«H μηχανή που σκοτώνει φασίστες» και τον Donald Trump;

Ο Woody Guthrie μας θυμίζει από τον τάφο του τα βασικά

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 04/02/2016 @ 14:10

Τον Woody Guthrie τον ξέρουμε περισσότερο ως επιρροή του Bob Dylan και της Joan Baez και λιγότερο ως τον σπουδαίο τραγουδοποιό που έδρασε στις ΗΠΑ τραγουδώντας για το δίκιο του απλού ανθρώπου.

Έζησε στο πετσί του την εσωτερική μετανάστευση και τον ρατσισμό, αφήνοντας την χτυπημένη από την ξηρασία Οκλαχόμα για την Καλιφόρνια.

Κατατάχτηκε στο Ναυτικό κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τροφοδοτούσε με αντιχιτλερικά τραγούδια τους συμπολεμιστές του.

Ό,τι ένιωθε πως αδικεί τους συνανθρώπους του το έκανε τραγούδι και, όπως ήταν φυσικό, μπήκε στο στόχαστρο πολλών, όπως και της επιτροπής McCarthy.

Η ιστορία του μου ήρθε στο μυαλό λόγω του ελεεινού Anselmo αλλά και του Donald Trump. Ο πρώτος μου θύμισε και πάλι το πόσο επικίνδυνοι γίνονται όσοι εκμεταλλεύονται την όποια θέση τους στην συνείδηση του κόσμου για να περνάνε τις σιχαμερές τους αντιλήψεις.

Την σύνδεση του Guthrie με τον Trump, εκτός του ότι όλες του οι βασικές ιδέες του υποψήφιου για την Προεδρία των ΗΠΑ τρέφονται από τον ρατσισμό και το κέρδος, την έκανα λόγω ενός πρόσφατου άρθρου της Guardian.

Το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στη σύνδεση του τραγουδοποιού με τον πατέρα Trump και την περιουσία που έφτιαξε ο δεύτερος κτίζοντας κατοικίες για τους ανθρώπους που επέστρεφαν μετά τον πόλεμο στην Νέα Υόρκη. Σε ένα από αυτά τα σπίτια έμεινε και ο Guthrie, ο οποίος κατάλαβε αργότερα το concept με το οποίο πλούτισε ο Fred Trump: Κέρδος κάτω από το τραπέζι από την κατασκευή και την ενοικίαση.

Εκτός αυτού, ο Trump όρισε μια «γραμμή χρώματος» αποφεύγοντας να νοικιάζει σπίτια που βρίσκονταν σε «λευκές» γειτονιές σε μαύρους.

Ο στίχος «God don't know much / about any color lines» δεν βρήκε ποτέ νότες να τον συνοδεύσουν αλλά πλέον είναι διαθέσιμος μαζί με ολόκληρο το έργο του στο κοινό.

H ιστορία αυτή βγήκε ξανά στη δημοσιότητα για να χτυπήσει την υποψηφιότητα του υιού, θυμίζοντας την ιδεολογία της οικογένειάς του και τον τρόπο που χρηματοδοτείται η εκστρατεία του.

Δεν θα «σκοτώσει» φυσικά την υποψηφιότητα του Trump, αλλά είναι χρήσιμη για να βλέπουμε πιο ολοκληρωμένη μια εικόνα.

Εμένα μου θύμισε και πάλι κάποια βασικά πράγματα, όπως τη διαχρονική σύνδεση συγκεκριμένων ιδεολογιών με το κέρδος.

Μου θύμισε και το γιατί πρέπει η τέχνη να έχει και πολιτική άποψη και κοινωνικό στίγμα.

Μου θύμισε και τα υπέροχα τραγούδια του Guthrie, την επιρροή του στην punk σκηνή (να τον θυμάστε κάθε φορά που ακούτε στο τέρμα το "I'm Shipping Up To Boston").

Ένα μόνο διαχρονικό δείγμα της τέχνης του θα βρείτε εδώ.

  • SHARE
  • TWEET