Jag Panzer, Dragon Skull @ Κύτταρο, 24/01/23

Πάντοτε άξιοι, για πάντα στις καρδιές μας

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 27/01/2023 @ 12:06

Αγαπώ τόσο πολύ τους Jag Panzer που θα μπορούσα να τους βλέπω δυο και τρεις φορές το χρόνο. Υπό αυτή την έννοια, τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη φορά στο Temple δεν είναι λίγα. Βέβαια περάσαμε και μια ωραία πανδημία στο ενδιάμεσο, οπότε όλα καλά.

Οι Αμερικανοί heavy/power metallers έχουν έτοιμο εδώ και κάμποσο καιρό το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "The Hallowed" και αναμένουν την κυκλοφορία του από την Atomic Fire Records το επόμενο διάστημα, με τον κιθαρίστα και ηγέτη Mark Briody να μην κρύβει τον ενθουσιασμό του για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο ενδιάμεσο λοιπόν, βρήκαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία με τίτλο Metal Melts Τhe Ice Winter Tour 2023. Της συναυλίας στην Αθήνα προηγήθηκαν τρεις εμφανίσεις σε Πολωνία, Γερμανία και Ολλανδία, ενώ ακολούθησαν Θεσσαλονίκη και Λευκωσία.

Jag Panzer

Λίγα λεπτά αφότου άνοιξαν οι πόρτες, τα αντίγραφα του (εμπνευσμένου από το επερχόμενο "The Hallowed") κόμικ είχαν κάνει φτερά, αρκετοί πήραν τα extra μπλουζάκια των Cirith Ungol που δόθηκαν δωρεάν, και άπαντες έλαβαν θέση για να παρακολουθήσουν τους Dragon Skull, που συνδύασαν την εμφάνισή τους με την κυκλοφορία του ομότιτλου ντεμπούτου EP τους σε CD.

Στα 40 περίπου λεπτά που διήρκεσε το σετ τους, οι Αθηναίοι ικανοποίησαν απόλυτα με το επικής διάθεσης, ορμητικό heavy metal τους. Με τσιτωμένο ήχο, μπόλικη διάθεση, ικανοποιητικό stage show και αρκετά δεμένοι ως πεντάδα, κέρδισαν τις εντυπώσεις ενός κοινού που είχε ήδη γεμίσει το Κύτταρο και έφεραν τη θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο.

Πιο ενδιαφέροντες για τα γούστα μου όταν έριχναν τις ταχύτητες, ξεχώρισαν για την τρομερή κιθαριστική δουλειά, το τρομερό γρέζο λαρύγγι και βεβαίως το γούστο τους, καθώς διασκεύασαν το μέγα "Necropolis" των μέγιστων Manilla Road. Καλωσορίζουμε λοιπόν Dragon Skull στην οικογένεια του εγχώριου κλασικού επικού metal και παρακολουθούμε με προσοχή τις κινήσεις τους.

Jag Panzer

Ήταν δεδομένο ότι θα απολαμβάναμε τους Jag Panzer στην έκτη τους επίσκεψη στην χώρα μας, καθώς στις προηγούμενες πέντε δεν μας είχαν απογοητεύσει ποτέ. Το ζητούμενο ήταν η συνολική εμπειρία να αποδειχθεί ανώτερη εκείνης στο Temple, με βασικό ερωτηματικό την απόδοση του χαρισματικού Harry "The Tyrant" Conklin.

Ευτυχώς για όλους, ο Τύραννος της καρδιάς μας ήταν σαφώς καλύτερος αυτή την φορά έχοντας πλέον πατήσει τα 60, έχοντας υπόψιν τουλάχιστον τα προ δεκαετίας στάνταρ. Το έττερο πολύ ευχάριστο ήταν ότι ο ήχος ήταν εξαιρετικός, με σοβαρή υποψηφιότητα για τον καλύτερο που έχουμε ακούσει ποτέ σε αθηναϊκή συναυλία των Αμερικανών.

Κατά τα άλλα, όλα τα υπόλοιπα ήταν όπως έπρεπε και όπως έχουμε συνηθίσει. Η απόδοση του κατά κανόνα ιδιαίτερα απαιτητικού και ανεξαιρέτως τρομερού υλικού υπήρξε εντυπωσιακή με ελάχιστα σφάλματα. Εντυπωσιακός ήταν και αυτή την φορά ο Ken Rodarte, τόσο στις σολάρες, όσο και με την εν γένει σκηνική παρουσία του, αποτελώντας τον καλύτερο δυνατό αντικαταστάτη του λατρεμένου Joey Tafolla.

Jag Panzer

Πίσω από τα τύμπανα, ο βράχος Rikard Stjernquist με άξιο ZZ Top μούσι κοπανούσε όπως μόνο εκείνος ξέρει με απτά αποτελέσματα, ο σχεδόν απαρατήρητος Aric Avina φόρεσε για μια ακόμη φορά τα παπούτσι του John Tetley και ο ρυθμικός αρχηγός της καρδιάς μας Mark Briody απολάμβανε όσαν με πολύ κόπο έχει διατηρήσει για τέσσερις γεμάτες δεκαετίες. Και ο ξανά μακρυμάλλης Conklin κερνούσε πόνο.

To 90λεπτο σετ χωρίς encore κύλησε σαν γάργαρο νερό και περιελάμβανε αποκλειστικά τραγούδια που έχουν γραφτεί πριν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον οδοστρωτήρα που λέγεται "Ample Destruction". Όλα τα τραγούδια έτυχαν θερμής αποδοχής από το σύνολο σχεδόν του κοινού, δείγμα του πόσο αγαπάμε τους Panzer αλλά και το πόσο σπουδαία δισκογραφία έχουν συνολικά.

Λίγο παραπάνω νιώσαμε με τον αδελφό Κώστα Πολύζο και σχεδόν 30 χρόνια συνοπαδό στο "Harder Than Steel", ενώ η καταληκτική τριάδα των '80s ύμνων "Shadow Thief", "Chain Of Command" και "Warfare" σκόρπισε πώρωση και ικανοποίηση. Κάπου εκεί θα μπορούσαμε να φύγουμε άπαντες πανευτυχείς κατευθείαν για τα σπίτια μας, πολλοί όμως έμειναν και έγιναν μια οικογένεια με τους πέντε μεγάλους πρωταγωνιστές. Μετράμε ήδη αντίστροφα για το Up The Hammers!

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Βόλκα από την εμφάνιση των Jag Panzer στην Θεσσαλονίκη

SETLIST

Metal Melts The Ice
Licensed To Kill
Black
Iron Eagle
King At A Price
Achilles
The Mission (1943)
Foggy Dew
Generally Hostile
The Watching
Harder Than Steel
The Scarlet Letter
Take To The Sky
Shadow Thief
Chain Of Command
Warfare

  • SHARE
  • TWEET