Venus

Obscured Until Observed

Xtreem Music (2023)
Από τον Σπύρο Κούκα, 01/12/2023
Άμεσοι γόνοι του στρυφνού tech-thrash των Vektor, οι Venus ντεμπουτάρουν με ένα απαιτητικό, απολαυστικό άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ήταν αναμενόμενο πως η σπορά των Vektor θα άρχιζε να αποκαλύπτει τους καρπούς της αυτήν τη δεκαετία, αφού το σχήμα του (αμφιλεγόμενου) David Di Santo υπήρξε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κι επιδραστικά εντός των ‘10s. Έτσι, οι Venus αποτελούν άμεσους γόνους αυτού του στρυφνού, φουτουριστικού tech-thrash, γεγονός που θέλει τους Έλληνες metallers να τραβούν την προσοχή μας για όλους τους σωστούς λόγους.

Στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, οι Venus αποδεικνύουν πως έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα τις διδαχές των προαναφερθέντων Αμερικάνων, αλλά και των πιονέρων του είδους Voivod, μπαίνοντας σε περίοπτη θέση εντός της συνομοταξίας νέων συγκροτημάτων - βλέπε Vexovoid, Paranorm, μεταξύ άλλων - αυτού του ήχου. Οι απόλυτα απαιτητικές συνθέσεις τεχνοκρατικού thrash διαθέτουν πληθώρα εναλλαγών σε ρυθμούς και διαθέσεις, οδηγούμενες από τις κυκλοθυμικές κιθαριστικές εξάρσεις και τα απολαυστικά βιτριολικά φωνητικά που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Είναι σχεδόν τρομακτικό πως μιλάμε μόλις για ένα ντεμπούτο άλμπουμ, καθώς το επίπεδο κατάρτισης και πολυπλοκότητας παραπέμπει σε φτασμένους μουσικούς, ενώ οι συνθέσεις στέκουν τόσο πολύπλευρες σε ένταση και διαστρικές ατμόσφαιρες που η ακρόαση του άλμπουμ αποτελεί από μόνη της μια εμπειρία που αποκαλύπτει νέα στοιχεία κάθε φορά που επαναλαμβάνεται.

Συγχρόνως, αξίζει να επισημανθεί η ουσιώδης διαφοροποίηση των Venus σε σχέση με την άμεση, κυρίαρχη επιρροή τους, αφού μπορεί σχεδόν τα πάντα να θυμίζουν τους Vektor, αλλά η μελωδικότητα και η ροπή τους, ανά στιγμές, σε πιο κλασικότροπα metal μονοπάτια τους προσφέρει ήδη ένα ψήγμα προσωπικότητας πάνω στο οποίο μπορούν να χτίσουν. Έτσι, η θύμηση των μεσο-ύστερων Death ή ακόμα - ακόμα και των Καναδών Into Eternity χαρίζει επιπλέον πόντους, αλλά κι ενδιαφέρον σε αυτό το σύνηθες «παιχνίδι» του ξετυλίγματος του κουβαριού των επιρροών.

Ομολογώ πως οι ακροάσεις του "Obscured Until Observed" με θέλουν συγκρατημένα ενθουσιασμένο με το ποιόν των Venus και τις δίχως ταβάνι προοπτικές που φαίνεται πως διαθέτουν. Δεδομένα, εφόσον συνεχίσουν, τα επόμενα βήματα τους προμηνύονται συναρπαστικά, μα, μέχρι τότε, τίποτα δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε τον πολυσχιδή, sci-fi κόσμο του ντεμπούτου τους και να ονειρευόμαστε πιθανά μελλοντικά συναπαντήματα με τους αρχόντους του εγχώριου tech-thrash, κατ’ αντιστοιχία σαν άλλοτε.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET