Συνέντευξη: Cataract

Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/04/2011 @ 10:32
Η Ελβετία, εκτός από τον Γουλιέλμο Τέλλο, τα ελβετικά ρολόγια, τους σουγιάδες, την Toblerone και την -σε εκνευριστικό ίσως βαθμό- ουδέτερη στάση που κρατά σε πολιτικό επίπεδο στην πάροδο των ετών, έχει καταφέρει να βγάλει ορισμένες καταξιωμένες (Samael, Celtic Frost) αλλά και ανερχόμενες (Eluveitie, Triptykon) metal μπάντες. Κάπου στη μέση των δύο κατηγοριών θα κατέτασσα τους Cataract, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Επικοινωνήσαμε με τον Fedi, τραγουδιστή του ελβετικού σχήματος, με τον οποίο και συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, για τη μπάντα, την ελβετική σκηνή, τον τελευταίο τους δίσκο και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Πρώτα απ' όλα, δώστε μου μερικές πληροφορίες για τη μπάντα. Πώς προέκυψε το όνομά σας;
Λοιπόν, είμαστε οι Cataract από την Ελβετία και βρισκόμαστε στο χώρο για πάνω από 12 χρόνια. Είμαστε ο Ricky στα drums, οι Greg και Tom στις κιθάρες, ο Nico στο μπάσο και εγώ στα φωνητικά. Όταν αποφάσισαν τα παιδιά το όνομά μας, δυστυχώς, εγώ δεν ήμουν στη μπάντα. Φαντάζομαι θα βρήκαν ένα στην τύχη στο λεξικό. Όχι, εντάξει, πέρα από την πλάκα, το όνομα ταιριάζει πολύ με το μουσικό ύφος της μπάντας, αφού ένας καταρράκτης φέρνει στο μυαλό τη δύναμη και την ενέργεια. Όποιος μας έχει δει live καταλαβαίνει πώς συνδέεται αυτό με τους Cataract.

Ξεκινήσατε ως μια hardcore μπάντα, που στην πορεία μεταπήδησε στη metalcore/thrash σκηνή;
Βασικά προερχόμαστε από τη hardcore σκηνή, αλλά στην ουσία οι Cataract είναι πέντε άτομα που είναι μαζί εξαιτίας της αγάπης τους για τη μουσική. Έχουμε όλοι διαφορετικές επιρροές και μεγαλώσαμε σε διαφορετικές εποχές. Αυτό κάνει τον ήχο μας μοναδικό, νομίζω. Ποτέ δεν προσπαθήσαμε εσκεμμένα να αλλάξουμε τον ήχο μας, απλά είναι η φυσική εξέλιξη που προκύπτει από την ωρίμανση πέντε διαφορετικών ανθρώπων. Έτσι, αν θέλουμε να γράψουμε thrash κομμάτια, απλά το κάνουμε. Δε μας νοιάζουν οι μόδες και τα hype. Η ειλικρινής και έντονη σκληρή μουσική είναι αυτό που μας αντιπροσωπεύει.

Ποιές μπάντες σας επηρέασαν στην πορεία σας, πέρα από τις προφανείς: Hatebreed, Slayer, The Haunted και Machine Head;
Φαντάζομαι είναι εύκολα αντιληπτό αυτό. Όπως είπα, όλοι έχουμε διαφορετικές επιρροές, από thrash των '80s μέχρι hardcore των '90s. Το εύρος είναι αρκετά μεγάλο.

Ο τελευταίος σας δίσκος, "Killing The Eternal", βγήκε το 2010. Πώς ήταν οι αντιδράσεις Τύπου και κοινού;
Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες και ξοδέψαμε πολλή ενέργεια σε αυτά τα κομμάτια. Γι' αυτό και είμαστε 100% ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο υλικό μας και, ακούγοντας το αποτέλεσμα, βλέπω ότι άξιζε η κούραση, οι ατελείωτες συζητήσεις και ο ιδρώτας που χύσαμε για αυτό το δίσκο. Οι αντιδράσεις είναι πολύ καλές μέχρι στιγμής και ιδιαίτερα αυτοί στους οποίους άρεσε και ο πρώτος μας δίσκος στη Metal Blade, "With Triumph Comes Loss", φαίνεται ότι εκτιμούν αρκετά και το "Killing The Eternal". Όταν παίζουμε τα νέα κομμάτια ζωντανά είναι κάτι το απίστευτο.

Τι σχέδια έχετε από 'δω και πέρα; Ίσως η κυκλοφορία ενός DVD είναι ανάμεσα σε αυτά;
Βασικά, το μόνο σχέδιο για τώρα είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα live για να προωθήσουμε το δίσκο. Μέσα στον Απρίλη έχουμε μια περιοδεία και, εκτός από την Ελλάδα, θα περάσουμε από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Τσεχία. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι.

Με τι ασχολείστε στους στίχους σας;
Πηγή όλων των στίχων μας είναι συναισθήματα όπως ο θυμός, η αγανάκτηση και ο φόβος, που μεγαλώνουν μέσα μου, καθώς ζω την καθημερινότητα. Τα επί μέρους θέματα είναι είτε προσωπικές εμπειρίες, είτε πιο συνηθισμένα πράγματα, με τα οποία ασχολήθηκα στις σπουδές μου στη γεωγραφία και την κοινωνιολογία. Αρκετοί από τους στίχους μας βασίζονται σε κοινωνικά, οικολογικά και πολιτικά προβλήματα. Είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον τελευταίο δίσκο προβλήματα όπως οικονομικής φύσεως, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η παγκοσμιοποίηση είναι παρόντα.

Πόσο ενεργή είναι η metal σκηνή στην Ελβετία;
Αρκετές μεγάλες μπάντες, όπως για παράδειγμα οι Celtic Frost και οι Coroner, προέρχονται από την Ελβετία. Δύο αρκετά επιδραστικές μπάντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από αυτό, έχουμε αρκετά ενεργή τοπική σκηνή, από death metal σε brutal και thrash metal συγκροτήματα. Είναι μικρή σκηνή, αλλά αρκετά ποιοτική.

Αλλάξατε μπασίστα και κιθαρίστα το 2007. Πόσο δύσκολο είναι να δέσεις με κάποιο νέο μέλος, μια νέα προσωπικότητα στη μπάντα;
Είναι πάντα καλό να έχεις τη δυνατότητα να δώσεις νέες επιρροές στο συγκρότημα. Για μας είναι πάντα σημαντικό καθένας μας να νιώθει κομμάτι της μπάντας. Φυσικά είναι δύσκολο να βλέπεις άτομα, φίλους με τους οποίους μοιραζόσουν την ίδια ιδέα στην αρχή, να φεύγουν, αλλά δε μπορείς να το σταματήσεις αυτό. Είναι εξίσου σημαντικό να συνεχίζεις και να διασκεδάζεις κάνοντάς το.

Έχετε έρθει πάλι στην Ελλάδα; Εκτός από συναυλίες;
Δυστυχώς, έχουμε έρθει μόνο για κάποιες ζωντανές εμφανίσεις και ό,τι είδα ήταν υπέροχο. Σίγουρα θα επιστρέψω κάποια στιγμή σε αυτή τη γεμάτη πολιτισμό και ιστορία χώρα σύντομα.

Προτιμάς να παίζεις σε μεγάλα φεστιβάλ ή σε μικρά club;
Ξεκινώντας το '90 σε διάφορα club, πιστεύω ότι αναμφισβήτητα μας αρέσει να παίζουμε εκεί. Απλά το να παίζεις σε μεγάλα φεστιβάλ είναι κάτι το διαφορετικό, μια άλλη ατμόσφαιρα. Έχεις τη δυνατότητα να παρουσιάσεις τη μουσική σου σε περισσότερο κόσμο. Από την άλλη, τα μικρά club είναι πιο έντονα και με περισσότερη ενέργεια, γιατί η επαφή με τον κόσμο είναι αμεσότερη.

Για να κλείσουμε, θα ήθελα να προσπαθήσεις να πείσεις κάποιον που δεν έχει ακούσει ποτέ Cataract να έρθει να σας δει.
Νομίζω οι Cataract είναι ένα μοντέρνο μείγμα thrash metal και hardcore, με αρκετές death metal επιρροές. Αλλά παίζουμε πραγματικά γρήγορη και brutal μουσική, ειλικρινά, χωρίς συμβιβασμούς και με πολλή ενέργεια.

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET