«A Buyer's Guide»: In Flames

Ένα από τα μεγαλύτερα συναυλιακά απωθημένα για τη χώρα μας, αν εξαιρέσουμε το 2000. Ακραίοι, πειραματικοί, μελωδικοί, αν μη τι άλλο εξελισσόμενοι

Από τους Άλκη Κοροβέση, Βαγγέλη Ευαγγελάτο, Τόλη Δόση, Χρήστο Καραδημήτρη, 02/09/2014 @ 11:44
Πριν περίπου πέντε μήνες ασχοληθήκαμε με το πρώτο μέλος της τριάδας των σουηδικών συγκροτημάτων που ταύτισαν το όνομά τους με το New Wave Of Swedish Death Metal, τους Dark Tranquillity. Έφτασε η ώρα να πιάσουμε και τους προσωπικά αγαπημένους, In Flames, για τους οποίους αν ρώταγε κανείς τι μουσική παίζουν πλέον, η απάντηση που θα έπαιρνε δύσκολα θα περιείχε μέσα τη λέξη death metal.

In Flames

Ξεκίνησαν και αυτοί το 1990 σαν side project από τον Jesper Strömblad, ο οποίος εγκατέλειψε την πρώην μπάντα του, τους Ceremonial Oath, από τα σπλάχνα των οποίων ξεπήδησαν και οι Hammerfall πέρα από τους In Flames, ενώ τροφοδότησαν και τους Tiamat. Συγκεντρώνοντας μουσικούς με όρεξη για μελωδικά πράγματα στον ακραίο ήχο, και συγκεκριμένα τους Glenn Ljungström -με τον οποίο θα συνεργαζόταν ξανά στους Dimension Zero και The Resistance- στην κιθάρα και Johan Larsson στο μπάσο και με την προσθήκη του Mikael Stanne, μετέπειτα τραγουδιστή των Dark Tranquillity, κυκλοφόρησε το πρώτο δείγμα δουλειάς του και ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας, το "Lunar Strain". Πέρα από την αγάπη του σχήματος για τα ουράνια σώματα στη θεματολογία του δίσκου, είναι έκδηλη και η πρόθεση να ενσωματώσουν στοιχεία της παράδοσής της σκανδιναβικής χώρας στην μουσική τους, όπως βλέπουμε στη διασκευή "Hårgalåten", αλλά και σε αρκετά άλλα σημεία του δίσκου. Αρκετά τολμηρό για την εποχή εγχείρημα, που σε έναν βαθμό διατηρήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα της καριέρας τους και τους ξεχώρισε κατά έναν τρόπο.

In Flames

Από το "Lunar Strain" έως το "Clayman" κατά την ταπεινή μου άποψη ο ένας δίσκος, αν και διαφορετικός από τον άλλο, πήγαινε τη μπάντα ένα βήμα μπροστά. Ο ήχος τους είχε μαλακώσει και καθαρίσει αρκετά, αλλά η ποιότητα ήταν ακόμα εκεί, δέκα χρόνια μετά την γέννηση της μπάντας. Με το "Reroute To Remain" δίχασαν όσο λίγες μπάντες τους οπαδούς τους λόγω του nu χαρακτήρα του δίσκου κατά πολλούς, ενώ σε μια ένδειξη αυτοσαρκασμού οι ίδιοι έβγαιναν στα live με μπλουζάκια «Linkin Flames», προφανώς αναφερόμενοι στις συγκρίσεις τους με τους Linkin Park. Η τριάδα "Soundtrack To Your Escape", "Come Clarity" και "A Sense Of Purpose", χωρίς να κάνει τις ριζοσπαστικές αλλαγές στον ήχο της μπάντας, κατάφερε να διατηρήσει τους In Flames στις μεγάλες μπάντες, παρ' όλο που πλέον λίγα πράγματα πρόδιδαν το πώς ξεκίνησαν.

In Flames

Επόμενο βήμα στην καριέρα τους και δυνατό χτύπημα για όσους τους παρακολουθούσαν από την αρχή της, ήταν η αποχώρηση του μοναδικού ιδρυτικού μέλους Jesper Strömblad, λόγω προβλημάτων αλκοολισμού. Ακολούθησε η κυκλοφορία του "Sounds Of A Playground Fading", που εστίαζε περισσότερο από ποτέ στα καθαρά φωνητικά του Fridén, ένας δίσκος που για την πλειοψηφία των παλαιότερων οπαδών και τα στάνταρ της μπάντας ήταν μάλλον αδιάφορος.

Εν αναμονή της νέας, πιο μελωδικής σύμφωνα με την προακρόαση, δουλειάς των Anders Fridén, Björn Gelotte, Peter Iwers, Daniel Svensson και Niclas Engelin σας παραθέτουμε τις δισκογραφικές κορυφές της μπάντας καθ’ όλη την πορεία τους.

May the force be with you!

Α.Κ.

Buy Or Die
In Flames - The Jester Race The Jester Race
Nuclear Blast (1996)

Το 1996, με την έλευση των Anders Fridén και Bjorn Gelotte να έχει προηγηθεί την αμέσως προηγούμενη χρονιά, οι In Flames κυκλοφορούν την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα προς την σταθεροποίηση του line-up τους αλλά και του χαρακτηριστικού τους ύφους. Το "The Jester Race" θα μετατρέψει αυτόματα τους Σουηδούς σε κύριους εκφραστές του νεοσύστατου «ήχου του Göteborg» και θα στρώσει τα θεμέλια μίας καριέρας που θα αποδειχθεί η μεγαλύτερη σε δημοφιλία για μπάντα του είδους. Εκτός από το σημείο μηδέν για την πορεία των In Flames, όμως, ο δίσκος παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους αρτιότερους που έχουν κυκλοφορήσει, περιέχοντας σεμιναριακό μελωδικό death με την μορφή των αξεπέραστων "Moonshield", "Artifacts Of The Black Rain", "Lord Hypnos" και "The Jester Race".

Β.Ε.
In Flames - Clayman Clayman
Nuclear Blast (2000)

Αν υπάρχει ένας δίσκος από τον οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος να ανακαλύπτει τους In Flames, αυτός δεν είναι άλλος από το "Clayman". Όντας ο πιο μελωδικός -μέχρι στιγμής- της δισκογραφίας τους, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις death metal καταβολές τους, δημιουργούν έντεκα κομμάτια, όλα τους ικανά να σταθούν άνετα σε ένα best of. Εκτός από τα υπερχιτάκια "Bullet Ride" και "Only For The Weak", ο δίσκος κρύβει εξαιρετικές συνθέσεις όπως τα "Square Nothing", "Satellites And Astronauts" και "Suburban Me". Οι Strömblad και Gelotte δείχνουν πιο δεμένοι από ποτέ βγάζοντας προς τα έξω έναν συμπαγή, πολυεπίπεδο ήχο με εμπνευσμένες μελωδικές γραμμές, που δεν λένε να ξεκολλήσουν από το μυαλό. Ο Fridén από την άλλη, δίνει μια από τις ερμηνείες της καριέρας του με τα φωνητικά του να γίνονται πλέον αναγνωρίσιμα. Το 2000 οι Σουηδοί κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν από τους καλύτερους και πιο εμπορικούς δίσκους μελωδικού (death) metal.

Α.Κ.
 
Must Have
In Flames - Colony Colony
Nuclear Blast (1999)

Μάλλον ο πιο σκοτεινός δίσκος της δισκογραφίας των Σουηδών, το "Colony" ήρθε σαν προπομπός του "Clayman" να φανερώσει μια νέα πτυχή της μπάντας. Από το "Whoracle" πέρασαν δύο χρόνια και τα πλήκτρα, τα καθαρά φωνητικά και οι ακουστικές κιθάρες κέρδισαν έδαφος. Οι ξεχωριστές συνθέσεις διατηρήθηκαν και εδώ, με ελαφρώς πιο έντονο το heavy στοιχείο, χωρίς ωστόσο να αποποιούνται την μελωδική death ταυτότητα τους, δείχνοντας το δρόμο για το "Clayman". Ένα ακόμα αριστούργημα -πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς ένα δίσκο με κομμάτια όπως τα "Ordinary Story", "Zombie Inc.", το ομώνυμο ή το "Embody The Invisible"- να φανερώνει πως οι In Flames ούτε στον τέταρτο δίσκο τους στερούνται έμπνευσης, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν φτάσει στο peak τους. Το line up παίρνει τη μορφή που θα είχε ως τώρα - αν δεν είχε μεσολαβήσει η φυγή του Jesper, με τον Gelotte να μεταφέρεται από τα τύμπανα στη φυσική του θέση, την κιθάρα, τον Iwers να αναλαμβάνει το μπάσο και τον Svensson πίσω από το drumkit.

Α.Κ.
In Flames - Reroute To Remain Reroute To Remain
Nuclear Blast (2002)

Το "Reroute To Remain" αποτελεί την πιο κομβική δισκογραφική στιγμή στην καριέρα των In Flames, όντας η αρχή του κακού για κάποιους και η καλύτερη στιγμή τους για κάποιους άλλους. Τείνω προς το δεύτερο, αλλά η ουσία είναι πως οι In Flames αποδόμησαν τελείως τον ήχο τους και δημιούργησαν κάτι καινούργιο, κάτι όλο δικό τους και κάτι ρηξικέλευθο. Χαμήλωσαν το κούρδισμα στις κιθάρες, μπόλιασαν με πλήκτρα τον ήχο και δυσκόλεψαν την παραγωγή. Το αποτέλεσμα μοιάζει αρκετά πιο μοντέρνο που όμως μοιάζει ως εξέλιξη του ήχου τους, τολμηρό και σχετικά ρηξικέλευθο, ενώ ο Anders Fridén για πρώτη φορά ακούγεται τόσο πολυεπίπεδος ερμηνευτικά. Με άπιαστα χιτάκια σαν τα "Cloud Connected" και "Trigger" και με ακουστικές στιγμές όπως τα "Dawn Of A New Day" και "Metaphor" έπαιξαν με τα νεύρα των metal οπαδών, έχασαν αρκετούς και κέρδισαν περισσότερους.

Χ.Κ.
 
Other Essentials
In Flames - Whoracle Whoracle
Nuclear Blast (1997)

Η κυκλοφορία του Whoracle πιστοποιεί την γαματοσύνη αυτής της μπάντας εμφατικά και υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα διαδραματίσει σε αυτό το ρεύμα του Σουηδικού μελωδικού death metal. Αυτό το άλμπουμ έμελε να είναι το τελευταίο του φοβερού κιθαριστικού διδύμου Ljungström και Strömblad, αλλά να σημάνει μετά την ηχογράφησή του και την μεταπήδηση του πολυπράγμων Gelotte από τα ντραμς στην κιθάρα. Μπορεί να χάνει στα σημεία από τον θηριώδη προκάτοχό του αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα μελωδικής riff-οθηρίας και αξέχαστης, άψογα δομημένης ατμόσφαιρας. Αστρικές συζητήσεις, συμπαντικές εμπνεύσεις, αιθέριες μελωδίες και παθιασμένη μουσική νοοτροπία μαγειρεύουν τραγουδάρες όπως τα "Jotun", "Jester Script Transfigured" και "Episode 666", κληρονομιά της καλύτερης εποχής αυτής της σπουδαίας μπάντας.

T.Δ.
In Flames - Soundtrack To Your Escape Soundtrack To Your Escape
Nuclear Blast (2004)

Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε το "Reroute To Remain", οι In Flames βλέποντας τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα, πέρασαν πιο εμφανώς από τον χώρο του extreme στον χώρο του mainstream και με το "Soundtrack To Your Escape" έφτασαν στο peak της δημοτικότητάς τους. Ο ήχος έγινε ακόμα πιο τριγκαρισμένος και «συμπιεσμένος», οι ταχύτητες ανέβηκαν σχετικά και τα drums βρέθηκαν ψηλά στη μίξη, παρέα με τα ακόμα πιο ενεργά πλήκτρα. Από την άλλη, οι συνθέσεις ήταν αναλογικά λιγότερο catchy, είτε μιλάμε για το single "The Quiet Place", είτε για την ήρεμη στιγμή του άλμπουμ με το στοιχειωτικό "Evil In A Closet", αλλά το άλμπουμ είχε μεγαλύτερη συνοχή στο σύνολο και τους βοήθησε να κατακτήσουν ένα παραπάνω level. Μετά από αυτό, ήταν εμφανές πως δεν θα υπήρχε επιστροφή στα παλιά...

Χ.Κ.
In Flames - Come Clarity Come Clarity
Nuclear Blast (2006)

Στo "Come Clarity" οι In Flames ήθελαν, προσπάθησαν αλλά τελικά μάλλον δεν τα κατάφεραν. Ήθελαν και πάλι να συνδυάσουν τον Göteborg ήχο με τις σειρήνες του εμπορικού new-metal oriented στοιχείου αλλά  έμειναν κάπου στην μέση. Γιατί να μεν είναι ελαφρώς καλύτερο από το "Soundtrack To Your Escape" αλλά αν λάβουμε υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά, το "Reroute To Remain" είναι πολύ ανώτερο. Εξ' ου και το κάπου στην μέση. Δεν είναι κακό άλμπουμ, υπάρχει σοβαρή δουλειά στην συνδεσμολογία του και τα φωνητικά του Fridén είναι ολοένα και καλύτερα, αλλά υπάρχουν αδυναμίες και παθογένειες με κύρια αυτή της στροφής του ήχου τους, που δεν αφήνει του εαυτούς τους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Και ενώ το "Take This Life" σε μπάζει δυνατά στο κλίμα, στη συνέχεια υπάρχουν λίγα πάνω του μέσου όρου σημεία ("Crawl Through Knives", "Come Clarity") για να βρεθεί νόημα σε αυτήν την άνιση μάχη.

Τ.Δ.
 
Nerd Alert
In Flames - Black Ash Inheritance (EP) Black Ash Inheritance (EP)
Nuclear Blast (1997)

Δύο μήνες πριν την κυκλοφορία του "Whoracle", οι Σουηδοί προσθέτουν στο ενεργητικό τους αυτό το αποτελούμενο από τέσσερα κομμάτια EP. Παρότι μικρό στο μάτι, το "Black Ash Inheritance" καταφέρνει να εγκλωβίσει άπαντα τα χαρακτηριστικά της τότε σύστασης της μπάντας, συνδέοντας το πριν και το μετά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το "Goliaths Disarm Their Davids", ως μία από τις πιο τεχνικές τους συνθέσεις, αποτελεί μία άψογη περιγραφή της ανάπτυξης του ήχου του Göteborg, ενώ το εμβληματικό "Gyroscope" προϊδεάζει για την επικείμενη δισκάρα. Τις εντυπώσεις κλέβει και το "Acoustic Medley" (μία ενοποιημένη ακουστική εκδοχή των "Artifacts Of The Black Rain", "Dead Eternity" και "Jotun"), με το ζωντανά ηχογραφημένο "Behind Space" να συμπληρώνει το περιεχόμενο του EP, δίνοντας μία ακριβέστατη απεικόνιση της επί σκηνής δυναμικής της μπάντας.

Β.Ε.
 
Only On Discount
In Flames - Sounds Of A Playground Fading Sounds Of A Playground Fading
Century Media (2011)

Η φυγή του μοναδικού εναπομείναντος ιδρυτικού μέλους Jesper Strömblad τον Φεβρουάριο του 2010 είχε ως αποτέλεσμα την αποκλειστική ανάληψη των κιθαριστικών καθηκόντων από τον Bjorn Gelotte, καθώς και το βάρος της εξ' ολοκλήρου σύνθεσης του επερχόμενου δέκατου άλμπουμ της μπάντας από τον μουσάτο κιθαρίστα, με τους In Flames να συνεχίζουν για πρώτη φορά στην καριέρα τους ως τετράδα. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στο "Sounds Of A Playground Fading", μία δουλειά που βρίθει μοντερνίλας σε ρυθμούς αλλά στερείται των trademark μελωδιών που τους έκαναν γνωστούς. Σαν σύνολο, το άλμπουμ υπολείπεται όχι μόνο του αξιοπρεπέστατου προκατόχου του ("A Sense Of Purpose"), αλλά και ολόκληρης της δισκογραφίας των Σουηδών, όντας παράλληλα το πιο απομακρυσμένο από τον πάλαι ποτέ χαρακτηριστικό ήχο τους.

Β.Ε.
 
Live
In Flames - Used & Abused: In Live We Trust Used & Abused: In Live We Trust
Nuclear Blast (2005)

Στα 24 χρόνια δισκογραφίας τους, οι In Flames έχουν κυκλοφορήσει όλο και όλο ένα DVD. To "Used & Abused: In Live We Trust" ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικό value for money, από τις πιο ολοκληρωμένες και προσεγμένες κυκλοφορίες DVD, που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε φανατικούς της μπάντας. Ό,τι θα ζητούσε ένας οπαδός της μπάντας, βρίσκεται εδώ μέσα. Πέρα από τα βιντεοκλιπ που είχε κυκλοφορήσει η μπάντα ως τότε (2005) και μια συνέντευξη αποκλειστικά για jesterheads έχουμε και επιλεγμένα κομμάτια από τις εμφανίσεις των Σουηδών σε Λονδίνο, Μαδρίτη, Αυστραλία, Ιαπωνία μπροστά σε μεγάλο κοινό. Tο κυρίως πιάτο του DVD, όμως, είναι η εμφάνισή τους στην πόλη τους, το Göteborg, όπου σε ένα κλειστό club χωρητικότητας 250-300 ατόμων παίζουν ολόκληρο το "Soundtrack To Your Escape" και έντεκα ακόμα παλιά κομμάτια από το "Behind Space" ως το "Trigger". Ονειρική εμπειρία, που μάλλον δεν πρόκειται τελικά να (ξανά)ζήσουμε ποτέ εδώ στην Ελλάδα.

Α.Κ.


A Compilation
Προφανώς είναι αρκετά δύσκολο να χωρέσεις 24 χρόνια μουσικής σε 80 λεπτά - ακόμα περισσότερο αν το μεγαλύτερο διάστημα αυτών των ετών εξειδικεύεσαι στο να βγάζεις χιτάκια. Γι' αυτόν τον λόγο προσπαθήσαμε να μοιράσουμε τις επιλογές από όλες τις περιόδους της μπάντας και καταλήξαμε σε κάτι σαν κι αυτό. Οι ελλείψεις σαφώς και είναι αρκετές, αλλά τουλάχιστον για μας το δείγμα είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό της μπάντας αλλά και της μέχρι τώρα πορείας της.

Α.Κ.

1. Moonshield (The Jester Race)
2. The Jester Race (The Jester Race)
3. Jotun (Whoracle)
4. Episode 666 (Whoracle)
5. Ordinary Story (Colony)
6. Colony (Colony)
7. Bullet Ride (Clayman)
8. Only For The Weak (Clayman)
9. Square Nothing (Clayman)
10. Trigger (Reroute To Remain)
11. Cloud Connected (Reroute To Remain)
12. My Sweet Shadow (Soundtrack To Your Escape)
13. Evil In A Closet (Soundtrack To Your Escape)
14. Come Clarity (Come Clarity)
15. Crawl Through Knives (Come Clarity)
16. Alias (A Sense Of Purpose)
17. The Chosen Pessimist (A Sense Of Purpose)
18. Goliaths Disarm Their Davids (Black Ash-Inheritance)
  • SHARE
  • TWEET