Blind Guardian @ Floyd, 06/10/23

Η σχέση λατρείας μεταξύ του ελληνικού κοινού και των Γερμανών Βάρδων καλά κρατεί

Από τον Σπύρο Κούκα, 07/10/2023 @ 13:05

Βαίνοντας πλέον προς το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, μπορούμε δειλά-δειλά να μιλήσουμε για έναρξη της χειμερινής συναυλιακής σεζόν, πόσο μάλλον όταν -κι επισήμως- βιώσαμε την επανεκκίνηση ενός ιστορικού συναυλιακού χώρου, αυτήν τη φορά ανανεωμένου και υπό νέα διεύθυνση. Όταν, δε, η συνθήκη των εγκαινίων του Floyd ήθελε το μαγαζί επί της οδού Πειραιώς να υποδέχεται τους πολυαγαπημένους Blind Guardian, για δύο sold out εμφανίσεις, έγινε ξεκάθαρο πως δεν γινόταν να λείψουμε για κανέναν λόγο.


 
Μόλις ένα χρόνο μετά την πιο πρόσφατη τους εν Ελλάδι performance, αλλά πολλά περισσότερα από τις τελευταίες του εδώ headline εμφανίσεις, οι Γερμανοί Βάρδοι επέστρεψαν στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου τους άλμπουμ, προσφέροντας μας μια ακόμη απολαυστική βραδιά power metal δυναμικών, αν και αυτήν τη φορά με ορισμένους αστερίσκους που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Εκκινώντας το σχεδόν δίωρο set τους με το ομότιτλο τραγούδι από το "Imaginations From The Other Side", το πρόβλημα που θα μας απασχολούσε για το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς έγινε μεμιάς αντιληπτό. Ο λόγος, φυσικά, γίνεται, για τον πολύ προβληματικό ήχο που έβαζε συνεχώς τρικλοποδιές στο να απολαύσουμε τα παρουσιαζόμενα τραγούδια όπως τους αρμόζει, είτε μιλάμε για τα (μονάχα) πρίμα του εναρκτήριου ύμνου, είτε για τα χαώδη μεσαία που πλήγωναν επί μέρους τμήματα τραγουδιών, ή ακόμη και για το κόψιμο του ήχου στο καταληκτικό "Mirror, Mirror".

Θεωρώντας, ωστόσο, τα παραπάνω ως γεγονότα που μπορούν να συμβούν σε μια πρεμιέρα και κρίνοντας κατά κύριο λόγο τα όσα διαδραματίζονταν επί σκηνής, δεν μπορούμε παρά να είμαστε αρκούντως ευτυχείς. Η μπάντα συνεχίζει και είναι ανταγωνιστικότατη εκτελεστικά, με άψογο δέσιμο μεταξύ τους και τον Hansi να στέκεται ως πρώτος μεταξύ ίσων, όντας η φωνή και ο δίαυλος επικοινωνίας της με το κοινό. Δεδομένα σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, δεν δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν ένα κοινό ήδη δικό τους, έστω κι αν οι ενδιάμεσες παύσεις ανάμεσα στους ύμνους τους κρίνονται όλο και πιο συχνές και απαραίτητες.

Με μικρές εκπλήξεις συγκριτικά με το αναμενόμενο set τους (βλ. "Ashes To Ashes", αλλά και το εποχής Lucifer's Heritage "Brian"), τα νέα τραγούδια από το "The God Machine" να μπλέκονται αρμονικά με τα υπόλοιπα αγαπημένα του back catalogue τους (αν και να δέχονται μάλλον χλιαρές αντιδράσεις) και τον εύγλωττο Hansi να γεμίζει το μεσοδιάστημα με άλλοτε έξυπνες ατάκες και αρκετή δόση χιούμορ και άλλοτε με εκφράσεις ευγνωμοσύνης προς το παθιασμένο κοινό, τελικά το τελευταίο υπήρξε και ο πραγματικός πρωταγωνιστής της χθεσινής βραδιάς, όντας ο άσσος στο μανίκι των Γερμανών.

Απόλυτα εκφραστικό και γεμάτο ένταση, πολυπληθές και απολύτως δικό τους, υπήρξαν στιγμές που από μόνο του έσωζε τα προσχήματα μιας βραδιάς με δεδομένες προβληματικές, διατηρώντας το κέφι αμείωτο. Ο κόσμος πραγματικά το απήλαυσε, με διαρκή sing along και λοιπές εκδηλώσεις λατρείας και, φυσικά, αποκορύφωμα στα δύο τελευταία τραγούδια του encore του σχήματος. Καταρχάς στο "Valhalla", όπου και θα μπορούσαμε να τραγουδάμε μέχρι σήμερα το ρεφρέν του και, τελικά, στο "Mirror, Mirror", όπου το τραγούδι του, στίχο προς στίχο, από τον κόσμο, υπερκάλυψε ακόμη και το τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε με τον ήχο και είχε σαν αποτέλεσμα η μπάντα να παίζει στο mute για μερικά δευτερόλεπτα.

Τελικά, μοιάζει ως αξίωμα ότι δεν γίνεται να μην περάσεις καλά σε μια ζωντανή εμφάνιση των Blind Guardian, ανεξαρτήτως συνθηκών, αφού το δέσιμο μεταξύ μπάντας κι ελληνικού κοινού ξεπερνάει από μόνο του πλέον τους όποιους σκοπέλους. Τους περιμένουμε κι απόψε, αναμένοντας τα προβλήματα που λέρωσαν την καλή πρώτη εικόνα που αποκομίσαμε από το την ανανέωση κι επαναδιαμόρφωση του εν λόγω συναυλικού χώρου - αλλά και τις πολύ ανθρώπινες συνθήκες σε θέματα διαχείρισης ενός sold out, κλιματισμού κι εξαερισμού χώρου - να έχουν το δυνατόν επιλυθεί σε σημαντικό βαθμό. 

Φωτογραφίες: Γιώργος Κρίκος

SETLIST

Imaginations From The Other Side
Blood Of tTe Elves
Nightfall
Ashes To Ashes
Violent Shadows
Skalds And Shadows
Born in A Mourning Hall
Deliver Us From Evil
The Bard's Song - In The Forest
Majesty
Traveler In Time

Encore:

Sacred Worlds
Lord Of The Rings
Brian
Valhalla
Mirror Mirror

  • SHARE
  • TWEET