ZAÄAR / Spintria

Genesis Of Cyclopian Sorcerer

WV Sorcerer Productions (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 05/09/2023
Ματιά από την κλειδαρότρυπα για το μέλλον του extreme metal και της αυτοσχεδιαστικής μουσικής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μου φαίνεται αδύνατο να μην παρακολουθώ τους ZAÄAR, αφού μιλάμε επί της ουσίας για ένα side project των υπέροχων Neptunian Maximalism. Δύο χρόνια λοιπόν μετά το θαυμάσιο "Magicka Dzungl'a", το κουιντέτο επιστρέφει για ένα split άλμπουμ με τους Αμερικανούς Spintria, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο σε μένα γκρουπ. Όλα εδώ προμήνυαν υγιή avant-metal/free jazz παράνοια, με την κάθε μπάντα να καταθέτει από μια σύνθεση 21 λεπτών, προκειμένου να διευρυνθούν οι πύλες της συνείδησης.

Το "The Dance Of Time" των ZAÄAR οικοδομεί έναν κόσμο πολύχρωμο και μαγικό. Οι Didier Nietzsche (synths), Sebastien Schmit (κρουστά), Hugues-Philippe Desrosiers (μπάσο), Jean-Jacques Duerinckx (σοπρανίνο σαξόφωνο) και Guillaume Cazalet (φωνητικά, πνευστά) φυλάνε τα drone και metal στοιχεία για τους Neptunian Maximalism και αφήνουν για αυτό το σχήμα ένα πιο ψυχεδελικό απόσταγμα. Το "Dance Of Time" είναι μια «παρδαλή» σύνθεση με μια παράξενη ζωτικότητα, μια μουσική αναζήτηση που αδιαφορεί για το κοσμικό στοιχείο μα εστιάζει στο ζωικό. Τα πνευστά, οι αέρινες free jazz στιγμές και το εντελώς ελεύθερο rhythm section δημιουργούν (ξανά) μια εντύπωση ζούγκλας και δεν ησυχάζουν μέχρι να νιώσουν σίγουροι πως ο ακροατής έχει απολέσει την ανθρώπινη του συνείδηση για κάτι πιο αδάμαστο και ενστικτώδες.

Οι Spintria είναι ένα trio, αποτελούμενο από τους Ryan Clackner (κιθάρα), Josh Byrd (τύμπανα) και Edward Longo (keyboards) κι από τις πρώτες νότες του "Mesmerism" γίνεται εμφανές πως το δικό τους μουσικό σύμπαν είναι πιο σκοτεινό αλλά και με περισσότερα μεταλλικά στοιχεία. Η δική τους αυτοσχεδιαστική free jazz είναι θορυβώδης και άγρια, σχεδόν αχαλίνωτη. Η κιθαριστική παραμόρφωση και τα εκπληκτικά τύμπανα διαθέτουν fusion χαρακτήρα - και πολύ υψηλή τεχνική κατάρτιση - αυτό όμως που εντυπωσιάζει στην δική τους περίπτωση είναι οι black metal υπόνοιες. Ένα black metal που δεν εκφράζεται ποτέ ανοιχτά και δεν ξεσπάει, υπάρχει όμως σαν παρουσία, σαν ένα σκοτεινό background. Τα δε πλήκτρα καταφέρνουν σε κάποια μέρη να αποτυπώσουν ένα συναίσθημα ακραίας ψυχεδέλειας.

Και τα δύο γκρουπ κάνουν εξαιρετική δουλειά κι εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο πόσο μακριά έχει πάει η σχέση ανάμεσα στο extreme metal και την αυτοσχεδιαστική μουσική. Κι οι δύο κερδίζουν τις εντυπώσεις για διαφορετικούς λόγους. Οι ZAÄAR για τις εξαιρετικά κινηματογραφικές/φανταστικές δυνατότητες της μουσικής τους και οι Spintria για τις αλλοπρόσαλλες δομές και ατμόσφαιρες που χτίζουν. Φυσικά, δεν υπάρχει νικητής. Και τα δύο γκρουπ καταθέτουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και διαφορετικής υφής προτάσεις.

Οι ακροατές λοιπόν που εξερευνούν τους συσχετισμούς ανάμεσα στην free jazz, την improvised μουσική και την metal αισθητική, θα ανακαλύψουν σε αυτό το split δύο σχετικούς θησαυρούς. Το "Genesis Of Cyclopian Sorcerer" είναι μια δουλειά που, αν γεννάει κάτι, αυτό είναι ο θαυμασμός και η ακόρεστη επιθυμία για περαιτέρω full length δουλειές κι από τα δύο αυτά εντυπωσιακά σχήματα. Η φαντασία και η ανάγκη μας για την κατάλυση των συμβάσεων, το έχει ανάγκη.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET