Αγαπημένες στιγμές της μουσικής που έντυσε την κουλτούρα του μηχανόβιου

Ας εστιάσουμε στην αδιαμφισβήτητη αξία μιας μουσικής και όχι στην εικόνα και στο μύθο των συμμοριών με μηχανές

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 04/12/2015 @ 14:00
Οι ταινίες και οι σειρές με μηχανόβιους συνήθως δεν διαφέρουν στην θεματική τους από τα υπόλοιπα δράματα. Οι δύο προσωπικότητες που συγκρούονται, η συντροφικότητα της συμμορίας, το πιστολίδι, η αγάπη για την ελεύθερη ζωή και την ανομία αλλά και οι ρατσιστικές συμπεριφορές, η προδοσία και η ίντριγκα είναι κοινές συνισταμένες που αφορούν πολλά είδη ταινιών.

Από την άλλη μεριά οι μοτοσυκλέτες, η γενικότερη εμφάνιση του μηχανόβιου και η rock μουσική τραβάνε το ενδιαφέρον αισθητικά και αυτό είναι το στοιχείο που προσφέρει το κάτι παραπάνω σε συνήθως επιφανειακές ιστορίες αντρών που γουστάρουν να δέρνουν, να πουλάνε ναρκωτικά και να ρεμπελεύουν. Για τον ρόλο των γυναικών δεν χρειάζεται να σχολιάσω.

Ναι, η αρχική σκηνή του αγαπημένου "Easy Rider" - αυτή με το ρολόι- μου έχει χαραχθεί στη μνήμη. Ναι, η μουσική αυτής της ταινίας είναι σπουδαία. Η σκηνοθεσία και η ηθοποιία έχουν την αξία τους ενώ για τα υπόλοιπα -την υποκουλτούρα, τα ναρκωτικά, την ανύπαρκτη ιστορία- επιτρέψτε μου να έχω τις ενστάσεις μου.

Σπάνια τέτοιου είδους ιστορίες παράγουν και δεύτερα επίπεδα σκέψης όπως γίνεται φυσικά και σε άλλου τύπου δράματα.

Κάπως έτσι και οι μουσικές που είτε παράχθηκαν για να ντύσουν κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές είτε αναφέρονται στην ζωή του μηχανόβιου, χωρίζονται στις σπουδαίες και τις υπόλοιπες που είτε δεν αγγίζουν την ουσία είτε είναι τόσο κλισέ που μοιάζουν ψεύτικες.

Αυτές τις σπουδαίες θέλω να ακούσουμε στο SAMCRO Festival την επόμενη Παρασκευή. Σκεπτόμενος αυτό δεν ήταν δυνατό να μην σκεφτώ ποιες μουσικές μου έχουν χαραχθεί στο μυαλό ως «μουσική για οδήγηση με μοτοσυκλέτα».

Αυτά λοιπόν είναι τα τραγούδια που μου έχουν «κολλήσει» στο μυαλό ως όμορφα δείγματα τραγουδοποιίας και στιχουργικής που είτε είναι γενικά συνυφασμένα με τη ζωή στις δύο ρόδες, είτε συνδέθηκαν στο δικό μου μυαλό.


Motörhead - Iron Horse / Born To Lose

Motörhead - Iron Horse / Born To Lose

Cruising ρυθμός με απλούς και αληθινούς στίχους για το «ξόδεμα» του μηχανόβιου. Από το "On Parole" φυσικά.


Richard Thompson - 1952 Vincent Black Lightning

Richard Thompson - 1952 Vincent Black Lightning

Ο στίχος τα λέει όλα: «There's nothing in this world / beats a 52 Vincent and a red headed girl».


Ben Harper And Charlie Musselwhite - I Ride At Dawn

Ben Harper And Charlie Musselwhite - I Ride At Dawn

H στιχουργική παραπέμπει σε μάχη και η μουσική ολοκληρώνει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ένα τραγούδι έτοιμο για τα επόμενα soundtrack σειρών τύπου "Sons Of Anarchy".


Billy Idol - Summer Running

Billy Idol - Summer Running

Όμορφη μελωδία και θεματική «πάμε να φύγουμε: εγώ, εσύ και η μηχανή».


Arlo Guthrie - Motorcycle Song

Arlo Guthrie - Motorcycle Song

Ο folk τραγουδοποιός τα λέει απλά και σταράτα. Δεν θέλω τίποτα πέρα από τη μοτοσυκλέτα μου.


The Allman Brothers Band - Midnight Rider

The Allman Brothers Band - Midnight Rider

Ο δρόμος είναι ατελείωτος στον αιώνιο αυτό στίχο του Gregg Allman που πατά πάνω στο όμορφο μίγμα rock, soul και country ρυθμού.


The Byrds - Ballad Of Easy Rider

The Byrds - Ballad Of Easy Rider

Αν και στην ταινία ακούγεται μια πιο «γυμνή» διασκευή από δύο μέλη των Byrds, η ηχογράφηση που έγινε αργότερα είναι αρτιότερη. Οι πρώτοι στίχοι δόθηκαν ως δώρο αλλά και ως οδηγίες από τον Bob Dylan προς τον Roger McGuinn, αφού ο πρώτος απάντησε αρνητικά στην έκκληση του Peter Fonda για την δημιουργία του βασικού θέματος του "Easy Rider".


The Band - The Weight

The Band - The Weight

Το σπουδαίο αυτό τραγούδι με τις βιβλικές αναφορές σχετίστηκε με την μοτοσυκλέτα μετά την εμφάνισή του στo φιλμ "Easy Rider". Στο soundtrack της ταινίας μπήκε τελικά η διασκευή των Smith, λόγω δικαιωμάτων.


Neil Young - Motorcycle Mama

Neil Young - Motorcycle Mama

Από τα σπάνια ντουέτα του Neil Young (εδώ με την Nicolette Larson), το τραγούδι αυτό αποτελεί μια ωδή στις Καλιφορνέζες μοτοσυκλετίστριες.


The White Buffalo & The Forest Rangers - Come Join The Murder

The White Buffalo & The Forest Rangers - Come Join The Murder

Η απελευθέρωση από τα δεσμά και η πτήση του blackbird ντύνουν μια σημαντική σκηνή της σειράς "Sons Of Anarchy". Από τις περιπτώσεις που η μουσική καλύπτει τα κενά αλλά και τις αδυναμίες της εικόνας.

  • SHARE
  • TWEET