«7»: Κορυφαίες ερμηνείες του Philip Seymour Hoffman

Οι αγαπημένες στιγμές ενός μεγάλου ηθοποιού που έφυγε νωρίς

Από τους Βασίλη Σπανό, Τίνα Καππάτου, Αντώνη Μουστάκα, 06/02/2014 @ 11:37
Η αυλαία έπεσε νωρίς για ένα ακόμα μεγάλο υποκριτικό ταλέντο της Αμερικής, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, καθώς στα 46 του χρόνια, ο βραβευμένος με Oscar ηθοποιός και σκηνοθέτης Phillip Seymour Hoffman, ένας από τους πιο ταλαντούχους, φιλόδοξους και πολυάσχολους ηθοποιούς του Hollywood αλλά και ένα από τα χαρακτηριστικά ερμηνευτικά «πολύ-εργαλεία» όλων των εποχών, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο West Village της Νέας Υόρκης! Αιτία δυστυχώς η υπερβολική δόση ναρκωτικών, καθώς ο Hoffman αντιμετώπιζε πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ σχεδόν σε όλη του τη ζωή, ενώ δυστυχώς το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που ακολούθησε και ολοκλήρωσε το 2013 δεν απέδωσε τελικά τα αναμενόμενα!

Αφού εγκατέλειψε από μικρός το όνειρο για πρωταθλητισμό στην ελληνορωμαϊκή πάλη λόγω ενός τραυματισμού, επικεντρώθηκε από πολύ νωρίς στο θέατρο, στην τηλεόραση και σταδιακά στον κινηματογράφο! Η πορεία του μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνει σπουδαίες εμφανίσεις στο θεατρικό σανίδι (στο οποίο μέτρησε τρείς υποψηφιότητες για Tony Award και μεγάλες επιτυχίες), χαρακτηριστικές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ η κινηματογραφική του πορεία είναι δύσκολο να περιγραφεί σε τρείς μόνο γραμμές: Ηθοποιός που πάντα βάδιζε στην λεπτή διαχωριστική γραμμή του γκρίζου χαρακτήρα, διαλέγοντας ρόλους αμφισβητούμενους, εξεζητημένους, οριακούς, ποτέ όμως ξεκάθαρα θετικούς ή αρνητικούς! Ηθοποιός που ήξερε να χάνεται μέσα στον ρόλο του, ενώ όσο ακραίους χαρακτήρες είχε στο ρεπερτόριό του, ποτέ δεν ξέφυγε στην καρικατούρα ή στον εύκολο εντυπωσιασμό! Νικητής ενός βραβείου Oscar για το "Capote" και υποψήφιος άλλες τρεις φορές, συνεργάστηκε με μια τεράστια γκάμα σκηνοθετών, αποδεικνύοντας πολλάκις το ερμηνευτικό του βάθος καθώς καλούταν να υποδυθεί έναν σωρό τελείως διαφορετικούς ρόλους ανά σκηνοθέτη!

«Πιστός στρατιώτης της Τέχνης του» θα έλεγε κανείς μιας και, αν εξαιρεθούν πολύ λίγες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, πάντα διάλεγε δεύτερους ρόλους και σπανίως ξεκάθαρα πρωταγωνιστικούς! Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε 7 χαρακτηριστικές εμφανίσεις ενός τεράστιου ταλέντου και ενός από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, που μπορεί να έφυγε νωρίς και άδικα αλλά η κληρονομιά που άφησε, όσο ελλιπής και να είναι λόγω το μικρό της ηλικίας του, έχει ήδη κερδίσει μια πολύ υψηλή θέση στο χρονοντούλαπο της κινηματογραφικής ιστορίας!

Βασίλης Σπανός




1. Boogie Nights (1997)

Στο "Boogie Nights" o Hoffman παίζει τον ομοφυλόφιλο χειριστή boom, μέλος ενός συνεργείου που γυρίζει ταινίες πορνό. Ο ρόλος του λέγεται Scotty J. και είναι παράφορα ερωτευμένος με τον πρωταγωνιστή των ταινιών που γυρίζει, τον οποίο υποδύεται ο Mark Wahlberg. Ο Scotty J. είναι ρομαντικός και ευαίσθητος και λειτουργεί σαν σχολιαρόπαιδο όταν βρίσκεται κοντά στο αντικείμενο του πόθου του. Εύκολα θα θυμηθεί κανείς την σκηνή όπου ο Scotty J. κλεισμένος στο νέο του αυτοκίνητο κλαίει και οδύρεται που τον απέρριψε ο Wahlberg. Όλη η ερμηνεία του Hoffman στην ταινία είναι η συγκεκριμένη σκηνή όπου καταφέρνει να κάνει το κοινό να αισθανθεί τον πόνο της απόρριψης και μεγάλο μπράβο στον σκηνοθέτη Thomas Paul Anderson, πάντως, που έδωσε τον χώρο και τον αέρα ώστε να υπάρξει η σωστή κλιμάκωση της σκηνής. Ωραίο να βλέπει κανείς το πόσο μεγάλη γκάμα χαρακτήρων μπορούσε να ενσαρκώσει και τόσο πετυχημένα.

Trailer

Tίνα Καππάτου



2. Magnolia (1999)

Το 1999 ήταν μία σπουδαία χρονιά για τον Philip Seymour Hoffman μιας και κυκλοφόρησαν δύο από τις μεγαλύτερες ταινίες του, τα "Talented Mr Ripley" και "Magnolia", που ήταν και μία από τις πιο αγαπημένες δουλειές του εκλιπόντος ηθοποιού. Ο ρόλος του Hoffman δεν είναι μεγάλος αφού περισσότερο πλαισιώνει τον ετοιμοθάνατο (στο έργο) Jason Robards, αλλά είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Με αυτή του την ερμηνεία καταλαβαίνει κανείς το πόσο σημαντικοί μπορούν να γίνουν οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Χαρακτηριστική σκηνή που αποδεικνύεται κάτι τέτοιο αυτή που στέκεται πίσω από τον Tom Cruise και κρυφοκλαίει αθόρυβα. Δεν είναι καν ευκρινής η φιγούρα του, αλλά και μόνο που υπάρχει ο θεατής αισθάνεται ότι είναι σαν να είναι ο ίδιος πίσω από τον Cruise. Γενικότερα ο ρόλος του Hoffman στην ταινία είναι ο πιο προσιτός προς τον θεατή, δεν περνάει κάποιο δράμα αλλά είναι παρατηρητής σε ένα.

Trailer

Tίνα Καππάτου



3. 25th Hour (2002)

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της τεράστιας ερμηνευτικής γκάμας του Hoffman, καθώς στο «joint» του Spike Lee για τον θάνατο του αμερικανικού ονείρου στη μετά-11/9 Νέα Υόρκη, θα υποδυθεί τον συνεσταλμένο και φιλήσυχο καθηγητή, κολλητό του Edward Norton και Barry Pepper, καθώς θα ξεπροβοδίσουν τον Norton από την καθημερινότητα στην πραγματικότητα της φυλακής, στο τελευταίο του βράδυ σαν ελεύθερος Νεοϋορκέζος! Παράλληλα θα επιστρατεύσει Θεούς και Δαίμονες για να αποφύγει την «Λολίτα» της μαθήτριάς του Anna Paquin, ένα δίδυμο τόσο αταίριαστο που απογειώνεται άξαφνα και απροσδόκητα από το ερμηνευτικό βάθος των δύο ηθοποιών! Αδέξιος, συμπαθητικά αφελής και καλοκάγαθος, παράλληλα όμως ηθικά αμφίσημος λόγω της έλξης που νιώθει προς την νεαρή κοπέλα και των ηθικών του μεταπτώσεων, ο Hoffman κάνει αυτό που έκανε καλύτερα σε όλη του τη καριέρα και πιθανότατα σε όλη του τη ζωή˙ ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, αθόρυβα, αναίμακτα αλλά πάντοτε επικίνδυνα και κρίσιμα!

Trailer

Βασίλης Σπανός



4. Capote (2005)

H ιδιοφυΐα του Hoffman αποδεικνύεται περίτρανα με αυτή του την ερμηνεία, η οποία παρουσιάζει πάνω από όλα ανθρώπινα τον Truman Capote. Ένας ρόλος γεμάτος παγίδες, όπως όλοι που αφορούν ιδιαίτερες προσωπικότητες. H ταινία πραγματεύεται την έρευνα του γνωστού για το "Breakfast At Tiffany's" συγγραφέα για το βιβλίο που αργότερα θα γίνει ευρέως γνωστό με τον τίτλο "In Cold Blood" και αφορά ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει τότε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το χρώμα που κυριαρχεί σε αυτή την ερμηνεία είναι το γκρι, ακριβώς όπως και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Αγάπη μαζί με χειραγώγηση, προσωπικότητα μαζί με αδυναμίες, δημοσιογραφία μαζί με αλλοίωση. Ένας άλλος ηθοποιός θα έφτιαχνε μια gay καρικατούρα με γυαλιά και ψιλή φωνή. Ο Hoffman δίνει μια ερμηνεία ζωής.

Trailer

Αντώνης Μουστάκας



5. Before The Devil Knows You're Dead (2007)

Η κατηφόρα ενός ανθρώπου που κρατιέται από μια κλωστή είναι το κέντρο αυτής της ταινίας. Λανθασμένες αποφάσεις που οδηγούν από το ένα λάθος στο άλλο στην προσπάθεια να περισωθεί μια πλασματική στην πραγματικότητα ζωή. Η τελευταία ταινία του Sidney Lumet ("Σκυλίσια Μέρα", "Σέρπικο") μας  προσφέρει μια δυνατή πλοκή και τις αντίστοιχες ερμηνείες να την υποστηρίξουν, με κορυφαίες αυτή του Hoffman και του πάντα εξαιρετικού Albert Finney στον ρόλο του πατέρα. Ο Hoffman, ιδιαιτέρως, παίζει εξαιρετικά τον ρόλο του χαμένου που τα θέλει όλα χωρίς να τα αξίζει και κάνει τα πάντα για να το καταφέρει. Ένας κακός αδερφός, με προβληματική συζυγική σχέση και εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Ένα τέλειο  πορτραίτο ενός «μεγάλου» άνδρα που κρύβει μέσα του έναν μικρό άνθρωπο.

Τrailer

Αντώνης Μουστάκας



6. Doubt (2008)

Στο "Doubt" ο Hoffman συνεργάζεται με το «τέρας» υποκριτικής Meryl Streep και κερδίζει μία υποψηφιότητα για Oscar και μία για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Β' Αντρικού Ρόλου. Υποδύεται έναν παπά που κατηγορείται ότι έχει απρεπείς σχέσεις με μαθητή του σχολείου που διδάσκει. Το "Doubt" είναι γεμάτο σασπένς αφού κάθε του σκηνή φέρνει αποκαλύψεις και ανατροπές. Ο θεατής προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας όπου, όσο συμπαθής και αν είναι ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Hoffman, πάντα σου μένει μία μικρή αμφιβολία για το αν είναι αληθινός σε όσα λέει. Επίσης είναι ο μοναδικός από τους τρεις κεντρικούς χαρακτήρες που έχει τόσο εύρος. Έχει μυστικά και παρελθόν περίεργο που περιμένουν να εξιχνιαστούν, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να φέρει μία ζεστή νότα ενάντια στον σκληρό χαρακτήρα που υποδύεται η Streep αλλά και τον φοβητσιάρη χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Amy Adams. Μία φοβερή ταινία όπου και οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικής.

Trailer

Tίνα Καππάτου



7. The Master (2012)

Ίσως ήταν σημαδιακό να είναι η τελευταία του συνεργασία με τον Paul Thomas Anderson (μετά από πέντε ήδη μεγάλες συνεργασίες και μια βαθιά φιλία) αυτή που θα τον έστελνε στην αιωνιότητα των σπουδαιότερων ερμηνευτών όλων των εποχών. Στο τελευταίο πόνημα του ίσως μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή Αμερικανού σκηνοθέτη, ο Hoffman «τερματίζει» κάθε κοντέρ και χτίζει χαμηλόφωνα και εσωτερικά το πορτραίτο του άντρα-Αφέντη, πατέρα και αδερφού, καθοδηγητή, ψευτο-προφήτη, δυνάστη και λυτρωτή, που θα καθοδηγήσει τον Joaquin Phoenix πέρα από το σκοτεινό πρόσωπο της μεταπολεμικής Αμερικής και την πνευματική τελμάτωση, μακριά από την αδυναμία να κυριαρχήσει στο συναίσθημα και την ζωώδη ορμή του! Ένα εξαιρετικό «ερωτικό» δίπολο, φαινομενικά αγάπης και μίσους, με τον «χαμένο» Phoenix, ο οποίος αν και αδιαμφισβήτητα ο ερμηνευτικός πρωταγωνιστικός «δυναμίτης» της ταινίας, δεν επισκιάζεται από τον Hoffman καθως με την εξωπραγματική χημεία τους πλάθουν αρμονικά και εντελώς ανεπιτήδευτα την κοινή όψη του ίδιου νομίσματος! Εκεί βρίσκεται και το ερμηνευτικό μεγαλείο του Hoffman, όταν καταφέρνει σε μια ταινία με ουσιαστικά Β' πρωταγωνιστικό ρόλο, να μην επισκιάσει τον εξίσου απίστευτο συμπρωταγωνιστή του, αλλά να πλεύσει τόσο αρμονικά δίπλα του! Η κορυφαία στιγμή, το magnus opus ενός μεγάλου ηθοποιού σε μια ακόμα μεγαλύτερη ταινία, όπως ακριβώς του άρμοζε!

Trailer

Βασίλης Σπανός
  • SHARE
  • TWEET