Ian Anderson @ Τεχνόπολις, 01/10/16

Ο Anderson μας είπε - αλλά δεν τραγούδησε - τα «γνωστά» καλύτερα των Jethro Tull... και του Bach

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 03/10/2016 @ 13:13

Η μαρκίζα έγραφε «Tα καλύτερα των Jethro Tull» αλλά μελετώντας τις ανταποκρίσεις από τις πρόσφατες αντίστοιχες συναυλίες στην Ευρώπη ξέραμε πως δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από μια στάνταρ συναυλία του Ian Anderson, όπως αυτή μας παρουσιάζεται τα -πολλά- τελευταία χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Αρκετές επιλογές μπετόν από την ασύλληπτης έμπνευσης και παραγωγικότητας δεκαετία του 1970 μαζί με μερικές πινελιές από την προσωπική του δισκογραφία και λίγη παραδοσιακή/κλασική μουσική.

Όλα αυτά σε ένα σταθερό set list δεκαέξι τραγουδιών και διάρκειας εκατό λεπτών, ακριβώς όπως και το 2007 και το 2010.

Ian Anderson

Λογικά, λοιπόν, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει, δεν είναι τυχαίο πως ο κόσμος ήταν αισθητά λιγότερος από τις δύο προηγούμενες φορές και πως δεν έγινε συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό είναι πως ο ιστορικός κιθαρίστας Martin Barre αποχώρησε από το σχήμα πριν λίγο καιρό κατηγορώντας τον Anderson πως βάλτωσε, δημιουργώντας ο ίδιος καινούργιο σχήμα για να μπορεί να παίζει τραγούδια που είχαν να παρουσιαστούν πολλά χρόνια μπροστά σε κοινό.

Η αλήθεια είναι πως ο Anderson για να ταράξει λιγάκι τα βαλτωμένα νερά σε κάποιες χώρες αλλάζει το πρόγραμμα (το ονομάζει "Jethro Tull by Ian Anderson" αντί για "Best Of Jethro Tull") παίζοντας περισσότερα τραγούδια και επιλέγοντας μερικές όμορφες εκπλήξεις όπως τα υπέροχα "Wind-Up", "Heavy Horses" και "With You There To Help Me". Απλά εμείς δεν ήμασταν τυχεροί όπως οι Σκανδιναβοί.

Στα της δικής μας συναυλίας, ο Ian Anderson ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 στον ανοικτό χώρο της Τεχνόπολης με την κλασική... «μπετόν» επιλογή του "Living In The Past".

Και ενώ το συγκρότημα εκτελούσε άψογα τις συνθέσεις, ο Ian Anderson ουσιαστικά δεν τραγουδούσε αλλά μιλούσε προς το κοινό, με αποκορύφωμα τα "Thick As Brick" και "Songs From The Wood" στα οποία η αδυναμία του να κάνει το παραμικρό τσάκισμα ή ανέβασμα στη φωνή του, «τσάκισε» αντίστοιχα και την εμπειρία μας.

Ian Anderson

Ένας δεύτερος παράγοντας, που ενοχλούσε περισσότερο στα δυναμικά rock τραγούδια, ήταν η χαμηλή ένταση της μουσικής, προφανώς λόγω της τοποθεσίας της συναυλίας. Μπορεί πλέον ο καλλιτέχνης και οι περισσότεροι ακόλουθοί του να είναι μεγάλης ηλικίας αλλά συνθέσεις όπως το "My God" και το "Nothing Is Easy" δεν έχουν φτιαχτεί για χαλί σε απογευματινή κουβεντούλα στο καφέ.

Και επειδή πιάσαμε τις αδυναμίες μαζεμένες, τα "Pastime With Good Company" (ηχογραφημένο ως "King Henry’s Madrigal" το 1976), "Banker Bets, Banker Wins" και "Fruits of Frankenfield" δεν λογίζονται καλύτερα τραγούδια των Jethro Tull με κανένα Θεό. Ειδικά τα δύο τελευταία θα μπορούσαν να βρίσκονται στη λίστα με τις πιο μέτριες συνθέσεις.

Κατά τα άλλα τα αιώνια "Aqualung" και "Locomotive Breath" ανέβασαν τον κόσμο και έφεραν χαμόγελα, στο επίπεδο του να σηκώσουν το κινητό και να τραβήξουν ένα βίντεο για τους περισσότερους. Και ενώ οι εκτελέσεις ήταν καταπληκτικές ο Ian Anderson δεν χρωμάτισε με τη φωνή του όπως έπρεπε τις συνθέσεις ενώ άστοχα επέλεξε να ερμηνεύσει μεγάλο μέρος του πρώτου μέσω ενός άθλιου εφέ που μιμούταν τον τηλεβόα.

Έτσι, παρόλο που η ποιότητα της πλειονότητας του ρεπερτορίου δεν επιδέχεται αμφισβήτηση αλλά και με ένα συγκρότημα που παρουσιάζεται πάντα αντάξιο των περιστάσεων, ο Ian Anderson αυτήν τη φορά κατάφερε να μην πείσει, έξι χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση.

Ian Anderson

Ο "Wondering Man" του παρελθόντος έχει φυσιολογικά (;) βαλτώσει ανακυκλώνοντας τις ίδιες ερμηνείες, τα ίδια αστεία και το ίδιο ρεπερτόριο, κάτι που στη δική του περίπτωση «δείχνει» περισσότερο από πολλούς κλασικούς καλλιτέχνες.

Φωτογραφίες: Χαρά Γερασιμοπούλου

SETLIST

Living In The Past 
Nothing Is Easy 
Thick As A Brick 
Pastime With Good Company (King Henry’s Madrigal)
Sweet Dream 
Mother Goose 
Bourée 
Banker Bets, Banker Wins
Songs From the Wood 
Fruits Of Frankenfield
Dharma For One 
Farm On The Freeway 
Toccata And Fugue In D Minor 
My God 
Aqualung 

Encore:
Locomotive Breath

  • SHARE
  • TWEET