«A Buyer's Guide»: Devin Townsend

Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 20/09/2012 @ 11:47
Μουσική ιδιοφυΐα ή υπερεκτιμημένη περσόνα; Οραματιστής ή απλά σπασίκλας; Όπου και να βρίσκεται η πλησιέστερη εκδοχή της αλήθειας, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Devin Garret Townsend ζει και αναπνέει μέσω της μουσικής του. Από την ηλικία των 19 ετών, όταν ηχογράφησε και περιόδευσε πλάι στον Steve Vai ως frontman της μπάντας του, μέχρι σήμερα, ο Townsend έχει οικοδομήσει μία γεμάτη καριέρα, μετρώντας δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους μέσα σε διάστημα δεκαέξι χρόνων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι πέντε των Strapping Young Lad.

Devin Townsend

Αναγνωρισμένος και για την δουλειά του σαν παραγωγός, διακρίνεται για την εκτενή χρήση της τεχνικής wall of sound, βάσει της οποίας έχει συγκριθεί με τον Phil Spector και τον Frank Zappa, εδραιώνοντας τους Strapping Young Lad ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά συγκροτήματα σε όλο το φάσμα του ακραίου ήχου των 90s.

Devin Townsend

Το 1997, υποφέροντας από νοητικές διαταραχές, νοσηλεύεται οικειοθελώς σε ψυχιατρική κλινική, όπου διαγιγνώσκεται με διπολική διαταραχή, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθεί στην προσπάθειά του να κατανοήσει τη διχοτομημένη μουσική του ταυτότητα.

Devin Townsend

Έκτοτε, παράγει διαρκώς μουσική που εντάσσεται σε πολλά διαφορετικά στυλ, αποτυπώνοντας την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σε κάθε φάση της ζωής του, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο μουσικό ημερολόγιο στο οποίο σκιαγραφούνται διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Devin Townsend

Βρίσκοντας την πρόφαση που ζητούσε στην κυκλοφορία του φετινού "Epicloud", το Rocking.gr αποφάσισε να παρουσιάσει έναν σύντομο οδηγό της δισκογραφίας του Καναδού, στα πλαίσια της στήλης «A Buyer's Guide».

Masterpieces
Devin Townsend - Ocean Machine: Biomech Ocean Machine: Biomech (Devin Townsend)
HevyDevy (21/7/1997)

Άλμπουμ που θα χώραγε με την ίδια ευκολία και στη δεύτερη κατηγορία, καθώς ήταν αυτό μέσω του οποίου ξεκίνησαν όλα στην προσωπική πορεία του Καναδού (φυσικά η punk rock παρωδία του "Punky Bruster" είναι άλλη υπόθεση). Εδώ το ύφος είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό των δύο πρώτων Strapping Young Lad δίσκων που είχαν προηγηθεί, ωστόσο ο Townsend επιδεικνύει εξαρχής τις δυνατότητές του, τόσο στο πεδίο του αλλόκοτα προοδευτικού metal του όσο και στην άνεση με την οποία μπορεί να γράφει «χιτάκια», με το "Life" να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ζωντανών του εμφανίσεων μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι δίπλα στο όνομά του στα credits αναφέρει τη λέξη «ξεπουλημένος» (sellout), αντί των πολλαπλών ιδιοτήτων που είχε στη δημιουργία του δίσκου. Πέραν αστεϊσμών, ωστόσο, το "Biomech" είναι απολύτως απαραίτητο για κάθε οπαδό του Townsend.
Devin Townsend - Terria Terria (Devin Townsend)
HevyDevy (6/11/2001)

Όντας ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό του χαρακτηρισμού «αριστούργημα» στην εκτενή του δισκογραφία, το "Terria" ήταν δεδομένο ότι θα έμενε κλασικό ήδη από την εποχή που κυκλοφόρησε. Βρισκόμενος στην πιο ώριμη στιγμή του, ο Townsend συνθέτει το πιο εσωστρεφές και ψυχοδιεγερτικό του έργο, αλλά και το πιο προσωπικό του με την ουσιαστική έννοια του όρου. Χρησιμοποιώντας εκτενέστερα περιβαλλοντικούς ήχους και ισορροπώντας αριστοτεχνικά μεταξύ προοδευτικού και σκληρού χαρακτήρα, ο δίσκος αναδεικνύει την παράλληλη αλματώδη εξέλιξη του δημιουργού του σε συνθετικό αλλά και εκτελεστικό επίπεδο, καταλήγοντας ως ένας από τους σπουδαιότερούς του μέχρι και σήμερα. Το στιβαρό παίξιμο του σταθερού συνοδοιπόρου του, Gene Hoglan, στα drums ανεβάζει ένα σκαλί παραπάνω την ποιότητα του άλμπουμ, το οποίο θα χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως μία από τις πιο «τίμιες» στιγμές του.
 
Cornerstones
The Devin Townsend Band - Accelerated Evolution Accelerated Evolution (The Devin Townsend Band)
HevyDevy (31/3/2003)

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται άνισο ή ακόμη και διφορούμενο ως προς τη σύστασή του, όμως το "Accelerated Evolution" ήταν ένας δίσκος που «έβλεπε μπροστά», περιέχοντας στοιχεία που θα αναπτύσσονταν πιο εκτεταμένα σε μελλοντικές δουλειές του Townsend. Είτε επρόκειτο για τις αιθέρια grooveάτες ατμόσφαιρες των "Depth Charge" και "Random Analysis" είτε για την υπερ-πιασάρικη τριπλέτα των "Storm" / "Traveller" / "Slow Me Down", το άλμπουμ έθεσε τις βάσεις για νέες ηχητικές εξερευνήσεις του Καναδού μουσικού. Στην ουσία, ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας των "Deadhead" και "Away" ήταν το μόνο που συνέδεε το άλμπουμ με το "Terria" που προηγήθηκε, ωστόσο η αυξημένη διάθεσή του για αλλαγές ήταν αυτή που το έκανε να διακριθεί.
Devin Townsend Project - Addicted Addicted (Devin Townsend Project)
HevyDevy (17/11/2009)

Λειτουργώντας ενστικτωδώς όπως συνηθίζει, προκειμένου να αποβάλλει από το πολύτοκο μυαλό του κάθε επιμέρους εκκρεμότητες, ο Townsend κυκλοφορεί το 2009 το δεύτερο μέρος του φερώνυμου project του, οδηγώντας τις πιασάρικες / μοντέρνες / mainstream ανησυχίες του στο έπακρο. Η ηλεκτρονικά προσκείμενη παραγωγή, οι ευφυείς ενορχηστρώσεις και φυσικά η σαγηνευτική φωνή της Anneke Van Giersbergen, όλα τους αποτελούν ισχυρά ατού σε έναν δίσκο που σφύζει από ενέργεια, αμεσότητα και οξεία αντίληψη περί σύγχρονου ήχου. Μέσω του ημι-τεχνικού progressive pop προσανατολισμού του, το "Addicted" είναι μάλλον ό,τι πιο προσιτό έχει κυκλοφορήσει ποτέ ο Καναδός, ενώ είναι άξιο θαυμασμού ότι αυτό συμβαίνει χωρίς να υστερεί ως προς την δυναμική και την πολυπλοκότητά του.
 
Worth Exploring
Devin Townsend - Infinity Infinity (Devin Townsend)
HevyDevy / Sony Music Entertainment (21/10/1998)

Μετά την σχεδόν ταυτόχρονη κυκλοφορία των "City" και "Biomech", ο Townsend οδεύει αργά αλλά σταθερά προς τη διανοητική του κατάρρευση. Η αντίληψή του για τους ανθρώπους διαστρεβλώνεται σε επικίνδυνο βαθμό, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση και να εισαχθεί σε ψυχιατρείο, όπου διαγιγνώσκεται με διπολική διαταραχή. Παίρνοντας το εξιτήριό του, αρχίζει να κατανοεί τη διχασμένη φύσης της δημιουργικότητάς του, με συνέπεια να απογυμνωθεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και να αναμείξει τις δύο πλευρές του εαυτού του. Το "Infinity" θα αποτελέσει την καρποφορία αυτής της ενδιαφέρουσας συνένωσης και, παρόλο που θα παρουσιάσει συμπτώματα διαταραχής ανάλογα με αυτά του δημιουργού του, θα αναγορευθεί αργότερα από τον ίδιο ως η αγαπημένη προσωπική του δουλειά.
Devin Townsend - Physicist Physicist (Devin Townsend)
HevyDevy (26/6/2000)

Με τους Strapping Young Lad προσωρινά στον πάγο, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο για τον Townsend να μπλέξει κάποια στιγμή τα μπούτια του, κυκλοφορώντας ένα άλμπουμ που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει το λογότυπο της μέχρι πρότινος κύριας μπάντας του στο εξώφυλλό του. Σ’ αυτό συνηγορεί κατά μεγάλο ποσοστό και η σύνθεση με την οποία ηχογραφήθηκε ο δίσκος, αφού οι Hoglan, Stroud και Simon αποτελούσαν μέλη τόσο του "City", όσο και των τριών μεταγενέστερων άλμπουμ που θα κυκλοφορούσαν οι SYL. Παίρνοντας το όνομά του από το project Fizzicist (με τον Jason Newsted) που δεν καρποφόρησε ποτέ, το "Physicist" ανέμειξε με ιδιαίτερο τρόπο τις industrial καταβολές του Καναδού με το ύφος των δύο πρώτων solo δίσκων του, δημιουργώντας έναν ήχο που έμελλε να μείνει μοναδικός έκτοτε.
Devin Townsend Project - Deconstruction Deconstruction (Devin Townsend Project)
HevyDevy / InsideOut (20/6/2011)

Αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της χαρτογράφησης του απόλυτου χάους, ο αθεόφοβος Devin κατορθώνει να ξεπεράσει ακόμη και τα έργα του με τους Strapping Young Lad - φυσικά μόνο από άποψη ακρότητας μορφής και δυσπεψίας, αφού κατά βάση δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με μνημεία του μεγέθους του "City". Το αποτέλεσμα εγγυάται την πρόκληση ιλίγγων, καλύπτοντας τις προσδοκίες ακόμα και της πιο νοσηρής φαντασίας, ενώ η συμβολή της ορχήστρας, της χορωδίας καθώς και μιας πλειάδας καλεσμένων από το εκλεκτότερο κομμάτι του σύγχρονου ακραίου χώρου ολοκληρώνουν την επιτυχημένη κατάληξη αυτής της «αποδόμησης». Με άλλα λόγια, το "Deconstruction" περιέχει τόση ποσότητα μουσικής, που σχεδόν δεν ακούγεται...

Καταναλώνεται με απαραίτητη συνοδεία ισχυρών αντιεπιληπτικών.
 
Nerd Alert
Devin Townsend - Ziltoid The Omniscient Ziltoid The Omniscient (Devin Townsend)
HevyDevy (27/5/2007)

Ο πιο ταιριαστός δίσκος στην πιο ταιριαστή κατηγορία. Ο «Hevy Devy» ποτέ δεν έκρυψε πόσο «νέρντουλας» είναι, όμως εδώ, στο μεταβατικού χαρακτήρα "Ziltoid The Omniscient", απελευθερώνει το πελώριο geekness του δημιουργώντας μία διασκεδαστική metal όπερα επιστημονικής φαντασίας, αλλά και μία μαριονέττα κατ' εικόνα του. Έχοντας πρόσφατα παύσει επ’ αόριστον τη λειτουργία των δύο συγκροτημάτων του με αφορμή την γέννηση του γιου του, συνθέτει και ηχογραφεί παίζοντας όλα τα όργανα μόνος του και χρησιμοποιώντας το διάσημο Drumkit from Hell που δανείζεται από τον Fredrik Thordendal των Meshuggah. Μπλέκοντας στοιχεία τόσο από την προσωπική του καριέρα όσο και από τους Strapping Young Lad και ντύνοντάς τα με ένα ξεκαρδιστικό concept, το "Ziltoid The Omniscient" είναι ένα άλμπουμ φτιαγμένο από nerd για nerds... indeed!
 
Keep Away
Devin Townsend Project - Ki Ki (Devin Townsend Project)
HevyDevy (25/5/2009)

Ύστερα από ένα μονοετές διάλειμμα κατά το οποίο ισχυριζόταν ότι θα αποσυρόταν οριστικά από τη μουσική και όντας πλέον απαλλαγμένος από τους δαίμονές του, ο Townsend αποφασίζει να επανέλθει με τους δικούς του όρους σ' αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Ως αποτέλεσμα έρχεται το πρώτο σκέλος του Devin Townsend Project, "Ki", το οποίο παρουσιάζεται ενδεικτικό της νεοαφιχθείσας νηφαλιότητας του Καναδού, μένοντας ωστόσο πολύ μακριά από τα ποιοτικά του στάνταρ. Η τακτική «μαθαίνοντας να γράφεις μουσική χωρίς ναρκωτικά» δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς και το ασυνήθιστο ακουστικό ambient rock ύφος του άλμπουμ μεταφράζεται σε ένα νωχελικό, μονότονο και γενικώς αδύναμο άκουσμα. Ευτυχώς, η συνέχεια του Project θα ήταν ευθέως δυσανάλογη του πρώτου του μέρους.
 
Live
Devin Townsend Project - By A Thread-Live In London By A Thread - Live In London (Devin Townsend Project)
HevyDevy (18/6/2012)

Γυρισμένο μέσα σε τέσσερις διαδοχικές μέρες του Νοεμβρίου του 2011, το "By A Thread" αποτελεί την οπτικοποίηση του τετραμερούς Devin Townsend Project, στο οποίο τα "Ki", "Addicted", "Deconstruction" και "Ghost" μεταφέρονται ζωντανά στο Λονδίνο στην ολότητά τους. Πέρα από τα τέσσερα DVD, το box set συμπεριλαμβάνει ισάριθμα ζωντανά ηχογραφημένα CD, ενώ ένα πέμπτο CD δεκατριών κομματιών -αποτελούμενο από τα encore κάθε βραδιάς- ολοκληρώνει αυτή τη χορταστική κυκλοφορία. Τα πάντα σε καθένα απ’ τα τέσσερα show έχουν στηθεί και παρουσιάζονται με τρομερή επιμέλεια, από άποψη σκηνοθεσίας, σκηνικών, φωτισμού, συμμετεχόντων και πιστότητας εκτελέσεων, ενώ η εντύπωση που δημιουργείται στον θεατή είναι αυτή της παρακολούθησης τεσσάρων διαφορετικών συγκροτημάτων. Το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο επίσημο DVD της προσωπικής καριέρας του Townsend, σε συνδυασμό με την πληρότητά του, καθιστά την επιλογή του για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποχρεωτική.


A Compilation
Σίγουρα, το να αποπειραθείς να χωρέσεις μία δισκογραφία με το εύρος αυτής του Devin Townsend μέσα σε μόλις 80 λεπτά ενός CD δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Ωστόσο, η παρακάτω διαλογή έγινε με βασικό γνώμονα την αντικειμενικότερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των πλευρών της πληθωρικής προσωπικότητάς του.

01. Seventh Wave (Ocean Machine: Biomech)
02. Life (Ocean Machine: Biomech)
03. Regulator (Ocean Machine: Biomech)
04. Bad Devil (Infinity)
05. Namaste (Physicist)
06. Kingdom (Physicist)
07. Earth Day (Terria)
08. Deep Peace (Terria)
09. Storm (Accelerated Evolution)
10. Slow Me Down (Accelerated Evolution)
11. Hyperdrive (Ziltoid The Omniscient)
12. Addicted! (Addicted)
13. Bend It Like Bender! (Addicted)
14. Planet Of The Apes (Deconstruction)
  • SHARE
  • TWEET