[7]: Sons Of Anarchy: Η Αρχή Του Τέλους

Γιατί ανυπομονούμε για την τελευταία σεζόν

Από τον Κώστα Πολύζο, 08/09/2014 @ 12:45
Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο είθισται τα όποια προβλήματα να λύνονται με εποικοδομητικό διάλογο, με τους εμπλεκόμενους να κάθονται να τα συζητάνε πολιτισμένα. Στην μικρή κομητεία του Charming όμως υπάρχει μια «μοτοσυκλετιστική λέσχη» (σαν την λέσχη φίλων Vespa ένα πράγμα...όχι) όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα κουμπούρια. «Shoot first, ask questions later», που λέει και το μότο.

Σε έναν σκληρό κόσμο, τις δύσκολες και «μυστήριες» δουλειές τις αναλαμβάνουν έκπτωτοι άνθρωποι του περιθωρίου. Ένα τέτοιο παρεάκι είχε στο μυαλό του ο Kurt Sutter όταν ξεκίνησε να γράφει την εν λόγω σειρά. Τύπους ασυμβίβαστους, σκληρούς και χωρίς αναστολές. Κύρια ασχολία της λέσχης ή διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Οπότε κάποιος θα σκεφτεί πως μπορείς να ταυτιστείς με τέτοιους χαρακτήρες; Κι όμως, υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που παρουσιάζεται η ανθρώπινη πλευρά των ηρώων οι οποίοι βάζουν την φιλιά και την οικογένεια πάνω από όλα. Που λυγίζουν κάτω από το βάρος έντονων συναισθημάτων, όπως αυτά που προκαλεί η απώλεια ενός φίλου. Που κάνουν λάθη για τα οποία όμως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το τίμημα. Άλλωστε οι αντι-ήρωες είναι πάντα πιο ενδιαφέροντες.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Jackson 'Jax' Teller (Churlie Hunnan), ο οποίος στην σκιά του νεκρού πατέρα του προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των παράνομων δραστηριοτήτων της λέσχης και του να είναι ένας στοργικός οικογενειάρχης. Αναλώνει πολλές ώρες γράφοντας το ημερολόγιο/μανιφέστο του, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του και να καταλάβει τι πρέπει να πράξει, καθώς οι αποφάσεις του επηρεάζουν πολλούς. Στο πλευρό του βρίσκεται η μητέρα του Gemma Teller (Katey Sagal) αλλά και ο πατριός του Clay Morrow (Ron Perlman), ο οποίος μαζί με τον πατέρα του αποτέλεσαν εκ των ιδρυτικών μελών του club. Οι χαρακτήρες που δημιούργησε ο Sutter είναι οπωσδήποτε χρήσιμοι για την πλοκή, αλλά πάνω από όλα ... αναλώσιμοι. Οι διάφοροι θάνατοι που λαμβάνουν χώρα έχουν έντονο δραματικό στοιχείο και παρέχουν την ευχέρεια για σεναριακές ανατροπές. Δεν περιμένεις άλλωστε κάποιον που ανακατεύεται με τον υπόκοσμο να μην κινδυνεύσει, έτσι δεν είναι; Όπως λέει και η παροιμία: «Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες» και η αλήθεια είναι πως το "S.O.A." είναι γεμάτο και από πίτουρα και από κότες.

Η σειρά "Sons Of Anarchy" έκανε πρεμιέρα το 2008 και αύριο (09/09) ξεκινάει η έβδομη και τελευταία σεζόν και εμείς θα προσπαθήσουμε -με πόνο καρδιάς- να σας εξηγήσουμε -χωρίς να αναφέρουμε κανένα spoiler- τους επτά λόγους που ανυπομονούμε να την παρακολουθήσουμε. Στην πραγματικότητα βέβαια είναι πολλοί περισσότεροι.



1. Let there be blood

Sons Of Anarchy: Let there be blood

Οι φήμες οργιάζουν για λουτρό αίματος, κάτι που αν αποδειχτεί αλήθεια και με τόσο που έχει χυθεί μέχρι σήμερα, μάλλον προβλέπω να ξεπερνάει τον ματωμένο γάμο του "Game Of Thrones". Γεγονός παραμένει πάντως πως έχουμε γίνει θεατές σκηνών απείρου κάλους. Έχουν βγει λοστοί, μαχαίρια, σωλήνες, πιστόλια, αυτόματα όπλα και γενικά υπάρχει ένας πλουραλισμός και μια ευρηματικότητα στο πως σκοτώνουν στο Charming. Ο ωμός τρόπος που παρουσιάζονται οι σκηνές βίας είναι πολύ ρεαλιστικός και εμείς σαν οπαδοί της gore-ίλας περιμένουμε με ανυπομονησία.



2. Jax vs. Gemma

Sons Of Anarchy: Jax vs. Gemma

Ok, εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Η κυρά Gemma, μάνα του Jax αλλά και όλης της λέσχης, καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς έδειχνε πως ότι μαλακία και αν έκανε, στο τέλος έφερνε τον γιόκα της στα νερά της και αυτός την συγχωρούσε. Στο τελευταίο επεισόδιο της 6ης σεζόν όμως, έκανε αυτό που σεναριακά θα δώσει την αφορμή στον κανακάρη της να φτάσει στα όριά του. Υποτίθεται πως όλες της οι πράξεις παρακινούνται από την αγάπη της για εκείνον και την λέσχη, αλλά μάλλον υπάρχουν και πιο ιδιοτελείς λόγοι. Αναμένεται πάντως να είναι μεγάλη τηλεοπτική στιγμή η σκηνή που θα βρεθούν οι δυο τους υπό την σκέπη της απόλυτης αλήθειας.



3. The Reaper

Sons Of Anarchy: The Reaper

Το σήμα της λέσχης είναι ο δρεπανοφόρος κύριος, η άφιξή του οποίου στη ζωή σου σηματοδοτεί αυτόματα και το τέλος της. Στα προηγούμενα επεισόδια μας χαιρέτησαν κάμποσοι χαρακτήρες άλλοτε άδοξα, άλλοτε γιατί ήταν καθίκια και επιτέλους είχε έρθει η ώρα τους και άλλοτε γιατί απλά βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ακολουθώντας την διδαχή του "Breaking Bad" («all bad things must come to an end»), είναι δεδομένη η περιέργειά μας για το πόσοι θα μείνουν ζωντανοί στο τέλος, αφού ο πέλεκυς που λογικά περιμένουμε να πέσει βαρύς, δεν θα είναι ο μεταφορικός της δικαιοσύνης, αλλά ο πραγματικός. Το θέμα δηλαδή δεν είναι ποιον θα πάρει ο χάρος, αλλά πόσους.



4. The Answer

Sons Of Anarchy: The Answer

Υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν πως έχουν την επάρατη νόσο και μέσα σε μερικούς μήνες εγκαταλείπουν τα εγκόσμια. Αυτός εδώ ο τύπος διαγνώστηκε με καρκίνο από την πρώτη σεζόν, αλλά δεν λέει να φύγει με τίποτα. Όσο ήταν σερίφης του Charming, ο Unser (Dayton Callie) τα είχε τακιμιάσει με του «Γιους» καθώς ήταν πραγματιστής άνθρωπος και από την ώρα που συνταξιοδοτήθηκε πίνει μπάφους για θεραπευτικούς -και καλά- λόγους. Έχει μπλεχτεί σε πολλές περιπτώσεις στις ραδιουργίες της Gemma την οποία καραγουστάρει αφού εκείνη είναι φίνο γκομενάκι και αυτός δεν είναι τυφλός. Ένας φαινομενικά αδιάφορος χαρακτήρας, δεν μπορεί... κάποιο ρόλο θα παίξει στο τέλος.



5. Ιρλανδικό ουίσκι

Sons Of Anarchy: Ιρλανδικό ουίσκι

Η ιστορία μας έχει διδάξει πως με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό δεν παίζουμε καθώς εκεί οι μαλακίες πληρώνονται με αίμα. Στο "S.O.A." το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα και, εκτός από αιμοδιψή καθίκια που είναι, οι «Βασιλειάδες» έχουν βάλει και την μπίζνα πάνω από την ιδεολογία. Όμως η Νέμεσις του club έχει όνομα και επώνυμο και δεν είναι άλλος από τον πολύ κουλ και μάγκα Galen O'Shay (Timothy Murphy). Είναι η αιτία για πολλά δεινά που έχουν βρει την λέσχη, με αποκορύφωμα την σκηνή στον αχυρώνα (s06e04). Αν και κατά κάποιο τρόπο «λύσανε» τα προσωπικά τους προβλήματα με τον Jax, περιμένουμε το παιχνίδι να χοντρύνει καθώς ο ΙΡΑ δεν διαφαίνεται να έχει πει την τελευταία του λέξη.



6. Τα καλόπαιδα από το Charming

Sons Of Anarchy: Τα καλόπαιδα από το Charming

Μπορεί το βάρος να πέφτει στην διαφαινόμενη κόντρα του MC με τους Ιρλανδούς, τους Mayans, τους Κινέζους, τους μπάτσους...εεε...γενικά με όλους, αλλά περιμένουμε να δούμε και σε τι περιπέτειες θα μπούνε στην πορεία ο Chibs, ο Tig, ο Happy και ο Juice. Ειδικά για τον τελευταίο με τις αυτοκτονικές του τάσεις και τις Ερινύες που τον καταδιώκουν λόγω των απίστευτων μαλακιών που έχει κάνει μέχρι στιγμής. Όποιος πιστεύει πως δεν θα τα γαμήσει ξανά σε κάποια φάση που θα ζοριστεί, να σηκώσει το χέρι τώρα. Χμ...δεν βλέπω κανένα χέρι σηκωμένο.



7. The tension

Sons Of Anarchy: The tension

Μια μεγάλη μαγκιά της σειράς είναι οι σκηνές έντασης που δημιουργεί η σκηνοθεσία. Σκηνές είτε κομβικές για την εξέλιξη, είτε δραματικές λόγω των γεγονότων που διαδραματίζονται, όπου απουσιάζουν ο φυσικός ήχος και οι διάλογοι, αλλά από πίσω παίζει κάποιο φοβερό τραγούδι που κολλάει γάντι. Ας θυμηθούμε μόνο την σκηνή με τη διασκευή του "Hey Hey, My My" των Batlleme, αυτή με το "The Whistler" των The White Buffalo, αλλά και εκείνη με το "The Lost Boy" του Greg Holden που έπαιξε στην κηδεία του ήρωα της καρδιάς μας. Ναι! Θέλουμε το "Treasures" του Seasick Steve στην τελευταία σκηνή, λίγο πριν πέσουν για ύστατη φορά οι τίτλοι τέλους της σειράς.
  • SHARE
  • TWEET