Vexed

Culling Culture

Napalm Records (2021)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 29/07/2021
Σύγχρονης κοπής core με άγριες διαθέσεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το ντεμπούτο των Vexed είναι ένα από τα πιο άρτια που έχουν κυκλοφορήσει στον ευρύτερο μοντέρνο heavy ήχο των τελευταίων χρόνων. Είναι στιβαρό, είναι ουσιώδες, και δεν αρκείται σε μια απλή δημιουργία εντυπώσεων. Φοράει με περηφάνια τις επιρροές του, χωρίς να προσπαθεί να πείσει τον οποιονδήποτε ότι ανακαλύπτει κάποιον τροχό. Σε ένα ύφος που παραδοσιακά (sic) στηρίζεται σημαντικά στην πόζα και την υπερβολή, αυτό από μόνο του αρκεί για να δημιουργήσει έναν αέρα φρεσκάδας.

Τα παραπάνω σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μοιάζουν τραβηγμένα. Δεν χρειάζεται περισσότερα από τα τέσσερα λεπτά, ένα επιπλέον αν ληφθεί υπόψη η εισαγωγή, του "Hideous" για να ξεκαθαριστούν τα στοιχειώδη. Τα ρυθμικά των Harper και Mason-Geraghty ρίχνουν υπέροχα μπετό. Οι κιθάρες του Jay Bacon έχουν αυτό το κάτι του djent, με την πολύ καλή έννοια. Τα φωνητικά της Megan Targett στάζουν οργή στα brutal και λειτουργούν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά στα καθαρά. Αν το μυαλό σου πήγε προς Ουκρανία μεριά, είσαι σε καλό δρόμο.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι όποιοι παραλληλισμοί με Shmailyuk & Co. δεν επεκτείνονται πολύ πέρα από το πρώτο, αναγνωριστικό επίπεδο. Το στυλ πατάει με τα δύο πόδια στο σήμερα και οι εναλλαγές σε κουπλέ-ρεφραίν-κι-ακόμα-παραπέρα βρίσκονται αρκετά μπροστά στο στήσιμο των συνθέσεων. Πέρα από αυτά, το κουαρτέτο από την Αγγλία ρίχνει περισσότερο βάρος στην τεχνικότητα παρά στις τσαχπινιές. Η ευκολία με την οποία στιγμές σαν τα "Epiphany", "Misery" και "Narcissist" μπορούν να ανοίξουν από το πουθενά όρεξη για pit είναι εντυπωσιακή.

Αν προτιμάς το metal σου μοντέρνο, μην προσπεράσεις το "Culling Culture". Μπορεί να μην φέρνει καμία πραγματική καινοτομία στο τραπέζι και να μην έχει το υπέρ-hit που θα βάλει αυτόματα τους δημιουργούς του στα σαλόνια, αλλά είναι καλοφτιαγμένο και αρκετά ογκώδες για να κοιτάξει στα ίσα κάμποσους ανυποψίαστους «παλιούς». Λογικά κι αναμενόμενα, η λίστα με τις υποσχέσεις δεν ολοκληρώνεται με την πρώτη. Το σβήσιμο με "Aurora" και "Lazarus" ωστόσο φτάνει και περισσεύει για να σε αφήσει να περιμένεις χαμογελώντας την επόμενη φορά.

  • SHARE
  • TWEET