Vinyl: Σεξ, πολλά ναρκωτικά, περισσότερο rock 'n' roll

Ο Martin Scorsese σκηνοθέτησε τον δίωρο πιλότο της νέας τηλεοπτικής σειράς

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 15/02/2016 @ 08:20

Πριν λίγες μέρες είδαμε σε αποκλειστική πρώτη προβολή τo πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς των καναλιών Novacinema, "Vinyl",  σε rock club της Αθήνας. 

Ο Mick Jagger το συζητούσε χρόνια με τον Martin Scorsese. Ηθελαν να κάνουν ταινία, τα χρόνια πέρασαν, και βολεύτηκαν με σειρά 10 επεισοδίων.  Ο Μick έβαλε και τον γιο του, James, να υποδυθεί έναν πιτσιρικά punk-rocker, που τραβάει την προσοχή της Juno Temple (ναι, πάλι παίζει όπως ΠΡΕΠΕΙ να παίζει) και δηλώνει «I don't give a fuck».

Νέα Υόρκη, 1973. Oι κακόφημοι δρόμοι του Scorsese, τα clubs, οι σκηνές, τα ναρκωτικά όπως τα ξέρει καλά ο Jagger. Ο πρωταγωνιστής Bobby Cannavale ως φωνακλάς Richie Finestra, σνιφάροντας κόκα, μας προειδοποιεί πως όσα θα μας πει ίσως είναι λίγο θολά, καθώς πολλά εγκεφαλικά κύτταρα έχουν «καεί». Eίναι ιδιοκτήτης μιας δισκογραφικής, που κάποτε έβγαζε πολλά λεφτά, θέλει να υπογράψει τους Led Zeppelin, αλλιώς θα έρθει το τέλος. Eνας τυπικός «σκορσεζικός» ήρωας, από την άνοδο στην πτώση. 

O 73χρονος Scorsese σκηνοθετεί όπως στα '70s, ίσως και με μεγαλύτερη ορμή. Βία, εκκωφαντική μουσική, ιδρώτας, σεξ, τεστοστερόνη, μεγάλα εγώ, ουσίες. Υπάρχει υπερβολή (η τελική σκηνή στο club, ο «λιωμένος» ραδιοφωνικός παραγωγός), όπως αξίζει σε μια τέτοια ιστορία, χιούμορ και πάρα πολλή (και φοβερή) μουσική. 

Τα Goodfellas, After Hours, The Wolf of Wall Street και ο Taxi-driver είναι παντού. Υπάρχουν πλάνα, ξεκάθαρες αναφορές σε αυτά.  Πτώματα σε πορτ-μπαγκάζ, γωνίες λήψεις αυτοκινήτων κλπ. Φαντάζεσαι πως ο Marty, σε μερικές σκηνές, λες και άφησε κάποιον (;) θαυμαστή του να ξεπετάξει 1-2 σκηνές.

Martin Scorsese, Mick Jagger - Vinyl

O Scorsese ήταν ήδη rock στις ταινίες του, όταν μιλούσε για μαφιόζους και οτιδήποτε διαφορετικό από την ίδια τη μουσική. Υπάρχει επαναληπτικότητα στο σενάριο, που μένει ίσως λίγο παραπάνω σε χαρακτήρες και καταστάσεις, αλλά προφανώς το πρώτο επεισόδιο είναι η σύσταση των «συμμοριών» που μόνο προς τα... πάνω μπορούν να πάνε στα εννέα υπόλοιπα επεισόδια. Υπάρχουν στιγμές που ο καταιγιστικός ρυθμός κολλάει και καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η μόνιμη μοντέρ του, Thelma Schoonmaker.

Το "Vinyl" θέλει να δείχνει πολλές φορές σοβαρό, άλλες όχι. Όπως και οι ήρωες του. Το πρώτο επεισόδιο (διάρκειας 110 λεπτών), με τα ελάχιστα μειονεκτήματά του, σε κάνει να ανεβάσεις την ένταση, να νιώσεις τη σημαντικότητα της μουσικής, και, όσο μένει εκεί, γαμεί και δέρνει. Βέβαια μια σειρά θέλει και την πλοκή της, και εκεί είναι το στοίχημα. Θα συνοδεύει απλά το soundtrack ή η μουσική θα τονίζει το στόρι;

Οι ήρωες είναι τοποθετημένοι σε πραγματικό πλαίσιο της μουσικής βιομηχανίας. Εμφανίζονται οι Robert Plant με τον John Bonham, υπάρχει συνεχές name-checking, ενώ το έκτο επεισόδιο ονομάστηκε "Memoriam", καθώς σε αυτό θα «εμφανιστεί» ο David Bowie, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Noah Bean. 

Πλέον, τη σειρα τρέχει ο Terence Winter, σεναριογράφος του "The Wolf of Wall Street" και δημιουργός του "Boardwalk Empire", μαζί με τον Rich Cohen. Δείτε την, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema 1 και Novacinema 1 HD, κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο πιλότος -όπως και τα επόμενα επεισόδια - προβάλλεται σε Prime Time προβολή τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου στις 22:10.

  • SHARE
  • TWEET