The Subways, Monovine, Zebra Tracks @ Κύτταρο, 12/05/12

Από τους Γιάννη Κοτζιά, Εριφύλη Παναγούλια, 15/05/2012 @ 12:51
«Η φτώχεια θέλει καλοπέραση» λέει ο σοφός λαός. Μια καλή συναυλία σε χαλεπούς καιρούς έχει τη δυνατότητα να τονώσει το ηθικό και να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο τη δυσκολία των καιρών. Η Αθήνα θα ήταν η πρώτη στάση των The Subways σε αυτήν τη μικρή περιοδεία στη χώρα μας και όσοι είχαν παρευρεθεί σε προηγούμενη εμφάνιση της μπάντας, γνώριζαν πως το βρετανικό γκρουπ έχει όλα τα φόντα να μετατρέψει ένα τυπικό σαββατιάτικο βράδυ σε ένα οργιώδες γλέντι.

Zebra Tracks

Την ευθύνη για την επιφώνηση της έναρξης του ξέφρενου πάρτι που στήθηκε στο Κύτταρο το βράδυ του Σαββάτου, την ανέλαβαν οι Zebra Tracks που σήμανε και την έναρξη της mini περιοδείας τους εντός κι εκτός συνόρων. Οι ιδιαίτερα γνωστοί  στους ελληνικούς indie-new wave κύκλους  έκαναν ότι ήταν απαραίτητο για να  ζεστάνουν τους -μέχρι εκείνη την ώρα- λιγοστούς που τους παρακολουθούσαν. Όσο η ώρα πλησίαζε τις 22:00, κι όσο ο αριθμός του κοινού αυξανόταν, με χαμηλό δείκτη ρυθμού προσέλευσης, οι πάντα καλοκουρδισμένοι και μελωδικά άρτιοι Zebra Tracks  ανέλαβαν την υποχρέωση να μεταδώσουν την θετική post punk ενέργειά τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους παρευρισκόμενους, παράλληλα με το παροδικό post ξέσπασμα του "Bicycles" λίγο πριν το τέλος του set τους.

Monovine

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, την σκυτάλη πήραν οι Monovine. Η grunge χροιά τους, έδωσε άλλη πνοή στην εξέλιξη της βραδιάς, ιδιαίτερα με τα αγαπημένα "Don't Make Noise" και "Odd". Μετά μιας ακουστικής, και ίσως παράδοξης για τα δεδομένα τους, εκτέλεσης του "Secret" της Madonna, οι Πατρινοί ανέβασαν τους ρυθμούς τους με τo "Away" και "Jesus Son", όπου καταγράφηκε και το πρώτο -και μετά βεβαιότητας όχι τελευταίο- stage dive της βραδιάς, σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε κάτι από Seattle.

Εριφύλη Παναγούλια

Πριν προχωρήσουμε στα της εμφάνισης των Subways θα ήθελα λίγο να ...γκρινιάξω για το προχωρημένο της ώρας που το συγκρότημα ανέβηκε στη σκηνή του Κύτταρου. 23:25 είναι μια ώρα που σου εξασφαλίζει την όποια αποκοπή σου από μέσα μαζικής μεταφοράς και ενισχύει τον κλάδο των ΤΑΞΙ ή σε αναγκάζει σε χρησιμοποίηση του Ι.Χ. σου. Έχοντας μια εμπειρία από συναυλίες του εξωτερικού, αυτό είναι κυρίως ελληνικό φαινόμενο που αν μη τι άλλο δημιουργεί κάποιες δυσκολίες.

The Subways

Οι Subways, με το που ανέβηκαν στην σκηνή, το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν ήταν να μεταδώσουν την κοχλασμένη ενέργειά τους στο κοινό του Κύτταρου. Η τριάδα των Billy Lunn, Josh Μorgan και της γλυκύτατης Charlotte Cooper έχει το υλικό να «βάλει φωτιά» στον οποιοδήποτε συναυλιακό χώρο αλλά κυρίως έχει την όρεξη και αυτό είναι που μετράει τελικά σε μια συναυλία. Άπαξ και συντονιστούν κοινό και καλλιτέχνης το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό.

The Subways

Μέσα σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα το βρετανικό συγκρότημα μας συμπαρέσυρε σε ένα οργιώδες rock 'n' roll πάρτι 22 κομματιών όπου πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο highlight. O Lunn δε σταμάτησε να μιλάει με το κοινό, η Charlotte να μοιράζει χαμόγελα και ο Morgan να ...πίνει μπύρες. Κομμάτια όπως το "Kalifornia", το "We Don't Need No Money To Have A Good Time" και το "Shake! Shake!" κόντεψαν να «γκρεμίσουν» το Κύτταρο, όπως φυσικά και το "Rock & Roll Queen" με μία στροφή του να αποδίδεται σε άπταιστα ελληνικά από τον Lunn!

The Subways

Το συγκρότημα δε θέλησε να χαλάσει ούτε χατίρι στο κοινό καθώς το "Girls & Boys" που απαιτήθηκε από μερίδα του κόσμου παίχτηκε επιτόπου, ενώ στο "Turnaround" μετά από οδηγίες του Lunn δημιουργήθηκε ένα «circle pit» στο κέντρο του μικρού club, ενδεικτικό της πώρωσης που μας είχαν φτάσει οι Subways σε εκείνο το σημείο. Ένα πάρτι, όπως προείπαμε πως ήταν η συγκεκριμένη συναυλία, δε θα μπορούσε να τελειώσει διαφορετικά, παρά με μια διευρυμένη εκδοχή του "It's A Party" όπου ο Lunn, αφού μεταφέρθηκε μέχρι τις σκάλες από τα χέρια του κοινού, στη συνέχεια επιχείρησε μια «βουτιά θανάτου» από τον εξώστη πάνω στον κόσμο, κάτι που είχε κάνει και στην προηγούμενη συναυλία της μπάντας στο Κύτταρο.

The Subways

Όσοι βρεθήκαμε το Σάββατο το βράδυ στη συναυλία των Subways, ξέραμε ότι θα περάσουμε διασκεδαστικά, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα περνούσαμε τόσο καλά. Όπως μας είπε και στη συνέντευξη που έδωσε στο Rocking.gr η μπασίστρια Charlotte Cooper, οι συναυλίες είναι το καλύτερο μέρος για να ξετυλίξει η μπάντα τις δυνατότητες της, συν ότι περίμενε με μεγάλη προσμονή αυτή τη mini περιοδεία στη χώρα μας. Η συναυλία στο Κύτταρο ήταν η έμπρακτη απόδειξη των λεγόμενών της.

Γιάννης Κοτζιάς

Setlist:

The SubwaysOh Yeah
Holiday
Obsession
Like I Love You
Alright
All Or Nothing
Mary
No Goodbyes
Kalifornia
We Don't Need No Money To Have A Good Time
Rock & Roll Queen
Pop Death
Shake! Shake!
I Want To Hear What You Have Got To Say
Girls & Boys
Kiss Kiss Bang Bang
At 1 AM
With You
Turnaround
--------------
Strawberry Blonde
Celebrity
It’s A Party

Φωτογραφίες: Εριφύλη Παναγούλια

  • SHARE
  • TWEET