H ταινία που έλειψε από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Αν η ιστορία δεν είναι «καταραμένη» δεν έχεις τύχη;

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 08/10/2015 @ 12:52
Μου αρέσουν οι Νύχτες Πρεμιέρας.

Χαίρομαι για την σταθερή παρουσία μουσικών ντοκιμαντέρ, ωστόσο η λογική των επιλογών της επιτροπής είναι περισσότερο κοινωνική και κινηματογραφική παρά μουσική.

Κάτι που κρίνεται βέβαια φυσιολογικό.

Τα τελευταία λοιπόν χρόνια αναλύσαμε την παραξενιά του μεταλά, αποθεώσαμε την διαφορετικότητα, την «περιέργεια»  και το περιθώριο.

Είδαμε την αδικία, τον αποκλεισμό, την μουσική να συνοδεύει κοινωνικές αλλαγές και αναταράξεις.

Με μια πιο κριτική ματιά θα μπορούσαμε να πούμε πως μάλλον χορτάσαμε από punk, πρέζα και καταραμένους -εντός και εκτός εισαγωγικών- καλλιτέχνες.

Σε κάθε περίπτωση το φεστιβάλ είναι σπουδαίο.

Απλά θα ήθελα και μια μεγαλύτερη δόση αληθινά μουσικού ντοκιμαντέρ, από αυτά που θα τραβήξουν το νέο άνθρωπο προς τη τέχνη αυτή για τους σωστούς λόγους.

Θα ήθελα να δω περισσότερα για την μαγεία της ηχογράφησης και της παραγωγής, όπως στο "Tom Dowd & The Language Of Music".

Θα ήθελα να δω περισσότερα για τις ρίζες της rock μουσικής, όπως τη σειρά "The Blues, A Musical Journey" του Scorsese.

Για την φετινή χρονιά τέλος, ήθελα και πραγματικά περίμενα να προβληθεί το περυσινό "The Life Of Riley" για τη ζωή του B.B. King.

Ένα χορταστικό ντοκιμαντέρ για τον πρόσφατα χαμένο βασιλιά των blues που συγκινεί αναλύοντας ουσιαστικά την αγάπη για τη μουσική σε πολλά επίπεδα.

Η γοητεία του απλού, η υπεροχή της μουσικής ενάντια στο ρατσισμό, το κλάμα του συνθέτη όταν ο μουσικός απογειώνει τη σύνθεσή του, η εργατικότητα και η αφοσίωση στο στόχο είναι μόνο κάποια από τα πράγματα που θα ενθουσιάσουν το μουσικόφιλο και θα γεννήσουν το ενδιαφέρον στους νέους ανθρώπους.

Παρακάτω δέκα στιγμές της που ξεχωρίζουν:

• Ο Dr. John αναφέρεται στο δικό του πρόγραμμα περιοδειών και τις 320 μέρες στο δρόμο που περνούσε κάθε χρόνο. Ένας άνθρωπος τον ξεπερνούσε, κάτι που κατέστρεψε και τους γάμους του.
Το σκορ για τον B.B. King; 365/365
• O Βuddy Guy μιλά για το Chitlin' Circuit (δηλαδή για τα μέρη στα οποία έπαιζαν μουσική μαύροι καλλιτέχνες αποκλειστικά για μαύρο ακροατήριο. Όποιο λευκό έβλεπε μέσα στο κοινό τον θεωρούσε αυτόματα αστυνομικό, κάτι που συνέβαινεκαι με τους θαμώνες Bloomfield, Butterfield τους οποίους γνώρισε αργότερα από κοντά.
• Ο Johnny Winter -«πιο λευκός από τους λευκούς» όπως αναφέρει ο ίδιος ο Β.Β. King- ζητά να τζαμάρουν μαζί. Ο King τον περνά για ελεγκτή της εφορίας και του ζητά ταυτότητα του σωματείου μουσικών. Αφού του τη δείχνει συμπράττουν μαζί στη σκηνή και ο «βασιλιάς» εντυπωσιάζεται από την αυθεντικότητά του Winter.
• Ο Buddy Guy θυμάται τι σημαίνει «πληρώθηκα» στα μαγαζιά του Chitlin' Circuit: Δωρεάν μεθύσι και η εξασφάλιση μιας όμορφης συντροφιάς. Ο King θα αλλάξει τα πάντα όταν θα αρχίσει να κλείνει συναυλίες σε μαγαζιά με λευκά ακροατήρια.
• Το 1969 οι Rolling Stones καλούν τον King να ανοίγει τις συναυλίες τους. Ο Bill Wyman περιγράφει πως δεν μπορεί να πιάσει με τίποτα το βιμπράτο όπως του το δείχνει ο μεγάλος bluesman στα καμαρίνια. «Μα είναι απλό, απλά κάνεις έτσι το δάχτυλο»...
• Ο Leon Russell συγκινείται όταν περιγράφει το κλάμα που έριξε κατά τη διάρκεια τον προβών για την ηχογράφηση του ιστορικού "Hummingbird"
• «Κύριοι δεν παίζω ακόρντα». H δήλωση του King στον Bono πριν τις πρόβες για το "When Love Comes To Town"
• O Bono περιγράφει πόσο δυνατός αισθάνθηκε όταν τα έδωσε όλα στην αρχή της ηχογράφησης του τραγουδιού αλλά και το πώς «ένοιωσε σαν κοριτσάκι» μόλις άκουσε το μπάσιμο του B.B. αμέσως μετά.
• Η υπόκλιση όλων των μουσικών -και είναι πολλοί- στη «Μία Νότα» και το βιμπράτο του King.
• Η ομολογία του B.B. King για την μη κατάρτισή του στην ακουστική κιθάρα και τον όρκο που έδωσε να μην ξαναπαίξει αφού τον «διέλυσε» ο Alexis Korner σε μια σύμπραξή τους. Μετά το θάνατο του Korner το δοκίμασε ξανά με τον Clapton, για τελευταία φορά, αφού και πάλι ένοιωσε να τον κατατροπώνει ο μεγάλος Eric. Το γέλιο του Clapton όταν του μεταφέρουν τα λόγια του «βασιλιά» είναι όλα τα λεφτά.

Βρείτε τον τρόπο να την παρακολουθήσετε αν δεν το έχετε κάνει. Είναι απολαυστική.
  • SHARE
  • TWEET