Θοδωρής Ξουρίδας: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2023

Οι συντάκτες του Rocking.gr καταθέτουν τις προσωπικές τους λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 20/12/2023 @ 16:04

Μετά την παρουσίαση της συγκεντρωτικής λίστας του Rocking.gr με τις 30 καλύτερες κυκλοφορίες του 2023, σειρά έχουν οι προσωπικές επιλογές του κάθε συντάκτη.

(click στο εξώφυλλο κάθε κυκλοφορίας για να διαβάσετε την κριτική του Rocking.gr)

1
War Dance - Sons Of Thunder
Heavy metal έπος με ακαταμάχητες μελωδίες και σπουδαία τραγούδια, που περικλείει μακραίωνη παράδοση και καλύπτει στον απόλυτο βαθμό την απουσία των Manowar και των Warlord.
2
Green Lung - This Heathen Land
Το τεράστιο βάρος των Sabbath και κορυφαίες στιγμές των '70s προβάλλονται στο σήμερα υπό το πρίσμα μιας παράδοσης αιώνων. Τόσο διαχρονικό και κατ' επέκταση τόσο σύγχρονο.
3
Tanith - Voyage
Περικλείοντας το δίπολο folk-επικό στο hard rock, το proto-metal και την παράδοση των '70s, οι Tanith επαναλαμβάνουν με χαρακτηριστική άνεση το «θαύμα» του ντεμπούτου και παραδίδουν ένα αντάξιο άλμπουμ με κυρίαρχα τραγούδια.
4
Rival Sons - Darkfighter
Με τις βάσεις τους στα blues και την έκφρασή τους να φτάνει στο hard rock, οι Αμερικανοί επιβεβαίωνουν για μία ακόμη φορά ότι μπορούν σε αυτό το πλαίσιο να φτιάχνουν τραγουδάρες αβίαστα και καλύτερα από οποιονδήποτε.
5
Zålomon Grass - Space Opera
Από το πουθενά, ή μάλλον καλύτερα από το Βίγκο της Γαλικίας, αυτό το τρίο γκρουβάρει χωρίς αύριο, συνδυάζοντας hard, blues και psych rock με έναν τρόπο που νομίζεις ότι θα έβρισκες μόνο στο επόμενο obscure αριστούργημα των '70s που περιμένεις να ανακαλύψεις.
6
Century - The Conquest Of Time
Συνδυάζοντας άψογα ανεβασμένες ταχύτητες και μεστή τραγουδοποιία, το ντουέτο των Leo Ekström Sollenmo και Staffan Tengnér φαίνεται πως διαθέτει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στον χώρο του παλιομοδίτικου heavy metal, καταθέτοντας φέτος την καλύτερη νέα πρόταση από την Σουηδία.
7
Air Raid - Fatal Encounter
Με λίγα και ωραία λόγια... Νεοκλασικός heavy metal περφεξιονισμός που εντυπωσιάζει.
8
High Spirits - Safe On The Other Side
Περισσότερο hard rock παρά heavy metal και αδιανόητα feelgood, μία ακόμη αβίαστη απόδειξη του ανεξάντλητου ταλέντου που διαθέτει ο «καθηγητής» Chris Black σε σύνθεση και εκτέλεση.
9
Danava - Nothing But Nothing
Μια μεγάλη επιστροφή, μακράν ο πιο περίεργος και ωραίος δίσκος του 2023 στα χωράφια του κλασικού σκληρού ήχου, ένα απίθανο roller coaster που παρασέρνει στο διάβα του αρκετές διαφορετικές εκφάνσεις της rock και metal μουσικής.
10
Sacred Outcry - Towers Of Gold
Υψηλή συνθετική και εκτελεστική τέχνη, σημείο αναφοράς για την σύγχρονη ιστορία του power metal στην επικολυρική του διάσταση.
11
Temic - Terror Management Theory
Progressive metal με διαχρονικό χαρακτήρα, τρομερό groove, σπουδαίες φωνητικές γραμμές, και εν γένει άψογο συνδυασμό τεχνικών και συναισθήματος.
12
Blood Star - First Sighting
Στη πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα, o γνώριμος από τους Visigoth, Jamison Palmer, και η άψογη Madeline Smith, επιδίδονται στην υψηλή τέχνη του απλού, κλασικού heavy metal, αποδεικνύοντας γιατί το προφανές μπορεί να είναι εύκολο στα λόγια, αλλά στην πράξη απαιτεί ξεχωριστές διεξιότητες.
13
Jon Voyager - Monsters
Ένας εξαιρετικός και απόλυτα ισορροπημένος σύγχρονος rock δίσκος, από έναν σπουδαίο τραγουδοποιό και ερμηνευτή που μπορεί να λειτουργήσει άψογα τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και επίπεδο ενός συνεκτικού σχήματος.
14
Wytch Hazel - IV: Sacrament
Έχοντας καταφέρει να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στο hard rock των '70s και την ένταση των πρώτων ημερών του heavy metal, οι Βρετανοί συνεχίζουν απαρέγκλιτοι την πορεία τους, με πίστη στο όραμά τους και βασικό ατού τις πανίσχυρες μελωδίες.
15
Blood Ceremony - The Old Ways Remain
Όταν τα ηψηλά στάνταρ επίδοσης δεν αρκούν για να καλύψουν τις υψηλότερες απαιτήσεις, η ξεχωριστή μαγεία των Καναδών φτάνει και περισσεύει.
  • SHARE
  • TWEET