Danava

Nothing But Nothing

Tee Pee Records (2023)
Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 26/04/2023
Μεγαλειώδης επιστροφή από ένα θαμμένο διαμάντι των ‘00s που θα συνεχίσει την underground πορεία του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν ακούσεις από κάποιον πως η καλύτερη μπάντα του πλανήτη είναι οι Danava, μην τον αποπάρεις. Ούτε να του χτυπήσεις στωικά την πλάτη. Κάτι ξέρει από θέμα γούστου. Είναι η υπερβολική εκείνη δήλωση που περιγράφει την ποιότητα ενός παραγνωρισμένου και υποτιμημένου γκρουπ. Που ποτέ δεν έγινε σπουδαίο όνομα, όχι λόγω αδικίας ή σαμποτάζ. Απλά έτσι είναι η ζωή.

Η δισκογραφική πορεία των Αμερικάνων διαρκεί εδώ και 17 χρόνια και στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με σημαντικές μπάντες της vintage rock σκηνής. Το δε "UnonoU", δεν ξεχνιέται εύκολα. Η απουσία τους από τα δρώμενα, ήταν μονόδρομος για την επιστροφή μας στο δίσκο αυτό. Μέχρι σήμερα…

…που το "Nothing But Nothing" ακούγεται ικανό να επαναφέρει στο προσκήνιο υπερβολικές δηλώσεις. Έχοντας περιορίσει τις «προοδευτικές» τους ανησυχίες και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα γηπεδικά riffs των Maiden, οι Danava δημιούργησαν το soundtrack της επικείμενης κατάρρευσης του δυτικού πολιτισμού. Ένα άλμπουμ καριέρας.

Πάντα τους άρεσε να μπλέκουν τα μουσικά είδη και πάντα το πετύχαιναν. Έτσι και τώρα, όπου δίπλα στην προφανή αναφορά τους, τοποθετούν glam/psychedelic/metal μουσικοστοιχεία. Υπάρχει τόσο η αλητεία του Lemmy, όσο και η θεατρικότητα των Ghost. Ενίοτε και περιστασιακά. Είναι τόσο διακριτά που δίνουν μια απρόσμενη τσαχπινιά στην ενορχήστρωση.

Αλίμονο δε, αν δεν υπήρχε και η μεγάλη στιγμή. Η στιγμή της αποθέωσης, το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς για κάποιους και μην μας αποπάρετε. Το "Enchanted Villain" έχει μπει στο δικό τους πάνθεον με την semi-επική του φύση. Με την αύρα του "Heaven & Hell". Αν ακούγοντάς το βρεθείς να σιγοτραγουδάς τον ύμνο των Sabbath, μην απορήσεις. Δεν είσαι μόνος σου.

Η ορμή της μπάντας είναι μεταδοτική, παρόλο που δεν τη λες απρόσμενη. Είναι αυτή η ρημάδα η απουσία που είχαμε ξεσυνηθίσει. Ακούγονται λες και μπήκαν στο στούντιο προκειμένου να πάρουν ζωές. Και τις πήραν. Στο "At Midnight You Die" τραγουδάνε I Will Take You By Surprise και κάποιος ανυποψίαστος θα χάσει στην κυριολεξία (που λέει και μια πονεμένη ψυχούλα) το κεφάλι του.

Το status δημοφιλίας των Danava δεν θα αλλάξει με τον δίσκο αυτό. Δύσκολο. Θα κάνει όμως μερικούς βλαμμένους να χαρούν και να ευχαριστηθούν τόσο πολύ, ακόμα και με την διασκευή τους στο τέλος, που θα το χαρακτηρίσουν AOTY. Σας παρακαλούμε μη μας χτυπήσετε στωικά την πλάτη. Θα φάτε μπουνίδι.

  • SHARE
  • TWEET