Ποια η σχέση της Ακρόπολης με τους Savatage; Ο Jon Oliva μας μιλά

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 31/12/2004 @ 10:57
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα ζωντανών εμφανίσεων του ιθύνοντος νου των Savatage, Jon Oliva, με το προσωπικό του σχήμα, τους Pain. Ο κύριος Oliva, λοιπόν, λίγες ώρες πριν το ακουστικό show που μόνο ως ανατριχιαστικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μίλησε στο Rocking.gr για τους Jon Oliva's Pain, για το μέλλον των Savatage και τις επερχόμενες κυκλοφορίες του group. Ο Jon όμως εκτός των άλλων φύλαγε και μερικές εκπλήξεις για τους αναγνώστες του site όσον αφορά τη σχέση που μπορεί να έχει η Ακρόπολη με τους Savatage και το πολυαναμενόμενο εορταστικό DVD τους, αλλά και τη συνεισφορά του Zak Stevens στην επόμενη κυκλοφορία των τελευταίων...

Όσον αφορά το χτεσινό show έγινε εμφανές ότι είχατε κάποια προβλήματα με τον ήχο και όχι μόνο.
Ναι, καθόμουν πιο πίσω και τους έβλεπα όλους να έχουν φρικάρει κι εγώ σφύριζα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.


Αυτό διήρκεσε σε όλο το live;
Απλά συνέβη, όλα ήταν καλά, όλα λειτουργούσαν τέλεια και όταν έκλεισε ο πύργος με τα φώτα κάτι έγινε. Μάλλον κάηκε κάποια ασφάλεια η κάτι τέτοιο. Ήταν πραγματικά πολύ περίεργο. Ατυχίες υπάρχουν ["shit happens" (αγαπημένη έκφραση του κυρίου Oliva)].

Όσον αφορά τον ήχο υπήρχε κάποια διαφορά στις κιθάρες αφού η μία κάλυπτε την άλλη αλλά η ενέργεια και το συναίσθημα δεν απουσίαζαν...
Στο soundcheck όλα ακούγονταν υπέροχα και ξαφνικά κάτι έγινε και η τάση του ρεύματος έπεσε στη μία μεριά της σκηνής και όταν ανέβηκε δεν ξεπέρασε το μισό του κανονικού.

Τα τελευταία τραγούδια που παίξατε ήταν από τα πρώτα albums των Savatage, γεγονός που ευχαρίστησε το κοινό. Έχεις κάποια ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό και με το ελληνικό fun club των Savatage;
Ναι, τα παιδιά είναι πολύ καλοί μου φίλοι. Έχω άλλωστε πολλούς φίλους εδώ στην Ελλάδα. Όταν ήρθα πρώτη φορά αισθάνθηκα σαν να έχω ξαναβρεθεί εδώ. Μπορεί στην προηγούμενη ζωή μου να ήμουν ένας από τους τύπους που κουβαλούσαν πέτρες στην Ακρόπολη. Αισθάνομαι άνετα εδώ. Πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που πηγαίνω. Όταν βρίσκομαι εδώ ξέρω τι θα δω σε κάθε γωνιά που θα στρίψω. Είναι ανατριχιαστικό... Έχω ένα παράξενο δέσιμο με τους ανθρώπους. Δεν ξέρω... Προσπαθώ να καταλάβω γιατί αλλά δεν μπορώ, οπότε αποφάσισα να μην ανησυχώ άλλο, απλά να περνάω καλά με όλους. Αν υπήρχε περίπτωση να μετακομίσω στην Ευρώπη θα ήταν στην Ελλάδα.

Μοιάζει η Ελλάδα με την Florida (μαμά πατρίδα του Oliva);
Μοιάζει αρκετά αλλά έχετε και πανέμορφα βουνά. Η Florida είναι τελείως επίπεδη με πολύ άμμο και υγρασία. Εσείς ακόμα και όταν κάνει ζέστη μπορείτε να πάτε στο βουνό που θα έχει δροσιά. Στη Florida δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μένουμε μέσα με air-condition.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που παίξατε το "Power Of The Night" ζωντανά;
Πάει πολύς καιρός από τότε. Μάλλον από τότε που ο Chris ήταν ακόμα ζωντανός. Τα "Power Of The Night" και "City Beneath The Surface" έχουμε πολύ καιρό να τα παίξουμε. Το "Hounds" επίσης δεν το έχουμε παίξει από τότε που ο Chris ζούσε, το "Ghost In The Ruins" το ίδιο, αν εξαιρέσεις ένα μέρος του που παίξαμε με τους Savatage σε medley. Ήταν περίπου ένα λεπτό αλλά αυτό δεν μετράει. Το "Alone I Breath" δεν το έχω τραγουδήσει ποτέ ζωντανά.

Θυμάσαι καθόλου αυτά τα παλιά τραγούδια; Σου είναι δύσκολο να διαλέξεις ποια θα παίξετε ζωντανά με τους Pain; Τα ακούς όταν είναι να κάνεις την επιλογή;
Κυρίως λειτουργώ με την μνήμη αλλά και βάση όσων διαβάζω στην ιστοσελίδα μου από τους fans. Το "Hounds" ήταν πάντα πολύ δημοφιλές και δεν το έχουμε παίξει ζωντανά τόσο πολύ οπότε θα ευχαριστούσε πολλούς να το άκουγαν. Μπορεί να το παίξουμε σήμερα ακουστικά, ποτέ δεν ξέρεις. Άλλωστε το σημερινό βράδυ θα είναι πολύ ανοιχτό. Θα είναι τελείως διαφορετική βραδιά από την χτεσινή. Εξαρτάται από το πόση ώρα θέλουμε να παίξουμε. Θα παίξουμε κάποια κομμάτια από τα χτεσινά, ακουστικά ατή τη φορά αλλά θα γίνουν και πολλά ιδιαίτερα πράγματα στο ακουστικό set που δεν έχω κάνει ποτέ απλά ελπίζω να είμαι αρκετά "ζωντανός" το βράδυ να τα καταφέρω.

Μετά το live θα υπάρχει κάποιο party στο Texas που θα παραβρεθείς;
Α, να σε κάτι που είμαι πολύ καλός. Είμαι επαγγελματίας στα parties, εγώ τα εφηύρα... Ανυπομονώ να βρεθώ εκεί. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ καλοί και τους συμπαθώ ιδιαίτερα. Γενικά θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά και show σήμερα. Θα πούμε ιστορίες, θα μιλήσουμε για διάφορα και θα πιούμε. Σα μια συζήτηση γύρω από το τζάκι.

Όσον αφορά τα 25α γενέθλια των Savatage που έρχονται, θα κυκλοφορήσει κάποιο DVD ή κάποιο νέο album;
Θα κυκλοφορήσει ένα ολόκληρο πακέτο. Το σκέφτομαι τρία χρόνια τώρα. Θα περιέχει ένα ολόκληρο ζωντανό show, ένα νέο album και ένα DVD που θα περιέχει ένα live και ένα χρονικό των Savatage από την αρχή της καριέρας τους με όλα τα videos που έχουμε κάνει, πολλά από τα οποία είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ξαναδεί, footage από την εποχή που ζούσε ο Chris, από τα παρασκήνια από τα αεροπλάνα που έχουν πολύ γέλιο.

Είναι απαίτηση, όμως, από το ελληνικό κοινό των Savatage, η Ελλάδα να αποτελεί και αυτή μέρος του DVD...
Ναι, σκεφτόμαστε να μαγνητοσκοπήσουμε ένα show εκεί που έκανε ο Yannis το δικό του (βλ. "Yanni - Live At The Acropolis"!) γιατί θέλω να γίνει σε ένα πανέμορφο μέρος σαν κι αυτό. Οφείλω άλλωστε να το κάνω γιατί εδώ είναι σαν δεύτερο σπίτι μου.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ακούμε κάτι τέτοιο από εσένα τον ίδιο.
Θα το ήθελα πολύ ειλικρινά...

Θα περιμένουμε, λοιπόν... Η περιοδεία σου με τους Pain θα συνεχισθεί στην Αμερική;
Όχι, θα κάνω ένα διάλειμμα για τις γιορτές και θα ξαναρχίσουμε τέλος Φεβρουαρίου.

Το διάλειμμα αυτό έχει να κάνει με τoυς Trans Siberian Orchestra;
Όχι, όχι. Είναι δικιά μου απόφαση. Θέλω να περάσω τις γιορτές με την οικογένειά μου. Μου λείπουν αυτές οι στιγμές τα τελευταία 20 χρόνια. Η γυναίκα μου άρχισε να νευριάζει και δεν θα με γ...ει πια (!) αν δεν εμφανιστώ σπίτι. Θέλω να βρεθώ με την οικογένειά μου, την μητέρα μου και τον πατέρα μου γιατί γερνούν και δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμα κοντά μου οπότε θέλω να ξοδέψω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ μαζί τους. Κάθε γιος πρέπει να κάνει το ίδιο για τους γονείς του. Οι δικοί μου έχουν κάνει πολλά για μένα σε όλη μου τη ζωή. Η περιοδεία ξεκινάει πάλι τέλη Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι όπου και έρχονται πολλές υποχρεώσεις και festival. Είμαι άλλωστε κλεισμένος ήδη σε 5 - 6 από αυτά όπως είναι το Rock Hard και ένα στο Βέλγιο που δεν μπορώ να προφέρω καν το όνομά του και άλλα. Το γραφείο μου στην Νέα Υόρκη δέχεται προτάσεις συνέχεια. Είχα μία να περιοδεύσω με τους Grave Digger αλλά δεν το ήθελα.

Όλα αυτά βέβαια με τους Pain. Με τους Savatage ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σχετικά με τις περιοδείες;
H περιοδεία των Savatage θα αρχίσει πιθανότατα το 2007 όπου είναι και η 25η επέτειος του group οπότε και θα γίνει μια τεράστια περιοδεία.

Θα πρέπει να περιμένουμε τόσο πολύ;
Περίμενα κι εγώ πολύ καιρό, ξέρω πως αισθάνεστε. Γι' αυτό δημιούργησα και τους Pain. Άρχισα να νευριάζω γιατί είναι πολύ δύσκολο να τους μαζέψεις όλους για να κάνεις κάτι. Τα παιδιά στους Savatage μου χάρισαν 23 χρόνια από τη ζωή τους. Τα καλύτερα χρόνια μάλιστα από τη ζωή μας. Την ώρα που οι υπόλοιποι χαζολογούσαν και περνούσαν καλά εμείς βρισκόμασταν σε ένα λεωφορείο, ή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ή στο studio μακριά από τις οικογένειές μας, τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας. Πολλές θυσίες που ο κόσμος δεν βλέπει και αυτό πολλές φορές πονάει. Οι περισσότεροι σε βλέπουν σαν ένα "rockstar" και άρα όλα είναι τέλεια. Όλα αυτά είναι βλακείες. Δεν έχω ούτε Ferrari ούτε Porsche. Είμαι σαν κι εσάς παιδιά. Προσπαθώ να βγάλω λεφτά για να ζήσω και αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν υιοθέτησα ποτέ άλλωστε την τυπική συμπεριφορά ενός "rockstar". Πρέπει να είναι πολύ άσχημο να θέλετε εσείς να μιλήσετε σε κάποιον κι εκείνος να βαριέται, να αδιαφορεί και να σε σνομπάρει. Εγώ θα τον είχα πυροβολήσει... Έχω μάθει να σέβομαι τους ανθρώπους.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η πρόοδος του metal σήμερα; Έχει χάσει την μελωδία του και βασίζεται σε απλές συγχορδίες...
Εννοείς ότι είναι χάλια.

Γιατί οι εταιρείες υπογράφουν και επικεντρώνονται σε τέτοια groups;
Δεν μπορώ να καταλάβω. Τα αμερικάνικα συγκροτήματα ειδικά είναι χάλια. Συγνώμη παιδιά αλλά είστε όλοι χάλια! Δεν γνωρίζουν πια ούτε πώς να παίζουν ένα solo. Πότε ήταν οι τελευταία φορά που μιλούσαμε για σπουδαίους κιθαρίστες; Τα αμερικάνικα group προσπαθούν να κάνουν ένα mix rap μουσικής με τη metal και το αποτέλεσμα είναι απαίσιο. Παιδιά κάνετε λάθος...

Αν είχες να επιλέξεις το line-up ενός festival ποιους θα διάλεγες;
Αυτό είναι εύκολο. Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Kiss, Queen και Savatage.


Τελειώνοντας θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε για τη μελλοντική σύνθεση των Savatage. Τι συμβαίνει με την θέση του τραγουδιστή; Αληθεύουν οι φήμες επιστροφής του Zak Stevens;
Όχι, φωνές στους Savatage είναι ο Damon κι εγώ και αυτό είναι τελικό. Ο Zak μπορεί να είναι καλεσμένος σε ένα τραγούδι στην κυκλοφορία για τα 25 χρόνια του group. O Zak δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει στους Savatage (με αυστηρό και θυμωμένο ύφος).

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου. Θα τα "πούμε" στο live.
Κι εγώ ευχαριστώ παιδιά.

Αντώνης Μουστάκας, Δημήτρης Μπάρμπας

  • SHARE
  • TWEET