Actors: «Η σκοτεινή μουσική ευδοκιμεί στην παρούσα κοινωνική συνθήκη»

Οι σπουδαίοι Καναδοί post-punks μας αποκαλύπτονται λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα στα πλαίσια του Death Disco Athens Open Air Festival

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 06/07/2023 @ 13:02

 Όπως έχουμε πει πολλάκις από αυτές τις ηλεκτρονικές σελίδες, τα τελευταία χρόνια το darkwave διανύει μια άκρως ενδιαφέρουσα αναβίωση. Στα πλαίσια του γενικότερου και διαρκούς post-punk revival που λαμβάνει χώρα στο underground, μια από τις μπάντες που έχουν ξεχωρίσει με χαρακτηριστική άνεση, είναι οι Actors. Η τετράδα από τον Καναδά, κυκλοφόρησε το 2021 το δεύτερο άλμπουμ της, το φανταστικό "Acts Of Worship" και κατάφερε, μαζί με τις διαρκείς περιοδείες και εξαιρετικές της συναυλίες, να εδραιωθεί ως ένα από τα σχήματα της εμπροσθοφυλακής του ιδιώματος.   

Συνεπώς, η είδηση της άφιξής τους στα μέρη μας για μια συναυλία, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Οι Actors, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας στα πλαίσια του πολυαναμενόμενου Death Disco Athens Open Air Festival και δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ευκαιρία για μια συνέντευξη ανεκμετάλλευτη. O Jason Corbett, τραγουδιστής, κιθαρίστας, παραγωγός και γενικότερα ιθύνων νους της μπάντας, μας μύησε στον κόσμο του συγκροτήματος, και εμείς πλέον ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο για να τους δούμε ζωντανά!

Actors

Χαίρεται, είμαι ο Αποστόλης και σε καλωσορίζω στο Rocking.gr! Πού σε βρίσκει αυτή η συνέντευξη;

Είμαι στο Βανκούβερ προετοιμάζομαι για περιοδεία. Η τελευταία εβδομάδα είναι συνήθως μια ώθηση για να ολοκληρώσουμε τα studio projects και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να κάνουμε πριν απουσιάσουμε.

Θεωρώ πως ο κόσμος μπορεί να ακούσει την ειλικρίνεια

Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για τον τελευταίο σας δίσκο, "Acts Of Worship". Ήταν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2021 για μένα.

Σε ευχαριστώ.

Τι είδους ανταπόκριση λάβατε από την κοινότητα για την κυκλοφορία;

Ο πρώτος μας δίσκος "It Will Come to You" προκάλεσε μια έντονη πρώτη εντύπωση για πολύ κόσμο, οπότε το "Acts Of Worship" ήταν η πολυπόθητη δεύτερη κυκλοφορία. Αντί να επιχειρήσουμε να αναπαράγουμε το ντεμπούτο, έγραψα απλώς ό,τι ένιωθα μουσικά και στιχουργικά. Θεωρώ πως ο κόσμος μπορεί να ακούσει αυτή την ειλικρίνεια. Η αποδοχή που είχε ο δίσκος ξεπέρασε τις προσδοκίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ήχος σας είναι ένα ευδιάκριτο μείγμα αρκετών κλασικών post-punk/darkwave επιρροών. Πώς μπήκες σε αυτό τον ήχο και τι σημαίνει για σένα;

Γράφω σε ελάσσονα κλίμακα και υπάρχει ένα έμφυτο σκοτάδι στους στίχους μου. Δεν ξεκίνησα έχοντας κατά νου να είμαι post-punk ή darkwave. Απλώς συνέβη οργανικά. Είναι πολύ cool που ανακάλυψα άλλους καλλιτέχνες αλλά και οπαδούς που μοιράζονται τα ίδια αισθήματα. Είναι απλώς μια αληθινή κοινότητα η οποία δεν συναντάται σε άλλα ιδιώματα.

Actors

Ένα από τα στοιχεία που εκτιμώ πολύ στους Actors, είναι η εκπληκτική σας ικανότητα να δημιουργείτε ευκολομνημόνευτες φωνητικές γραμμές. Όταν ξεκινάς να γράφεις ένα τραγούδι, έχεις τη μελωδία του ρεφραίν στο μυαλό ή εμφανίζεται στην πορεία;

Ξεκινώ από τη μουσική πάντα. Ακολουθώ αυτό το μονοπάτι και οι φωνητικές μελωδίες αρχίζουν να εμφανίζονται. Μου αρέσει να βρίσκω ένα ρυθμό στα τύμπανα και ένα τέμπο που θα με εμπνεύσουν να ξεκινήσω να συνθέτω.

Κατάγεστε από τον Καναδά, και με κάθε κυκλοφορία μεγαλώνετε ως όνομα. Πώς είναι η τοπική σκηνή εκεί; Θα θέλατε να προτείνετε μερικά συγκροτήματα στους αναγνώστες μας;

Η σύνδεσή μου με το τι συμβαίνει στον Καναδά είναι όλο και μικρότερη από τη στιγμή που παίζουμε περισσότερο σε άλλες χώρες.

Μερικοί από τους αγαπημένους μου Καναδούς καλλιτέχνες είναι οι Odonis Odonis, Traitrs, Ringfinger, LEATHERS, Home Front, Kontravoid, Spectres, Revolution Above Disorder.

Πρόκειται να επισκεφθείτε την Ελλάδα για πρώτη φορά στα πλαίσια του Death Disco Athens Open Air Festival σε μερικές εβδομάδες! Πώς νιώθετε για αυτό;

Πολύ ενθουσιασμένοι! Δεν έχουμε παίξει ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε ένα ιδανικότερο φεστιβάλ για να το κάνουμε. Αναμένεται να είναι εξαιρετικά.

Όταν έρχεσαι από μακριά, το εκτιμάει ο κόσμος

Είστε καθόλου εξοικειωμένοι με την εγχώρια darkwave/post-punk σκηνή;

Πρόσφατα έκανα ένα remix για τους Grey Gallows. Είναι φοβεροί! Ειλικρινά δεν ξέρω από πού κατάγονται οι περισσότερες μπάντες, οπότε υπάρχει περίπτωση να παραλείπω να αναφερθώ σε μερικές προφανείς επιλογές.

Υπάρχουν καθόλου διαφορές ανάμεσα στο αμερικανικό και το ευρωπαϊκό ακροατήριο;

Παραδόξως, όχι ιδιαίτερα. Νομίζω πως όταν έρχεσαι από μακριά, το εκτιμάει ο κόσμος. Προερχόμενος από το Βανκούβερ, όλα είναι πολύ μακριά εκτός του Seattle!

Συμβαίνουν πολλά στον κόσμο που οφείλουν να μας προβληματίζουν

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναγέννηση της σκηνής, ειδικά στο underground. Ποιο στοιχείο του darkwave θεωρείτε πως διατηρεί τη σύνδεσή του με τη νεολαία, σε σημείο που να θέλει να εκφραστεί μέσω αυτού;

Συμβαίνουν πολλά στον κόσμο τα οποία οφείλουν να μας προβληματίζουν. Η σκοτεινή μουσική ευδοκιμεί σε μια τέτοια κοινωνική συνθήκη.

Επιπρόσθετα, αυτή η σκηνή είχε ανέκαθεν μια έντονη σύνδεση με μια γενικότερη αισθητική, σε θέματα εμφάνισης, ντυσίματος, κλπ. Νιώσατε ποτέ πως η gothic/darkwave μουσική δεν είχε να κάνει εν τέλει τόσο με τη μουσική όσο με άλλα ζητήματα;

Τα περισσότερα ιδιώματα έχουν μια αισθητική. Πιστεύω πως η goth/darkwave σκηνή έχει να κάνει εξίσου με τη μουσική. Υπάρχουν υπο-ιδιώματα που μπορεί να μην είναι παραδοσιακά goth, post-punk ή darkwave και γίνονται αποδεκτά κάτω από την ομπρέλα της «σκοτεινής» μουσικής. Δίνει μια αίσθηση συμπερίληψης.

Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου και να μην φοβάσαι να εξερευνήσεις και να παίξεις

Πολλά από τα τραγούδια σας επικεντρώνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα και ειδικά σε ζητήματα αγάπης, πάθους, επιθυμίας, απώλειας, και πάει λέγοντας. Πόσο δύσκολο αλλά και πόσο απαιτητικό είανι για εσάς το να μην επαναλαμβάνεστε αλλά να εμβαθύνετε;

Μερικές φορές μπορεί να πάω στο στούντιο και να είμαι ανίκανος να γράψω μισή γραμμή. Άλλες ημέρες ξυπνώ και συνθέτω ένα ολόκληρο τραγούδι. Είναι σημαντικό να μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου και να μην φοβάσαι να εξερευνήσεις και να παίξεις. Το καλό πράγμα προέρχεται από κάποιο ανεξήγητο μέρος. Οφείλεις να παραμένεις ανοιχτός και δεκτικός.

Θεωρείτε πως με τους στίχους σας συνδέεστε με το κοινό σε ένα βαθύτερο επίπεδο;

Νομίζω πως ο κόσμος συνδέεται βαθύτερα όταν οι στίχοι σε βρίσκουν σωστά μαζί με τη μουσική. Μπορείς να παραπλέεις με την αισθητική μέχρι ενός σημείου. Οι μεγάλες μπάντες του παρελθόντος που πάνε καλά μέχρι σήμερα, έχουν συνθέσει φανταστικό υλικό. Αυτό είναι και ο δικός μου στόχος.

Actors

Αν μπορούσατε να ηχογραφήσετε και να κυκλοφορήσετε ένα split με οποιοδήποτε συγκρότημα, ποιό θα ήταν;

Θα επέλεγα τους The Sound. Αμέσως αντιλήφθηκα τον Adrian Borland ως ένα ευγενές πνεύμα. Ακόμη και τα κιθαριστικά του solos μου θυμίζουν το δικό μου παίξιμο. Ευελπιστώ να γράψω τόσο καλούς στίχους όσο αυτός μια ημέρα.

Εάν διάλεγες τα 5 πιο απαραίτητα darkwave/post-punk άλμπουμ των τελευταίων 15 ετών, ποια θα ήταν αυτά;

1. Cold Cave - "Full Cold Moon"
2. The Soft Moon - "Zeros"
3. Drab Majesty - "Careless"
4. Tempers - "Private Life"
5. Boy Harsher - "Lesser Man"

Τελευταία ερώτηση, και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου! Σημαίνει πολλά!

Ευχαριστώ που με είχατε. Απόλαυσα να απαντώ στις ερωτήσεις σου.

Τι να περιμένουμε από τη συναυλία σας;

Δίνουμε τα πάντα σε κάθε μας συναυλία. Ελάτε να είστε μαζί μας.

Cover photo credit: Shannon Hemmett
Final photo credit: Kira Clavell    

  • SHARE
  • TWEET