Angra, Dragonforce live

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 28/02/2005 @ 17:51
26/02/05, Ρόδον, Αθήνα

Οι Angra είναι από τα πιο αγαπητά group στο ευρωπαϊκό κοινό. Ένα κοινό βέβαια που απογοητεύτηκε αρκετά όταν πριν από μερικά χρόνια η αρχική σύνθεση του διέλυσε. Ειδικά η αποχώρηση του Andre "καναρίνι" Matos έκανε πολλούς να στεναχωρηθούν τόσο που αδιαφόρησαν για την μετέπειτα πορεία του group. Από το τότε σχήμα έχουν μείνει μόνο οι 2 κιθαρίστες-συνθέτες Rafael Bittencourt και Kiko Loureiro για να μας θυμίζουν λίγο το ένδοξο παρελθόν. Παρόλα αυτά η έλευση τους στην χώρα μας είναι σίγουρα ένα συναυλιακό γεγονός. Ειδικά όταν έχουν στις βαλίτσες τους το υπέροχο καινούργιο τους album "Temple Of Shadows". Ήμουν πολύ περίεργος για το τι θα συναντούσα εκείνο το Σαββατόβραδο μιας και ήθελα να δω την ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στο κάλεσμα των Βραζιλιάνων τώρα πια. Έτσι συνεπής στο ραντεβού μου μαζί τους γύρω στις 20:00, περίπου κανά μισάωρο πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, ήμουν μέσα στο club. Η εικόνα που αντίκρισα αποκαρδιωτική.

Περίπου 100-150 άτομα ήταν μέσα στο συναυλιακό χώρο. Θα μου πείτε: "σιγά ρε μεγάλε δεν πήγες στους Iron Maiden" και θα 'χετε και δίκιο απλά περίμενα ένα πιο ζεστό καλωσόρισμα από το ελληνικό κοινό όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι οπαδοί. Βέβαια στην Ευρώπη σε μπάντες όπως οι Angra δεν "παίζουν" οι ελληνικές τιμές εισιτηρίων. Ας είναι όμως. Όσοι ήταν παρόντες ήταν ανυπόμονοι για το live και το έδειχναν σε κάθε ευκαιρία. Έτσι στις 20:30 ακριβώς (επιτέλους μια συναυλία στην ώρα της...) ανέβηκε στη σκηνή του Ρόδον το support group της βραδιάς, οι Dragonforce.

Οι Dragonforce οι οποίοι είναι σχετικά νέο συγκρότημα προωθούνται πάρα πολύ από τις εταιρίες. Έχοντας μόνο 2 albums στο ενεργητικό τους έχουν ήδη "δυνατό" συναυλιακό βιογραφικό: Tο καλοκαίρι του 2004 ήταν support στο εξωτερικό στους Wasp, τώρα με τους Angra και το καλοκαίρι του 2005 support στους Iron Maiden στην Μαλακάσα. Ήθελα να δω λοιπόν αν ανταποκρίνονται σαν opening act όλων των παραπάνω. Οι τύποι παίζουν παρά πολύ γρήγορα, φτάνοντας κάποιες φορές σε "thrash" σημεία. Η σκηνική τους παρουσία ήταν παρά πολύ καλή: Όλοι έτρεχαν πάνω-κάτω στη σκηνή ασταμάτητα παίζοντας όσο πιο καλά μπορούσαν. Οι 2 κιθαρίστες ξέρουν καλά τη δουλειά τους αλλά και το όργανο τους. Όλη την ώρα του live οι εξάχορδες τους είχαν πάρει φωτιά. Ειδικά ο σχιστομάτης κιθαρίστας τους έβγαζε μάτια. Ο τραγουδιστής παρόλα τα ψιλοπροβλήματα που είχε στον ήχο έκανε ότι μπορούσε για να αποδώσει τα μέγιστα μαζί με τους άλλους 3 που ήταν στα ίδια επίπεδα απόδοσης. Οι Dragonforce είναι ένα πολύ μελωδικό συγκρότημα του σύγχρονου power metal το οποίο όμως για μένα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Στερεί μουσικής ευφυΐας και σύνθεσης. Όλα τα κομμάτια που έπαιξαν έμοιαζαν σαν να είναι το ίδιο. Μόνο ταχύτητα και αυτή κάποιες στιγμές λίγο βαρετή. Ξέρουν πως να ανεβάζουν τον κόσμο αλλά για μένα αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να προσφέρεις στον κόσμο δείγματα καλής μουσικής για να σε θυμάται μουσικά και όχι μόνο καλλιτεχνικά. Προσωπικά δεν μου έμεινε στο μυαλό κανένα κομμάτι τους παρόλο που είμαι οπαδός του είδους. Εγκατέλειψαν το σανίδι μετά από 40 περίπου λεπτά καταχειροκροτούμενοι μεν αλλά χωρίς να αφήσουν -τουλάχιστον σε μένα- καμία ιδιαίτερη εντύπωση. Ελπίζω να ήμουν από τους λίγους...

Μετά το απαραίτητο διάλειμμα -ευτυχώς λίγης ώρας- ήμασταν έτοιμοι να απολαύσουμε "το κυρίως πιάτο" της βραδιάς, τους Βραζιλιάνους Angra. Ο κόσμος είχε πληθύνει κάπως αλλά και πάλι ήταν σε χαμηλά επίπεδα: Με το μάτι πρέπει να ήταν εκείνη την ώρα γύρω στους 300-400 οπαδούς μέσα στο χώρο. Μετά από μια υπέροχη εισαγωγή έκαναν την εμφάνιση τους σκορπώντας άκρατο ενθουσιασμό στους οπαδούς από κάτω. Ξεκίνησαν το set τους με το "Spread Your Fire", το αρχικό κομμάτι του album "Temple Of Shadows". Τι καλύτερο για αρχή! Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες του group το οποίο σαν όλα τα συγκροτήματα που σέβονται τους οπαδούς του έπαιξε κομμάτια από σχεδόν όλους τους δίσκους της καριέρας του, δίνοντας βέβαια βαρύτητα στην τελευταία του δουλειά η οποία χαίρει μέχρι στιγμής την αμέριστη συμπάθεια του Τύπου και του κοινού. Τα μόνα albums από τα οποία δεν έπαιξαν τίποτα ήταν το "Hunters And Pray" και το τρίτο full length album τους "Fireworks". Με κομμάτια όπως τα "Acid Rain", "Nothing To Say", "Carolina IV", "Never Understand", "Rebirth", "Angels Cry", "Carry On", "Temple Of Hate" ανέβασαν την αδρεναλίνη όλων στα ύψη. Στην αρχή είχαν κάποια ηχητικά προβλήματα (ο τραγουδιστής δεν ακουγότανε καθόλου, ο πληκτράς ακουγότανε ανά περιόδους) αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να αποδείξουν ότι παρά τις αρκετές αλλαγές που έχουν γίνει στο σχήμα τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα από τα καλύτερα και πιο "διασκεδαστικά" group της σύγχρονης power metal σκηνής. Οι συνθέσεις τους για όσους τους ξέρουν ξεχειλίζουν από μελωδία και λυρισμό που κάποιες φορές σε ωθούν να κλείσεις τα μάτια και να "ταξιδέψεις". Το μόνο αρνητικό της βραδιάς ήταν η μέτρια εμφάνιση και απόδοση του τραγουδιστή Edu Falaschi ο οποίος ήταν κρυωμένος και πραγματικά ζοριζότανε σε πολλές στιγμές του live, ειδικά στα παλιά τραγούδια που δεν ήταν "προσαρμοσμένα" στη φωνή του. Κάπως έτσι και περίπου μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά εγκατέλειψαν τη σκηνή. Όπως είθισται λίγα λεπτά μετά ξαναβγήκαν για το συνηθισμένο encore. Οι νότες του "Nova Era" δόνησαν το Ρόδον. Τελειώνοντας το κομμάτι ο Edu έφυγε από τη σκηνή λέγοντας ότι μας έχει κάποιες εκπλήξεις. Που να φανταζότανε κανείς τι θα εννοούσε... Ελάχιστα λεπτά αργότερα οι πρώτες νότες του "Walk" ήχησαν στο χώρο. Οι Angra διασκεύαζαν σε instrumental μορφή Pantera! Όλοι ήταν ακίνητοι μη περιμένοντας τέτοια έκπληξη! Η συνέχεια εξίσου καλή: Έπαιξαν άλλα 3 κομμάτια των Pantera σε instrumental μορφή, τα "Cowboys From Hell", "I' m Broken" και "New Level"! Το "κακό" ήταν ότι δεν σταμάτησαν εκεί! Μετά το πρώτο σοκ ήρθε κι άλλο: Οι πρώτες νότες του "Raining Blood" των ασχολίαστων Slayer ακούστηκαν στο Ρόδον με φωνητικά από τον μπασίστα της μπάντας Felipe Andreoli όπως ακριβώς έπρεπε. Το τι έγινε είναι δύσκολο να περιγραφεί! Ναι λοιπόν, το ακούσαμε και αυτό!

Όσοι δεν ήρθαν στο συγκεκριμένο live πραγματικά έχασαν μια πολύ καλή εμπειρία από 2 μπάντες που αν μη τι άλλο ξέρουν να διασκεδάζουν η καθεμιά με τον τρόπο της το κόσμο. Μακάρι να ξαναδούμε τους Angra στη χώρα μας. Ο Edu μας το χρωστάει...

Για την ιστορία, το πλήρες set list των 2 group ήταν:

Dragonforce:
Black Fire, Fury Of The Storm, Black Winter Night, Dawn Over A New World, Soldiers Of The Wasteland, My Spirit Will Go On, Valley Of The Damned.

Angra:
Spread Your Fire, Waiting Silence, Acid Rain, Nothing To Say, Carolina IV, No Pain For The Dead, Angels And Demons, Millennium Sun, Never Understand, Drum Solo, Temple Of Hate, Heroes Of Sand, Rebirth, Shadow Hunter, Angels Cry, Carry On, Nova Era, Instrumental Tribute To Pantera, Raining Blood.

Θοδωρής Μηνιάτης

  • SHARE
  • TWEET