Το ένα σχόλιο μουσικού για την τραγωδία που πρέπει να διαβάσεις

Το Footnotes παρατηρεί τον άγαρμπο τρόπο που βιώνουμε τα κοσμοϊστορικά γεγονότα

Από τον Μάνο Πατεράκη, 15/11/2015 @ 12:32
Η rock μουσική κάποτε άλλαζε τον κόσμο, έτσι δεν είναι; Ή τουλάχιστον έτσι μας έμαθαν. Εν έτει 2015, η rock/metal μουσική αλλάζει τον κόσμο προς ένα χειρότερο, πιο ζοφερό αύριο. Άθελά της, σαφώς. Βρέθηκε στο διάβα δύο θλιβερών σημείων καμπής, τα οποία επιτάχυναν τις ανεξέλεγκτες εξελίξεις που ούτως ή άλλως βρίσκονταν προ των πυλών.

Αφενός, η συναυλία της metalcore μπάντας των Goodbye To Gravity με τους 55 νεκρούς που αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας. Όλοι έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μια φορά σε συναυλιακό χώρο, μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια κτλ όπου τα μηδαμινά μέτρα ασφαλείας δεν δύνανται να προστατεύσουν τον συνωστισμένο κόσμο. Όλοι είχαμε σκεφτεί κάπως, κάποτε πως κάποια στιγμή θα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και θα συμβεί το κακό. Τίποτα το μη αναμενόμενο, έτσι ε;

Footnotes

«Ούτε αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της Γαλλίας ήταν μη αναμενόμενα, έτσι;»

Αφετέρου, η αιματοβαμμένη συναυλία των Eagles Of Death Metal, η εμφάνιση των οποίων στα μέρη μας ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο και ακυρώθηκε λόγω της εγχώριας οικονομικής κρίσης, αποτέλεσε ακόμη μια τραγική αφορμή για να βγει η rock μουσική στο προσκήνιο. Μέχρι και η Ζούγκλα έκανε άρθρο Ποιοι είναι οι «Eagles Of Death Metal». Ποιόν ενδιαφέρει, θα μου πείτε, και θα έχετε απόλυτο δίκιο.

Ούτε αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της Γαλλίας ήταν μη αναμενόμενα, έτσι; Όλοι γνωρίζαμε πως κάποια στιγμή η ISIS θα βροντοχτυπούσε την πόρτα της Ευρώπης. Δεν μας το έκρυβε άλλωστε. Το διήγγειλε μετά περισσής μανίας και όποιος πέφτει από τα σύννεφα είναι αρκούντως ασφαλής γιατί η απόσταση με το έδαφος είναι μικρή.

Footnotes

«Μήπως η μαζική πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απογύμνωσε ακόμη ένα κουσούρι μας;»

Εγώ δεν ήρθα εδώ, βέβαια, για να αναλύσω τα γεγονότα, καθότι ούτε είναι ο χώρος, ούτε οι γνώσεις μου είναι επαρκείς (αν και αυτό δεν εμπόδισε ποτέ κανέναν). Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι αποκλειστικά ο θρησκευτικός φανατισμός που οδηγεί ένα ανθρώπινο ον σε ζωώδεις αποστολές αυτοκτονίας με σκοπό να πάρει μαζί του όσους περισσότερους μπορεί. Αν δεν του κατέστρεφαν τη χώρα μέρα με τη μέρα οι δυτικοί για τα οικονομικά τους συμφέροντα, θα έκανε το ίδιο; Αν είχε λεφτά και μια άνετη ζωή με την οικογένειά του, θα έκανε το ίδιο; Αν είχε λάβει υποτυπώδη παιδεία θα έκανε το ίδιο;

Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στα παραπάνω, οπότε θα αρκεστώ στον σχολιασμό της ψωροκώσταινας που το κατέχω περισσότερο. Δεν ξέρω αν ξαφνικά, εδώ και λίγα χρόνια, έχουμε εξελιχθεί στο λαό της υποκριτικής συμπαράστασης ή αν η μαζική πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απογύμνωσε ακόμη ένα κουσούρι μας. Πιθανόν να ισχύουν και τα δύο. Κάτι τέτοιο ίσως θα μπορούσε να περιγράψει με σαφήνεια τον αντίκτυπο των τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα μας.

Footnotes

«It's prayers and flags that got us in this bloody mess in the first place!»

Εντάξει, ας μην είμαστε εντελώς άδικοι. Το φαινόμενο είναι και παγκόσμιο. Δείτε εδώ παραδείγματα από μερικά ανούσια tweets μουσικών σχετικά με την τραγωδία. Διαβάστε τα απλά για τη σύγκριση.

Ο λατρεμένος μου μουσικός, Matt Elliott, με τον οποίο δεν έχουμε παρόμοιες πεποιθήσεις μα σέβομαι την κοινωνικοπολιτική του ιδιοσυγκρασία όσο ελάχιστων, έγραψε το ακόλουθο που μπορώ να πω ότι με εκφράζει στο έπακρο ως προς τις καταστάσεις που άγαρμπα βιώνουμε. Θεώρησα σκόπιμο να αφιερώσω ένα ολόκληρο εκτός προγράμματος Footnotes, απλά για να δει περισσότερος κόσμος ότι υπάρχουν μουσικοί που δεν αρκούνται στα τυπικά δημοσιοσχεσίτικα. Για τέτοιους μουσικούς είμαστε περήφανοι.

“No I won't change my f***ing profile pic to have the flag of France on there. FB how dare you change this misery into a f***ing meme! What does it achieve having the tricolor emblazoned across our faces? Does it help those affected? Will it make one iota of difference to the victims and their families? Who came up with the idea? I notice there was no Lebanese flag for the victims of those terrorist attacks two days ago! Neither will I pray for Paris or any of the other bullshit memes that people feel they need to post. I, like everyone am shocked and saddened by the terrible events of yesterday & I'm still waiting to find out if anyone close to me was caught up in it & yes I'm angry, angry that this is how we are expected to grieve. Express yourselves your own way. It's prayers and flags that got us in this bloody mess in the first place!”

  • SHARE
  • TWEET