καλός τρόπος να εγγυηθούν ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές και φιλόδοξες παραγωγές, ακόμη και στη μουσική βιομηχανία, οπότε δίνει πολλές δυνατότητες σε διαφόρων ειδών καλλιτέχνες.

ApocalypticaΘα σκεφτόσασταν να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια καμπάνια για να κάνετε ένα κανονικό άλμπουμ;
Νομίζω πως ναι. Ξέρεις και για εμάς είναι δύσκολο, το επίπεδο της παραγωγής που κάνουμε κοστίζει πολλά χρήματα και είναι μεγάλο ρίσκο να έρθει ο καθένας με χιλιάδες ευρώ και να πεί «ας το κάνουμε με δικά μας λεφτά», είναι ρίσκο, και δεν ξέρουμε εάν η μουσική πουλάει πλέον, αλλά ναι είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε crowdfunding στο μέλλον.

Με τη συναυλία που υποτίθεται πως θα γινόταν στην Αθήνα το 2011 στο Eurock Marathon, τί συνέβη κι ακυρώθηκε;
Ειλικρινά, δεν ξέρω. Απλά θυμάμαι πως θα παίζαμε στην Ελλάδα, κι ένιωσα πολύ άσχημα που δεν συνέβη, γιατί έχω τόσες πολλές φοβερές αναμνήσεις από εκεί, από το κοινό ειδικά, ήταν αξέχαστο το κοινό και πρέπει οπωσδήποτε να έρθουμε εκεί, είτε με το Wagner project ή τουλάχιστον σε δικές μας συναυλίες, μας λείπει σίγουρα πολύ η Ελλάδα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να έρθουμε εκεί μετά από τόσα χρόνια απουσίας.

Λοιπόν, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου, ήταν ευχαρίστησή μου να μιλήσω μαζί σου!
Ευχαριστώ κι εγώ πολύ, ελπίζω να σε δώ σύντομα και από κοντά στην Ελλάδα!
  • SHARE
  • TWEET